Pajzán ​mesék 4 csillagozás

Václav Čtvrtek: Pajzán mesék

Szerelmes természetű cselédlányok, a vágy hatalmába került hajadonok, kikapós asszonyságok tűnnek fel a könyv lapjain, melyet a Rumcájsz című méltán híres mese szerzője jegyez. A művet átható derű nem csak szavak, de képek által is hatni fog. A művet ugyanis a jeles grafikus, Gyulai Líviusz linómetszetei díszítik.

>!
126 oldal · ISBN: 9630029502 · Illusztrálta: Gyulai Líviusz

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Arcturus
Václav Čtvrtek: Pajzán mesék

Nem tudom, nem győzött meg. Nem pajzán a legkevésbé sem. Sem mai, sem semmilyen értelemben, senki ne ringassa magát abba a tévhitbe, hogy bezzegrégenmilyenerkölcsöséletfolyt! A fenéket :) A régi, valódi mesék olyan pajzának, hogy a mai, magát szabadnak mutató, de valójában velejéig álszent és tabukkal teletűzdelt világunk polgárai csak lesnének megbotránkozva :)
(Gondoljunk pl. a… khm… női nemiszervbe szoruló Rumpelstilskinre, ahogy az az eredeti „mesében” történt, vagy olyan kegyetlenségekre, mint amit (általam is) szeretett Fülöp herceg követett el: eredetileg nem megcsókolta Csipkerózsikát, aki erre felébredt, hanem még álmában megerőszakolta, vagy Hamupipőke történetére, akinek a mostohatestvérei levágták a lábfejük egy részét, hogy beleférjen a cipellőbe, majd holló vájta ki a szemüket. Pinokkió sem volt egy szent, elszökik, ezért a rendőrök lecsukják a mestert, mert azt hiszik, bántalmazta, aztán a tücsköt agyoncsapja Pinokkió amikor az kioktatja, miért nem szabad rosszalkodni, majd az iskola mellé jár. De ott van a kis hableány, vagy a toronyőr története, aminek az eredetije közel sem az a kedvelt Disney-mese, mint amit ma ismerünk. De bármelyik népnek a meséire is gondolhatunk, igen, a magyar népmesék is tele van pajzánságokkal, kegyetlenségekkel, felesleges butaságokkal.

Ezek a kis történetek nem pajzának egyáltalán, sokszor butácskák, a képek pedig csúnyák benne. De azért aranyos, egynek jó volt.

>!
hencsa06
Václav Čtvrtek: Pajzán mesék

Pajzánnak nem pajzán történetek, inkább megmosolyogtató rövid kis szösszenetek.

>!
Szilvia_Varga_Fogarasi
Václav Čtvrtek: Pajzán mesék

A történetek jók, de amúgy nem különösebben pajzánok. Pontosabban nem a mai értelemben. Huncutak, csibészek – és ritkán finoman 18-karikásak.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kőrössi P. József (szerk.): Ez micsoda, János?
Giovanni Boccaccio: Dekameron
Emmanuelle Arsan: Emmanuelle 2. – Az antiszűz
Camilo José Cela: Az archidoniai bájdorong páratlan és dicsőséges hőstette
Vladimir Nabokov: A szem / A bűvölő