Erebos (Erebos 1.) 194 csillagozás

Ursula Poznanski: Erebos Ursula Poznanski: Erebos

Lépj be vagy fordulj vissza!
EZ ITT AZ EREBOS

Nick valóságos megszállottja az Erebosnak, egy új, nem hivatalos számítógépes játéknak, amely az iskolában kézről kézre jár. Mindenkinek egyetlen példánya van, amellyel csakis magányosan játszhat. A játékszabályok rendkívül szigorúak. Aki megsérti ezeket, vagy nem teljesíti a játék által rábízott feladatokat, az repül a virtuális világból, és soha többé nem tud belépni az Erebosba. De ami a legfurcsább: a játék parancsait a való életben kell végrehajtani. Nick csak fokozatosan döbben rá az Erebos igazi céljára: a játékosoknak meg kell ölniük egy embert…

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Scolar, Budapest, 2021
496 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635092895 · Fordította: Gémes Szilvia
>!
Pongrác, Budapest, 2012
544 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155131202 · Fordította: Gémes Szilvia

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Nick Dunmore · Adrian McVay


Kedvencelte 30

Most olvassa 7

Várólistára tette 197

Kívánságlistára tette 221

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

Kelemen_Hanna>!
Ursula Poznanski: Erebos

Olvasás közben én is Erebos-függővé váltam, többször is arra eszméltem fel, hogy figyelmeztetni kellett magam: a valóságban ilyen játék nem létezik! Nem olvashat semmi gondolatot! Nem tudhat semmi ennyit arról, akiről igazából nem tud semmit. Aztán az utolsó oldalakon, mikor jött a megoldás, össze is omlottam: túl szimpla lett a könyv egészéhez képest. Egy gimis pszichothriller helyett egyszerű sci-fivé vált az egész. Attól persze érdemes elolvasni (főleg az első 520 oldalt).

1 hozzászólás
buzavirág>!
Ursula Poznanski: Erebos

Ahhoz képest hogy mennyire távol állnak tőlem a számítógépes játékok, könyvben mégis ez már a harmadik történet, ami a kezembe került. Szinte már-már kedvet is kaptam egy kis virtuális játékra. Nem csoda, hiszen az Erebos nem csak a játékosokat, hanem az olvasót is függővé teszi. Nincs üresjárat a könyvben, szinte alig várod, hogy a végére érj, és kiderüljön, ki vagy mi áll a háttérben. Hitelesen bemutatja, hogy a mai gyerekeket, felnőtteket hogy betud szippantani egy játék, annyira, hogy szinte már az őrületbe kerget. Számomra kicsit élvezetesebb lett volna, ha hamarább kiderül mely szereplők vannak az avatárok alatt, de ennek ellenére is zseniális könyv, játék, de ugyanakkor egy olyan fegyver is, ami jobb ha csak a könyv lapjain van jelen.

2 hozzászólás
kratas P>!
Ursula Poznanski: Erebos

Húha, hát az elején szenvedtem rendesen, mert ez a tini pszicho-thriller kicsit gyerekesnek tűnt, amit főleg a lábjegyzetek tettek idegesítővé. Nem tudom, hogy az eredeti szövegben is ennyi volt, vagy ez a magyar kiadás jellemzője, de majdnem le is mondtam teljesen a könyvről.
Aztán a másik megjegyzésem, hogy ha valamire van egy nyomorult magyar kifejezés, akkor használjuk már azt. Quest! Attól még nem lesz kevésbé 'cool' a szöveg! Ráadásul ha jól emlékszem a végén pedig már a küldetés szerepelt fogalomként, de az a két-három hely, ahol feltűnt – szöveg, lábjegyzet, szöveg – kiverte nálam a biztosítékot.
A történet ötlete amúgy jó, rendben vannak a szereplők, van személyiségfejlődés, tanulás, csavar, erkölcsi mondanivaló és bár úgy a közepétől eléggé kiszámítható az egész, attól még kellemes olvasmány. Irracionális, de kellemes.

ggizi P>!
Ursula Poznanski: Erebos

„Egy játék, amit nem lehet megvenni. Egy játék, ami beszél hozzád. Egy játék, ami leselkedik utánad, jutalmaz, fenyeget, feladatokat ad.”

WOW!!
Nekem ez nagyon bejött!!
Sosem izgattak az ilyenfajta számítógépes játékok (valszeg azért, mert már javában benőtt a fejem lágya, mire egyáltalán hozzájuk férhettem volna), de félelmetes, hogy mennyire be tudja szippantani az embert, még ha csak egy „szimpla”, MI-nélküli játékról legyen is szó. Nagyon izgalmas volt végig az egész játszma, a virtuális világban és a való életben is, és leginkább az fogott meg az egészben, hogy akármelyik oldalon is állt épp Nick (Erebos mellett vagy épp ellene), mindig át tudtam élni és érezni a kíváncsiságát, a türelmetlenségét, az idegességét, a frusztráltságát. Teljesen magával ragadott az egész engem is.
Ugyanakkor még csak belegondolni is szörnyű, hogy mikre rá nem lehet(ne) venni az erre érzékeny fiatalokat, csak hogy hősök lehessenek a saját kis virtuális világukban. Uhh… Félelmetes.

9 hozzászólás
abstractelf>!
Ursula Poznanski: Erebos

Ó, hogy én ezt a könyvet még csak tegnap kezdtem el? Hopika…
Te jóságos ég! Ez annyira fantasztikus könyv, imádtam! Komolyan mondom, ez a regény legalább annyira addiktív, mint a játék, amiről szól. Ráadásul olvasás közben is leginkább azt vártam, hogy mikor játszik már Nick, úgyhogy teljesen meg tudom érteni, miért váltak ennyire függővé tőle.
A karaktereket egyébként nagyon megkedveltem, sokan a szívemhez nőttek. Jamie abszolút imádom kategóriás fiatalemberke volt.
Az a gond, hogy tényleg nem tudom, miként fejezzem ki, hogy mennyire, de Mennyire! remek olvasmány volt! Nehéz lesz most felülmúlni, abban biztos vagyok.

2 hozzászólás
Roni_olvas>!
Ursula Poznanski: Erebos

Mindenki tisztában van azzal, hogy létezik játékfüggőség. De csak kevesen tudják, hogy léteznek olyan könyvek, melyek szintén függőséget okoznak, amitől képtelenség szabadulni, amik magukhoz kötnek, megbilincselnek, és nem eresztenek egészen addig, amíg a végére nem érsz. Néha még utána sem.
Csak olvasod, pörgeted egyik lapot a másik után, falod az oldalakat, aztán egyszer csak feleszmélsz, hogy már benne vagy az éjszakában, és mindjárt ébreszt a telefon. Mégsem bírod abbahagyni, mégis muszáj tovább lapoznod, hiszen azt súgja feléd: „csak még egy oldalt”, „csak még egy bekezdést”… és mikor a végére értél, csodálkozva nézel körül és nem érted, Te hol jártál, míg ezt a könyvet olvastad???
Számomra ilyen volt ez a könyv.
Letehetetlen, izgalmas, érdekes, hátborzongató, megdöbbentő. A maga módján egyedülálló és eredeti, a történet fantáziadús és remekül kivitelezett, a karakterek gyönyörűen kidolgozottak, a csattanó remek. Igazi jó thriller, fiúknak, lányoknak, szülőknek, tanároknak…
És még egy dolgot kiemelnék: a fordítás igazi profi munka: igényes, választékos, mégis teljesen mai. A könyv kivitelezése pedig igazán mestermunka. Ismét le a kalappal a Pongrác Kiadó előtt!

21 hozzászólás
Liliane P>!
Ursula Poznanski: Erebos

Már a Ready Player One-nál is felfedeztem ezt a könyvet és most hogy mindkettőt volt szerencsém olvasni bátran kijelenthetem: egyáltalán nem hasonlítanak, de talán az Agave Könyvek regénye volt az első löket ahhoz, hogy én ezt a könyvet olvasni akarjam.

Nagyon tetszett, kedvenc lett. Szeretek gépen játszani és nagyon szívesen kipróbálnám az Erebost is (ez most MMORPG-nek számít?) a káros hatások nélkül is, az biztos, hogy aki a Metin és társait szereti, ezt is fogja (Igen, tessék olvasni!).

Ezt a könyvet nagyon nehezen lehet letenni (pedig igen vaskos darab) folyamatosan történik valami, viszont, aki nem szereti a számítógépes játékok leírását, az hanyagolja a könyvet, mert a fő történés inkább az Erebos világában van és rengeteg leírást kapunk és harcot.

Tetszett az, hogy sok-sok mitológiai utalás van a könyvben és a cím is beszédes. „Erebos a sötétség istene és annak megszemélyesítése a görög mitológiában."

A karakterek közül nekem nagy kedvencem Victor, igazán jó beszólásai vannak, azokon nagyon sokat mosolyogtam és nagyon okos. Emilyt is kedveltem és bár nem ismerjük meg az egész életét, az a kevés információ pont elég róla. Nick szerintem egy jó főhős, megismerhetjük, hogyan ejti rabul az Erebos és tetszett ez a folyamatábrázolás is. Jamie volt a másik kedvencem, pont a jobb karakterkidolgozás miatt, neki a jó tulajdonságait lehet szeretni, érdekes ellenpárja Colin, akit tényleg utáltam, irritált a megjelenése is.

Kedvencem lett.

Mes>!
Ursula Poznanski: Erebos

Wow, és megint csak wow. :) Ez is egy olyan könyv volt, amitől nehéz volt elszakadnom, és mindig alig vártam, hogy tovább olvashassam. Erebos egy olyan játék, amivel szívesen játszanék én is, de azért bizonyos feladatokat nem teljesítenék, de egyébként nem rossz ötlet ez a való világban is teljesíts feladatot, és akkor esetleg szintet léphetsz. Persze ne olyan feladatok legyenek, mint a könyvben, amelyek esetleg valamilyen büntetőjogi felelősséget is maguk után vonnak. De ha belegondolunk, azért durva egy olyan játék, ami elemzi a lejátszási listádat, meg milyen oldalakat látogatsz. A könyv szerintem jól leírja, hogy merülnek el egyre jobban a szereplők a kitalált világban. A végén nem csak a káros hatásokat emeli ki az írónő, hanem azt is, hogy azért ezeknek a játékoknak vannak pozitív közösség építő hatásaik is, nem mellesleg, azért hogy egy ilyen játékot végig vigyél kell probléma megoldó készség is, nem csak kaszabolás az egész.
A szereplők, nagyon a helyükön vannak, Nick és Emily is abszolút szimpatikus, valamint az is tetszik, hogy vannak akik, nem tagozódnak be a játékosok sorába, és az ellenzéket képviselik.
A Erebos egy igazán jó ifjúsági regény, részemről ajánlom minden tizenévesnek, de felnőtteknek is remek szórakozás.
Ami negatívum volt, hogy olyan fogalmakat is megmagyaráz, ami szerintem egy átlagos kamasz számára alap. Sem a youtube, sem a twitter nem ismeretlen fogalom egy fiatal számára, főleg az okos telefonok elterjedésével, teljesen megszokott dolog ezek használata.

Ananiila>!
Ursula Poznanski: Erebos

Nem érdekelnek a számítógépes játékok, régebben még beszippantott egy-egy, de ma már sajnálom rá az időt, inkább olvasok helyette. Tetszett a Ready Player One annak idején, hasonlóra számítottam most is.
Sajnos a könyv első felén egy pöttyet unatkoztam, de miután spoiler már jobban tetszett.
Igazi ifjúsági kalandregény lett belőle kicsi nyomozással. Feszes a tempó, érdekes az alaptörténet, furák a tinik. Nick nekem nem volt szimpatikus egy kicsit sem.
El fogom olvasni majd a folytatást is, remélem hasonlóan szórakoztató lesz.

agi452>!
Ursula Poznanski: Erebos

Ahogy egy számítógépes játék képes függővé tenni az embert, úgy váltam egy számítógépes játékról szóló könyv függőjévé :) Nagyon gyorsan berántja az olvasót a könyv, a cselekmény pedig egy pillanatra sem ül le. A karakterek szimpatikusak, Nickkel pedig együtt izgulhatjuk végig mind a való, mind Erebos világának történéseit. Érdekesnek találtam, hogy Victor és Emily még játék közben is meg tudta őrizni az objektivitását, bebizonyítva, hogy spoiler. A történet fő mondanivalója pedig nagyon igaz: döbbenet, hogy már-már tömeghipnózis szintjén lehet befolyásolni a fiatalokat egy kis sikerélmény, „hőssé válás” kedvéért.


Népszerű idézetek

Mae>!

Mit is tud a valóság? Éhessé tesz, szomjassá, elégedetlenné. Fájdalmat okoz, betegségekkel dobálózik, nevetséges törvényeknek engedelmeskedik. De főként: véges.
Minden halállal végződik.

257. oldal

shadowhunter1975 P>!

„Aki ellopja az álmainkat, megöl bennünket.”
– Idézet Konfuciustól – magyarázta Viktor. – Aki az Erebost programozta, nagyon csípi az idézeteket!

420-421. oldal, 27. fejezet (Pongrác, 2012)

GretchenRoss>!

Megvonom a hozzájárulásomat a valóságtól. Megtagadom tőle a segítségemet. Engedek a csábításnak, hogy hátat fordítsak a világnak, és teljes szívvel a végtelenségbe vetem magam.

246. oldal

Jeffi P>!

Nick összenézett az aggódó plüssmacira hasonlító Victorral.

451. oldal

Milli>!

A jövő számos lehetőséget rejt, mind csak arra vár, hogy megvalósulhasson.

522. oldal

bogyeszka91>!

Minden egyes új nappal értéktelenebb lesz a valóságom. Hangos és rendetlen, megjósolhatatlan és fáradságos. Mit is tud a valóság? Éhessé tesz, szomjassá, elégedetlenné. Fájdalmat okoz, betegségekkel dobálózik, nevetséges törvényeknek engedelmeskedik. De főként: véges. Mindig halállal végződik.
Más dolgok számítanak, azoknak van erejük: az ötletek, a szenvedélyek, sőt a téboly. Minden, ami túlmutat az értelmen. Megvonom a hozzájárulásomat a valóságtól. Megtagadom tőle a segítségemet. Engedek a csábításnak, hogy hátat fordítsak a világnak, és teljes szívvel a végtelenségbe vetem magam.

246. oldal 13. fejezet

szil0214>!

Lépj be!
Vagy fordulj vissza!
Ez Erebos.

40. oldal

Milli>!

A végén mindnyájan meghalunk. Érdekes, a legtöbben mekkora hűhót csapnak, hogy előbb következik be vagy utóbb.

94. oldal

Milli>!

Az emberek néha a legfurcsább dolgokat teszik. Olyasmiket, amiket senki sem feltételezett volna róluk.

309. oldal

Farkas_Dóra>!

Nick besamponozta és megmosta a – Betthany edző szerint túlságosan is – hosszú haját, amit aztán egy kinyúlt gumival fogott lófarokba.

1. fejezet; 10. o.

Kapcsolódó szócikkek: Nick Dunmore

A sorozat következő kötete

Erebos sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never never – Soha, de soha 2.
Sherry Gammon: Szerethetetlen
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Alice Sebold: Komfortos mennyország
Marni Bates: Gyilkos a vonal végén
Robert McCammon: Egy fiú élete
Victoria Schwab: Egy kegyetlen dal
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el