Fiatal ​fiúk dicsérete 46 csillagozás

Hella Hell vallomásai
Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete

Hella ​Hell valahol Svédországban, egy női börtönben ül. Nyolc évre ítélték, minden bűnök közül a leginkább megvetettért. Árnyéka egykori önmagának, az ünnepelt reklámkirálynőnek, akinek nem is olyan rég még a lába előtt hevertek a férfiak és a fél világ.
Hella Hell története egy merőben szokatlan szenvedélydráma. Szerelmi história, mely egy kis stockholmi templomban veszi kezdetét, hogy aztán nagy ívű, egész Európán átzúgó, túlfűtött „roadmovie”-ban folytatódjék, s „filmszakadással” érjen véget Dánia északi csücskénél. Események bizarr láncolata, mely soha nem történt volna meg, ha a főszereplő, a kifinomult Hella Hell mellett lett volna valaki, aki osztozik szenvedélyében.
Talán elég lett volna az is, ha szenvedélyének tárgya megértette volna őt. De hogyan érthette volna meg? Hiszen csak egy tizenhárom éves fiú volt…
Unni Drougge regénye egy fordított Lolita-história, amely olvasható különleges szerelmi történetként, őrült meseként, vagy épp csípős szatíraként… (tovább)

Eredeti cím: Hella Hells bekännelser

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Konkrét Könyvek, Budapest, 2005
274 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637424091 · Fordította: Dragos Erzsébet

Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Cicu>!
Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete

Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete Hella Hell vallomásai

Ez egy zseniálisan megírt könyv!
Egy tabudöngető vallomás egy idősödő nő és egy tinédzser fiú kapcsolatáról, egy szívbemarkoló memoár.
Ez nem egy szerelmi történet, korántsem. Hella egy manipulatív, egoista, számító nő aki csakis a saját érdekeit, érzéseit tartja szem előtt. Kihasználja egy fiú naivságát és rossz családi hátterét.
Eléggé ambivalensek az érzéseim Hellával kapcsolatban.
Egyrészt sajnálom, hisz a kamaszkorában elszenvedett trauma rányomta a bélyegét egész életére. Valószínűleg annak hatására lett olyan, amilyen.
Másrészt megvetem, és a 8 év börtönt kevésnek tartom.
Két életet tett tönkre a sajátján kívül. A tragédia ami történt pedig visszafordíthatatlan.
De nem tisztem ítélkezni, ezt megtette a bíróság helyettem.

11 hozzászólás
entropic P>!
Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete

Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete Hella Hell vallomásai

Itt most kivételesen nemcsak azért hivatkoznak a Lolitára a fülszövegben, mert az megteremti a kellőképpen botrányos (vagy milyen) hangulatot és hype-ot. Ez tényleg egy fordított (és modernebb) Lolita-történet (-újraírás), amelyben az idősebb nő a megrontó, és egy tizenéves fiú az áldozat.

Van itt mindenféle lolitai dolog: akaratos fiú-nimfácska, nyelvi játékok, őrült utazás fel-alá Európában, egy meghasonlott és (a beteg szenvedélyét leszámítva minden másban) félelmetesen tudatos és intelligens személyiség, tengerpart bús mezeje, önámítás, rohanás az elkerülhetetlen végzetbe.

Az elbeszélő, Hella Hell (gondolom, a monogram sem véletlen) a történet jelen idejében a börtönbüntetését tölti, s onnan emlékezik vissza a sorsát – és még inkább: a tizenhárom éves Jocke sorsát – megpecsételő évre.

Humbert Humberthez hasonlóan Hella Hell is egy tragikus véget ért kamaszkori románc után maradt úgy, hogy bár ő egyre idősebb lett, továbbra is csak a kamaszok érdekelték szexuálisan. Hella, ahogy idősödik, egy darabig tudja kontrollálni magát, de amikor (40+ éves korában) először megpillantja a rémes családi körülmények között élő (s ezért kiszolgáltatott) 13 éves fiút, tudja, hogy elveszett.

Hella szerelemre lobban a fiú iránt, majd kezdetét veszi a másik H.H.-t idéző mesterkedés – Hella őrült manipulációkba kezd, hogy szerelmét elválassza a családjától és mindig maga mellett tudhassa, s közben a saját lányát (akit mellesleg Lolának hívnak) is elhanyagolja.

spoiler

Mint mondom, ez egy modernebb Lolita-történet, és ez a modernség főleg a regény nyelvhasználatában vehető észre (mert ez a kapcsolat, ami Hella és Jocke között van, szerintem millióéves mintákat követ). Bár Unni Drougge (és a fordítója) korántsem rendelkezik azzal a nyelvi kifejezőerővel, mint Nabokov (és Békés Pál), azért elég kifejező így is, és nyelvi szempontból (az időnkénti idétlen fordításokat és a szöveggondozás némiképp zavaró igénytelenségét leszámítva) nagyon élvezetes ez a regény – ahogy Hella folyamatosan próbál kamasz-igénytelenül beszélni, de folyton előjön belőle a művelt és a világot ismerő nő kifinomult nyelvhasználata; ahogy intelligensen és cinikusan analizálja és mentegeti magát; ahogy könnyedén ugrál a játékos és mocskos és érzéki és fennkölt stílusok között. Elég jó, na.

(A Lolitát valamikor nagyon régen olvastam – ha jobban emlékeznék rá, valószínűleg több intertextuális utalást észrevettem volna – az így is nyilvánvaló, hogy Unni Drougge eléggé beleásta magát a Lolitába.
Ennek megfelelően – ajánlott olvasmány e könyv előtt: Lolita. [Izgalmas lehet e két regény összevetéséből írni szemináriumi dogát, vagy esszét, vagy valamit!])

8 hozzászólás
robinson P>!
Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete

Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete Hella Hell vallomásai

Hella alias „cukrosnéni” és a fiatal, pornón nevelkedett srác kalandjában nem a szex a meglepő. Hanem az, hogy ez valós történet. Jó tanárnéni és lelkes tanítványa a felnőtt lét határán, a szórakoztatóipar belső világával. Nem hétköznapi élet, borítékolhatóan magában hordozza a tragédiát.

2 hozzászólás
Szimirza P>!
Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete

Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete Hella Hell vallomásai

Ebben a könyvben nem az erotika, szex, vagy a pedofília a fő mozgató erő, hanem a lélek. A szeretet, szerelem utáni vágyódása egy olyan nőnek, aki mindig megkapja amit akar, mert nagyon ügyesen kihasználja az embereket, irányítja őket, és mivel okos, így könnyen az ujja köré csavar mindenkit, lehet az felnőtt vagy akár zavarodott tini srác. Ügyesen készít terveket, megfigyeli a gyenge pontokat, így mindenkinek azt mondja, amit az hallani akar, annak érdekében, hogy az amit eltervezett valóra váljon. Hellaval kapcsolatban sajnálatot és megvetést is érzek, de azt hiszem , hogy máshogy nem is lehet, mert annyira kettős személyiség. A szomorú véget már a könyv elején tudni lehetett, ez az élet amit ő folytatott nem is vezethetett volna máshoz , csakis tragédiához.

Timosz>!
Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete

Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete Hella Hell vallomásai

Bevallom érdekelt a téma miatt. Nem sűrűn olvasni olyan esetekről, amikor a nő a pedofil és ő rontja meg a kisfiút.
Nem hittem volna, hogy ennyire megráz majd ez a könyv. Néha le kellett tennem, mert úgy éreztem ez már sok(k) lesz nekem is. Hella Hell egy beteg nő, nagyon beteg. Az, hogy szerelmet érez egy 13 éves fiú iránt egyszerűen az abszurditás határvonalait súrolja. Meg van győződve arról, hogy Jo neki az igazi nagy szerelem és ami a legfontosabb a fiúnak is csak ő lehet élete asszonya.
Groteszk, ahogy a két ember „világa” és érzései próbálnak egy síkban mozogni…vagy legalábbis Hella így festi le az olvasónak. Az egyik oldalon a szerelmes (beteg) nő, míg a másikon egy 13 éves srác, akinek tombolnak a hormonjai, kamaszkora küszöbén áll és tele van vágyakkal, amiket önerőből nem valószínű, hogy képes lenne elérni. Hella ezeket az álmokat, vágyakat kielégítve próbálja kicsikarni az érzelmi viszonzást, és kialakítani az érzelmi függést a fiúban.
Nem tudom kit sajnáltam a legjobban. A beteg nőt, aki az utolsó percig szerette Jo-t amit a fiú sosem vett komolyan, vagy Jo-t, aki egy gyerek volt és „megvezették”, esetleg Hella lányát, Lola-t, aki keselyű módjára védte az anyját és féltékeny volt mindenkire, aki csak a közelébe kerülhetett..
Mindenesetre tetszett, mert felkavaró és érzelmeket generáló olvasmány.

3 hozzászólás
Zolesz P>!
Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete

Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete Hella Hell vallomásai

Nagyon sok minden kavarog a fejemben a regény olvasása után. A legelején még azt gondoltam, hogy részletekbe menően elemzem majd a könyvet és a benne leírtakat nagyon kivesézem. Végül is átgondolva az egészet arra az elhatározásra jutottam, hogy inkább még sem teszem mindezt. A témája miatt nem szeretnék túl belemászni ebbe az egészbe, mert félek lenne pár, talán kétértelmű kijelentésem amik miatt félreértelmezhetőek lennének gondolataim. Úgy érzem tipikusan egy olyan könyvről és egy olyan meglehetősen durva esetleírásról van szó ami az olvasók túlnyomó többségében kiveri a biztosítékot. Ez az a téma amiről rengeteget lehet beszélni, véleményezni, eszmét cserélni, érzéseket megvitatni.
Éppen ezért én most csak a leglényegesebbeket írnám le, kevésbé belemászva a mélységekbe amit az olvasás után érzek, gondolok.

Azt tudom, hogy alig vártam, hogy végre befejezzem a könyvet. Nem, nem a téma miatt és még csak nem is Hella Hell miatt.
Az egész történet nekem baromira sántít.
Én ugyan nem mondom, hogy ilyen nem létezhet és nyilván vannak olyan nőszemélyek akik valóban a tinikre vagy még fiatalabbakra buknak, na de ha egy regényben mindez úgy van tálalva, hogy adva van egy nő akit az érzelmei irányítanak mi több teljesen odavan egy kis srácért akkor hogyan jönnek a képbe a szövegben megjelenített alpári szexjelenetek? Én ezt azért kicsit másképpen képzelném el. Finomabban, érzelmesebben, erotikusabban. Valahogyan nem passzol össze a kettő egymással. Persze kapunk választ a regényben erre. Mondjuk azt, hogy a kis csávó pornón szocializálódott ezért aztán ad ám a néninek rendesen és keményen a nem több mint másfél perces aktusok alatt. Szóval a pornó miatt olyan amilyen… Én akkor meg azt gondolom, hogy Unni Drougge (az írónő) kattanhatott rá baromira a felnőttfilmek nézésére inkább és kielégítetlen vágyai miatt lettek hirtelen ezek a kusza gondolatai. Legyek én is alpári?
Kedves Unni!
Hogyan írtad mindezt az ellentmondásos kotyvaszt? Írógéppel, vagy tollal?
Végül is teljesen mindegy hiszen gépelni is lehet csak egy kézzel így a másik kéz szabad… Ismétlem nem szeretnék vitafórumot, dehogy szívesen beszélgetnék mélyebben minderről az is biztos.
Szóval visszakanyarodva, a főszereplőinknél valami nagyon nem stimmel. Most nem az alap sztorira gondolok, miszerint gyerekekkel nem kezdünk. Merthogy egy ÉP LELKŰ emberben ez még csak vágy formájában sem jelentkezik az biztos. Na de! Itt jegyezném meg halkan. Fordítsunk a nézeten. Egy kiskamasznak lehetnek/vannak ám érdekesebb gondolatai is. Erről ne feledkezzünk meg.
Gondolatok ide vagy oda most akkor azt tegyük félre.
Nézzünk körbe egy kicsit az ismerőseink körében. Valóban ilyen egy 13 éves kis srác? Klasszul kidolgozott mellkas, baromi rámenősség, nőket megerőszakoló, testi fölényét (mert az is van ám neki) kihasználó pelyhedző ősmacsó, világi bunkó megnyilvánulásokkal? A nő meg mindezektől azonnal hanyatt dobódó, és hol megerőszakolt áldozat, hol éppen fordítva, megvadult falloszt elnyelő vamp. Néha szerelmes mint egy ágyú, néha bizonytalan és elesett, majd ismételten határozott, elképesztő karizmával rendelkező semmitől el nem tántorítható személyiség. Tiszta képzavar.
S mindez tetejébe pedig (mert ez még így kevés lenne) ott a többi szereplő, akik egytől egyik defektesek. Na és a nő lánya? Jaj Mamám! Ez így nekem már tényleg túl sok.
Mondjak jót is?
A téma első osztályú (lenne)…
(elképesztő mit kihozhatnának belőle az igazán profi írók)
A könyvben nincs egy felesleges mellébeszélés, mi több nincs benne egy felesleges A betű sem, éppen ezért nagyon gördülékeny.
Szóval egyszer olvasható mindez, ami után jóval többet agyalsz mint szeretnél.
És mondom nem csak a téma miatt, hanem azért mert az egész egy elképesztően nagy képzavar, mintha itt mindenki disszociatív személyiség lenne.

Na és az i-re a pont? (előbb látod a pontot mint az i-t különben)
A borítójára gondolok… az alsógatyás kis csávóval, a jobb felső sarokban azzal a kis „jelenettel”…
No comment!

szera>!
Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete

Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete Hella Hell vallomásai

Tényleg ennyire elvakult az ember (kortól és nemtől függetlenül) amikor szerelmes?
Ennyire el lehet rugaszkodni a valóság talajától, lehet ennyire szánalmasan kapaszkodni, ennyire megalázni önmagunk?
Nos a könyv szerint: igen!
Talán tudtam volna kedvelni (egoizmusa ellenére is), együtt érezni Hella Hell-el DE ott a feltételes mód, hiszen rajongása tárgya egy 13 éves fiú volt.
Milyen az olvasó? Olvasás közben vizuál – így voltak részek ahol a tömény undor kerített hatalmába.
A könyv nagy pozitívuma, hogy nem szleng stílusban, hanem művészi remekkel van megírva.

maneki_neko>!
Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete

Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete Hella Hell vallomásai

A téma tabu, a stílus rendkívül naturális, a szereplők igen ellenszenvesek. A könyv pedig jól van megírva! Felkeltette érdeklődésemet az írónő iránt.

dianna76 P>!
Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete

Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete Hella Hell vallomásai

Jobbra számítottam a beharangozás alapján. Nyilván ezért nehezebben is olvastam. Helyenként számomra kissé gusztustalan is volt, de hát ízlések és pofonok… ugye.
Egészen biztos, hogy nem fogom még egyszer elővenni. Nem szoktam mondani könyvre, hogy bánom, hogy megvettem, de erre ezt kell mondjam.

csibelány>!
Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete

Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete Hella Hell vallomásai

Érdekes volt olvasni egy ilyen ember gondolatait.Az uralkodásmániás idősödő egoista nő és egy buta, fiatal fiú találkozása.


Népszerű idézetek

Cicu>!

Bármi is történjék az emberrel az életben, teljesen értelmetlen jelenetet rendezni (…)

90. oldal

Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete Hella Hell vallomásai

3 hozzászólás
Cicu>!

Kedves olvasó, megpróbálnál megérteni, mielőtt megítélsz?

11. oldal

Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete Hella Hell vallomásai

Cicu>!

Közeledtem a negyven felé, és magamon kívül voltam a csodálkozástól, amiért a fiatal fiúkra gyakorolt vonzerőm soha nem álmodott magasságokig nőtt. A taknyosok úgy vonzódtak hozzám, mint kis spermiumok a petesejthez, és ez fejedelmi élvezettel töltött el.

34. oldal

Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete Hella Hell vallomásai

Cicu>!

Fogyasztó társadalomban élünk, kisapám, az emberek nem nyersanyagot akarnak, hanem készterméket…

257. oldal

Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete Hella Hell vallomásai

Cicu>!

– Ehh, sose fogom megérteni, hogy az embernek… izé… miért kell tudni a másik minden dolgáról. Úgysem szabhatjuk meg, hogyan gondolkodjanak mások.

174. oldal

Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete Hella Hell vallomásai

Cicu>!

A belső énem köszönőviszonyban sem volt a felszínen látható fantasztikus dolgokkal, melyeket pedig a külvilág a sikeres élet biztos jeleinek tekint.

27. oldal

Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete Hella Hell vallomásai

Cicu>!

A férfiakra gyakorolt vonzerőm alapja nagyrészt genetikai adottság, melyet az évek folyamán egyre karizmatikusabbá fejlesztettem a hangommal, a mimikámmal, a tekintetemmel.

27. oldal

Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete Hella Hell vallomásai

Cicu>!

Ám Jo bízott bennem, akár egy állami alkalmazott a havi fizetésben.

153. oldal

Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete Hella Hell vallomásai

Qwerf>!

Nagyobb felelősség, ha valakit világrahozol, mint ha egy atombomba tulajdonosa lennél.

165. oldal

Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete Hella Hell vallomásai

Timosz>!

A boldogságot hamisítják a legjobban.

Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete Hella Hell vallomásai


Hasonló könyvek címkék alapján

Erik Axl Sund: Bomlás
Barbara Lazar: A Virágszamuráj párnakönyve
Margit Sandemo: Remény nélkül
Yrsa Sigurðardóttir: Örvény
Karin Fossum: Aki mást szeret
Agota Kristof: A Nagy Füzet
Hanya Yanagihara: Egy kis élet
Perihan Mağden: Ali és Ramazan