Kölykök, ​dilik, szerelem – Római kalandozások 16 csillagozás

V. Kulcsár Ildikó: Kölykök, dilik, szerelem – Római kalandozások V. Kulcsár Ildikó: Kölykök, dilik, szerelem – Római kalandozások

„Valamikor hajdanán, pontosan 1988-ban – az esküvőnk utáni hajnalon – fogadalmat tettünk: oly sok időt elszúrtunk egymás nélkül, hogy ezentúl mindenhová együtt fogunk utazni!! Egymás nélkül csak azért sem megyünk sehová! Pedig tudtuk, hogy a foglalkozásunk a csavargásról (is) szól. Mégis. Mert bizony tényleg sok időt pocsékoltunk el egymás nélkül: huszonévesen mindketten (alaposan) elrontottuk az első házasságunkat, majd a hónunk alá kaptuk a gyerekeinket – ő a kettőjét, én a hármamat – , és összekötöttük az életünket. Mind az öt gyerek velünk élt (ma már három kirepült!), igazi nagy család lettünk. Merész dolog volt? Naná! Öt gyerek – manapság – komoly házi feladat! De bíztunk magunkban…”

>!
Sanoma, 2015
288 oldal · ISBN: 9789633411292
>!
Móra, Budapest, 2003
218 oldal · ISBN: 9631177661

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Michelangelo

Helyszínek népszerűség szerint

Róma, Szent Péter-bazilika


Kedvencelte 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
fülcimpa
V. Kulcsár Ildikó: Kölykök, dilik, szerelem – Római kalandozások

Informatív, néhol meglehetősen jó humorral megírt, többnyire az emberi viszonyokra, jó vagy kevésbé jó cselekedetekre utaló történetfonal.
Jó is meg nem is. Jó, mert szerethető. Nem jó, mert nagyon sokszor erőltetett.
(Ezért is szüntette meg a család már hosszú évekkel ezelőtt a Nők lapja előfizetést, mert pátoszosnak éreztük – főleg az Ildikó irásait –, és mindannyian azt vallottuk, sokkal jobbak a könyvek, mert ebben a heti lapban nincs semmi.)

>!
Miestas
V. Kulcsár Ildikó: Kölykök, dilik, szerelem – Római kalandozások

A Kölykök dilik, szerelem nem más mint egy remekül megírt életrajzi mű… öt gyermek , egy férj ( nem is akár milyen férj !) és a szerző római kirándulásainak emléke. Időnként a hasam fogtam a humoros és fordulatos események olvasása során, míg másutt együtt szomorkodtam az írónővel édesanyja emlékén.

A könyv amellett , hogy nagyon szórakoztató, egyben nagyon sok információval is szolgáló mű…nevezetesen Róma történelmére vonatkozó adatai által. Nekem történelem szerető embernek ez különösen tetszett.

Anyaként pedig különösen tetszettek a gyerekekről szóló részletek, melyekben mindig ott van a szeretet , a megbocsátás, az összetartozás érzése és egy plussz adalék, hogy nem kell görcsölni csak szeretni

>!
Könyveskuckó_reblog
V. Kulcsár Ildikó: Kölykök, dilik, szerelem – Római kalandozások

Köszönöm annak a kedves jóakarómnak, akinek nem tudom a nevét, de pár hónapja segített megtalálnom ennek a könyvnek a címét, amire nem emlékeztem, csak arra, hogy 10 éve mennyit röhögtem, rötyögtem rajta anyummal együtt. :DDD

Jelentem, megvettem a drágát, és ma elkezdtem olvasni, és megint csak hangosan olvasom fel az egyik vicces részt anyumnak, míg a fürdőszobában süti a haját, és együtt röhögünk, és idézzük fel, hogy 10 éve éppen így röhögtünk rajta. :))) Ajánlom figyelmetekbe a könyvet, egy imádni való, 5 gyerekes család római kirándulásáról szól, tele kamasz-vitákkal, gyerekgondokkal, szülői agybajokkal és vicces sztorikkal. :)

>!
Zsuzsanna_Hernádi
V. Kulcsár Ildikó: Kölykök, dilik, szerelem – Római kalandozások

Az írótól megszokott könnyed, lendületes, olvasmányos stílus. Hol könnyeket csal az ember szemébe, hol hangosan felnevet a történeteken. Kihagyhatatlan alapmű. :)

>!
Barbár
V. Kulcsár Ildikó: Kölykök, dilik, szerelem – Római kalandozások

Páratlan könyv.

A borító alapján úgy gondoltam, hogy a könyvben csupán felhőtlen derű, némi olasz ismeretterjesztés, és ötgyerekes családanyáról lévén szó, olyan „papa, mama, gyerekek, csupa szív, szeretet” lesz. Ez is van, kétségtelen. Könnyű nyári olvasmányként is felfogható, mert gyorsan olvasható, mondatszerkesztése, humora, világos okfejtései elősegítik ezt.
Mégis, sokkal többről van szó. A szerző példákkal sűrűn illusztrált nevelési eszményei követendőek. Nevelési tanácsait, aki teheti, fogadja meg, amíg nem késő! A vezérelv a szeretet, és a másik kiteljesedésének elősegítése. Férjével, és másokkal való kapcsolatát is ez jellemzi. Ezekbe a kapcsolatokba gyakran belopódzik a mediterrán jókedv, amit az olaszoktól lehet ellesni.
A sok nevetés mellett, ami a kalandozásokat kíséri, szót ejt édesanyjához fűződő viszonyáról, megsiratja halálát. Gyászát érzékenyebb lelkű olvasók talán még meg is könnyezik, akárcsak kedves tanárnőjének halálát.

Az utazásról vallott filozófiája a következő: a felgyűlt pénz a legjobban akkor hasznosul, ha utazásra költjük. Bölcs meglátás!

>!
Gólyanéni
V. Kulcsár Ildikó: Kölykök, dilik, szerelem – Római kalandozások

Kíváncsian vártam milyen élményeket tartogat a könyv, miután a szerzőt már „jól” ismerem. Most sem csalódtam! Érdekes, olvasmányos, szellemes könyvvel ismerkedhettem meg. Az írónő tájékozottsága magával ragadó, rengeteg új és hasznos tudnivalót ad. Nem csak Olaszország kultúrába mélyed bele, de hasznos „tanácsokkal” látja el olvasóját a mindennapi, családi élet területét érintő kérdésekben is. Jó lenne a szerzővel közelebbről is megismerkedni, jókat beszélgetni!


Népszerű idézetek

>!
Gólyanéni

Mert az ember akkor lesz igazán felnőtt, amikor az édesanyja szedi a sátorfáját, és átköltözik abba a megfoghatatlanul távoli, másik világba. Nagyon utálok felnőtt lenni. És üzenem minden fiatal és öreg „nem felnőttnek”, hogy fusson, szaladjon, rohanjon amíg lehet. Mennék én is, de fél éve már nincs hová.

Kapcsolódó szócikkek: anya · halál
>!
Gólyanéni

Állok a Szent Péter-bazilika bejáratában, s józanul kémlelem, merre induljak. Körülöttem japánok, németek, franciák, angolok, olaszok, bábeli zűrzavar. Fényképezőgépek villannak, videók zümmögnek, gyerekek sírnak, odakünn zajong, dobog, kavarog Róma. De én hirtelen nem látok semmi mást, csak a bejárat jobb oldaláról rám tekintő, felfoghatatlanul gyönyörű, hófehér márványasszonyt, ölében halott fiával, Jézussal. Odarohanok, helyet keresek a tömegben, megszűnik a külvilág, s megbabonázva, magamról megfeledkezve csodálom Michelangelo Pietàját. állok, bámulok – elfelejtem, hogy fáj a lábam a rengeteg gyaloglástól, korog a gyomrom az éhségtől – elfelejtek mindent, elzsibbadok a döbbenettől, a szememben egyre gyűlnek a könnyek, azt sem szégyellem, hogy kicsordulnak. A fenséges szépség felkavar, hirtelen eszembe jut mindenki, akit szeretek. Az édesanyám, az összes gyerekem, a barátaim – akik nincsenek mellettem, akikkel nem tudom megosztani ezt a felfoghatatlan gyönyörűséget
-,eszembe jutnak azok, akiket megbántottam, pillanatok alatt megbocsátok mindenkinek, aki engem bántott valaha, eszembe jut, hogy mennyi hálával tartozom a sorsnak, többek között azért, mert itt lehetek.Érzem, hogy milyen apró és jelentéktelen vagyok a világ gyönyörűségéhez képest, érzem, hogy a pillanat egyszeri és megismételhetetlen.És a könnyek csak jönnek, egyre jönnek…

Kapcsolódó szócikkek: Michelangelo · Pietà · Róma, Szent Péter-bazilika
>!
Gólyanéni

Tapasztalatom szerint azok a szülők, akik eljátsszák gyerekeiknek a mindentudót, hatalmasat koppanva zuhannak le a piedesztálról, amikor a srácaik felnőttek lesznek. Igenis tudniuk kell a kölyköknek, hogy mi is gyarló, sérülékeny, aprócska részei vagyunk a mindenségnek, és csak abban különbözünk a többi embertől, hogy számunkra, ők, a gyerekeink a legfontosabbak a világon. És ez akkor is igaz, ha hat diplománk van, és akkor is, ha négy elemink.

Kapcsolódó szócikkek: piedesztál
>!
Gólyanéni

Mert bizony az életünk minősége – hál istennek! – nem a pénztárcánk vastagságától függ! ( Jelzem, még attól sem, hogyan tudunk előrehaladni azon a nyavalyás hivatali, szakmai ranglétrán.) Inkább attól, mennyi élmény befogadására vagyunk képesek a földön kiméretett sóhajtásnyian rövid, hatvan-hetven-nyolcvan évünk során! És mennyit tudunk ezekből az élményekből átadni azoknak, akiket szeretünk…

Kapcsolódó szócikkek: élmény
>!
nusilamb 

Ezerféleképpen lehet élni, valamennyien magunk döntjük el, hogyan érezzük jól magunkat a bőrünkben

>!
Gólyanéni

…nem érdemes túl sokat vacakolni a külsőnkkel , – még akkor sem, ha az összes reklám arról szól, hogy egy nőnek kezét, lábát, fél életét és persze az összes pénzét arra kell fordítania, hogy szép maradjon, hogy maga alá gyűrje az amúgy legyűrhetetlen időt -…


Hasonló könyvek címkék alapján

Szerb Antal: Utas és holdvilág
Sue Dylen: A római szerető
Garaczi László: Hasítás
Elena Ferrante: Briliáns barátnőm
Rácz István: A Semmi partján
Elena Ferrante: Amikor elhagytak
Jennifer Probst: Trükkös házasság
Sveva Casati Modignani: Vanília és csokoládé
Alessandro Manzoni: A jegyesek
Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love – Ízek, imák, szerelmek