Az ​óriás lelke 9 csillagozás

Svájci népmesék
Üveges Ferenc (szerk.): Az óriás lelke

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Népek meséi Európa

>!
Európa, Budapest, 1986
306 oldal · ISBN: 9630744023 · Fordította: Üveges Ferenc · Illusztrálta: Loránt Lilla
>!
Európa, Budapest, 1986
306 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630738473 · Fordította: Üveges Ferenc · Illusztrálta: Loránt Lilla

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Habók P>!
Üveges Ferenc (szerk.): Az óriás lelke

Szófukar mesék, Érdekes, mi népmeséinkben nem szereplő motívumok pl. a tündér feleség látja közelgő fagyot, learatja a félérett búzát. A szomszédoké elfagy, az övék megmarad, még be is érik. A szegény leányoknak nemcsak takarítani kell az öreganyóknál, hanem fésülgetni is őket, viszont a lányok cserébe ékszereket találnak a hajszálak között. És persze vannak más német nyelvterületről ismerős mesék is, pl, a brémai muzsikusok vagy a Hófehérke.

anesz P>!
Üveges Ferenc (szerk.): Az óriás lelke

Tetszettek ezek az alapvetően rövid, frappáns mesék. Külön örültem a nyelvterület szerinti megkülönböztetésnek, mindegyiknek voltak jellegzetességei. A német területéi között sok az ismerős, ugyanakkor gyakran meglepő a végük. A francia mesék közül némelyik igencsak pikáns. A rétoromán nyelvterületéi a legmesésebbek. Az olaszokon nagyon látszik a katolikus hatás (Madonna megjelenése, a tisztítótűz, stb.)
Szerettem olvasni őket.

Pennmenelien P>!
Üveges Ferenc (szerk.): Az óriás lelke

Svájci népmesék, német, francia, rétoromán és olasz nyelvterületről is. Több hasonló mese volt a kötetben, de nem volt zavaró, mert valahogy mindegyik tudott valami újat adni – ha másnem, más neveket és helyszíneket. Tündérmesék vannak a kötetben, sok ismerős Grimm mese alapja, de kicsit másképp mint a fivéreknél. Összeségében tetszett a válogatás, voltak rövidebb és hosszabb történetek is, de nem tudok rá 5 csillagot adni, mert azt az érzelmi szintet nem érte el, Maya-Mayi. Abszolút kedvencet nem tudok választani a kötetből, de sok kedves mesét tudok mondani belőle. Aki nem hiszi, járjon utána!

mariannkiss1980 P>!
Üveges Ferenc (szerk.): Az óriás lelke

Alapvetően ismerős mesék, de azért érezni rajtuk, hogy svájci gyűjtemény.
Nekem a német terület meséi tetszettek a legjobban, de a többi sem volt unalmas.
Ez is szerintem a sorozat jobb válogatásai közzé tartozik.


Népszerű idézetek

Amrita I>!

Egy kis időre megpihent a Mohnire-barlangban, amelyikről azt tartják, hogy a boszorkányok ott szoktak összegyülekezni szombatonként, és olyankor fánkot sütnek.

116. oldal

6 hozzászólás
Habók P>!

– Felsöpröd a szobámat, elmosogatod az edényemet és megfésülöd a hajamat. Ezt a három szolgálatot kívánom tőled, s ha ezzel végeztél, visszaadom a vödrödet.
A kislány engedelmeskedett és szorgalmasan elkezdett söpörni. Sok szép dolgot talált közben: arany- és ezüstfüggőket, mellettük láncokat, meg ehhez hasonlót, és mindezt azon nyomban odaadta az asszonynak. Aztán elmosogatta az edényt, s szépen el is törölgette. Végül szelíd kézzel megfésülte az öregasszony haját. A fésülés közben megint mindenféle szép arany- és ezüstholmit talált az asszony fürtjei között.

A jó és a rossz lány

Tomori_Sándor>!

– Ha szabadon engedsz, megmondom. – Azzal megmutatta nekem a fát és így szólt: Ezektől az almáktól hosszú lesz az ember orra, és ahhoz, hogy újra rövid legyen, el kell menni Bécsbe, a király kertjébe. Van ott egy kút és annak a kávája alatt él egy öreg teknősbéka. Annak a teknősnek a páncélját porrá kell törni és azzal bekenni a megnyúlt orrot.

A La Punt-i koldusok

Habók P>!

Eljött a lakodalom napja. […] Három napig ettek-ittak. Én is ott voltam a mártást kavarni. Mikor közben lehajoltam, meggyulladt a kötényem. Erre megharagudtak, és a merőkanállal úgy fejbe kólintottak, hogy ájultan estem össze. Hogy megszabaduljanak tőlem, jól farba rúgtak, attól éppen idáig repültem, és erre a székre estem, hogy elmeséljem ezt a történetet.

A vörös nyakörves kisbéka


Hasonló könyvek címkék alapján

Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék a boldogságról
Paul Emanuel Müller: Figyelem és szeretet
Burány Béla: Állati mesék
Burány Béla: Piros a tromf
Marcus Pfister: Miértek és hogyanok
Jakob Grimm – Wilhelm Grimm: Grimm legszebb meséi
Benedek Elek: Nagy mesekönyv 1.
T. Aszódi Éva (szerk.): Kisgyermekek nagy mesekönyve
Világszép Vaszilisza