Bocsáss ​meg, Madárijesztő! 39 csillagozás

V. K. Zseleznyikov: Bocsáss meg, Madárijesztő! V. K. Zseleznyikov: Bocsáss meg, Madárijesztő!

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Szent Johannához méltó lelkierő lakozik a cingár, első pillantásra talán inkább visszataszító kamasz lányban. Gúnyolják: Madárijesztő!… Áruló-e ez a Lenka, vagy csupán barátján akart segíteni? S barátság-e ez a vonzalom, vagy már-már szerelemmé finomul a bántások közepette? Lehetséges-e, hogy ilyen inkvizítori durvasággal viselkedik egy átlagos osztályközösség, csupán mert nem mehetnek el a várva várt kirándulásra? Mind a könyv, mind a belőle készült film nagy nemzetközi sikere egyúttal elégtétel az emberi tisztességnek is.

Eredeti megjelenés éve: 1983

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Móra X Móra · Piknik könyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 2004
220 oldal · ISBN: 9631179036 · Fordította: Harsányi Éva
>!
Móra, Budapest, 1987
238 oldal · ISBN: 963115341X · Fordította: Harsányi Éva

Enciklopédia 2


Kedvencelte 6

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

graphoman IP>!
V. K. Zseleznyikov: Bocsáss meg, Madárijesztő!

Hát-hát… elég gyorsan megértettem, miért tettem ezt a könyvet annak idején (emlékezetem szerint többször is) vissza a polcra, valahányszor a kezembe akadt a könyvtárban… Szóval ez a regény kegyetlen, legalább a kétharmadáig egyre kegyetlenebb. És el-elvesztem a főhős leányka megállíthatatlan érzelmei közepett is (mi váltott ki belőle mit?), DE jól van megírva spoiler, és valószínűleg a lélektani rajz is megalapozott, és katarzis is van a végén… és igazából azon vettem észre magam, hogy akarom olvasni, ami eléggé szembemegy azzal, amit az ilyenek esetében érzeni szoktam. Azt kell mondanom, hogy ha nem is könnyű, nagyon jó könyv ez.

Corvus_CoRex>!
V. K. Zseleznyikov: Bocsáss meg, Madárijesztő!

Én ezt nagyon kicsike koromban láttam, de csak ennyire emlékeztem, hogy láttam és hogy olyan szomorú, és talán nyomasztó volt? Aztán most, mikor a könyvet olvastam ugrott be a bojkottos résznél, hogy tényleg, erre emlékszem, hogy mikor a filmben azzal szenvedtek, hogy bojkott-bojkott, gőzöm nem volt róla, mi az a bojkott… X)
Nagyon tetszett. Mindig is szerettem az ilyen „szenvedélyes” gyerekeket. Valahogy olyan kellemes nosztalgikus érzetem támad tőle, pedig ezekben az időkben én még nem is éltem. Vagy ki tudja… ha van reinkarnáció…
A lényeg, hogy nekem tetszett, könnyen, gyorsan is olvasható ráadásul, úgyhogy szívesen ajánlom másoknak is. :)

ChEebor>!
V. K. Zseleznyikov: Bocsáss meg, Madárijesztő!

Nagyon tetszett a könyv, nyomasztó és kegyetlen, tökéletes tükröt mutat a társadalomnak és talán egy nagyon burkolt részleges rendszerkritika is megjelenik benne. Nagyon jól ábrázolja az érzelmeket, a motívumai felerősítik a mondanivalót, de mégsem válik szimbolistává, mi több, kifejezetten könnyed nyelvezettel bír, így jó olvasni. A vége nekem kicsit didaktikus, ennyire nagy katarzisnak szerintem nem szabad lezárnia egy ilyen eseménysort, de legalább illik a végére.

Lahara IP>!
V. K. Zseleznyikov: Bocsáss meg, Madárijesztő!

Már huszonéves voltam, amikor olvastam, nem is egyszer, és nagyon tetszett, de volt benne valami lehangoló, talán az egyes diákok viselkedésében.

Juci P>!
V. K. Zseleznyikov: Bocsáss meg, Madárijesztő!

Juuuj, de szerettem! Kiskamaszkorom egyik kedvenc olvasmánya volt. Az új kiadás borítóját viszont gusztustalannak találom. Valahogy egyáltalán nem illik a könyv hangulatához.

Vata>!
V. K. Zseleznyikov: Bocsáss meg, Madárijesztő!

Hmm… Kalandos beszerzés útján olvasott, amolyan véletlen könyv. Mondhatni a véletlen kegyes volt, mert volt hogy ilyen alkalommal rossz könyv került a kezem közé.
A történet maga, érdekes, de szigorúan csak jókedvűek olvassák, mert eléggé lehangoló. De azért lehet benne, építő gondolatokat találni. Kedvenc könyv biztosan nem lesz, de nem bántam meg az olvasását!

Celaenaella>!
V. K. Zseleznyikov: Bocsáss meg, Madárijesztő!

Ezt a könyvet még talán 11 évesen kaptam meg egy olvasmányi verseny keretében. Valahogy mégis úgy alakult, hogy csak most 8 évvel később olvastam el. Szerencsére.
Ok, ebből a műből is lejön, hogy a gyerekek mennyire igazságtalanok és kegyetlenek, a felnőttek pedig nem is veszik észre. A történet egyik mozgatórugója pedig a betyár becsület.
Lenka talán sokak szemében sajnálatra méltó, mert sokat szenvedett, pedig ő végig igazságosan viselkedett. Nos én mindent éreztem iránta, csak sajnálatot nem. Megvan az a „szerencsés” helyzetem, hogy pontosan tudom milyen lehetett neki. Én is tetszelegtem a madárijesztő szerepében ha úgy tetszik, és örülök, hogy nem akkoriban olvastam el, mert ki tudja milyen hatással lett volna rám. Lenka egy naiv, sokszor ostobán viselkedő lány, aki egy fiú miatt képes elviselni minden csapást, vakon követi mintha muszáj lenne neki.
A nagypapája karaktere egy ideig szimpatikus volt nekem, de aztán ez is elmúlt.
Örülök, hogy a könyv nem túl hosszú, így hamar a végére értem és remélhetőleg el is felejtem.

Izabell_Malfoy>!
V. K. Zseleznyikov: Bocsáss meg, Madárijesztő!

Juci, egyet értek veled, ez a kék borító ocsmány.
Nekem egy versenyre kellett elolvasnom. Nem volt kedvem hozzá, de aztán ahogy belekezdtem, megtetszett.:)
Nem tudja valaki az említett film címét?

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Róka P>!

Mire jó feleslegesen kínozni az embereket, mire jó csúfot űzni belőlük, és összevissza sebezni amúgy is gyenge lelküket, még ha bűnösek is. Megvetni, megbüntetni, segíteni – azt lehet, de kínozni helytelen az embert. Nem szabad kérges szívűnek lenni.

89. oldal (Móra, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: kínzás
Róka P>!

Borzalmas, amikor mindenki ellened fordul, még ha igazad van is.

107. oldal (Móra, 2004)

Róka P>!

…ha valaki elbújik, mindig a legrosszabbkor tüsszent vagy köhög.

113. oldal (Móra, 2004)

Róka P>!

Hát talán van ember, aki szereti az árulókat? Senki sem szereti őket. Senki. Az árulókat mindenki megveti.

87. oldal (Móra, 2004)

Róka P>!

Nagyon kényelmes verekedni, ha az ellenfelet lefogják.

162. oldal (Móra, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: verekedés
>!

Igen, Máska megszólalásig hasonlított Lenkára: a vékonyka nyakon a feje, akár egy zsenge tavaszi virág. Védtelen, mégis derűs és nyílt.
Mindannyian szótlanul nézték a képet.
És mind erősebben és erősebben töltötte el szívüket a vágy, az elkeseredett vágy az emberi tisztaság, az önzetlen bátorság és nemesség iránt.

220. oldal - 14 (Móra, 2004)

Róka P>!

Minden ember tele van irigységgel. Legfeljebb az egyik beszél róla, a többi meg azt hazudja, hogy nem irigy.

25. oldal (Móra, 2004)

Róka P>!

– Megszoktalak? Majd elszokom tőled…

35. oldal (Móra, 2004)


Hasonló könyvek címkék alapján

Nyikolaj Ognyev: K. R. naplója
Kate McCaffrey: Behálózva
Laurie Halse Anderson: Hadd mondjam el…
Szabó Magda: Abigél
Nyikolaj Ognyev: Kosztya Rjabcev naplója
Stefanie Höfler: Velem nem lehet járni
Wéber Anikó: Az osztály vesztese
Jacqueline Wilson: Komisz lányok
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései
Edmondo De Amicis: Szív