Ursula ​K. Le Guin összes Szigetvilág története II. (Szigetvilág 5–6.) 61 csillagozás

Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története II.

A ​Szigetvilág ciklus nem zárult le végleg a Tehanuval. Az ezredforduló táján két újabb taggal bővült a sorozat, melyeket most egyszerre bocsátunk a hazai olvasóközönség rendelkezésére Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág történetének második részében.
Az ötödik könyv egy novelláskötet. A benne található öt történetet egy részletes világleírás egészíti ki, melyből megismerhetjük Óceánföld népeit, nyelveit, történelmét és mágikus hagyományait.
A sorozat hatodik darabja egy új regény, a Más szelek szárnyán, melyben Kóbor visszatér, hogy ismét segítsen megmenteni a világot.
A történet főszereplője Éger, az egyszerű falusi varázsló, aki csupán a törött tárgyak helyreállításához ért, ám ez az erő is könnyedén a pusztítás forrásává válhat.
Éjszakánként a holtak földjét az élők világától elválasztó falról álmodik, mely egyre gyengül és ha átszakad, az árnyak elözönlik egész Óceánföldet. Ki máshoz fordulhatna hát segítségért, mint ahhoz az emberhez, aki élve… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2006
380 oldal · keménytáblás · ISBN: 9634971342 · Fordította: Habony Gábor, Füssi Nagy Géza

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Lebannen


Kedvencelte 9

Most olvassa 1

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 60

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

vicomte P>!
Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története II.

Le Guin a fantasy irodalom egyik nagyasszonya, s az általa írt Szigetvilág (Earthsea) történetek komolyan ott hagyták a nyomukat jó néhány azóta írt zsáner regényen.

Számomra ez a sorozat elsősorban a sokszínűsége, és a zsáner sablonjaitól való tudatos elfordulása miatt vált kedvencé.
Le Guin, bármennyire is hatással voltak rá Tolkien művei, és a saját skandináv származása, mégsem a sokadik kelta-germán kultúrán alapuló fantasy sorozatot kreálta meg, hanem egy távol-keleti/polinéz kultúrán alapuló világot álmodott meg, ahol van ugyan egy európaira emlékeztető nép is, de a legtöbb szereplő nem ebből a kultúrából kerül ki.
A regényben kulcsszerepet játszik a mágia, de Le Guin mágiaszemlélete egyrészt nagyon ismerős lehet, mégis gyökeresen más, mint amit az egyszeri fantasy olvasó megszokott.
Az ismerős elemek közé tartozik a mágiaformák szerinti iskolába rendezés, és ennek varázslóiskolában történő oktatása – Le Guin az egyik első fantasy szerző, aki a mágiát tudományos alapossággal közelítette meg.
Ami viszont korántsem annyira megszokott, hogy a varázslók – az igazi varázslók – lehetőleg nem használják az erejüket, harmóniára és egyensúlyra törekednek. A történetekben a fő konfliktust többnyire épp az adja, hogy velük szemben néhányan nem az „élni és nem visszaélni vele” elv szerint élnek.

Ebben a kötetben öt novella és egy regény található.
A fürkész
Ez a novella több száz évvel a regények előtt játszódik, és annak történetét regéli el, hogy hogyan jött létre Kútfőn a varázslóiskola.
Fekete Rózsa és Gyémánt
Egy általános érvényű történet, ami az emberrel támasztott elvárásoknak való megfelelés kényszeréről és annak felrúgásáról szól. Avagy, mit tegyen valaki, akinek hihetetlen tehetsége van a varázsláshoz, ez mégsem teszi boldoggá…
A Föld csontjai
A szigetvilág varázslójaban van egy történet, hogy Kóbor mestere annak idején megfékezett egy földrengést. Most megismerhetjük a teljes történetet.
A Magas-lápon
Egy összezavarodott mágus egy világvégi kis faluba keveredik, és reméli, hogy ott békességet talál. Ehhez azonban nem csak a korlátolt falusiakkal kell dűlőre jutnia, hanem a saját sötét múltjával is.
Szitakötő
A Más szelek szárnyán előtörténete, ami egy magányos lányról szól, akinek a sorsa varázslók szigetén kell, hogy fordulópontot érjen. Ám a Kútfői Mágusiskolában nem fogadnak női tanítványt…
Más szelek szárnyán
Karvaly utolsó története, amelyben a Szigetvilág két legnagyobb rejtélye kerül új megvilágításba: a sárkányok eredetén túl a világ rendjében betöltött szerepükről is képet kapunk, de ennél is fontosabb szerepet játszik a történetben a kiszáradt földek a holtak hona is, amelyről végre kiderül, hogy miért csak az emberek lelkei kerülnek oda és azok hogyan szabadulhatnak meg onnan.

Le Guin rendkívül jó író, és ezekben a gyakran nagyon is egyszerű, mégis mély történetekben a férfi és női szereplők gyakran teljesen hétköznapinak tűnő problémákkal küzdenek meg, és mégis sokkal nagyobb és megrendítőbb hőstetteket hajtanak végre, mint bármely ragyogó páncélzatú lovag.

Morpheus>!
Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története II.

Annyira, de annyira szépen ír, hogy el sem tudom mondani. Fájó szívemre gyógyír, balzsam, de azért sajgott is tőle megannyi mély szerelemről és szeretetről olvasni, amelyben azért mindig ott rejtőzik egy csepp keserűség, elmúlás, halál.
A kedvencem maga az egész ciklus is, már csak ez hiányzott belőle. Nem rajongok a fantasy történetekért, de annyira sokrétűek a benne lévő alakok, hogy bár a világ korántsem olyan kidolgozott, mint Tolkiennél, de mégis ez kerül az első helyre a szívemben. Sajnálom, hogy nincs több szigetvilág történet, de szépen le lett zárva minden, aminek le kellett zárulnia, el lettek varrva a szálak.

2 hozzászólás
Izolda P>!
Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története II.

Nem kérdés: rajongok.
A novellákért is, a Más szelek szárnyánért is. A közbülső tanulmányokra meg spongyát. (Talán ha két oldal volt belőle újdonság, azt meg bele lehetett volna szőni a regényekbe inkább, vagy megírni novellában.)
Szóval hát varázslós, sárkányos, utazós, mese, kicsi szívem repes és révedezve meredek a képernyőre. Kedvenc.

ChEebor>!
Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története II.

Tökéletesen hozza az első színvonalát, mind a rövid történetek, mind a regény. A novellák amúgy is jó kis történetek, remekül összekötik a szálakat, és a kis összefoglaló is tetszett a világról a végén.

Voorhees>!
Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története II.

Egy évvel az előző Szigetvilágban történtek olvasása után fogtam bele Le Guin Szigetvilág történeteinek maradékába. A könyv után kicsit olyan érzésem van, hogy nem kellett volna folytatnia.
A stílusa továbbra is rendkívül kedves, néhol megmosolyogtató. Olyan, amit akár gyerekeknek is fel lehet olvasni esti meseként. Szinte teljesen mentes az erőszaktól, jól szövi a történet fonalát és olvasmányos. De az e kötetben szereplő válogatott írásokról nagyjából ennyi pozitívat tudok elmondani.
A fürkész: Egyértelműen a válogatás legerősebb darabja. Egy történet Szigetvilág hőskorából, több száz évvel Kóbor korát megelőzően. Önmagában ezt a novellát kiemelném, ez magas színvonalú volt.
Feketerósza és Gyémánt: Langyos szerelmi ballada kevés mágiával fűszerezve. Felejthető.
A Föld csontjai: Kissé zavaros írás két varázsló együttműködéséről. Semmi különös.
Szitakötő: A novellát kissé eltúlozta az író. A tényleges cselekményt érzésem szerint kb. öt oldalba be lehetett volna sűríteni. Többször volt a történet zagyva, összefüggéstelen.
Óceánföld leírása: Ettől sem voltam elájulva. Nem vagyok kritikus, de ennél több képzelőerőre számítottam volna.
Más szelek szárnyán: Meglátásom szerint nem volt értelme folytatni a Kóbor ciklust. A kisregény meg sem közelíti a Legtávolabbi Part színvonalát, de az Atuan sírjai és a Szigetvilág varázslója szintjét sem üti. Itt is azt éreztem, mintha az írónő nem tudná, mire akarna kilyukadni, és az elbeszélés ettől kissé zavaros lett. Ha a rajongók kérésére folytatta, akkor kár volt. Ha saját elhatározásból, akkor pedig túlbecsülte saját magát.
Összességében a kötet viszonylag gyenge írásokat tartalmazott, a Fürkész kivételével. Mindenesetre lazításnak jó volt.

Tainasa>!
Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története II.

Nem gondoltam, hogy egy ifjúsági regény és novellák így magukkal tudnak ragadni, de ez történt. Le Guin-ban nem lehet csalódni, az összes könyve nagyon-nagyon… Szerettem, hogy a novellákban leírtak visszaköszönnek a regényben, segítették megérteni az egész világot. Imádtam! :)

Action P>!
Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története II.

A kötet első fele novellákból áll, majd jön némi világleírás, majd az új regény. Nekem bejött az új regény, a novellák se rosszak.

atella>!
Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története II.

Nagyon szép és mély, elgondolkodtató, fantasy mivolta ellenére emberközeli történetek, egy nagyon picit mégis gyengébbnek éreztem őket az első 4 résznél. A fordításban kissé zavaró volt a sok központozási hiba, ez levon egy keveset az egyébként nagyon szép kiadás értékéből.

KatieV I>!
Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története II.

A könyv, amit úgy olvastam el, hogy itt volt mellettem az éjjeliszekrényen, és mégis a gépen/telefonon olvastam PDF-ben. Fck logic. Én tudom az okát, másnak meg nem kell tudnia XD
Ezt a sorozatot pedig még mindig imádom. Alapból inkább regénypárti vagyok, meg úgy általánosságban is minden téren a hosszabb műveket szeretem, de ezek a rövid sztorik is baromira tetszettek. Oké, mondjuk biztos azért, mert sunyi módon minden mindennel össze van kötve :D

Lahara IP>!
Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története II.

Egy kicsit más volt, mint az előző kötet, de megérdemli mind az öt csillagot.


Népszerű idézetek

Arianrhod>!

Elszórt utalások, gonti és peremvidéki mesék, emellett a kargádok szent történelme és a Kútfő tudósai által mellőzött, rejtélyes pálni tudás egyes passzusai alapján, az idők kezdetén a sárkányok és az emberek egyazon fajhoz tartoztak. E sárkányemberekből lett a kétféle uralkodó faj, melyek már sem vágyaikban, sem vérmérsékletükben nem hasonlíthatóak egymáshoz. Feltételezhetjük, hogy a földrajzi távolság okozhatta a fokozatosan kifejlődő eltéréseket.

6 hozzászólás
Arianrhod>!

– Hogy mondják a varázslók azt, hogy „király”?
– Agni. Ez az Ősi Nyelv egy szava. A férjem mondta.

imma P>!

Azt a könyörtelen szeretetet kívánta, amely nem tesz engedményeket, és nem szab feltételeket.

280. oldal

Kapcsolódó szócikkek: anya · Lebannen
Izolda P>!

[A varázslatokról szóló könyvekbe írt, a korai történelemről szóló széljegyzetek] tisztáztak néhány pillanatot itt és ott, de az e pillanatok közötti idők, teljességgel homályba vesznek. Csupán kivilágított hajók fényének villanásai egy távoli tengeren, éjjel, viharban.

12. oldal


A sorozat következő kötete

Szigetvilág sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare – Maureen Johnson: A szökevény királyné
Mary Janice Davidson – Laurell K. Hamilton – Charlaine Harris – Angela Knight – Vickie Taylor: Karó
George R. R. Martin: A Hét Királyság lovagja
Raymond E. Feist: Az érzőszívű mágus
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai
Stephen King: A sárkány szeme
Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság
Patrick Rothfuss: A szél neve
Kresley Cole: A sötétség démona
Brian McClellan: Karmazsin hadjárat