Valós ​és valótlan II. (Valós és valótlan 2.) 17 csillagozás

Az űr odakint, a világ idebent
Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin Valós és valótlan című, kétkötetes novellagyűjteménye kihagyhatatlan. Az élő legendának számító és science fiction nagymesternek kinevezett Le Guin 1960 óta meghatározó alakja az amerikai irodalomnak. Változatos témái politikai, ökológiai, filozófiai kérdéseket járnak körbe, szociológiai és pszichológiai érdeklődése olyan elképzelt társadalmak leképezésében nyilvánult meg, amelyek tükröt mutattak saját civilizációnknak.

Az űr odakint, a világ idebent Le Guin leghíresebb fantasztikus novelláit tartalmazza, amelyek számos olvasó és szerző világképére hatottak. Le Guin hangot ad a némáknak, reményt a kívülállóknak, és mindenekfelett az igazságról ír, miközben mindvégig megőrzi függetlenségét és humorérzékét.

Tartalomjegyzék

>!
GABO, Budapest, 2017
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634065852 · Fordította: Varró Attila, Miks-Rédai Viktória, Roboz Gábor, Kleinheincz Csilla, Sohár Anikó, Békés András, Küry Miklós, Veres Mihály

Enciklopédia 14


Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 48


Kiemelt értékelések

>!
marschlako P
Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Szünetet tartott, részben, hogy kicsit pihentesse a szemét, részben, mert megpróbálta magát rászoktatni a lassú olvasásra, hogy ne habzsolja úgy a szavakat, ahogyan Tikuli az ételt.

Hát bizony, Ursula K. Le Guin novelláit sem lehet habzsolni. Illetve lehetni lehet, csak nem érdemes. Mindegyik novellája egy kicsit más, s mindegyik másképp élvezetes. Összességében talán a fantasy felé hajló novellák egy kicsit jobban tetszettek, de a sci-fik között is lett kedvencem, s úgy általában nem mindig volt olyan éles az a határvonal a kettő között.

Egyébként a két kötet között sem tudok éles különbséget tenni, mivel nekem az első, ún. realista, földön járó novellákat tartalmazó kötet is nagyon tetszett. Mindkettőben közös volt az írónő csend és elmélyülés iránti szeretete, ami műveiben is visszatükröződik. Éppen ezért nem csupán a novellákat nem érdemes habzsolni egymás után, hanem az egyes novellákkal sem érdemes annyira sietni.

Napi életünk egyformán zajlik a nénekörben. Később a hajón megtudom, hogy azok az emberek, akik mesterségesen túlkomplikált körülmények között élnek, az ilyen életet „egyszerű”-nek hívják. Soha, senkit nem ismertem, bármerre jártam, aki egyszerűnek találta az életét. Azt hiszem, egy élet vagy korszak azért tűnik egyszerűnek, mert megfeledkezünk a részleteiről – ahogyan egy bolygó is simának tűnik az orbitális pályáról nézve.

Ebből a kötetből az Árulások, az Az elnevezések szabálya és az Egy csupor víz lettek a kedvenceim, de az Akik elhagyták Omelast és a Semley nyaklánca is kiemelkedtek még ebből az egyenletesen magas színvonalból is.

Csak harcolni tudunk. Életünkben az egyedüli békét csupán a zajló háború tagadása jelenti, egy árnyék árnyéka, megkettőzött hitetlenség.

1 hozzászólás
>!
Chöpp 
Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Az a speciális helyzet állott elő, hogy a földi elbeszélésekben Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan I. átlagban sokkal több kedves van a szívemnek, mint a sci-fi, fantasy jellegű Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.-ben. Pedig igazándiból a második kötetre vágytam jobban, és amiatt olvastam el az elsőt is. Érdekes tendencia ez az életemben. A meggyőződéseimben visszakozom, a bizonytalanságaim még árnyaltabbá válnak, az elveim átrendeződnek, a szokásaim ragaszkodását én próbálom magamról lefejteni több kevesebb sikerrel. Egy szóval: minden változik. Örökkön, örökké. Hála az égnek!

>!
Morpheus
Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Örülök, hogy Le Guin űrhajóba ülve más bolygókra repült, illetve olyan párhuzamos dimenziókba lépett át, amelyek mások, mint amelyben élünk. Örülök, mert most is megindítottak az írásai, és amelyek nem ilyenek voltak, elgondolkodtattak. Ha alaposabban szemügyre veszem, tényleg mindegy, hogy milyen címkét rakunk rájuk, legyen az sci-fi vagy fantasy, ráadásul tőle mindkettőt szeretem. Bízom benne, hogy az eddig meg nem jelent művei lassan eljutnak hozzánk…

1 hozzászólás
>!
abstractelf P
Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Szerintem sokat elárul, hogy könyvtári könyvként kezdtem az olvasást, de már saját példányomként fejeztem be. Van valami Ursula K. Le Guin stílusában, ami képes magával ragadni.

Az űr odakint, a világ idebent műfajilag még színesebb kötet volt elődjénél; bár én úgy érzem, hogy maga az írónő egy külön világ, egy külön műfaj, amit nem lehet beskatulyázni egy létező kategóriába.

A novellák többségéért rajongtam (csak 1-2 akadt, ami csupán „jó” volt), azonban mindegyikre igaz, hogy líraian megírt történetek, amik hagyják, hogy szabadon szálljanak a gondolataim olvasás közben, s levonhassam a saját konklúzióimat a novellák végén. Nagyon értékeltem, hogy mindegyik novella értéket képviselt, s hogy kicsit kilendített a berögzült gondolkodásmódból. Különleges és elgondolkodtató élmény volt a hétköznapinak tűnő történeteket egy nem megszokott perspektívából olvasni.

A kedvenc novelláim a következők voltak:
* Akik elhagyták Omelast, aminek az olvasása után órákig gondolkodtam. De akárhányszor eszembe jut az itt felvetett kérdés, újra és újra elmerengek rajta.
* Kilenc élet, ami hasonlóan megrázó élmény volt, mint az előző kötetből A rózsa neve. Csak nem ugyanabból kifolyólag.
* Az Útvesztők olyan mély elkeseredéssel töltött el, hogy napokig nem tértem vissza a kötethez. Az itt bemutatott narrátor perspektívája szíven ütött.
* A vad lányokra még mindig nem találok szavakat. Rettenetes helyzetet vázolt fel az írónő, de olyan varázslatosan volt megírva. Kicsit mesének érződött, mikor még a mesék a felnőtteknek szóltak.
* Gy repülő embereiben pedig nem csupán az adott világ működése nyűgözött le, de csodaszép köntösbe csomagolt egy olyan témakört, ami folyamatosan foglalkoztat.

Mindent összevetve Ursula K. Le Guin Valós és valótlan novelláskötete(i) egy különleges és kivételes olvasási élményt nyújtottak, amivel ritkán találkozom. Ugyan azok az elemek, amikért szerettem a könyveket (elgondolkodtató, gyönyörűen megírt, új perspektíva) ugyan nem egyedülálló, olvasás közben azonban azt éreztem, hogy valami igazán egyedinek és elbűvölőnek lehetek a részese.

>!
chibizso
Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Ez már az igazi Le Guin. Volt itt az állattörténetektől kezdve az ál-tanulmányokig minden. Kedvenceim az elképzelt társadalmai, amelyek bemutatása közben érezni, hogy az írónő mindenre gondolt.

Bővebben: https://roboraptor.24.hu/2018/01/18/foldon-innen-es-tul…

>!
LRn
Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Anarchista lázadóként a második kötettel kezdtem el Le Guin novellagyűjteményét, s egyben az életművel való ismerkedésemet is. Először – magam is meglepődtem ezen, de – nehezen csúszott, nem tudtam ráhangolódni a stílusára, de utólag már jobban tetszik. Talán még lassabban kellett volna olvasnom, nagyobb szüneteket tartva a szövegek között, hagyni, hogy tovább ülepedjenek.

Érdekes volt ilyen egyszerű és elegáns stílust olvasni, az érzelmessége, empátiája nem volt tolakodó, lassan épült fel bennem, de aztán már nem lehetett kivonni magamat belőle. Ezekben a sci-fi és fantasy történetekben számos társadalmi probléma kerül górcső alá, több irányból is megvilágítva. Szolid és csendes marad, mégis félreérthetetlenül és egyértelműen felkínálja a vizsgált tárgyát, nem hagyja, hogy kikerüljük, de hagy teret arra, hogy saját véleményt alakítsunk ki – nekem pedig nagyon szimpatikus volt ez a hozzáállás.

Csak ajánlani tudom, és biztosan bepótolom az első kötetet is – kapudrognak viszont nem bánom, hogy ezt választottam.

>!
Sai_home P
Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Valahogy így kell egy olyan novelláskötetet összeállítani, ami nekem maradéktalanul tetszik!

Az első kötet után kicsit szkeptikus voltam, de persze belevágtam a másodikba is, hiszen talán ebben vannak az olyan történetek, amiket én szeretek. És valóban, minden novella tetszett, egyiket sem untam, ez lesz az erdmény, ha kihagyja a politikát, vagy legalábbis elrejti. Még a fanatsyk is tetszettek, egyébként sok helyen nehéz is behatárolni a novellákat.
Néhány novella érezhetően kapcsolódott valamely regényéhez, amiket én sajnos még nem olvastam, de meghozta a kedvemet, később keresni fogom a sci-fiket, amiket írt.
Akinek esetleg nem tetszett az első kötet, az is nyugodtan megpróbálkozhat ezzel! :)

>!
flamepetals
Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Szeretem ahogy Le Guin ír. Az itteni novelláknak is van egy sajátos stílusa és látásmódja, amiről elhiszem, hogy csak ő írhatta volna őket. A kedvenceim az Árulások és a Magány voltak, de a többi idegen bolygón játszódó történet is nagyon érdekes volt. Mindenképpen szeretnék még az írónőtől olvasni.


Népszerű idézetek

>!
chibizso

A „Magány”-t azért írtam, mert szerettem volna egy olyan introvertált emberről írni, aki jó helyet talál az introvertáltak számára. Egyértelmű volt, hogy ennek a helynek egy másik világon kell lennie, mert az a világ, amit mi ismerünk, teli van extravertáltakkal, akik nem hajlandók megtanulni, hogyan írják azt, hogy „extrovertált”, mert annyira el vannak foglalva azzal, hogy tömegben tolongjanak, kiabáljanak, mobilozzanak, sms-ezzenek, barátnak jelöljenek és csoportokhoz csatlakozzanak és legyenek társaságkedvelők és barátságosak, hogy nem tudnak figyelni az olyan apróságokra, mint a latin előtagok, vagy a csend, vagy az introvertáltak.

Előszó

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Kapcsolódó szócikkek: extrovertált · introvertált
9 hozzászólás
>!
Chöpp 

Meglehet, hogy egyre csak más emberekről és kapcsolatokról írok, de életem veleje mindig is a magány.
Azt hiszem, a magányról nem lehet írni. Az írás lényege a mesélés: elmondani valamit másoknak, kommunikálni velük. A „kápé”, ahogy Kőkemény mondaná. A magány a nemkommunikálás, a többiek hiánya: mikor az én maradéktalanul beéri önmagával.

248. oldal Magány

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Kapcsolódó szócikkek: magány
1 hozzászólás
>!
Chöpp 

Megismerkedni egy idegennel sose könnyű. Még amikor a létező legextrovertáltabb ember találkozik a létező legszelídebb idegennel, akkor is érez valamiféle rettegést, még ha ennek nincs is tudatában, Bolondot csinál belőlem tönkreteszi az önképem megtámad elpusztít megváltoztat? Más lesz, mint én? Ha valami, ez biztos.

46. oldal Kilenc élet

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Kapcsolódó szócikkek: idegen
>!
Chöpp 

Mindannyian egyedül vagyunk, az hétszentség. Mi mást tehetnénk azon kívül, hogy kinyújtjuk a kezünket a sötétségben?

78. oldal Kilenc élet

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

>!
Chöpp 

Soká éljenek a szerelmeskedők!

47. oldal Kilenc élet

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

>!
Chöpp 

(…) az életben nincs uralom és nincs szabadság, csak ha az ember elengedi az életet, a sóvárgást, a vágyat.

149. oldal Árulások

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Kapcsolódó szócikkek: elengedés
>!
Chöpp 

A rossz célra felhasznált hatalom árnyékában a világunkon kívülre helyezzük a békét, mint egy irányt mutató, de elérhetetlen fényforrást.

130. oldal Árulások

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Kapcsolódó szócikkek: béke · hatalom
>!
chibizso

Asten és Rig szintén azt akarta, hogy megjelenésüktől mindenkinek azonnal essen le az álla. Karth és Oreth azt javasolta, hogy a buliruhájukat vegyék fel, és Szép Nap mutatott is néhány ezüstszínű, csipkés sálat, de Asten duzzogni kezdett, Rig pedig utánozta. Az egyenruha lényege pont az, magyarázta nekik Asten, hogy egyforma.
– Miért? – érdeklődött Oreth.
– Hogy senki se legyen felelős – válaszolta az öreg Lidi élesen.

Shobyék története

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

>!
Chöpp 

Lelkesedést, egyszersmind reményvesztettséget érzett. Mintha egy magas csúcsról gyalogolna egyre lefelé, ahova a szél röpítette fel. Egész életében ebből a magasságból fog lefelé tartani.

417. oldal Egy csupor víz

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

>!
Chöpp

– Az élet jó – mondta Gveter nagyon komolyan Lidinek.
– Megteszi – felelte rá a nő.

107. oldal Shobyék története

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent


Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: Álomdalok
Ted Chiang: Életed története és más novellák
Ray Bradbury: A Toynbee-átalakító
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása
H. P. Lovecraft: Zarándokút Kadathba
Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos
Stephen King: Világnagy strand
J. L. Armentrout: Origin
Patrick Ness: Válasz és Kérdés
S. J. Kincaid: A kárhozott