Az ​előkóstoló 18 csillagozás

V. S. Alexander: Az előkóstoló

A ​második világháború viharában egy fiatal német nő kétes menedéket talál, mely közelebb van a veszély forrásához, mint azt valaha gondolta volna. Amíg a hitleri diktatúra nyújtotta kiváltságokat élvezi, megismeri a rendszer kegyetlenségét is. 1943 elején záporoznak Berlinre a szövetségesek bombái, ezért Magda Rittert szülei a bajorországi rokonaikhoz küldik, remélve, hogy így biztonságban lesz. Magdát a Berghofba, Hitler hegyi pihenőhelyére osztják be, ahol azon fiatal nők egyike lesz, akik előzetesen megkóstolják Hitler ételét, és ha kell, feláldozzák magukat, hogy a Führert megóvják a mérgezéstől. A bajor Alpokban fekvő Berghof mintha egy másik világban lenne, távol a háború kegyetlen valóságától. Magda eleinte retteg, de később fokozatosan hozzászokik veszélyes foglalkozásához, bár tudja, hogy nem szabad hangot adnia a háborúval kapcsolatos ellenérzéseinek. De miután beleszeret egy ellenálló SS-tisztbe, és egyre többet tud meg a Birodalom rémtetteiről, Magda is belekeveredik… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mont Blanc válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2021
400 oldal · ISBN: 9789634991311 · Fordította: Ipacs Tibor
>!
Maxim, Szeged, 2021
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634992974 · Fordította: Ipacs Tibor

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 88

Kívánságlistára tette 88


Kiemelt értékelések

Málnika>!
V. S. Alexander: Az előkóstoló

”… manapság minden szó drága, mint az arany, és meg kell nézni, kinek adunk belőle.”

Az előkóstoló egy olyan történelmi romantikus regény, mely a német nép helyzetéből mutatja be a második világháború borzalmait. Szerzője belehelyezkedik azon emberek életébe, akik a Führer-t szolgálták, azokéba, akik mindezt elszánt hitből tették, ám azokéba is, akiknél ez csupán a túlélés záloga volt. Könnyen elítélünk mindenkit, aki a köreiben mozgott, sőt azt is, aki ebben a korban németnek született, ám a regény elgondolkodtat, hogy ennek is, mint mindennek, mennyi aspektusa létezik.

A regény főszereplője, Magda egyike azon 15 nőnek, akik Hitler életét védik a mérgezéstől, azáltal, hogy minden egyes neki szánt fogást előtte megkóstolnak. A vidéki főhadiszállás, Berghof egy egészen más arcát mutatja a háborúnak, miközben Magda beleszeret az egyik SS-tisztbe, Karl-ba, aki megérzi hasonló nézetüket és felfedi előtte valódi eszméit. Miközben megismerjük Hitler közvetlen környezetét, köztük Eva Braun-t is, egyértelművé válik, hogyan működik a propaganda és a felsőbbrendűség mítosza. Hitler végnapjai is megelevenednek a könyv lapjain, ám a fiktív regény vége túlságosan teátrális és valószínűtlen spoiler. Olvastam már teljesen hasonló témájú regényt: Rosella Postorino: A Farkas asztalánál, amely ugyanúgy Hitler előkóstolóinak állított emléket. Bár V. S. Alexander írása több szempontból enged betekintést Hitler szolgáinak és belső köreinek világába, emiatt azt hittem, sokkal jobban fogom szeretni, a záró jelenetek nálam abszolút lerontották az olvasói élményt, így egyértelműen A Farkas asztalánál maradt a kedvenc.

klara_matravolgyi>!
V. S. Alexander: Az előkóstoló

Ismét egy újdonság a második világháború történelmében – egy olyan nő története, aki az életét kockáztatva kóstolta Hitler minden ételét és italát. Sajnos nem sikerült elhinnem minden sorát, bár a Hitlerről és a lázadókról szóló részek lebilincseltek.

Dorku I>!
V. S. Alexander: Az előkóstoló

Mostanában egyre több II. világháborús könyvet olvasok, és mindig elborzaszt, hogy mennyi kegyetlenség történt akkoriban. Nagyon érdekes volt belelátni a Hitlerhez közeli életbe, az ellene szőtt összeesküvések világába. Magda szemén át megismerni a történelemnek ezt a részét nagyon érdekes, hiszen ott vagyunk vele több olyan helyszínen, ahova nagyon keveseknek volt bejárása. Az ő karaktere kapott egy nagyon szép ívet, ahogy a kezdetben kissé semmilyen lányból a végére egy erős, kitartó nő lesz. Karl személye is nagyon szimpatikus volt, semmiképp sem olyan, ahogy az emberek tudatában az SS tisztek szerepelnek. Emlékezetes olvasmány volt ez számomra, jó volt közben utánanézni a történelmi tényeknek is.


Népszerű idézetek

Málnika>!

Éljünk, mielőtt még túl késő.

224. oldal (Maxim, 2021)

Málnika>!

Sírj, de légy erős! Csak így tudunk életben maradni.

189. oldal (Maxim, 2021)

Málnika>!

Soha nem ismétlődhet meg az, ami Németországban történt azokban a rettenetes években. Bármennyire is törekszik az emberiség a jóra, a kegyetlenség megmarad.

394. oldal (Maxim, 2021)

Málnika>!

Apám azt mondta, hogy manapság minden szó drága, mint az arany, és meg kell nézni, kinek adunk belőle.

57. oldal (Maxim, 2021)

Málnika>!

– Melyik választ akarja? A Birodalomét vagy az igazságot?
– Az igazságot.

59. oldal (Maxim, 2021)

Kókuszka >!

A nácik összes trükkje – a politikai buzgalom, a propaganda, a felsőbbrendűség mítosza – az átlagembernek szólt.

248. oldal

Maxim_Kiadó KU>!

Ki ölte meg Adolf Hitlert? Ezek az oldalak rejtik a választ.1945 óta vitatják halálának körülményeit, de én tudom az igazságot. Ott voltam.

Kókuszka >!

Egy újabb globális háború biztosan a teljes megsemmisüléshez vezetne, ezért folyamatosan ébernek kell lennünk azokkal szemben, akik a hatalmukat pusztításra használják fel.

399. oldal, a szerző megjegyzése

Maxim_Kiadó KU>!

A menedékem egyszerre szent, rendkívüli hellyé változott – minden nap eltűnődtem: vajon mikor robban szét a nyugalma akár egy lebombázott templom?

Maxim_Kiadó KU>!

– Mi hasznodat veszi a Birodalom? – A nagynénim csípőre tette a kezét, és úgy bámult. – Minden állampolgárnak produktívnak kell lennie. Szégyellned kellene magadat – és a szüleidnek is, hogy ilyen mihaszna lányt neveltek. Talán jobb lett volna, ha Berlinben maradsz.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről
Lucinda Riley: Fény az ablak mögött
Paullina Simons: A bronzlovas
Kate Furnivall: Túlélők
Rosella Postorino: A Farkas asztalánál
Bernhard Schlink: A felolvasó
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Ellie Midwood: Az auschwitzi hegedűs
Fábián Janka: Emma évszázada
Amy Harmon: Homokból és hamuból