A ​tatárjárás 30 csillagozás

V. G. Jan: A tatárjárás V. G. Jan: A tatárjárás V. G. Jan: A tatárjárás V. G. Jan: A tatárjárás V. G. Jan: A tatárjárás V. G. Jan: A tatárjárás V. G. Jan: A tatárjárás

A mongol horda végigvonul Kelet-Európán, nyomában vér, könny, pusztulás. Hiába minden hősiesség, elszántság, egymás után lángol fel a halotti máglyák tüze az elfoglalt városok és falvak romjai felett. A Kék Horda,a rettegett Batu kán már Nyugat-Európát, a napnyugati országokat fenyegeti. Egymás után véreznek el a lengyel, magyar, német seregek a ravasz taktikával fergetegesen támadó mongol lovasság csapásai alatt. Batu kán serege eléri az Adriai-tengert, Triesztet fenyegeti, amikor váratlan fordulat következik, a sereg megáll, visszafordul. E roppant méretű hadjáratot, a Horda győzelmeinek, majd visszafordulásának okait mondja el a korabeli dokumentumokra épülő regénytrilógia befejező kötete.

>!
Európa, Budapest, 1988
356 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630746514 · Fordította: Gyöngyi László
>!
Európa, udapest, 1981
384 oldal · ISBN: 9630726645 · Fordította: Gyöngyi László
>!
Európa, Budapest, 1979
356 oldal · ISBN: 963071468x · Fordította: Gyöngyi László

2 további kiadás


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Gáborr_Nagy
V. G. Jan: A tatárjárás

Ez volt a leggyengébb, nagyon széteső, sok elvarratlan szál, levegőben lógó szereplő. Két vastag regényt is megír ez a fazon Batu kánról, de végigolvasva azért a wikin kell böngésznem, mi is lett a főszereplővel, bosszantó. Néhány részlet viszont nagyon szép, néha borzalmas, és sok tudományos háttérismeret is előjön.

>!
diojudit
V. G. Jan: A tatárjárás

Kicsit nehezen kezdődik szerintem, de utána belelendül a történetbe. Érdekes, hogy a mongol horda azon dzsingisz-káni gondolat alapján vonult végig Európán, hogy el kell jutni a végső tengerig. Mintha volna végső tenger… de akkor így gondolták. Vajon hány téves eszme alapján éljük ma az életünket, és tehetünk így áldozatokká másokat?

1 hozzászólás
>!
Zábráczky_Olivér
V. G. Jan: A tatárjárás

Tatárjárás orosz szemszögből, dicsőítve és égig magasztalva a ruszokat, uruszutokat. Próbál pártatlannak mutatkozni, de néhol átlátni a réseken: itt-ott levademberezi a mongolokat, tatárokat. Érdekes olvasmány. A fordítás lehetne egy csöppet korhűbb szókincsű.

>!
Sundara
V. G. Jan: A tatárjárás

A trilógia leggyengébb része. Első fele regényesen olvasmányosan indul ám második felére ez elvész, eltűnnek a karakterek, akiken keresztül a történet kibontakozhatna és átcsap szinte a történelmi események egyszerű leírásába. Többször ismétlés is felbukkan, valamint nem a történetbe illő betoldások is (pl A vaskocsi). Az oroszok hősies ellenállása és küzdelmei után (második regény: Batu kán) érezhetően elfogy az író lelkesedése és már csak a tények közlésére szorítkozik. A végén még lezárul egy rövidke szál, amivel a könyv eleje indult, de ez nem tesz hozzá semmit igazából a könyvhöz.


Népszerű idézetek


Hasonló könyvek címkék alapján

Tormay Cécile: Az ősi küldött
Kodolányi János: A vas fiai
Urbánszki László: Fegyver csörög
Benkő László: A végső tenger I-III.
Matthew J. Kirby: A kán sírja
Makkai Sándor: Táltoskirály
B. Szabó János: A tatárjárás
Hunyady József: Aranyhorda
A mongolok titkos története
Vásáry István: Az Arany Horda