The ​Tombs of Atuan (The Earthsea Cycle 2.) 12 csillagozás

Ursula K. Le Guin: The Tombs of Atuan Ursula K. Le Guin: The Tombs of Atuan Ursula K. Le Guin: The Tombs of Atuan

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Often ​compared to Tolkien's Middle-earth or Lewis's Narnia, Ursula K. Le Guin's Earthsea is a stunning fantasy world that grabs quickly at our hearts, pulling us deeply into its imaginary realms. Four books (A Wizard of Earthsea, The Tombs of Atuan, The Farthest Shore, and Tehanu) tell the whole Earthsea cycle--a tale about a reckless, awkward boy named Sparrowhawk who becomes a wizard's apprentice after the wizard reveals Sparrowhawk's true name. The boy comes to realize that his fate may be far more important than he ever dreamed possible. Le Guin challenges her readers to think about the power of language, how in the act of naming the world around us we actually create that world. Teens, especially, will be inspired by the way Le Guin allows her characters to evolve and grow into their own powers.
In this second book of Le Guin's Earthsea series, readers will meet Tenar, a priestess to the „Nameless Ones” who guard the catacombs of the Tombs of Atuan. Only Tenar knows the… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1971

>!
Gateway, 2015
196 oldal · ISBN: 9781473223578 · ASIN: B00VRT49IC
>!
Atheneum Books, New York, 2012
224 oldal · ISBN: 9781442480841
>!
Atheneum Books, New York, 2012
208 oldal · ISBN: 9781442459908

1 további kiadás


Kedvencelte 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

_minka_ IP>!
Ursula K. Le Guin: The Tombs of Atuan

Sajnálom, hogy ilyen későn kerültek a kezembe Le Guin Earthsea regényei, de kamaszként még egyáltalán nem ismertem őket, később pedig az igencsak gyengére sikerült Ghibli animáció tántorított el attól, hogy közelebbről megismerkedjek velük. Most viszont végre beszereztem az első négy Earthsea-kötetet, és örömmel állapítottam meg, hogy ez pontosan az a fajta fantasy, amelyet mindig keresek – csak nagyon ritkán találok meg.
A Tombs of Atuan tulajdonképpen egy jó érzékkel megírt női beavatástörténet, viszonylag kevés cselekménnyel, ám annál több pszichológiai mélységgel. Nemrég mosolyogva olvastam Le Guin egyik interjúját, amelyben elmondja, hogy az Earthsea könyvek megírása előtt nem ismerte igazán Jung munkásságát – mégis szinte tökéletesen megeleveníti a jungi elgondolásokat a tudattalanról. Ma talán sokan „ráérősnek” érzik az Earthsea-könyvek prózáját, Le Guin azonban tud olyat mutatni, amit a mainstream epikus fantasyben ritkán tapasztalok: egy kétoldalas leírás minden elemének megvan a maga szerepe, soha nem terheli az olvasót világbemutatásnak álcázott öncélú adathalmazokkal, helyette olyan apró, szinte kézzel fogható részleteket emel ki, amelyek igazán elevenné teszik a szöveg tereit. Le Guinnél a színek, szagok, ízek, az élet gyakorlati apróságai sohasem esnek áldozatul az epikusságnak.
És még valami: eddig azt hittem, Mória félelmetes. Nem. Atuan Labirintusa – na, az félelmetes.

7 hozzászólás
Szentinel>!
Ursula K. Le Guin: The Tombs of Atuan

Lenyűgöző, hogy Le Guin sorozata mennyire eltér felépítésében a tolkieni fantasy kliséitől. A Gyűrűk Ura „trilógia” három könyvből álló, de egy, hosszú történet volt. Itt azonban a könyvek mind-mind külön történetek(nek tűnnek a második kötet alapján), melynek azonos az egyik szereplője, de nem minden esetben kap főszerepet. Éppen ezért szerintem a The Tombs of Atuan éppúgy olvasható önállóan, mint az A Wizard of Earthsea.

Történetünk főszereplője ezúttal az első kötetben barbárnak beállított, fehér bőrű északi népekhez tartozó szerzeteslány, Arha, aki a Névtelenekhez (és más istenségekhez) imádkozó csoport tagja. Két emberen kívül nincs más társasága, élete pedig unalmas. Senki nem érti meg a benne lakozó, világot látni vágyó lányt, aki jóval többet szeretne elérni, mint egy szerzetes. Ekkor kerül be a történetbe Ged, az első könyv főszereplője, aki szeretett volna ellopni egy értékes ereklyét, azonban lebukott. A lány börtönbe zárja, azonban hamar megkedveli őt, és Karvaly elkezdi átformálni a világnézetét.

A könyv sok témát boncolgat, de a felnőtté válás talán a legfontosabb közülük. Arha fejlődését követheti nyomon az olvasó, ahogy átalakul a világnézete, és meghoz bizonyos áldozatokat. A könyv amúgy igencsak rövidke, még az előzőnél is soványkább. Ennek ellenére tartalmasabb. Ettől a könyvtől talán már megkedveli Gedet az olvasó, hiszen egy jóval hálásabb szerep jut neki ebben a kötetben. Le Guin pedig tartja az előző kötet nyelvi színvonalát. Remekül megírt regényt kap kézbe az olvasó, ami az előzmény ismerete nélkül is könnyen értelmezhető. Igaz, akadnak utalások Ged részéről az első kötetre, de nem teszik tönkre azoknak az olvasásélményét, akik csak az Atuan sírjait olvasták.

Egyre jobban tetszik ez a sorozat, és Le Guin világa is egyre jobban kidolgozott, a hangulatával és a szereplőivel együtt. Szerintem hamarosan sort fogok keríteni a kvartett második felére is.

Vidra_Drysdale>!
Ursula K. Le Guin: The Tombs of Atuan

Azt hiszem az egyik legeredetibb Fantasy könyv, ami valaha olvastam. Valódi, régi, klasszikus Fantasy. Abszolút a hatalmába kerített a könyv, majdnem együltőhelyemben kiolvastam, annyira lebilincselő volt a történet.
A főhős nagyon érdekes szemszögből láttatja velünk a világot, néha már-már azzal az őszinte, ártatlan gyermekiességgel, amelyben ott van a kegyetlenség is, a szándék, hogy valamit bántani akar, csak azért, mert megteheti és hatalmában áll… mindez megspékelve csipetnyi vallási témával, annak korrupciójával, és természetesen az első kötet várva várt hősével, Karvallyal – aki olyan későn látogat el hozzánk a könyvben, hogy az ember attól fél, a végén el se jön.
Csodálatos és méltó folytatása a sorozatnak. Több helyen láttam, hogy akár első olvasmánynak is ajánlják, én azonban úgy hiszem, fontos az első kötet A Wizard of Earthsea megismerése, mielőtt belevágnánk, különben pár motívum és szereplő nem lesz értelmezhető.


A sorozat következő kötete

The Earthsea Cycle sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ilona Andrews: Magic Triumphs
Sarah J. Maas: House of Sky and Breath
Patrick Rothfuss: The Name of the Wind
Christie Golden: War Crimes
Richard A. Knaak: The Sundering
Margaret Weis – Tracy Hickman: Dragons of Deceit
Jenn Lyons: The Memory of Souls
Margaret Weis – Tracy Hickman: Dragons of Autumn Twilight
Margaret Weis – Tracy Hickman: Dragons of a Lost Star
Margaret Weis – Tracy Hickman: Test of the Twins