Erebos 160 csillagozás

Ursula Poznanski: Erebos

Nick megszállottja az Erebos című számítógépes játéknak, ami kézről kézre jár az iskolájában. A szabályok elég szigorúak: mindenki csupán egyetlen esélyt kap, hogy Erebost játszhasson. Játék közben egyedül kell lenni és senkinek sem szabad róla beszélni. Aki ezeket megszegi, vagy nem teljesíti a küldetéseit, kiesik, és többé nem is tudja elindítani a játékot. De ami a legérdekesebb: az Erebos olyan megbízásokat ad, amelyeket nem a virtuális világban, hanem a valóságban kell végrehajtani. A képzelet és a valóság zavarosan összemosódik. Aztán a játék arra utasítja Nicket, hogy öljön meg egy embert…

Eredeti mű: Ursula Poznanski: Erebos (német)

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pongrác, Budapest, 2012
544 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155131202 · Fordította: Gémes Szilvia

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Nick Dunmore · Adrian McVay


Kedvencelte 32

Most olvassa 9

Várólistára tette 179

Kívánságlistára tette 229

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

>!
Kelemen_Hanna P
Ursula Poznanski: Erebos

Olvasás közben én is Erebos-függővé váltam, többször is arra eszméltem fel, hogy figyelmeztetni kellett magam: a valóságban ilyen játék nem létezik! Nem olvashat semmi gondolatot! Nem tudhat semmi ennyit arról, akiről igazából nem tud semmit. Aztán az utolsó oldalakon, mikor jött a megoldás, össze is omlottam: túl szimpla lett a könyv egészéhez képest. Egy gimis pszichothriller helyett egyszerű sci-fivé vált az egész. Attól persze érdemes elolvasni (főleg az első 520 oldalt).

1 hozzászólás
>!
buzavirág P
Ursula Poznanski: Erebos

Ahhoz képest, hogy mennyire távol állnak tőlem a számítógépes játékok, könyvben mégis ez már a harmadik történet, ami a kezembe került. Szinte már-már kedvet is kaptam egy kis virtuális játékra. Nem csoda, hiszen az Erebos nem csak a játékosokat, hanem az olvasót is függővé teszi. Nincs üresjárat a könyvben, szinte alig várod, hogy a végére érj, és kiderüljön, ki vagy mi áll a háttérben. Hitelesen bemutatja, hogy a mai gyerekeket, felnőtteket, hogy betud szippantani egy játék, annyira, hogy szinte már az őrületbe kerget. Számomra kicsit élvezetesebb lett volna, ha hamarább kiderül mely szereplők vannak az avatárok alatt, de ennek ellenére is zseniális könyv, játék, de ugyanakkor egy olyan fegyver is, ami jobb ha csak a könyv lapjain van jelen.

2 hozzászólás
>!
ggizi P
Ursula Poznanski: Erebos

„Egy játék, amit nem lehet megvenni. Egy játék, ami beszél hozzád. Egy játék, ami leselkedik utánad, jutalmaz, fenyeget, feladatokat ad.”

WOW!!
Nekem ez nagyon bejött!!
Sosem izgattak az ilyenfajta számítógépes játékok (valszeg azért, mert már javában benőtt a fejem lágya, mire egyáltalán hozzájuk férhettem volna), de félelmetes, hogy mennyire be tudja szippantani az embert, még ha csak egy „szimpla”, MI-nélküli játékról legyen is szó. Nagyon izgalmas volt végig az egész játszma, a virtuális világban és a való életben is, és leginkább az fogott meg az egészben, hogy akármelyik oldalon is állt épp Nick (Erebos mellett vagy épp ellene), mindig át tudtam élni és érezni a kíváncsiságát, a türelmetlenségét, az idegességét, a frusztráltságát. Teljesen magával ragadott az egész engem is.
Ugyanakkor még csak belegondolni is szörnyű, hogy mikre rá nem lehet(ne) venni az erre érzékeny fiatalokat, csak hogy hősök lehessenek a saját kis virtuális világukban. Uhh… Félelmetes.

9 hozzászólás
>!
ViraMors P
Ursula Poznanski: Erebos

Két napja fejeztem be a könyvet, azóta töprengek azon, hogy mit is írjak. Végül arra jutottam, hogy nem fogok oldalakon keresztül dühöngeni azon, hogy az írónőnek láthatóan mennyire fogalma sincs a számítógépes játékokról, pedig nagyon szívesen megtenném.
Az alapötlet nem lenne rossz. Egy játék, ami szinte beszippantja a játékost, beleavatkozik a valós életbe is, szervezkedik, manipulál, büntet és jutalmaz… Volt már ilyen, felteszem lesz is ilyen, de rengeteg potenciál van benne.
spoiler De igazából nem ez a legnagyobb bajom a könyvvel. Az én kínom az, hogy az egész borzasztóan felszínes. A szereplők, a történet, a játék, a játékhoz és a hátteréhez kapcsolódó ismeretek mind-mind hihetetlenül felületesek. Lévén, hogy magam is játszom, hol ezzel, hol azzal, főleg a játékhoz kapcsolódó összevisszaságok és értelmetlenségek zavartak. Mindehhez agyonnyúzott YA-klisék tartoznak, amik szintén kifejezetten bosszantóak voltak.
Időnként éreztem, hogy Ursula Poznnanski amúgy tudna írni, mert voltak kifejezetten hatásos részek, de ez önmagában nem elég. Őszintén kár érte, mert egyébként ezzel az alapgondolattal egy igazán ütős cyber-thrillert lehetett volna írni.

3 hozzászólás
>!
Mes
Ursula Poznanski: Erebos

Wow, és megint csak wow. :) Ez is egy olyan könyv volt, amitől nehéz volt elszakadnom, és mindig alig vártam, hogy tovább olvashassam. Erebos egy olyan játék, amivel szívesen játszanék én is, de azért bizonyos feladatokat nem teljesítenék, de egyébként nem rossz ötlet ez a való világban is teljesíts feladatot, és akkor esetleg szintet léphetsz. Persze ne olyan feladatok legyenek, mint a könyvben, amelyek esetleg valamilyen büntetőjogi felelősséget is maguk után vonnak. De ha belegondolunk, azért durva egy olyan játék, ami elemzi a lejátszási listádat, meg milyen oldalakat látogatsz. A könyv szerintem jól leírja, hogy merülnek el egyre jobban a szereplők a kitalált világban. A végén nem csak a káros hatásokat emeli ki az írónő, hanem azt is, hogy azért ezeknek a játékoknak vannak pozitív közösség építő hatásaik is, nem mellesleg, azért hogy egy ilyen játékot végig vigyél kell probléma megoldó készség is, nem csak kaszabolás az egész.
A szereplők, nagyon a helyükön vannak, Nick és Emily is abszolút szimpatikus, valamint az is tetszik, hogy vannak akik, nem tagozódnak be a játékosok sorába, és az ellenzéket képviselik.
A Erebos egy igazán jó ifjúsági regény, részemről ajánlom minden tizenévesnek, de felnőtteknek is remek szórakozás.
Ami negatívum volt, hogy olyan fogalmakat is megmagyaráz, ami szerintem egy átlagos kamasz számára alap. Sem a youtube, sem a twitter nem ismeretlen fogalom egy fiatal számára, főleg az okos telefonok elterjedésével, teljesen megszokott dolog ezek használata.

>!
abstractelf P
Ursula Poznanski: Erebos

Ó, hogy én ezt a könyvet még csak tegnap kezdtem el? Hopika…
Te jóságos ég! Ez annyira fantasztikus könyv, imádtam! Komolyan mondom, ez a regény legalább annyira addiktív, mint a játék, amiről szól. Ráadásul olvasás közben is leginkább azt vártam, hogy mikor játszik már Nick, úgyhogy teljesen meg tudom érteni, miért váltak ennyire függővé tőle.
A karaktereket egyébként nagyon megkedveltem, sokan a szívemhez nőttek. Jamie abszolút imádom kategóriás fiatalemberke volt.
Az a gond, hogy tényleg nem tudom, miként fejezzem ki, hogy mennyire, de Mennyire! remek olvasmány volt! Nehéz lesz most felülmúlni, abban biztos vagyok.

2 hozzászólás
>!
Roni_olvas
Ursula Poznanski: Erebos

Mindenki tisztában van azzal, hogy létezik játékfüggőség. De csak kevesen tudják, hogy léteznek olyan könyvek, melyek szintén függőséget okoznak, amitől képtelenség szabadulni, amik magukhoz kötnek, megbilincselnek, és nem eresztenek egészen addig, amíg a végére nem érsz. Néha még utána sem.
Csak olvasod, pörgeted egyik lapot a másik után, falod az oldalakat, aztán egyszer csak feleszmélsz, hogy már benne vagy az éjszakában, és mindjárt ébreszt a telefon. Mégsem bírod abbahagyni, mégis muszáj tovább lapoznod, hiszen azt súgja feléd: „csak még egy oldalt”, „csak még egy bekezdést”… és mikor a végére értél, csodálkozva nézel körül és nem érted, Te hol jártál, míg ezt a könyvet olvastad???
Számomra ilyen volt ez a könyv.
Letehetetlen, izgalmas, érdekes, hátborzongató, megdöbbentő. A maga módján egyedülálló és eredeti, a történet fantáziadús és remekül kivitelezett, a karakterek gyönyörűen kidolgozottak, a csattanó remek. Igazi jó thriller, fiúknak, lányoknak, szülőknek, tanároknak…
És még egy dolgot kiemelnék: a fordítás igazi profi munka: igényes, választékos, mégis teljesen mai. A könyv kivitelezése pedig igazán mestermunka. Ismét le a kalappal a Pongrác Kiadó előtt!

21 hozzászólás
>!
Dyus33 P
Ursula Poznanski: Erebos

Mikor nekikezdtem, reménykedtem benne, hogy nem egy RPO másolat lesz ez a könyv. Szerencsére nem így lett. Az ifjúsági címke helytálló, de nem zavaró felnőtt olvasók számár sem. A történet majdhogynem hihető, átjött a mondanivalója, és nagyon jól leírja a játékfüggőséget. Egyik karaktert sem kedveltem meg.

>!
Pongrác, Budapest, 2012
544 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155131202 · Fordította: Gémes Szilvia
>!
Liliane
Ursula Poznanski: Erebos

Már a Ready Player One-nál is felfedeztem ezt a könyvet és most hogy mindkettőt volt szerencsém olvasni bátran kijelenthetem: egyáltalán nem hasonlítanak, de talán az Agave Könyvek regénye volt az első löket ahhoz, hogy én ezt a könyvet olvasni akarjam.

Nagyon tetszett, kedvenc lett. Szeretek gépen játszani és nagyon szívesen kipróbálnám az Erebost is (ez most MMORPG-nek számít?) a káros hatások nélkül is, az biztos, hogy aki a Metin és társait szereti, ezt is fogja (Igen, tessék olvasni!).

Ezt a könyvet nagyon nehezen lehet letenni (pedig igen vaskos darab) folyamatosan történik valami, viszont, aki nem szereti a számítógépes játékok leírását, az hanyagolja a könyvet, mert a fő történés inkább az Erebos világában van és rengeteg leírást kapunk és harcot.

Tetszett az, hogy sok-sok mitológiai utalás van a könyvben és a cím is beszédes. „Erebos a sötétség istene és annak megszemélyesítése a görög mitológiában."

A karakterek közül nekem nagy kedvencem Victor, igazán jó beszólásai vannak, azokon nagyon sokat mosolyogtam és nagyon okos. Emilyt is kedveltem és bár nem ismerjük meg az egész életét, az a kevés információ pont elég róla. Nick szerintem egy jó főhős, megismerhetjük, hogyan ejti rabul az Erebos és tetszett ez a folyamatábrázolás is. Jamie volt a másik kedvencem, pont a jobb karakterkidolgozás miatt, neki a jó tulajdonságait lehet szeretni, érdekes ellenpárja Colin, akit tényleg utáltam, irritált a megjelenése is.

Kedvencem lett.

>!
agi452
Ursula Poznanski: Erebos

Ahogy egy számítógépes játék képes függővé tenni az embert, úgy váltam egy számítógépes játékról szóló könyv függőjévé :) Nagyon gyorsan berántja az olvasót a könyv, a cselekmény pedig egy pillanatra sem ül le. A karakterek szimpatikusak, Nickkel pedig együtt izgulhatjuk végig mind a való, mind Erebos világának történéseit. Érdekesnek találtam, hogy Victor és Emily még játék közben is meg tudta őrizni az objektivitását, bebizonyítva, hogy spoiler. A történet fő mondanivalója pedig nagyon igaz: döbbenet, hogy már-már tömeghipnózis szintjén lehet befolyásolni a fiatalokat egy kis sikerélmény, „hőssé válás” kedvéért.


Népszerű idézetek

>!
Mae

Mit is tud a valóság? Éhessé tesz, szomjassá, elégedetlenné. Fájdalmat okoz, betegségekkel dobálózik, nevetséges törvényeknek engedelmeskedik. De főként: véges.
Minden halállal végződik.

257. oldal

>!
GretchenRoss

Megvonom a hozzájárulásomat a valóságtól. Megtagadom tőle a segítségemet. Engedek a csábításnak, hogy hátat fordítsak a világnak, és teljes szívvel a végtelenségbe vetem magam.

246. oldal

>!
Jeffi SP

Nick összenézett az aggódó plüssmacira hasonlító Victorral.

451. oldal

>!
shadowhunter1975 P

„Aki ellopja az álmainkat, megöl bennünket.”
– Idézet Konfuciustól – magyarázta Viktor. – Aki az Erebost programozta, nagyon csípi az idézeteket!

420-421. oldal, 27. fejezet (Pongrác, 2012)

>!
Milli

A jövő számos lehetőséget rejt, mind csak arra vár, hogy megvalósulhasson.

522. oldal

>!
bogyeszka91

Minden egyes új nappal értéktelenebb lesz a valóságom. Hangos és rendetlen, megjósolhatatlan és fáradságos. Mit is tud a valóság? Éhessé tesz, szomjassá, elégedetlenné. Fájdalmat okoz, betegségekkel dobálózik, nevetséges törvényeknek engedelmeskedik. De főként: véges. Mindig halállal végződik.
Más dolgok számítanak, azoknak van erejük: az ötletek, a szenvedélyek, sőt a téboly. Minden, ami túlmutat az értelmen. Megvonom a hozzájárulásomat a valóságtól. Megtagadom tőle a segítségemet. Engedek a csábításnak, hogy hátat fordítsak a világnak, és teljes szívvel a végtelenségbe vetem magam.

246. oldal 13. fejezet

>!
szil0214

Lépj be!
Vagy fordulj vissza!
Ez Erebos.

40. oldal

>!
Milli

A végén mindnyájan meghalunk. Érdekes, a legtöbben mekkora hűhót csapnak, hogy előbb következik be vagy utóbb.

94. oldal

>!
Milli

Az emberek néha a legfurcsább dolgokat teszik. Olyasmiket, amiket senki sem feltételezett volna róluk.

309. oldal

>!
Farkas_Dóra

Nick besamponozta és megmosta a – Betthany edző szerint túlságosan is – hosszú haját, amit aztán egy kinyúlt gumival fogott lófarokba.

1. fejezet; 10. o.

Kapcsolódó szócikkek: Nick Dunmore

Hasonló könyvek címkék alapján

Jeanne Ryan: Nerve – Idegpálya
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Helena Silence: Ezüsthíd
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Sherry Gammon: Szerethetetlen
Stephenie Meyer: A Vegyész
Becca Fitzpatrick: Black Ice – Tükörjég
James Dashner: Az útvesztő
Michelle Hodkin: The Unbecoming of Mara Dyer – Mara Dyer eszmélése
Kathy Reichs: Virals – Fertőzöttek