Valós ​és valótlan II. (Valós és valótlan 2.) 3 csillagozás

Az űr odakint, a világ idebent
Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin Valós és valótlan című, kétkötetes novellagyűjteménye kihagyhatatlan. Az élő legendának számító és science fiction nagymesternek kinevezett Le Guin 1960 óta meghatározó alakja az amerikai irodalomnak. Változatos témái politikai, ökológiai, filozófiai kérdéseket járnak körbe, szociológiai és pszichológiai érdeklődése olyan elképzelt társadalmak leképezésében nyilvánult meg, amelyek tükröt mutattak saját civilizációnknak.

Az űr odakint, a világ idebent Le Guin leghíresebb fantasztikus novelláit tartalmazza, amelyek számos olvasó és szerző világképére hatottak. Le Guin hangot ad a némáknak, reményt a kívülállóknak, és mindenekfelett az igazságról ír, miközben mindvégig megőrzi függetlenségét és humorérzékét.

Tartalomjegyzék

>!
GABO, Budapest, 2017
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634065852 · Fordította: Varró Attila, Miks-Rédai Viktória, Roboz Gábor, Kleinheincz Csilla, Sohár Anikó, Békés András, Küry Miklós, Veres Mihály

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 56


Kiemelt értékelések

>!
Morpheus
Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Örülök, hogy Le Guin űrhajóba ülve más bolygókra repült, illetve olyan párhuzamos dimenziókba lépett át, amelyek mások, mint amelyben élünk. Örülök, mert most is megindítottak az írásai, és amelyek nem ilyenek voltak, elgondolkodtattak. Ha alaposabban szemügyre veszem, tényleg mindegy, hogy milyen címkét rakunk rájuk, legyen az sci-fi vagy fantasy, ráadásul tőle mindkettőt szeretem. Bízom benne, hogy az eddig meg nem jelent művei lassan eljutnak hozzánk…

1 hozzászólás
>!
chibizso
Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Ez már az igazi Le Guin. Volt itt az állattörténetektől kezdve az ál-tanulmányokig minden. Kedvenceim az elképzelt társadalmai, amelyek bemutatása közben érezni, hogy az írónő mindenre gondolt.

Bővebben: https://roboraptor.24.hu/2018/01/18/foldon-innen-es-tul…


Népszerű idézetek

>!
chibizso 

A „Magány”-t azért írtam, mert szerettem volna egy olyan introvertált emberről írni, aki jó helyet talál az introvertáltak számára. Egyértelmű volt, hogy ennek a helynek egy másik világon kell lennie, mert az a világ, amit mi ismerünk, teli van extravertáltakkal, akik nem hajlandók megtanulni, hogyan írják azt, hogy „extrovertált”, mert annyira el vannak foglalva azzal, hogy tömegben tolongjanak, kiabáljanak, mobilozzanak, sms-ezzenek, barátnak jelöljenek és csoportokhoz csatlakozzanak és legyenek társaságkedvelők és barátságosak, hogy nem tudnak figyelni az olyan apróságokra, mint a latin előtagok, vagy a csend, vagy az introvertáltak.

Előszó

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Kapcsolódó szócikkek: introvertált
>!
chibizso

– A következő ugrásnál – mondta Martin – olyan bolygóra szeretnék érkezik, ahol az égegyadta világon semmit sem lehet kibányászni.
– Ezt is te találtad.
– Legközelebb ne hagyd, hogy elmenjek otthonról.

Kilenc élet

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

>!
chibizso

Asten és Rig szintén azt akarta, hogy megjelenésüktől mindenkinek azonnal essen le az álla. Karth és Oreth azt javasolta, hogy a buliruhájukat vegyék fel, és Szép Nap mutatott is néhány ezüstszínű, csipkés sálat, de Asten duzzogni kezdett, Rig pedig utánozta. Az egyenruha lényege pont az, magyarázta nekik Asten, hogy egyforma.
– Miért? – érdeklődött Oreth.
– Hogy senki se legyen felelős – válaszolta az öreg Lidi élesen.

Shobyék története

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent


Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: Álomdalok
Ted Chiang: Életed története és más novellák
Ray Bradbury: A Toynbee-átalakító
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása
H. P. Lovecraft: Zarándokút Kadathba
Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos
Stephen King: Világnagy strand
J. L. Armentrout: Origin
Patrick Ness: Válasz és Kérdés
S. J. Kincaid: A kárhozott