A ​jókislányoknak nem terem babér 5 csillagozás

Ute Ehrhardt: A jókislányoknak nem terem babér

Asszonyom, ​Kisasszony! Akar Ön a férfiakkal egyenrangú ember lenni? Most nyugodtan válaszol(hat) IGEN-nel. (Miután elolvasta ezt a könyvet!)
Asszonyom, Kisasszony! Felteszünk Önnek néhány kérdést: az erős nők szükségszerűen magányosak? A hatalom megrontja a jellemet? A nők valóban gyengék? A kockázatot kerülni kell? Folytathatnánk hasonlókkal a sort, s ha Ön mindegyikre IGEN-nel válaszol, akkor a nőknek abba a csoportjába tartozik, amelyet Ute Ehrhardt csak látszólag hízelgő kifejezéssel a „jókislányok” kategóriájaként határoz meg.
Hogy mi jellemzi őket? A „jókislányok” alávetettségben élnek, állandó lemondás az életük, önbecsülésük kifejletlen, félelmek és előítéletek akadályozzák őket abban, hogy önállóan gondolkodjanak és cselekedjenek. Abban, hogy felszabadultak és életvidámak legyenek – röviden: hogy teljes életet éljenek.
E könyv szerzője nő és gyakorlati pszichológus, aki önvizsgálatra készteti Önt, hogy jobban megismerje saját magát, majd mintát ad a… (tovább)

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1997
188 oldal · ISBN: 9635484976 · Fordította: Rónaszegi Éva

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

kuliga>!
Ute Ehrhardt: A jókislányoknak nem terem babér

Könnyed stílusban ír a szerző arról a tényről, hogy is kellene élnie egy nőnek, ha érvényesülni akar. Néha mélyebb tartalmakat is karcolgat, de azért inkább csak szórakoztató. Feminista felhang mindenképpen érezhető.

moni79>!
Ute Ehrhardt: A jókislányoknak nem terem babér

Feminista alapmű, egy csomó hasznos dolog van benne (főleg kezdőknek), de gondjaim is vannak vele. Pszichológiai szempontból nem elég mély: túl könnyen lerendezi a pszichés problémákat és általánosságban a nemi alapú nevelésnek tulajdonítja (miközben a kép ennél sokkal összetettebb, és foglalkozni kell a bántalmazó szülői magatartásokkal), illetve nem beszél arról, hogy a megoldás az alapos és hosszú évekig tartó önismereti munka. Csak így válhat valaki önérvényesítő és boldog nővé, emberré. Az is problémás, hogy a szerző sokszor úgy tesz, mintha ez a „felébredés” és változás elsősorban a nőkön múlna, illetve bagatellizálja a férfierőszakot. Egyébként a megállapításai hasznosak, és a példák is jók.


Népszerű idézetek

moni79>!

Heide diplomás pszichológusként két évig dolgozott mindenfajta fizetség nélkül egy drogbetegeknek létesített rehabilitációs klinikán. Azt hitte, biztosan alkalmazni fogják, amikor pályázatot írtak ki egy részmunkaidős állásra. Nem ő kapta meg. Ugyan miért fizessék meg azt, aki ingyen is dolgozik?

42. oldal

moni79>!

Az egyenjogúságot sajnos két oldalról akadályozzák. Egyrészt a férfiak, akik semmi hatalmat nem akarnak kiengedni a kezükből, másrészt a nők, akik semmi hatalmat nem követelnek maguknak.

123. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Nagy Szent Gertrúd: Nagy Szent Gertrúd lelki gyakorlatai
Kempis Tamás: Krisztus követése napról napra
Ulrich Strunz: Az ifjúság receptje
Kempis Tamás: Krisztust követjük – napról napra
Kempis Tamás: Mária követése
Kempis Tamás: Isten felé
Johannes Hinrich von Borstel: Szívügyek
Manfred Müller: Az arc mint az egészség tükre
Tim Boltz – Jule Gölsdorf: Folyó ügyek – Tabuk nélkül
Stefan Winter: Hegymászás