Sziget ​a romok között 52 csillagozás

Uri Orlev: Sziget a romok között

A tizenegy éves Alex megszökik a fallal körülvett varsói zsidó negyedet kiürítő németek elől, s egy lakatlan romházban rendezkedik be. A kisfiúnak minden leleményére, ravaszságára szüksége van, hogy túlélje a túlélhetetlent. A könyv – miközben nagy megjelenítő erővel mutatja be a zsidóság tragédiáját – népeket nem tesz felelőssé; emberekről ír, akik között vannak bűnösök, hősök és ártatlanok.Ez a mű az Izraelben élő író első, magyarul is megjelenő könyve. Uri Orlev a gyerekkönyv írók Nobel-díjaként számon tartott Andersen-díj egyik kitüntetettje.

Eredeti cím: האי ברחוב הציפורים

Eredeti megjelenés éve: 1981

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Andersen-díjas írók

>!
Animus, Budapest, 2003
144 oldal · ISBN: 963930784X · Fordította: Kodaly Dániel

Kedvencelte 6

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Sippancs P
Uri Orlev: Sziget a romok között

Megrendítő olvasmány egy 11 éves zsidó kisfiúról, akinek sikerült megmenekülnie a deportálástól, a több hónapnyi magánytól, bezártságtól azonban már nem.
A csodával határos, ahogy Alex túlélte ezt az időszakot a romos házban. Ahogy volt ereje berendezkedni, élelmet lopni, embereket menteni, férfivá válni, életben maradni és közben végig várni és várni… Én nem biztos, hogy túléltem volna mindezt, főleg nem gyerekként, egy kisegértől eltekintve szinte teljesen egyedül.
Az utolsó fejezeteket már görcsben álló gyomorral olvastam, és végig azért izgultam, hogy nehogy jöjjön egy spicli, akinek eljár a szája. Szerencsére nem jött, más, pontosabban mások azonban igen.
Nagyszerű olvasmány, jó lenne megismertetni minél több tizenévessel.

>!
tmezo P
Uri Orlev: Sziget a romok között

„Öt hónappal ezelőtt gyereknek néztem ki, most pedig férfinak.”
Nagyon érdekes történet egy kisfiúról, aki gyermeki önmagát meghazudtolva éli túl a nyomort, az éhezést, a nélkülözést, egyedül. Kitartó és elképesztően bátor.

5 hozzászólás
>!
nagy_anikó
Uri Orlev: Sziget a romok között

Egy olyan könyv, amit nem lehet letenni. Rövid, könnyű olvasni, de a tartalma annyira megfog, hogyha hosszabb lett volna, akkor sem hagyom abba, még nem érek a végére. Alex találékonysága, élni vágyása valami elképesztő.

>!
ggizi P
Uri Orlev: Sziget a romok között

Egy 11 éves fiú története, akinek egymaga kellett helytállnia és bujdosnia Varsó zsidóknak elkerített negyedében. Nagyon bátor fiú volt, aki felnőtteket meghazudtoló elszántsággal, reménnyel és kitartással próbál túlélni.

>!
Anó P
Uri Orlev: Sziget a romok között

Alex 11 éves, mikor magára marad. Szülei, szerencsére alaposan felkészítették, hogyan éljen, mit tegyen, hogy életben maradjon – ügyes, alapos, találékony, fegyverrel is tud bánni. S így, mint egyik kedvenc hőse, Robinson ott marad az ő „szigetén”, ahol rendíthetetlenül várja apját.
Alexet, a gyermeket felnőtté érleli a pokoli kor, amelyben él.
Őszinte hangú, póztalan, mégis megfogó mű. Örültem, hogy ráakadtam és elolvastam.

>!
kolika
Uri Orlev: Sziget a romok között

A gyermek -és ifjúsági irodalomként jelzett könyv olyan témát dolgoz fel, ami nem gyakran fordul elő az ennek a korosztálynak írt könyvekben: a lengyelországi zsidóság sorsának egyik szeletét tárja olvasói elé. A tizenkét éves Alex szemével láthatjuk az események alakulását. A kezdeti reménykedés korszakát egyre inkább a kilátástalanság sötétíti el. Alexnek sikerül egy jó rejtekhelyet kialakítania, de így is sokat szenved: élelemhiány, hideg, magány. A kötet egyik pozitív szereplője (ha lehet így mondani) a kis fehér egér, Hógolyó, aki társa a magányban a kisfiúnak.
Alex taplraesett, ügyes, bátor fiú, s bíztam, hogy valami jobb élet vár rá. S talán itt világlik ki, hogy miért gyermekirodalom ez a könyv. Mert tényleg bekövetkezik az apának és fiúnak találkozása az utolsó pillanatban. S bár ez volt minden vágyam az olvasás során, mégis felmerül bennem (korábbi olvasmányaim alapján), hogy mennyire valóságos mozzanat ez a gyűlölködő, árulkodó spiclik tömkelege közt?
Mégis megnyugtató volt, hogy ilyen befejezést kapott a mű.

>!
dianna76 P
Uri Orlev: Sziget a romok között

Az eleje kicsit nehezen indult, legalábbis úgy éreztem. Lehet, hogy csak annyi volt a baj, hogy éjszakázáskor kezdtem bele. A bunkerba költözéstől minden szavát ittam. Egyszerre aranyos és szívbemarkoló ez a történet. Ó, hányszor éreztem azt, hogy szeretném magamhoz ölelni Alexet, és soha, de soha el nem engedni. Viselkedése, kitartása példaértékű lehet mindannyiunk számára. Az a jó ezekben a szomorú sorsokat, történeteket feldolgozó regényekben, hogy a gonosz, rosszakaratú emberek mellett mindig akad egy-egy jó is, így a sötétségbe mindig bejut egy kis fénysugár.
Dicséretes, hogy a gyermekek számára is bemutatásra kerül a történelem eme szörnyű korszaka. Sorban jelennek meg a nekik szóló könyvek ebben a témában, hogy előttük se maradjon titok ez a tragédia, egy nép szörnyű meghurcoltatása, kirtása.

>!
Animus, Budapest, 2003
144 oldal · ISBN: 963930784X · Fordította: Kodaly Dániel
>!
Trudiz
Uri Orlev: Sziget a romok között

Háborús élethelyzetbe csöppenünk. Félelem, veszély, éhezés, bizonytalanság, bujkálás, árulás mellett felerősödnek a mély emberi érzelmek: segítségnyújtás, összefogás… Alex eltökélt, nagy akaraterővel bíró kisfiú, aki megismerte és sikeresen használta a túlélés elengedhetetlen szabályait, melyek az életben maradásának záloga. Az olvasottakat „átélve” gondolatban, kívánom, hogy SOHA ne legyen háború!!

>!
valencica7
Uri Orlev: Sziget a romok között

Ez most nagyon jól esett, nagyon aranyos történet. A lengyelországi zsidók életét mutatja meg a világháború alatt egy bujkáló zsidó fiú szemszögéből, ami azért általában nem gyerekeknek szánt téma, de ennél jobb megközelítést el se tudnék képzelni. Nagyon tetszett ez a Robinsonos párhuzam, olyan ügyes volt Alex. :) Bátran ajánlom mindenkinek, a fiatalabb korosztály számára is.

>!
Gólyanéni
Uri Orlev: Sziget a romok között

Az elkövetkezendő időben talán „hanyagolnom” kellene a gyermekkor történeteket. Főként, ha rendszeresen ilyen nyomasztó, borzalmakkal teli kötetek kerülnek a kezembe (idén már jó pár ehhez hasonló témájú könyvbe belefutottam). Aggasztó, nyugtalanító cselekménye és hangvitele ellenére kitűnő kötet ez. Lendületes, olvasmányos, életízű vallomás, mely mentes az ítélkezéstől, a bíráskodástól. Aki kézbe veszi, elolvassa, biztosan szívébe zárja Alexet és a kisfiú sorsán keresztül a holokauszt borzalmait is.


Népszerű idézetek

>!
Trudiz

Ha kedves vagy másokhoz és bízol bennük, mindig segítségre találsz.

35. oldal

>!
Trudiz

Talán nem is most élnék. Talán egy másik korban. Mondjuk a háború után születek csak meg. Jó is lett volna…

20. oldal

>!
Qwerf

Apa azt mondogatta, hogy mindannyian emberek vagyunk. Mindegy, milyen a bőrszíned, mekkora az orrod, milyen néven nevezed Istent. Akkor meg mit számít, hol él az ember, itt vagy Honoluluban?

2. Hógolyó és az emberek gyökerei

>!
Qwerf

A jó könyveket kétszer, háromszor is el lehet olvasni. Például a Robinsont. Vagy a Grant kapitány gyermekeit.

2. Hógolyó és az emberek gyökerei

>!
Trudiz

A válogatás nem arról szólt, hogy ki a jó és ki a rossz. Olyan csak a mennyországban van.

26. oldal

>!
Trudiz

Végig azon törtem a fejem, hogy halhatnék meg értelmesen. Erre most megmenthetek valakit, akit szeretek!

27. oldal

>!
Qwerf

…apától egyszer azt hallottam, a németek ellen nem kell tisztességesen harcolni, mert ők felrúgták az összes szabályt még az elején.

1. Apa titka

>!
Qwerf

Boruchhal Hitlerről is beszélgettem.
(…)
– Jobb lenne – mondta apa –, ha egyszerűen kitörölnék a nevét mindenünnen. Mintha nem is létezett volna.
– Nem, nem lenne jobb! – ellenkezett Boruch. – Mindenre emlékezni kell, hogy az emberek tudják, mi történik, ha egy őrültet választanak vezetőnek. Hogy megértsék, vannak idők, amikor még a gyerekeket is meg kell tanítani a fegyverrel bánni.

1. Apa titka


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Igor Newerly: Visszanyert emberek szigete
Lev Kasszil – Maksz Poljanovszkij: Vologya utcája
Wanda Wasilewska: Kalandos út
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével
Kiss Attila: Altináj
Barabás Tibor: Rákóczi hadnagya
Gaby Schuster: A császár menyasszonya
Václav Cibula: Roland lovag utolsó csatája
Németh Imre: Zsarnokok futára
Renée Holler: Nyomozás a Nílus partján