Mi ​volt – holnap? 2 csillagozás

V. Melentyev: Mi volt – holnap?

Nyírfák és vadrozmaringok illata árad a tavaszi tajga felett, amikor a kis Vaszja felébred ötven éve tartó álmából. Sízés közben ugyanis beleesett egy gödörbe, nem kapott időben segítséget, a szél behordta hóval, ő elaludt, megfagyott, és csak ötven év múlva, 2005-ben éledt fel. Ötven év alatt nagyot változott a világ, a tajgát átszelő pompás utakon, „elektronkák” és „atomkák” – elektromos és atommeghajtású autók – közlekednek, felette helikopterek röpülnek, Vaszja osztálytársai meg deres hajú nagypapák lettek. Az ötven évet átaludt Vaszja ámulva nézi az új világot, melynek megismerésére nem egyedül, hanem Buksival, az örök talajfagy korában a tajga földjébe befagyott és most vele együtt fölébredt barátságos mammuttal indul el. Önkéntes kalauzuk is akad, a kedves, szőke Lena személyében, akit a regény végére még Buksi is őszintén megszeret.

Eredeti cím: 33 марта. 2005 год

Eredeti megjelenés éve: 1957

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Ifjúsági kiskönyvtár

>!
Móra, Budapest, 1960
266 oldal · puhatáblás · Fordította: Nikodémusz Elli · Illusztrálta: Csergezán Pál

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

gyuszi64>!
V. Melentyev: Mi volt – holnap?

2023/19, könyvtár, 1/1 eddigi értékelés ($ 557)

1955-ben egy kisfiú a 2005-ös jövőbe csöppen, az élményeiről (és a szerző technikai-társadalmi futurisztikus jóslatairól) olvashatunk, majd a befejezés egy váratlan csavart hoz.
Kicsit nehézkesen bonyolít az író (például a pedagógiailag kötelező ismeretterjesztés, a jövő életének a leírása néha öncélú), szerepeltet meseelemeket is, jobbat vártam a könyvtől. Előnye a nosztalgia (számtalan hasonlóságot fedeztem fel a saját úttörőkoromból), jól jeleníti meg a kamasz-felnőtt értékkülönbséget, és érdekesek a fél évszázadra előrevetített jövőjóslások. A regény hátránya a gyenge cselekményvezetés és az alkalmanként elbonyolított stílus.

Tobzi>!
V. Melentyev: Mi volt – holnap?

Ezt az olvasást a nosztalgia fénye tette emészthetővé. És itt nem a szovjet-pionír vonalra gondolok, hanem inkább arra az időszakra, amikor úgy hittük, hogy a technológia majd mindent megold, és hogy ez a mindent könnyűvé és jóvá tevő technológia érintés-közelben van. Olyasfajta optimizmus lengi be ezt az ifjúsági regényt, ami közben (szerintem okkal) kiveszett belőlünk.


Hasonló könyvek címkék alapján

Olesz Berdnik – Vojszkunszkij – Lukogyjanov: Titánok útja / A fekete oszlop
Georgij Martinov: Az időspirál
K. E. Ciolkovszkij: Séta a Holdon
Neal Shusterman: Kaszás
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A királynő palástja
Dömötör László: A vörös kereszt rejtélye
Thea Beckman: Keresztes hadjárat farmerban
René Laloux – Moebius: Az idő urai
Brian K. Vaughan: Paper Girls – Újságoslányok 4.
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára