Kapitány ​voltam (Kapitány voltam 1.) 23 csillagozás

Válogatás a rendőrség életének titkaiból
Váczi István: Kapitány voltam

Dr. Váczi István vagyok, 25 évet szolgáltam a rendőrségen. Közel 13 éven át voltam rendőrkapitány , ezredesként szereltem le.

Ebben a könyvben olyan valós rendőrségi történeteket írtam meg, amelyek eddig soha sehol nem jelentek meg. Azoknak ajánlom, akik szeretik a humort, akik szeretnének a rendőrség szigorú és kemény álarca mögé nézni.

Hiszen a legjobb rendőr vicceket az élet írja….

>!
Magánkiadás, Komló, 2019
200 oldal · ISBN: 9786150053660 · Illusztrálta: Lúd Karikatúrái

Enciklopédia 6


Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Váczi István: Kapitány voltam

Váczi István: Kapitány voltam Válogatás a rendőrség életének titkaiból

Két rendőr elmegy az erdőbe, hogy karácsonyfát vágjanak maguknak. A térdig érő hóban gázolva órák hosszat keresik a megfelelő fenyőfát, de nem találják. A nap lenyugszik, feltámad a jeges szél, a távolban felvonyít valami állat.
Az egyik rendőr odafordul a másikhoz:
– Na, ebből nekem elegem van! A legközelebbi fát kivágjuk, akár fel van díszítve, akár nincs!

Nincs olyan ember, aki ne tudna jót mosolyogni egy-egy rendőrviccen. Dr. Váczi István szerint a legjobb rendőrvicceket az élet írja. Ezt be is bizonyítja a könyvében, amely remek szórakozás és gondűző, garantáltan kikapcsol és megnevettet.

http://konyvutca.blogspot.com/2019/12/dr-vaczi-istvan-k…

2 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Váczi István: Kapitány voltam

Váczi István: Kapitány voltam Válogatás a rendőrség életének titkaiból

Bővebb értékelés a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2020/11/vaczi-istvan-k…

„Ezzel kapcsolatban én magam azt szoktam mondani, hogy én nem kutyát tartok, hanem kutyával élek. Aki ezt még nem élte meg, annak szívből kívánom, legyen része benne. Aki pedig ezt már megtapasztalta, az tudja, hogy a kutya családtag.”

Azt hiszem ritkán látni nálam, hogy egy könyvet majd egy hónapig olvasok. De ebben az esetben kénytelen voltam, mivel minden nap két történetet tudtam befogadni és szépen beosztottam az olvasásokat. Elsődlegesen azért tettem, hogy helyén tudjam kezelni a leírtakat, – igen, kicsit előítéletekkel vettem kézbe-, viszont nagyon kellemesen csalódtam. De erről majd később.
A mostani kötet még az én széles körű olvasottságomhoz mérten is egy komfortzóna elhagyásnak számít, mert bár humoros könyvet többet is olvastam, olyat semmiképpen, amely szorosan kötődik a rendőrség mindennapjaihoz is. Először is szeretném megköszönni a lehetőséget az írónak. Kissé szkeptikusan álltam neki az olvasásnak, de pár történet után megértettem, hogy nagyon szigorúan nem szabad hozzáállni ehhez a könyvhöz és felengedtem. Köszönöm, hogy szélesíthettem az olvasási repertoáromat.

A legtöbben már tudjátok, hogy nem szokásom mézesmázos szavakkal illetni senki munkáját, még akkor sem, ha nagyon tetszik egy adott történet. Többnyire igyekszem arról írni, amit tapasztaltam és tudásom legjavát beleadva átadni, már csak azért is, hogy kiírhassak magamból minden olyan gondolatot, ami a történethez köthető. Amikor azt írtam szkeptikus vagyok, azt szó szerint kell venni. Nem az író ellen, hanem maga a rendőri világ ellen. Számomra eddig a rendőrség a „szolgálunk és védünk” szlogen alá tartozott, sose kellett semmilyen szempontból foglalkoznom velük szerencsére. Természetesen minden elismerésem a szakmát űző személyek felé, mert az „én biztos nem csinálnám” kategóriába esik, de főleg azért, mert aminek ki vannak téve, ahhoz nem lenne türelmem. Ugyanakkor nem szeretem a rendőr vicceket. Sokszor lealacsonyítónak tartom őket és inkább gúnyként kezelem, sem pedig egy tréfának, amin jóízűen kellene nevetnem. Ennek tudatában kezdtem neki az olvasásnak, de úgy voltam vele, hogy egy volt szakmabeli tollából megismerni mind a humor oldalát, mind pedig az esetek tanulságát, másképpen fogja lefesteni az adott történeteket és így elhiszem, hogy tényleg a jószándékú szórakoztatás a célja. Valóban azt kaptam, amit az előbb leírtam.

Egy – másfél oldal terjedelmű egy történet. Mindegyikről elmondhatom, hogy teljesen el tudom képzelni, hogy megtörténtek és azt is, hogy némely esetekben a főszereplők helyében én padlót fognék…

1 hozzászólás
Gorkie>!
Váczi István: Kapitány voltam

Váczi István: Kapitány voltam Válogatás a rendőrség életének titkaiból

Amint szembe jött velem ez a kötet, mindjárt felkeltette az érdeklődésem. A fülszöveg alapján nagyon érdekesnek találtam, még csak hasonlóval sem találkoztam soha. Aztán, ahogy olvasgattam a szerző oldalát, egyre inkább úgy éreztem, hogy ezt el kell olvasnom. Maga a szerző is nagyon szimpatikus, barátságos. Ki gondolná egy rendőrkapitányról? :) Valamiért, én úgy gondoltam, hogy sokkal szigorúbbak. Tudom, tudom, csúnya előítélet.
Nagyon örültem, hogy személyesen vehettem át a könyvet, ráadásul, egy dedikált példány büszke tulajdonosa lettem! :)

A kötet 79 db rövid, 1-3 oldalas történetet mesél el. Rövidségük ellenére, nagyon változatosak és sokféle információval látják el az olvasót. Akadtak olyan történetek, amelyeken tényleg hangosan felnevettem, de volt köztünk meghökkentő, elgondolkodtató és informatív is. Olvasás közben folyamatosan kommentáltam a férjemnek és fel is olvastam neki belőle. :)) Vannak fejezetek, amelyeknek az elején kapunk rövidebb bemutatásokat, magyarázatokat, hogy megértsük az adott eseményeket, így mindenki számára érthetővé válnak.
Fontosnak tartom kiemelni, hogy nagyon őszinte írással lettem gazdagabb, mert bizony, a rendőrök is hibáznak, meggondolatlanok, tévedhetnek, de ugyanakkor akadnak közöttük lelkiismeretes, segítőkész és elhivatott személyek is. A bürokrácia pedig senkit és semmit nem kímél, még a rendőrséget sem.
A humor, valamint a szórakoztató írásmód segít abban, hogy kicsit közelebb érezzük magunkat a rend őreihez és remek kikapcsolódást nyúlt, de érdemes egy kicsit a humor mögé is látni, hogy mennyire nem egyszerű ez a hivatás és mennyire nincs köze ahhoz, amit az átlag ember gondol róla.
Ha csak a vidám pillanatok miatt olvassa el az ember, akkor is érdemes, de bátran ajánlom akkor is, ha kicsit a sorok mögé is pillantana az olvasó, ezáltal pedig el is gondolkodik az olvasottakon.
Plusz hab a tortán, hogy rendszeresen felmerült Pécs, mint helyszín. Mivel itt élek születésem óta, érdekes volt olyan helyszínekről olvasni, amelyeket én is ismerek. :) Pl.: napi szinten jövök-megyek a Komlói úton a munkám miatt. :)
Nekem nagyon tetszett ez a könyv. Jól szórakoztam rajta, de ugyanakkor tanultam is belőle. Tervezem mielőbb beszerezni a folytatást és bízom benne, hogy lesz még több is. :)

Köszönöm, hogy olvashattam. :)

>!
Magánkiadás, Komló, 2019
200 oldal · ISBN: 9786150053660 · Illusztrálta: Lúd Karikatúrái
2 hozzászólás
Emerencia P>!
Váczi István: Kapitány voltam

Váczi István: Kapitány voltam Válogatás a rendőrség életének titkaiból

Mi leszel , ha nagy leszel? A nagy kérdés számtalanszor felvetődik. Hogy lesz Winnetou apacs harcosból Old Shatterhand, majd rendőr? Gyermekkori álmodozásainkat visszatekintve megmosolyogjuk. Váczi István szerzőnek ezúton is köszönöm a lehetőséget , hogy a könyvével megmutatta nekem és olvasótársaimnak, milyen a rendőrök élete a belső berkekből nézve, olyan területre kalauzolt minket , ahová ritkán pillanthatunk be. Ezek a kis történetek nagyon életszerűek, hangulatuk van, néha viccesek, néha komolyak. Sok furcsa élethelyzetben felelősségteljes döntéseket hozni nem könnyű, tiszteletet érdemel az egész szakma. A humoros oldala rávilágít arra , hogy a rendőr is ember, és mint mi mindannyian , olykor követnek el vicces hibákat. A rendőr viccek persze ezeket felnagyítva mutogatják, de amíg maguk a rendőrök is együtt nevetnek velünk ezeken, addig ezzel semmi baj. 25 év alatt sok minden történhet , és ez a kötet egy kis adalék ebből a negyed századból. Egyetlen észrevételem lenne. A történeteket egymás után olvasva úgy éreztem, megtörik az olvasás lendülete, talán szerencsésebb lenne nagyobb lélegzetvételű fejezetekre osztani, összekötő szöveggel haladni a történetek között, egy -egy gondolatsorral átívelni a történetek közti helyet. (Pl. egy fejezet alá venni az állatokkal kapcsolatba hozható részeket.)

2 hozzászólás
christine>!
Váczi István: Kapitány voltam

Váczi István: Kapitány voltam Válogatás a rendőrség életének titkaiból

(…) nagyon imádom a bűnügyi sztorikat, és mivel többnyire az amerikai igazságszolgáltatásba nyerünk bepillantást a filmek, sorozatok által, érdekelt, hogyan is történnek Magyarországon a dolgok. Olvasás közben meglepően jól szórakoztam, a legtöbb esetben azért tettem le a kezemből a könyvet, hogy jól kinevethessem magam, vagy hogy épp gyorsan felolvassam a családnak.

Az első gondolatom az volt, hogy zavart, de így utólag belegondolva arra jutottam, mégis jó ötlet volt, hogy a hasonló alapszálú történetek (pl. amikben ikrek a főszereplők) nem egymás után következtek. Ha így lett volna, akkor, ha én nem is, de más olvasó biztos tovább lapozott volna azzal a gondolattal, hogy na, már megint ikrek, ezek is ikrek, azok is, így kimaradt volna az olvasásból egy fergeteges történet, ahol garantált a nevetés.

Bővebben: https://lavenderbookmark.blogspot.com/2020/10/vaczi-ist…

2 hozzászólás
Sippancs P>!
Váczi István: Kapitány voltam

Váczi István: Kapitány voltam Válogatás a rendőrség életének titkaiból

Ahogy a könyv is mutatja, nem hiába születik az a rengeteg rendőrvicc, kérem szépen!
Olvasmányos, humoros, néhol fejet fogós, máskor hevesen bólogatós történeteket gyűjtött egy csokorba Váczi István, ami a maga módján nagyon emberi és hétköznapi is volt. Baranyai lányként különösen jólesett a sok ismerős helyszínről olvasni, és mint közszolga (bár teljesen más területen), néhány írással nagyon együtt tudtam érezni.

2 hozzászólás
Kawaii_vIVIv>!
Váczi István: Kapitány voltam

Váczi István: Kapitány voltam Válogatás a rendőrség életének titkaiból

Amikor szembejött velem ez a könyv molyon, egyből a fülszöveg elolvasása után várólistára tettem, mert nagyon ígéretesnek tűnt. És szerencsére olvasás után is azt mondom, hogy megérte elolvasni, sőt ahogy látom még folytatása is van amit szintén érdemes lesz elolvasni.
A sok kis történet remekül bemutatta a rendőröket és mindezt hál istennek humorral karöltve ami által könnyen csúsztak a történetek, sajnos az olvasásomon nem ez látszik, de nem volt rá annyi időm mint szerettem volna ezért sokáig tartott elolvasni. A stílus remekül megírt, és mindegyik történetben volt valami mozzanat ami miatt nem tudnék választani melyik is tetszett a legjobban, némelyik tényleg olyan fejemet fogtam és úgy olvastam hogy neee ez nem lehet igaz közben persze fel -fel nevetettem szóval szórakoztató kis olvasmány amit nem érdemes kihagyni . :)

TiszlaviczMarcsi I>!
Váczi István: Kapitány voltam

Váczi István: Kapitány voltam Válogatás a rendőrség életének titkaiból

Lassan olvastam, egyszerre 1-2, néha 3 fejezetet, a magam szórakozására.
Azt eddig is tudtam, hogy a rendőr is ember, azt pedig sejtettem, hogy a bürokrácia mindenhol ott van, és a hozzá nem értés mindenhova befurakszik, ha megfelelő pozícióban van. Nem is kell magasan lennie.
A legtöbb anekdota megnevettetett, ahogy vártam, máshol csak fogtam a fejem, vagy szörnyűlködtem, hogy milyen emberek vannak. Jó volt, hogy kaptunk mindig egy kis körítést, egy kis háttérinfót a történetekhez, ám gyakran volt olyan érzésem, hogy ez azoknak szól, azok értékelik igazán, akik így vagy úg, de részesei voltak az adott időszaknak, az adott helyeken. Legyenek rendőrök, civilek, bűnözök.
A kedvencem amúgy a kígyós sztori, azon visítva röhögtem :D
Amiért mégis max csillagot adok rá, az az író személye. Nagyon szimpatikus embernek ismertem meg a szavaiból, akinek fontosak a kollégái,az embertársai, és mindenkire odafigyel. Remélem, ilyen emberséges rendőrből sok van még :)

2 hozzászólás
BoneB >!
Váczi István: Kapitány voltam

Váczi István: Kapitány voltam Válogatás a rendőrség életének titkaiból

Jó volt olvasni, főleg, mert életemben először olyan könyvet olvastam, aminél be tudtam azonosítani a helyszíneket.
Az ember lánya ezt várja egy ilyen könyvtől, legyenek benne vicces, meghökkentő történetek, nagyjából ismerje meg a rendőrség működését és ne legyen túlragozva. Na ettől a könyvtől ezt meg is kaphatjátok. :)

1 hozzászólás
tgorsy>!
Váczi István: Kapitány voltam

Váczi István: Kapitány voltam Válogatás a rendőrség életének titkaiból

Olyan anekdotagyűjtemény mely közben elmagyarázza, röviden,a rendőri munka mibenlétét, célját. Időnként bírálja is azt és megoldást is ajánl.
Az elején elmondja, hogy megváltoztatta a neveket. Engem zavart, hogy ezek után minden esetben elmondja: egyszer egy ember, nevezzük XY-nak. Felesleges.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Biztos vagyok benne, hogy azt sem kell hosszan magyaráznom, hogy a rendőr is ember. Még ha egyik-másik nem is tűnik minden pillanatban annak.

134. oldal

Váczi István: Kapitány voltam Válogatás a rendőrség életének titkaiból

TiszlaviczMarcsi I>!

…mindennek van határa. Az emberi hülyeségnek azonban nincs.

13. oldal, A bolondügyi alosztály

Váczi István: Kapitány voltam Válogatás a rendőrség életének titkaiból

Kapcsolódó szócikkek: határ · hülyeség
Emerencia P>!

… a lelke mélyén pedig ugye mindenki gyerek.

30. oldal

Váczi István: Kapitány voltam Válogatás a rendőrség életének titkaiból

Bea_Könyvutca P>!

Vannak olyan megrögzött bejelentők, akik minden csip-csup ügy miatt a rendőrségre mennek és feljelentést tesznek. Legyen az akár olyan, ami őket személyesen érinti, vagy akár olyan, amit csak látnak és abból szűrik le, hogy ott bizony komoly dolgok történnek. Erről a jelenségről szól az a klasszikus vicc, amikor is az idős hölgy bejelenti, hogy a szomszédjában az a fiatal pár állandóan az orra előtt szexel, ott az erkélyen. Mire a rendőr odamegy, kinéz és nem lát semmit. Ja, így nem is – mondja a hölgy –, de ha bejön a kamrába, ide erre a székre feláll és ott arrafelé erősen balra kinéz a két oszlop mögött, na akkor már azért tényleg látszanak.

13. oldal

Váczi István: Kapitány voltam Válogatás a rendőrség életének titkaiból

Bea_Könyvutca P>!

Vannak, akik a saját tapasztalatuk alapján többre becsülik az állatokat, mint egyes embereket. Kiváltképpen sok ilyen van a kutyatulajdonosok között. Nincsen ez másként a rendőrök és ezen belül a kutyatulajdonos rendőrök között sem. (…)
A kutyás rendőr kolléga módszeresen így írt a kutyájáról: „Német Juhász Kutya”. Még fegyelmi terhe mellett sem volt hajlandó kisbetűvel írni, merthogy az többet ér, mint az a sok tróger, akit a kutyája elfogott.

144. oldal

Váczi István: Kapitány voltam Válogatás a rendőrség életének titkaiból

TiszlaviczMarcsi I>!

– Állj! Rendőrség!
(…)
…a pultos, aki a könyökére támaszkodva a világ legtermészetesebb hangján, mintha egy Rejtő-könyvből lépett volna ki, meg sem mozdulva kimért hangon válaszolt:
– Ittas egyéneket nem szolgálunk ki!

8. oldal, Laci és a kupleráj

Váczi István: Kapitány voltam Válogatás a rendőrség életének titkaiból

Kapcsolódó szócikkek: Rejtő Jenő
christine>!

Azonban alig kezdődött el a tűzijáték, amikor valaki betelefonált az ügyeletre, hogy ő teljesen fel van háborodva, hogy milyen hangos ez a durrogás, meg nagy villódzó fények vannak, ez őt nagyon zavarja, a rendőrség azonnal intézkedjen, különben azonnal hívja a belügyminisztert, meg a fene sem tudja, még kit.
Az ügyeletes a világ legtermészetesebb és legbarátságosabb hangján megköszönte a bejelentést. Biztosította a bejelentőt, hogy valóban, igaza van, ez a hangzavar azért talán mégiscsak túlzás. Ígéretet tett rá, hogy rövid időn belül le fogja kapcsoltatni a tűzijátékot. Majd ez a rutinos ügyeletes megvárta, amíg a tűzijáték véget ért, és visszahívta a bejelentőt. Tájékoztatta, hogy a kérésének megfelelően a tűzijátékot a rendőrség betiltotta. Elnézést kért, hogy nem sikerült azonnal, de a nagy sötétben alig találták meg a felelőst. További jó pihenést kívánt. A bejelentő vagy fél évig hálálkodott ennek a kollégának, hogy ez igen, ő ilyen intézkedést várt el, és mindig ilyen rendőrökre lenne szükség.

14. oldal

Váczi István: Kapitány voltam Válogatás a rendőrség életének titkaiból

2 hozzászólás
Gorkie>!

Azt bárki könnyen beláthatja, hogy a magyar valóság azért messze nem olyan, mint amit egy-egy amerikai krimiben lehet látni. Ha valaki onnan kap kedvet a rendőri pályához, akkor bizony nagyon gyorsan megkapja az első kijózanító pofonokat. Ilyen például, hogy a legtöbb rendőr egész pályafutása alatt nem találkozik kokainnal. Ha meg igen, akkor nem dörzsöli a fogínyéhez. Ahogy én sem tettem.

114. oldal

Váczi István: Kapitány voltam Válogatás a rendőrség életének titkaiból

Gorkie>!

Ezzel kapcsolatban én magam azt szoktam mondani, hogy én nem kutyát tartok, hanem kutyával élek. Aki ezt még nem élte meg, annak szívből kívánom, legyen része benne. Aki pedig ezt már megtapasztalta, az tudja, hogy a kutya családtag.

144. oldal

Váczi István: Kapitány voltam Válogatás a rendőrség életének titkaiból

Kapcsolódó szócikkek: kutya
Sippancs P>!

– Az úgy volt, hogy most éjjel kaptunk egy segélyhívást, hogy egy ember Komlón talált egy kígyót a saját társasházi lakásának a konyhájában a kövön. Beterelgette egy ötliteres dunsztosüvegbe és lefedte a tetejét, aztán hívott minket, hogy vigyük el onnan a kígyót, mert a családja frászt kap. Nekik soha nem volt kígyójuk, és fogalma sincs, ez hogyan kerülhetett oda. Kiment a járőr, látták, hogy ez tényleg igaz. Mivel ott nem derült ki, hogy kié a kígyó, ezért behozták. Én mondtam nekik, hogy ide nem hozhatják be az ügyeletre, mert aki behozza, azt lelövöm. Erre felvitték a második emeletre a folyosóra, a fénymásoló mellé. Nem akarták, hogy kiszökjön, ezért ráraktak az üveg tetejére egy A4-es lapot.
– Ez komoly??? Egy darab sima papírlapot? – meredtek ki a szemeim.
– Igen. De féltek, hogy megfullad a kígyó, ezért azt a lapot több helyen tollal kilukasztották. Bent az irodában megírták a jelentésüket, aztán mire kimentek a fénymásolóhoz, a papír a földön, és a kígyó nem volt az üvegben. Most valójában bárhol lehet, de én oda nem megyek keresni…

18. oldal

Váczi István: Kapitány voltam Válogatás a rendőrség életének titkaiból

Kapcsolódó szócikkek: kígyó · rendőr

A sorozat következő kötete

Váczi István: Kapitány voltam 2. Újabb rendőrségi történetek

Kapitány voltam sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Móra Ferenc: Hoztam-e spanyolviaszkot?
Laár András: Laár Pour L'art
Janikovszky Éva: Ájlávjú
On Sai: Esővágy
Janikovszky Éva: Ráadás
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek
Dombóvári István: Netperces novellák
Balogh Robert: 3 percesek C.E. jeligére
Lackfi János: Három a magyar igazság
Lasz György: Rendőrviccek a javából