Valós ​és valótlan II. (Valós és valótlan 2.) 8 csillagozás

Az űr odakint, a világ idebent
Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin Valós és valótlan című, kétkötetes novellagyűjteménye kihagyhatatlan. Az élő legendának számító és science fiction nagymesternek kinevezett Le Guin 1960 óta meghatározó alakja az amerikai irodalomnak. Változatos témái politikai, ökológiai, filozófiai kérdéseket járnak körbe, szociológiai és pszichológiai érdeklődése olyan elképzelt társadalmak leképezésében nyilvánult meg, amelyek tükröt mutattak saját civilizációnknak.

Az űr odakint, a világ idebent Le Guin leghíresebb fantasztikus novelláit tartalmazza, amelyek számos olvasó és szerző világképére hatottak. Le Guin hangot ad a némáknak, reményt a kívülállóknak, és mindenekfelett az igazságról ír, miközben mindvégig megőrzi függetlenségét és humorérzékét.

Tartalomjegyzék

>!
GABO, Budapest, 2017
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634065852 · Fordította: Varró Attila, Miks-Rédai Viktória, Roboz Gábor, Kleinheincz Csilla, Sohár Anikó, Békés András, Küry Miklós, Veres Mihály

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 47


Kiemelt értékelések

>!
Morpheus
Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Örülök, hogy Le Guin űrhajóba ülve más bolygókra repült, illetve olyan párhuzamos dimenziókba lépett át, amelyek mások, mint amelyben élünk. Örülök, mert most is megindítottak az írásai, és amelyek nem ilyenek voltak, elgondolkodtattak. Ha alaposabban szemügyre veszem, tényleg mindegy, hogy milyen címkét rakunk rájuk, legyen az sci-fi vagy fantasy, ráadásul tőle mindkettőt szeretem. Bízom benne, hogy az eddig meg nem jelent művei lassan eljutnak hozzánk…

1 hozzászólás
>!
abstractelf P
Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Szerintem sokat elárul, hogy könyvtári könyvként kezdtem az olvasást, de már saját példányomként fejeztem be. Van valami Ursula K. Le Guin stílusában, ami képes magával ragadni.

Az űr odakint, a világ idebent műfajilag még színesebb kötet volt elődjénél; bár én úgy érzem, hogy maga az írónő egy külön világ, egy külön műfaj, amit nem lehet beskatulyázni egy létező kategóriába.

A novellák többségéért rajongtam (csak 1-2 akadt, ami csupán „jó” volt), azonban mindegyikre igaz, hogy líraian megírt történetek, amik hagyják, hogy szabadon szálljanak a gondolataim olvasás közben, s levonhassam a saját konklúzióimat a novellák végén. Nagyon értékeltem, hogy mindegyik novella értéket képviselt, s hogy kicsit kilendített a berögzült gondolkodásmódból. Különleges és elgondolkodtató élmény volt a hétköznapinak tűnő történeteket egy nem megszokott perspektívából olvasni.

A kedvenc novelláim a következők voltak:
* Akik elhagyták Omelast, aminek az olvasása után órákig gondolkodtam. De akárhányszor eszembe jut az itt felvetett kérdés, újra és újra elmerengek rajta.
* Kilenc élet, ami hasonlóan megrázó élmény volt, mint az előző kötetből A rózsa neve. Csak nem ugyanabból kifolyólag.
* Az Útvesztők olyan mély elkeseredéssel töltött el, hogy napokig nem tértem vissza a kötethez. Az itt bemutatott narrátor perspektívája szíven ütött.
* A vad lányokra még mindig nem találok szavakat. Rettenetes helyzetet vázolt fel az írónő, de olyan varázslatosan volt megírva. Kicsit mesének érződött, mikor még a mesék a felnőtteknek szóltak.
* Gy repülő embereiben pedig nem csupán az adott világ működése nyűgözött le, de csodaszép köntösbe csomagolt egy olyan témakört, ami folyamatosan foglalkoztat.

Mindent összevetve Ursula K. Le Guin Valós és valótlan novelláskötete(i) egy különleges és kivételes olvasási élményt nyújtottak, amivel ritkán találkozom. Ugyan azok az elemek, amikért szerettem a könyveket (elgondolkodtató, gyönyörűen megírt, új perspektíva) ugyan nem egyedülálló, olvasás közben azonban azt éreztem, hogy valami igazán egyedinek és elbűvölőnek lehetek a részese.

>!
chibizso
Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Ez már az igazi Le Guin. Volt itt az állattörténetektől kezdve az ál-tanulmányokig minden. Kedvenceim az elképzelt társadalmai, amelyek bemutatása közben érezni, hogy az írónő mindenre gondolt.

Bővebben: https://roboraptor.24.hu/2018/01/18/foldon-innen-es-tul…


Népszerű idézetek

>!
chibizso

A „Magány”-t azért írtam, mert szerettem volna egy olyan introvertált emberről írni, aki jó helyet talál az introvertáltak számára. Egyértelmű volt, hogy ennek a helynek egy másik világon kell lennie, mert az a világ, amit mi ismerünk, teli van extravertáltakkal, akik nem hajlandók megtanulni, hogyan írják azt, hogy „extrovertált”, mert annyira el vannak foglalva azzal, hogy tömegben tolongjanak, kiabáljanak, mobilozzanak, sms-ezzenek, barátnak jelöljenek és csoportokhoz csatlakozzanak és legyenek társaságkedvelők és barátságosak, hogy nem tudnak figyelni az olyan apróságokra, mint a latin előtagok, vagy a csend, vagy az introvertáltak.

Előszó

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Kapcsolódó szócikkek: extrovertált · introvertált
>!
chibizso 

– A következő ugrásnál – mondta Martin – olyan bolygóra szeretnék érkezik, ahol az égegyadta világon semmit sem lehet kibányászni.
– Ezt is te találtad.
– Legközelebb ne hagyd, hogy elmenjek otthonról.

Kilenc élet

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

>!
chibizso 

Asten és Rig szintén azt akarta, hogy megjelenésüktől mindenkinek azonnal essen le az álla. Karth és Oreth azt javasolta, hogy a buliruhájukat vegyék fel, és Szép Nap mutatott is néhány ezüstszínű, csipkés sálat, de Asten duzzogni kezdett, Rig pedig utánozta. Az egyenruha lényege pont az, magyarázta nekik Asten, hogy egyforma.
– Miért? – érdeklődött Oreth.
– Hogy senki se legyen felelős – válaszolta az öreg Lidi élesen.

Shobyék története

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

>!
Krisztina_Jozsa

Ahogy Noem megjósolta, nem volt mindig könnyű, de elég férfi járt oda ahhoz, hogy barátokra leljek, és ne bénítson meg az anyaház elszigeteltsége. Később felbátorodtam, és nő diákokkal is kötöttem barátságokat, akik közül sokan elfogulatlanok és barátságosak voltak. Harmadik évemben lassan és óvatosan szerelembe estem az egyikkel. Nem működött túl jól a dolog, és nem is tartott túl sokáig, de mindkettőnk számára felszabadító élmény volt; felszabadultunk a tévhit alól, hogy a közöttünk lévő kommunikáció és kapcsolat csak szexuális lehet, hogy egy felnőtt nő és férfi csak nemi szerveik útján tudnak egymással érintkezni. Emadr legalább annyira megvetette a bordélyok szakszerűségét, mint én, és szerelmeskedésünk mindig félénk és rövid volt. Igazi jelentősége nem a vágyak beteljesülés volt, hanem hogy bizonyítottuk egymás iránti bizalmunkat. Szenvedélyünket akkor engedtük igazán szabadon, mikor egymás mellett fekve beszélgettünk, elmeséltük egymásnak életünket, hogy éreztünk férfiak és nők iránt, és egymás és magunk iránt, hogy mik a rémálmaink, és hogy mik az álmaink. Vég nélkül beszélgettünk, olyan bensőséges viszony alakult ki közöttünk, melyet életem végéig éltetni és tisztelni fogok, két fiatal lélek bontogatta szárnyait, együtt repültünk, nem sokáig, de magasan. Az első repülés a legmagasabb.

217. oldal

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

>!
Krisztina_Jozsa

A nyár hosszú volt, tiszta és gyönyörű. Megtanultam a csillagnézést: az ember kifekszik éjjel egy nyitott domboldalra a száraz évszak derekán, és kiszemel egy csillagot a keleti égbolton, majd nyomon követi útját, amíg lenyugszik. Persze leveheti róla a szemét, hogy pihentesse, akár el is bóbiskolhat, de aztán vissza kell találnia a csillagához és a körülötte levőkhöz, hogy tovább figyelje, amíg érezni kezdi a föld fordulását és okul belőle – ráébred a csillagok, a világ és a lélek összhangjára. Miután a csillag lenyugodott, ő is nyugovóra térhet virradatig. Akkor szokás szerint üdvözli a napfényt, némán ügyelve első sugaraira. Rettentő boldog voltam kint a dombokon, azokon a csodás, langyos éjszakákon és tiszta hajnalokon.

233. oldal

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent


Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: Álomdalok
Ted Chiang: Életed története és más novellák
Ray Bradbury: A Toynbee-átalakító
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása
H. P. Lovecraft: Zarándokút Kadathba
Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos
Stephen King: Világnagy strand
J. L. Armentrout: Origin
Patrick Ness: Válasz és Kérdés
S. J. Kincaid: A kárhozott