Ha ​szúr a tövis (Dollanganger saga 3.) 25 csillagozás

V. C. Andrews: Ha szúr a tövis

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Cathy ​és Chris, a Virágok a padláson és a Virágszirmok a szélben hősei úgy hiszi, maguk mögött hagyták a múltat, sikerült lerázniuk annak terheit, zavartalanul élhetik gyerekeikkel, Joryval, Barttal, és az örökbe fogadott Cindyvel nehezen kiküszködött új életüket.
Kaliforniában költöznek, ahol senki sem ismeri őket, senki sem tud súlyos titkukról, s nyugodt otthont teremtenek maguknak. A békesség azonban átmeneti. Titokzatos, örökké lefátyolozott hölgy költözik a szomszédjukba , s vele egy különös viselkedésű öregember, akiknek a felbukkanása földúlja a család életét. A kisebbik fiú, Bart viselkedése egyre különösebbé, napról napra ijesztőbbé válik, mintha dédnagyapjának Malcolmnak pusztító szelleme támadt volna föl benne, tönkretéve nemcsak környezetét, hanem önmagát is.
MI idézte elő a változást, kik a szomszédban lakó különös idegenek, mi a magyarázata annak a rejtélyes, ijesztő eseményeknek, megmenekülnek-e Cathy és Chris az újabb veszélytől? Ezekre a kérdésekre… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1981

>!
I.P.C., Budapest, 1996
442 oldal · ISBN: 9636350280 · Fordította: Fazekas László

Kedvencelte 9

Most olvassa 3

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Kedves_Könyvek I>!
V. C. Andrews: Ha szúr a tövis

Féltem tőle, hogy ez a rész is olyan kétértelmű lehet, mint az előző, de nagyon megörültem, hogy Andrews visszatért a megszokott zsenialitásához. Bartot utáltam, de én is önutáló vagyok, szóval valamilyen szinten meg tudtam érteni. Jory… édes, drága Jorym. Én IMÁDOOOOM. Bár több ilyen fiú lenne a világon. Corrine… teljesen megdöbbentett. Én megszerettem. Tényleg. John Amos pedig elmehet az anyjába. Igen, kimondtam. A legdurvább antagonista. Én őt is bírtam, mert a végére azért neki is kiderültek az indíttatásai. A nők iránti utálata a csalódásból ered, ami érte élete során. Mondjuk nekem is tört már össze a szívem, de azért nem gyilkolok férfiakat mondván, hogy mocskos állatok xd
És el tudom képzelni, hogy Malcolmot is ő űzte őrületbe (olvasván az előzményt). Nagyon ajánlom ezt a könyvet mindenkinek!!!

Boszika87>!
V. C. Andrews: Ha szúr a tövis

Mindig van a történetnek sötét szálai.
Nekem így is elképesztő és megdöbbentő, hogy emberekbe ennyi gonoszság van.
Cathy és Chris kapcsolatán nemtudok napi rendre térni. Szerintem nem normális….
Jory számomra naiv és nyámnyila, Bart alapból beteg elme,akinek segítség kell.
Kíváncsi leszek, hogy mi lesz a történet vége.

3 hozzászólás
Hajnalka_Ferencsák>!
V. C. Andrews: Ha szúr a tövis

Hát letörném a két kezét annak a kiadónak, aki ilyen semmitmondó fülszövegekkel adta ki ezeket a könyveket. Se a korábbiak, se ez a rész csak körülbelülre sem sejteti, mi vár az olvasóra.
Cathy eddig se volt százas, a gyerekkori traumái, és az előző részben olvasott „útkeresései” után csak-csak Chris mellett kötött ki, de valami homokbadugtuk a fejünket történet kereteiben, nagyon nem gondolták át, kinek, mit is mondanak magukról, hogy is történik ez az élet így, mit mondanak a gyerekeknek.
Élik a kis életüket, amíg csak be nem költözik az a bizonyos rejtélyes hölgy a szomszédba, kettőt találhattunk, hogy ki volt az.
A történet a két gyermek szemszögéből bontakozik ki, Bart szabályosan félelmetes, szinte egy creepy horrorfilmben éreztem magam. Cathy karaktere borzasztóan az anyjáéra hajaz az első részből: sopánkodik, elsápadt, könnyekben tör ki, csimpaszkodik, nem figyel, rendezgeti a dolgait amikor nem akar egy kérdésre válaszolni ésatöbbi. Én az első adandó alkalommal, amikor a gyerekem azzal fenyegetné a másik gyermekem, hogy megöli (netán bicskával kopaszra nyírja a kétéves kislány haját!!), felmerül a gyanú, hogy dróttal megfojtotta a kutyát…. na nem tudom, lehet kicsit drasztikusabb lépésekre szánom el magam, nem csak csináljunk úgy, mintha semmi sem történt volna…
Jory-t kedvelem, értelmes, kedves tininek tűnik első benyomásra, ami szintén furcsa, tekintve, hogy Cathy (nyilvánvalóan kattant anya) és Julian (szociopata) gyermeke. Ha az elején tippelhettem volna, hogy melyik gyerek kattan be, nem az ügyvéd Bart Winslow fiára tettem volna, az tuti. Időnként kapkodtam a fejem a visszatekintések kapcsán (Malcolm naplója), hogy már 5 generációval ezelőtt megborult ez a család, de az ötödik rész majd pont erre hoz válaszokat.
Őszintén? Ez a könyvsorozat nagyon beteg, de aki az ilyesmi izgalmas olvasmányokat kedveli, annak hajrá: garantáltam nem egy unalmas lányregény. Már nem is tudom, mire számítsak még két részen át.

KeijuL P>!
V. C. Andrews: Ha szúr a tövis

Bevallom, először nem tetszett, hogy ebben a részben a fiúk szemszögéből van elmesélve a történet, de Andrews olyan mesterien szövi a szálakat és bújik bele ezeknek a karaktereknek a bőrébe, hogy hamar megváltozott a véleményem. Őszintén szólva Jory-tól és a fejezeteitől nem voltam annyira elragadtatva, nekem ő túl tökéletes kis jófiú, de Bart. Húha… Olyan kíváncsi lennék, honnan merítette az ihletet az írónő, hogy ilyen mesterien bemutassa, mi jár az eszében egy pszichopata kisfiúnak. Ahogy Bart egyre mélyebbre süllyed az őrületbe, az egésznek a bemutatása egyszerűen zseniális. Nem is értem, hogy miért nem népszerűbbek ezek a könyvek. És az a befejezés, de jó ég, mi lesz még itt!

katajuhasz>!
V. C. Andrews: Ha szúr a tövis

Nehéz megmondani, hogy milyen érzéseket váltott ki belőlem ez a könyv. Az egyértelmű, hogy jobb volt, mint a 2. rész. Jory fejezetei túl jókisfiúsak voltak, míg Bart-é túl sötétek. Valahogy zavart egy kicsit, hogy nem Cathy volt a mesélő. A történet egyébként tetszett, kíváncsian várom a folytatást.


A sorozat következő kötete

Dollanganger saga sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alice Hoffman: Átkozott boszorkák
Jodi Picoult: Tizenkilenc perc
Sebastian Faulks: Madárdal
Karen White: Hazatérés
Chitra Banerjee Divakaruni: Szívtestvérem
Lucinda Riley: Árnyéknővér
Mary Alice Monroe: Déli karácsony
Fábián Janka: Emma fiai
Bella Andre: Örökké a tiéd
Barbara Taylor Bradford: Cavendon Hall