A ​maja papok titkai 19 csillagozás

V. A. Kuzmiscsev: A maja papok titkai V. A. Kuzmiscsev: A maja papok titkai

Chiapas mexikói állam őserdeiben húsz évvel ezelőtt egy félig lerombolt templom romjait fedezték fel, amelynek belsejét csodálatos freskók ékesítettek. Ez a Feliratok-temploma volt. Az ősi, titokzatos maja nép egyik temploma. Ki volt ez a csodálatos építő nép? Honnan jöttek? Hogyan és mikor született a kultúrájuk? Ki tanította meg őket írni? Milyen tudással kellett rendelkezniük, ha a kétezer évvel ezelőtt megalkotott maja naptár pontosabb volt, mint a mai naptárunk? Ezekre és más kérdésekre ad választ a könyv.

Eredeti cím: Тайна жрецов майя

Eredeti megjelenés éve: 1968

>!
Kossuth, Budapest, 1980
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630915359 · Fordította: Auer Kálmán · Illusztrálta: G. Bojko, I. Salito
>!
Kossuth, Budapest, 1977
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630907089 · Fordította: Auer Kálmán · Illusztrálta: G. Bojko, I. Salito
>!
Kossuth, Budapest, 1973
338 oldal · Fordította: Auer Kálmán · Illusztrálta: G. Bojko, I. Salito

1 további kiadás


Kedvencelte 6

Most olvassa 4

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
mongúz
V. A. Kuzmiscsev: A maja papok titkai

Ez egy tudományos-ismeretterjesztő regény. Vagy novelláskötet. Vagy tankönyv. Vagy valami. Hiánypótló. Hézagtömögető. Szemléletformáló.
Nagyon érdekesek, lényegre törőek és a legkevésbé sem szárazak az ismeretterjesztő részek, a novellákra/mesékre pedig nincsen szó.
Varázslatos volt.
Tollaskígyó for president!

>!
szikszai_2 P
V. A. Kuzmiscsev: A maja papok titkai

Ez volt az első tudományos mű, amit a majákról, toltékokról olvastam. Valószínűleg, nem az utolsó. A tudásom sok mindennel bővült hála ennek a könyvnek.
Lenyűgöző kor volt ez. A téma iránt érdeklődőknek kötelező olvasmány.

2 hozzászólás
>!
ciemat P
V. A. Kuzmiscsev: A maja papok titkai

Beleéléssel álltam neki az olvasásnak, hogy majd mennyi érdekességet fogok megtudni a majákról, a szokásaikról, a népről, a társadalmukról. Ehelyett mit kaptam… bonyolult, komplikált megfogalmazásban irodalmi művek gyüjteményét, helyenként nagyon hosszú történetetekkel, amibe könnyen bele lehetett veszni. Lehet, hogy a sorok közt nagyon sok érdekes információ lapul, de valahogy ezek átadása nálam nem jött be. Jobb lett volna úgy nekiállni, hogy ez egy novellás kötett vagy mese/monda gyűjtemény, talán jobb lett volna….

>!
nightwica
V. A. Kuzmiscsev: A maja papok titkai

Nehéz olvasmány volt, lassan haladtam vele, de azt mondom, megérte. Nagyon színes anyag, iszonyat sokat tanultam belőle, történelem, antropológia, nyelvészet, mitológia. Olykor tényleg háromszor kellett átfutnom részeket, olykor eluntam az agyam bizonyos hosszú történeteknél, mert ez minden, csak nem olvasmányos, de tényleg megérte. Az olvasó valóban érzi, mekkora hatalmas felfedezések történtek itt. Egyes részek nem teljesen tiszták, de végtére is ez nem tankönyv.

>!
Márkus_Katalin_Flo
V. A. Kuzmiscsev: A maja papok titkai

Nekem a negyedik-1980-as kiadás van meg-a piros keményfedeles-és szerintem elég,ha annyit mondok:olyan nekem,mint igaz hívőnek a Biblia.Fantasztikus.Mindig is érdekelt az azték,maja nép,kultúra-de a maják főként-már 10éves koromban megbabonáztak.S Kuzmiscsevnél jobban soha,senki nem tudná szerintem vissza adni az élményt.

>!
Lehoczky_János
V. A. Kuzmiscsev: A maja papok titkai

Zseniális! Nem is ér tem miért dobja valaki a papirhulladék kukába….

Onnan szereztem nem tagadom.

1 hozzászólás
>!
Tibike
V. A. Kuzmiscsev: A maja papok titkai

Döbbenetes. Ajánlom mindenkinek, akit érdekel ennek a népnek a történelme.


Népszerű idézetek

>!
ciemat P

A máglya sehogy sem akart meggyulladni.

(első mondat)

>!
Enikő_Rácz

Egyes szájhagyományoknak megfelelően Kvetszalkoatlnak még a külseje is szokatlan volt-magas termetű, fehér arcú, szőke hajú, sűrű szakállú ember volt, s így a fekete hajú, barna bőrű és szakálltalan toltékok szemében valóban, ha nem is istennek, de feltétlenül küldöttjének és földi helytartójának tűnhetett. Kvetszalkoatl szokatlan külseje (bár ezt senkinek nem sikerült bizonyítania) még napjainkban is egyre szüli a legendákat- elhangzottak teljesen komolyan, bár tudományosan nem megalapozottan, olyan feltételezések, amelyek szerint Kvetszalkoatl egyike volt azoknak a régi európai hajósoknak (normannok?) akik azokban a régi időkben eljutottak Amerika partjaira.

158. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Popol Vuh
Boglár Lajos (szerk.): A Tollaskígyó fiai
Kelemen Pál: Régi amerikai művészet
William Camus: Tűzmadarak
Maria Longhena: Az ősi Mexikó
Sean Connolly: Amerika és a Csendes-óceán térsége
Kéri András: Chile népei / A maják titkai
Vécsey Zoltán: Elpusztult népek, elpusztult kultúrák
Benyhe János (szerk.): Így látták
B. Traven: Rabszolgák útja