Ursula ​K. Le Guin összes Szigetvilág története I. (Szigetvilág 1-4.) 55 csillagozás

Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története I.

Szigetvilág ​azúrkék tengerén, egy kicsiny sziget kicsiny falujában, távol a világ zajától különös képességekkel bíró fiú látja meg a napvilágot. Veleszületett varázsereje már gyermekként felkelti a mágusok érdeklődését, így hamarosan maga a híres Oromon keresi fel, s fogadja tanítványául. Az ifjú Kóbor nagy tettekre született, megvan benne minden, hogy nevét és tetteit egyszer a legnagyobb hősök mellett emlegessék. Ám a tehetség nem minden. A fiú ereje mellé hamarosan gőg társul, tettrekészsége nagyravágyásba fordul, mígnem egy vészterhes éjjelen megidéz valamit, amit a leghatalmasabb mesterek sem tudnak irányítani. Egy névtelen árnyat a túlvilágról, amelynek egyetlen célja megszerezni Kóbor lelkét, hogy aztán annak erejét a világ romlására használja. Legendákba illő üldözés veszi kezdetét, melynek során a fiú vágyálma lidércnyomásos válaszúttá válik: vagy valóban ő lesz minden idők legnagyobb hőse, vagy úgy fognak rá emlékezni, mint arra, aki elpusztította a világot.

A… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2004
458 oldal · ISBN: 9634970745 · Fordította: Mohácsi Enikő, Füssi Nagy Géza

Kedvencelte 14

Most olvassa 5

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 52

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Morpheus
Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története I.

Egyik kedvenc íróm könyvére mi mást adhatnék, mint ötöst? Bár ezelőtt külön-külön olvastam a könyveket, így egyben azért kicsit más élmény volt. Egy ember története, a gyerekkortól egészen az idős koráig, ahogy fejlődik, hibákat követ el, szembenéz azokkal és megoldja, felnő, emberré (és kicsit többé is) válik, majd szinte mindent elveszít, ami eddig volt (varázsló), de képes újra felállni, és új utakra lépni. Olvasás közben rájöttem néhány dologra. Először is, ez nem fantasy, hanem mese, bár nem gyerekeknek. Másodszor ez egy egzisztenciális történetfolyam. Mindkét vonatkozásában nagyon mély. És azt hiszem, éppen ebből fakad az, hogy bár sokan szeretik, sokan mégsem, akik egy klasszikus fantasy-t várnak. És ez így már érthető is.

3 hozzászólás
>!
Lahara ISP
Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története I.

Az az igazság, szóval az igazság, hogy különös volt és szokatlan. És roppantmód magával ragadó. Sajnos az én példányom hibás nyomás vagy inkább hibás kötés áldozata lett, és hiányoznak belőle oldalak. De az, ami megvan benne, az nagyon tetszett. És persze jobb a filmnél.

7 hozzászólás
>!
Action
Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története I.

Lenyűgöző hangulatú művek találhatók a könyvben. A cselekmény sokszor lassú, de élő, lélegző világban játszódik.

>!
Arany_haj
Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története I.

Guin történetei mindig is a szívem csücskét képezték. A Szigetvilág varázslóját még jó régen olvastam és utána alig vártam, hogy ráleljek a teljes gyűjteményre, amit azonnal el is olvastam. Nem tudok komoly kritikát írni róla. Túl elfogult vagyok ezzel a könyvvel kapcsolatban. :)

>!
Sceurpien I
Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története I.

Kicsit olyan, mintha részleteket látnánk egy szerepjátékból. Viszont Kóbor-t nagyon meg lehet benne szeretni.

>!
katt
Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története I.

Mindazoknak ajánlom,akik szeretnék tudni honnan is származik Harry potter :)
Ha esetleg mégsem lenne világos,javaslom elolvasni még A Sztrugackij fivérek „a hétfő szombaton kezdődik” című művét…
Ezek ketten már 80 %-ban lefedik a történetet.

>!
RandomSky
Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története I.

HammerWorld No. 179 / 2005. november
A fantasy irodalom klasszikusai közé tartoznak az amerikai írónő Szigetvilágon játszódó regényei. A Szukits két jókora kötetben adja ki ezeket – az elsőbe az a négy történet fért bele, amik úgy 10-15 éve már megjelentek magyarul, s a kettesben lesz két további, amik még nem.
Magam most olvastam először LeGuin-t, de hamar beláttam, hogy ott van a fantasy irodalom legfontosabb írói, írásai között. Megvan a maga stílusa, aminek csak egyik összetevője a női empátia. Néha olyan, mintha egy régesrégi mesét olvasna az ember, máskor meg szokatlanul távolságtartó és tárgyilagos. A sorozat elsősorban Kóborról szól, a Gontról származó ifjú varázslóról, aki saját kárán tanulja meg, hogy a mágiával nem szabad játszani. Érdekes, hogy az írónő képes elérni, hogy az olvasó csak akkor szeresse meg a főhőst, amikor az már minden szenvedésen átment, megérett, bölccsé lett. A fantasy-ben ritka az ennyire emberi-emberséges ábrázolás. Van tehát némi bölcsesség, filozófia a könyv lapjain, az amúgy sem átlagos, de nagyon is izgalmas kalandok között, ami csak még hitelesebbé teszi a fantasztikus Szigetvilágot.
Kíváncsi lennék, Rowling olvasta-e LeGuin történeteit Harry Potter megalkotása előtt, mivel vannak erős párhuzamok, s az első Szigetvilág sztori még 1968-ban jelent meg. Akárhogy is, ez a kötet megéri a pénzét, minden fantasy rajongónak (és mindenkinek, aki szereti a szép legendákat és meséket, a képzelet káprázatos, de sötét mélységekbe és megvilágosodott magasokba is hatoló szárnyalását) ajánlott!


A sorozat következő kötete

Szigetvilág sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai
Stephen King: A sárkány szeme
Patrick Rothfuss: A szél neve
Brian McClellan: Karmazsin hadjárat
Michael J. Sullivan: A Smaragdvihar
Naomi Novik: Rengeteg
John Stephens: A tűz krónikája
Lev Grossman: A varázslókirály
Cassandra Clare – Maureen Johnson: A szökevény királyné
Raymond E. Feist: Az érzőszívű mágus