Vicious (The Villains 1.) 31 csillagozás

V. E. Schwab: Vicious V. E. Schwab: Vicious V. E. Schwab: Vicious V. E. Schwab: Vicious

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​masterful, twisted tale of ambition, jealousy, betrayal, and
superpowers, set in a near-future world.

Victor and Eli started out as college roommates—brilliant, arrogant, lonely boys who recognized the same sharpness and ambition in each other. In their senior year, a shared research interest in adrenaline, near-death experiences, and seemingly supernatural events reveals an intriguing possibility: that under the right conditions, someone could develop extraordinary abilities. But when their thesis moves from the academic to the experimental, things go horribly wrong.

Ten years later, Victor breaks out of prison, determined to catch up to his old friend (now foe), aided by a young girl whose reserved nature obscures a stunning ability. Meanwhile, Eli is on a mission to eradicate every other super-powered person that he can find—aside from his sidekick, an enigmatic woman with an unbreakable will.

Armed with terrible power on both sides, driven by… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Titan Books, London, 2018
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781785658679
>!
Tor Books, New York, 2018
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781250160263
>!
Tor Books, New York, 2015
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780765335357

4 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Victor Vale · Sydney Clarke · Eliot Cardale (Eli) · Mitchell Turner (Mitch) · Barry Lynch · Serena Clarke


Kedvencelte 11

Most olvassa 2

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

>!
pattsims97
V. E. Schwab: Vicious

Zseniális!

Már a sokadig regény, amit az írónőtől olvastam, és egyáltalán nem csalódtam! Egy olyan „lerágott csont” témát kevert újra az írónő, méghozzá olyan fantasztikus módon, hogy végig csak ámultam meg bámultam, hogy milyen zseniális ez az egész!

Direkt húztam minél tovább, nem akartam egyben befalni az egészet, de legszívesebben azt tettem volna.

És nem, ez nem stand alone! :D Alig várom már a folytatást! :D

1 hozzászólás
>!
lafayette P
V. E. Schwab: Vicious

Abszolút üdítő volt olyan karakterek szemszögéből olvasni, akiknek az erkölcsi iránytűjük enyhén rossz vagy éppen semmilyen irányba nem mutat. V. E. Schwab zseniális, fantasztikus írónő, tűkön ülve várom minden könyvét, többek közt, ha minden igaz, akkor a Vicous folytatását is.

Ha valaki tud hasonló, antihősökről szóló könyvet ne habozzon megosztani velem, most nagyon megtetszett a téma. :D

2 hozzászólás
>!
CaptainV P
V. E. Schwab: Vicious

A tömegből kiemelkedő, egymással szemben viszont egyenrangú felek küzdelme nagyon izgalmas téma, ennek a lehetőségét láttam meg ebben a könyvben, mikor úgy döntöttem, el akarom olvasni, de ennél sokkal többet kaptam.
Nagyon jól használt ötlet benne az idővonalon való ugrálás. Ez a könyv is ékes példája annak, hogy egy viszonylag egyszerűen elmondható sztorit mennyivel árnyaltabbá és ütősebbé tud tenni, ha nem sorrendben ismeri meg az olvasó a teljes történetet.
Ez a bizonyos teljes történet pedig egy csúnyán kifordított szuperhős-sztori, és ha ehelyett úgy foglalmaztam volna, hogy az egész két szupergonoszról szól, az sem lenne hazugság. Nagyon jól eltalált Victor és Eli karaktere: önmagukban is érdekesek, a dinamika jól működik köztük, az pedig nekem külön szimpatikus, hogy nem egy tűz és víz párosról van szó, nem szöges ellentétek csapnak össze. Nagyon sok a közös bennük, és nem vagyok biztos benne, hogy ha nem tettek volna szert különleges képességekre, akkor minden örökre hepi maradt volna. Nekem ez a végső mondanivalója a történetnek: kaphatsz vagy szerezhetsz akármilyen képességet, tehetséget, lehetőséget, előnyt, vagyont, akármit – ettől önmagában még nem fogod tudni levetkőzni mindazt, ami bánt vagy dühít, ezek továbbra is hatással maradnak az életedre. És automatikusan jobb vagy rosszabb emberré sem a kapott vagy szerzett dolgoktól válsz, hanem attól, amit kezdesz velük. Szóval nem lehet levágni a kanyarokat.
Okosan megírt, feszültséggel, enyhe melankóliáva, viszont izgalmakkal teli regény – nekem nagyon bejött.

>!
Tor Books, New York, 2013
366 oldal · ASIN: B00CQY7WBI
6 hozzászólás
>!
Brigi21
V. E. Schwab: Vicious

Hát ez egyértelműen 5 csillag, nem is kérdéses. Ez volt az első V. E. Schwab könyvem, de annyi pozitívat hallottam róla, hogy tudtam, hogy ez csak jó lehet. Az is volt. Imádom az olyan könyveket, amelyek felváltva vázolják fel a múltat és a jelent, majd lépésenként utolérjük a jelent. A koncepció is szuper volt, ez a halálközeli élményes elképzelés nagyon elgondolkodtatott. A könyv előrehaladtával egyre jobban fokozódott a feszültség és a végére elszabadult a pokol.
Ámító és egyszerre hátborzongató volt elképzelni, hogy ezek a karakterek milyen „szupererőkkel” rendelkeznek. Nem lehetett elkülöníteni a rosszat a jótól, itt mondhatni mindenki negatív főhős volt.
Sok nappal a könyv elolvasás után is csak ilyen össze-vissza gondolatokat tudok összeszedni róla, annyi mindent szeretnék elmondani egyszerre róla. De az az egy biztos, hogy a szívembe lopta magát!

>!
littlelinda P
V. E. Schwab: Vicious

„There are no good men in this game.”

Aztamindenit. Legszívesebben 6 csillagot adnék erre a könyvre, annyira zseniálisan jó volt. Schwab nagyon tudja mit csinál és engem abszolút megvett magának. Már a Darker Shade of Magic is nagyon tetszett, de valóban látszik a különbség a két könyv között – a Vicious sötét, televan hatalom- és gyilkolásivággyal, olyan főszereplőkkel, akik mögé nem tudsz odaállni, hogy igazuk van, mégis valamelyik felé inkább húz az igazság érzeted.

Ebben a könyvben nincsenek hősök. Nincsenek gonoszok sem. Csak két elképesztően intelligens egyetemista, akik egy elméletet akarnak tesztelni, amivel az emberek szuperképességekhez juthatnak – fantasztikusan hangzik, ugye? spoiler Nagyon tetszett, hogy talán csak Eli és Sydney képessége spoiler volt úgymondd „átlagos”, az írónő kitalált jópár teljesen új képességet, amik kifejezett irigységet váltottak ki belőlem (kivéve persze azt, hogyan jutottak hozzá).

Eli és Victor karaktere tökéletesen ki volt dolgozva; imádtam, hogy Eli vallásos, és ezzel indokolta a saját különlegességét és mentette fel magát az EO-k természetellenessége alól. Victor gondolkodását nagyon bírtam, rengeteg dologban egyetértettem vele, és a könyv vége felé már kialakult bennem, hogy őt támogassam :D Kifejezetten szerettem Mitch és Sydney karakterét, okosak voltak és törődőek; egyedül Serena volt az, akit nem szerettem, főleg azok után, amit Sydneyvel művelt.

Ami igazán vicces, hogy a könyv első fele szinte csak visszaemlékezés, mégis letehetetlen. Egyszerűen nem bírtam abbahagyni, annyira izgalmas volt Eli és Victor versengését figyelemmel kísérni, miközben annyira logikusan alátámasztják az elméletüket, hogyan lehet valaki EO, hogy már bennem is kialakult, lehet, hogy igazuk van…
Az pedig már csak egy külön érdekesség, hogy az első fejezet a temetőben kezdődik és az utolsó fejezet ugyanabban a temetőben fejeződik be.

>!
Titan Books, London, 2014
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781783290215
>!
Panni777
V. E. Schwab: Vicious

Határozottan öt csillag: egy percig sem unatkoztam a könyv olvasása közben. Victoria Schwab teljesen egyedi stílusban ír egy olyan történetről, aminek az ötlete azért nem igazán eredeti, de annàl èrdekesebb. Főhőseink kívàncsi egyetemistaként indulnak, de aztán túlságosan is belelendülnek a filozofálásba és végül magukon tesztelik az elméletüket: sikerrel!
Nagyon tetszett Victor és Eli párosa, én az elejètől fogva Victor pártján álltam, mert ő szimpatikusabb volt ès a felfogása is közelebb állt az enyémhez. Eli istenfétisét is megértettem, bár àtérezni nem tudtam, én magam sosem hozok ilyen horderejű döntèseket, mint hogy kinek van vagy nincs joga az èlethez.
Tetszettek a kitalàlt képessègek, nem voltak szokványosak. Remèlem, Dol és Sydney a következő részben is benne lesznek, persze Mitchet is bírtam. :D
Köszi a könyvet, @littlelinda! :)

>!
Titan Books, London, 2014
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781783290215
1 hozzászólás
>!
Lish
V. E. Schwab: Vicious

Szerettem, olvastatta magát, nagyon jó karakterek szerepelnek benne. Mindenki az, nem csak a két főszereplő. A történet egyedi, nem egy lerágott csont újrafogalmazva, hanem van benne valami, ami Schwabra jellemző brilliáns elgondolásból született. A különleges képességek is nagyon jól kitalált elemek, remek volt. Az időbeli ugrándozás is tetszett, fenntartotta a feszültséget, bár aki utálja az ilyet, és jobban szereti a lineárisan haladó történeteket, azt lehet, hogy zavarná.
Tényleg nagyon tetszett, ennek ellenére ez most nekem 4 csillag. Hogy miért? Mert mégis hiányzik belőle valami, amit nem tudok szavakba önteni, de nem ragadott meg a történet annyira, mint az Egy sötétebb mágia. Sajnos óhatatlanul hasonlítottam a korábban olvasott sorozathoz, és az nagy kedvencem lett.

Eleinte féltem attól, hogy angolul olvassam, de teljesen jól érthető volt minden, Schwab esetén is maradok most már az eredeti kiadásoknál.

A könyv magyarul Viszály címmel jelent meg.

>!
Tor Books, New York, 2013
366 oldal · ASIN: B00CQY7WBI
>!
FitzwilliamDarcy667
V. E. Schwab: Vicious

Ez a könyv valami félelmetesen jó volt, nagyon gyorsan haladtam vele mert egyszerűen olvastatta magát. Nincs benne egy oldalnyi üresjárat se. Az elején még nagyon keveset tudunk, de szépen lassan építi fel, az időben ide-oda ugrálás egyáltalán nem zavarja meg az olvasást. A könyv témája pedig nagyon érdekes és ijesztő belegondolni, hogy milyen lenne, ha ez az egész valóságos lenne. A két főszereplő is nagyon el lett találva, de a mellékkarakterek is jók, nem laposodnak el (Dol volt a legjobb). Eli viszont akkora tajparaszt, ami a csövön kifér és akkor még szépen fogalmaztam. Nem elég, hogy beblokkolja Victort Angie-nél, Victor segít neki a kutatásával erre az a hála, hogy spoiler. Az, hogy mitől függ egy EO képessége eléggé sokat hozzátesz annak az embernek a karakteréhez. A lezárás zseniálisan van megoldva, Victornak tényleg volt terve Eli ellen. Amit még kiemelnék, az az, hogy minden EO-nak igaz, hogy van képessége, de mégse tökéletesek spoiler Összességében nagyon jó a könyv, nagyon jó kérdéseket vet fel, és nagyon pörög.

>!
áfonyamuffin
V. E. Schwab: Vicious

Amióta elolvastam Victoria Schwab Egy Kegyetlen Dal című könyvét teljesen beleszerettem a könyveibe. Szóval egyáltalán nem lepett meg, hogy ennyire imádtam ezt a könyvét is. Magammal vittem a nyaralásra, és már az autóban sikerült 100 oldalt elolvasnom belőle, ennyire rabul ejtett a történet. Emellett persze meg kell említenem, hogy mennyire gyönyörű a piros borító, nem is beszélve arról, hogy milyen csodás a puhaborítás is! Elég laza és könnyen hajtható, pont a kedvenc típusú könyvem! A történet maga inkább a karakterekre fókuszál, a központban leginkább Viktor érzelmei és tervei, Eli ambíciói és más karakterek érzelmei állnak. Meg kell mondjam, annak ellenére, hogy én inkább a történet központú könyveket szeretem, nagyon imádom Schwab stílusát, ahogyan központba helyezi a karaktereit és azok érzelmeit, küzdelmeiket és ambícióikat. Azt hiszem ez az, ami miatt teljesen a történetei függőévé váltam és folyton újra tudnám olvasni őket. Amit megtudunk ennek a könyvnek a világáról, abból azt tudjuk meg, hogy olyan a világ, mint a miénk, egyetlen különbséggel: itt olyan emberek is élnek, akik különleges képességekkel bírnak. Nagyon tetszett minként ábrázolta a szuper erőket. Nem igazán ismerjük meg a pontos működésüket, de ez tette az egészet még jobbá. Nagyon érdekes volt látni a hős-rossz fiú téma megjelenését, és annak értelmezését.

Bővebben a blogon: https://berriesandbooksblog.wordpress.com/2018/10/09/vi…

>!
heysunny P
V. E. Schwab: Vicious

Nekem igazán filmbe illő love-hate kapcsolatom van Schwabbal. Imádom, ahogy ír, élek-halok a stílusáért, de Az Archívumon kívül még egyik könyvét sem tudtam feltétel nélkül szeretni. A gyönyörű stílus miatt ugyanis sokszor találom magam úgy, hogy unatkozom olvasás közben. Hiába ír szépen, ha nem izgalmasan teszi azt. Ugyanez volt a legfőbb bajom ennél a könyvnél is.

Az eleje jól indult: két végtelenül ambiciózus egyetemista, akiket az egymásban lappangó sötétség vonzott egymáshoz, a barátságuk legalább annyira árnyalt, mint egyéni karakterük. Érdekesnek találtam ezeket a szürke egyéniségeket és izgatottan vágtam bele, hogy mélyebbre áshassak a személyiségükben. Az alapötlet egyébként nem túl egyedi, két srác próbál rájönni, hogyan lehet szuperhőssé válni, majd miután sikerül nekik, több okból kifolyólag is bosszúhadjáratot indítanak egymás ellen. Victor karaktere nagyon tetszett, Eli-é már sokkal kevésbé: egy magát istennek képzelő barom, aki azt hiszi, van joga igazságot szolgáltatni és mások élete felett bíráskodni, és meg is teszi mindezt. Miközben ő sem különb azoknál, akiket üldöz.

Lehetett volna ez jobb is, de… mint mondtam, a felétől körülbelül untam a könyvet. Túl kevés az action a karakterszámhoz képest, pedig nagyon tetszett a struktúra, az, hogy össze-vissza ismertük meg a teljes történetet, szeretem az időugrásokat egy könyvben. De sajnos ez nekem túl vontatott volt ahhoz, hogy élvezni tudjam.


Népszerű idézetek

>!
CaptainV P

Victor wondered about lots of things. He wondered about himself (wheter he was broken, or special, or better, or worse) and about other people (wheter they were all really as stupid as they seemed).

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Victor Vale
>!
April_Faye I

Victor never looked up from his plate. He didn't look at his plate, either, not exactly. His eyes had an unfocused intensity, as if he were somewhere else, unconcerned with the cage around him or the monsters inside.
Like a predator, Mitch realised one day. He'd seen enough nature specials on the common room set to know that prey had eyes on the sides of their head, were constantly on guard, but predators' eyes were forward-facing, close together, unafraid. Despite the fact that Victor was half the size of most inmates, and didn't look like he'd ever been in a fight, let alone won one, everything about him said predator.
And for the first time, Mitch wondered if Victor was really the one who needed protecting.

260. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mitchell Turner (Mitch) · Victor Vale
>!
Three

Life—the way it really is—is a battle not between Bad and Good, but between Bad and Worse.
—Joseph Brodsky

>!
itschristine 

But these words people threw around – humans, monsters, heroes, villains – to Victor it was all just a matter of semantics. Someone could call themselves a hero and still walk around killing dozens. Someone else could be labeled a villain for trying to stop them. Plenty of humans were monstrous, and plenty of monsters knew how to play at being human.

Kapcsolódó szócikkek: Victor Vale
>!
itschristine 

If Eli really was a hero, and Victor meant to stop him, did that make him a villain?

He took a long sip of his drink, tipped his head back against the couch, and decided he could live with that.

Kapcsolódó szócikkek: Eliot Cardale (Eli) · Victor Vale
>!
abstractelf

By the time the first bell rang, signaling the end of Victor’s art elective, he’d turned his parents’ lectures on how to start the day into:
Be lost. Give up. give In. in the end It would be better to surrender before you begin. be lost. Be lost And then you will not care if you are ever found.

2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Victor Vale
>!
abstractelf

Victor readjusted the shovels on his shoulder and stepped gingerly over an old, half-sunken grave.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Victor Vale
>!
April_Faye I

… so he closed his eyes and tried to find quiet, peace. He didn't picture sprawling fields or blue skies or water drops. He pictured squeezing the trigger three times, blood blossoming on Eli's chest in the same pattern it had on his, pictured carving lines into Eli's skin, watching them fade so he could do it over again, over and over and over. Are you afraid yet? he would ask when the floor was slick with Eli's blood. Are you afraid?

268. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eliot Cardale (Eli) · Victor Vale
>!
itschristine 

„I mean,” said Victor, „you could pick any name. Why pick Ever?”
„Why not?”
„No,” said Victor, waving his drink. „No, Eli. You don't do anything like that.”
„Like what?”
„Without thinking. You had to have a reason.”
„How do you know?”
„Because I know you. I see you.”
Eli drew his fingers through a ring of water on the table. „I don't want to be forgotten.”
(…)
„Tell you what,” said Victor. „You remember me, and I'll remember you, and that way we won't be forgotten.”
„That's shit logic, Vic.”
„It's perfect.”
„And what happens when we're dead?”
„We won't die, then.”
„You make cheating death sound so simple.”
„We do seem awfully good at it,” said Victor cheerfully. He lifted his glass. „To never dying.”
Eli lifted his. „To being remembered.”
Their glasses clinked as Eli added, „Forever.”

Kapcsolódó szócikkek: Eliot Cardale (Eli) · Victor Vale

A sorozat következő kötete

The Villains sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King – Peter Straub: Black house
Mark Lawrence: Emperor of Thorns
Mark Lawrence: The Wheel of Osheim
Marissa Meyer: Fairest
Brandon Sanderson: Firefight
Ransom Riggs: Library of Souls
Neal Shusterman: Unwind
Stephen King (Richard Bachman): The Running Man
Benjamin Percy: Red Moon
Stephen King: Four Past Midnight