Rákosi ​Mátyás eltitkolt szolgálatai 3 csillagozás

Egy sztálinista diktátor börtönben, jólétben és száműzetésben
Ungváry Krisztián – Meruk József: Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai

A 20. század egyik legfontosabb magyar történelmi személyisége Rákosi Mátyás, akinek neve egy egész történelmi korszakot fémjelez, amit végül az 1956-os forradalom söpört el.
2016-ban, egy véletlennek köszönhetően Ungváry Krisztián hozzájutott Rákosi irathagyatékának több mint háromszáz darabos kollekciójához. Ennek eredetéről csak annyit lehet tudni, hogy egy műbőr táskába csomagolva került elő Ciprus szigetén egy szállodai szobából. Ez az izgalmas és olvasmányos könyv erre a különleges iratanyagra támaszkodik, és egyedülálló bepillantást enged egy olyan ember mentalitásába és döntéseibe, akitől egy egész ország sorsa függött. A könyvből jobban megérthetjük továbbá azt a kommunista szubkultúrát is, ami számára magától értetődő közeg volt szinte egész felnőtt élete során, és ami oly sok időn át nyomta rá a bélyegét Magyarország történelmére.

Tartalomjegyzék

>!
Jaffa, Budapest, 2018
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634751038

Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Csabi P
Ungváry Krisztián – Meruk József: Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai

Ungváry Krisztián – Meruk József: Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai Egy sztálinista diktátor börtönben, jólétben és száműzetésben

Rendkívül furcsa ennek a könyvnek a felütése – főleg, hogy egy tudományos munkáról van szó –, mint azt a hátlapon és az első oldalon is olvashatjuk: 2016-ban, egy véletlennek köszönhetően Ungváry Krisztián hozzájutott Rákosi irathagyatékának több mint háromszáz darabos kollekciójához. Ennek eredetéről csak annyit lehet tudni, hogy egy műbőr táskába csomagolva került elő Ciprus szigetén egy szállodai szobából. Ha egy Rejtő regény kezdődik így, nem csodálkozom. Ez a két rövid mondat szerepel minden ismertetőben, más kiegészítést nem találtam. A könyv sem ad több magyarázatot. Ha egy történelmi mű egy irategyüttesre épül, akkor joggal elvárhatná az olvasó, hogy megtudja annak pontos eredetét. Nem tudjuk meg, hogy mikor kerültek elő az iratok, ki találta meg, hogy kerültek oda, hogyan kerültek a szerző birtokába. De arra sincs egy árva szó utalás, hogy megtörtént-e a dokumentumok hitelességének vizsgálata? Biztos, hogy eredetiek ezek az iratok?
Nézzük csak meg alaposabban ezt a kis rejtőiádát. Ott egy évszám, 2016, de ez csak ködösítés, hiszen ez nem a feltalálás megnevezése, csupán a birtokbavételt azonosítja. Hogy mikor találták meg az iratokat, és hány évig hevertek esetleg, ebből nem derül ki. Aztán itt van ez a véletlen. Én azt mondom, hogy véletlenek nincsenek, lehet ezzel egyetérteni, vagy sem. Ilyen régi iratokkal, ha a feltaláló rendelkezik üzleti érzékkel, kereskedni szoktak, akár ez is történhetett, de akkor mi lehetett a véletlen, hogy Ungváry talált egy másik műbőr táskát a szükséges összeggel? Talán sosem tudjuk meg. A következő infó, hogy több mint háromszáz darabos a kollekció. Ezt csak azért emelem ki, mert egy egy évvel ezelőtti beharangozó 250 iratot említ. Azóta találtak még több mint ötvenet? Esetleg elsőre nem tudták megszámolni? Vagy a maradék ötvenre nem volt elég elsőre a pénz? Már megint feltételezések. Ezután jön a kedvenc részem, a műbőr táska. Miért találta fontosnak a szövegecske megalkotója kiemelni a táska anyagminőségét? Az ilyen infók krimiben általában az elterelést szolgálják. Egy történész szerintem nem tartaná fontosnak ezt megemlíteni, hacsak nem RM monogram volt a táskán, de erre nincs utalás. Ez a leginkább rejtői momentum azt a gyanút kelti, hogy talán nem is a kötet szerzői közül valaki írta ezt a két mondatot – ezt támasztja alá, hogy már egy éve is létezett, igaz, benne más számmal –, hanem esetleg valakik, egy jól körülhatárolható szervezet tagjai megírták, jóváhagyták, és szigorúan betartatták az alkalmazását.
Az utolsó momentum a ciprusi szállodai szoba. Miért pont Ciprus? Teljesen valószínűtlen helyszín, már megint kitaláció szaga van. Azt a látszatot akarja kelteni, hogy valaki csak úgy ott felejtette a műbőr táskát egy szállodában. Ha te ott felejtenél egy ilyen fontos műbőr táskát egy szállodában, nem hívnád fel őket, hogy küldjék utánad? De. Persze lehet, hogy a takarítónő előbb felfedezte a táskát (műbőr), és felismerve annak jelentőségét azonnal magához vette, majd mikor a recepciós kérdőre vonta, ártatlan szemmel hazudta, hogy nem volt a szobában semmi. Így is lehetett.

A fenti fejtegetést nem pusztán öncélúan írtam, szemléltetni szerettem volna ennek a könyvnek két fontos aspektusát. Az egyik a szerzők módszere a dokumentumok elemzésére, a másik a legendaképzés.
A háromszáz iratból itt csupán néhány kerül terítékre, közülük is kevés a hivatalos dokumentum, ezek Rákosi diplomata útlevele, egy tartózkodási engedély a SZU-ban, valamint ennek kérelmező űrlapja. A többi irat levelezés, ill. van köztük három dokumentum Rákosi életmódjára vonatkozó előírásokkal a Kútvölgyiből. Mondhatom, semmi olyasmit nem tárgyal ez a könyv, ami fontos adalék lenne az egykori pártvezér amúgy is jól dokumentált és feltárt életéhez, vagy netán fordulópontot jelentene valamilyen korábban ismert tényt illetően. Ennek megfelelően a szerzőpáros nagyon aprólékosan elemzi ezeket az iratokat, minden lényeges szóra, momentumra kitér, elmagyaráz, hogy látható legyen annak fontossága. Ami kihámozható az egész könyvből, az az, hogy ezek a papírok alátámasztják azt, amit eddig is tudtunk Rákosi jelleméről, ill. a száműzetéséről. A legfontosabb irat a tartózkodási engedély, ami Rákosi (ma ismert) egyetlen hivatalos okmánya volt, ami a létezését igazolta a SZU-ban, és aminek létét többször is tagadta az itthoniak előtt, ezzel is igazolva, hogy szerette görbíteni a valóságot.
Mindenesetre érdekes volt megfigyelni a munkamódszert, ahogy egy (két) történész megvizsgál egy dokumentumot, és összekapcsolja azt a már ismert tényekkel, és következtetéseket von le. Persze másik oldalról túl sok ebben a könyvben a feltételezés, amit végül is nem támaszt alá más, csak a szerzők tapasztalata. Csak egy példa. A Rákosinak küldött hivatalos levelekben nem volt megszólítás. Ebből Ungváryék arra következtetnek, hogy ezt felsőbb szinten, tudatosan döntötték el, ezzel is érzékeltetve Rákosival a mellőzöttségét. Ha engem kérdeznek, akkor azt mondanám, hogy volt egy huszadrangú hivatalnok, akire rábízták a kapcsolattartást (ezt nem én mondom, hanem a szerzők), aki az első levél fölött elgondolkodott, hogyan is szólítsa meg Rákosit, lehet-e ő még elvtárs, vagy ez a megszólítás nem jár neki, aztán végül úgy döntött, hogy inkább nem szólítja meg sehogy, úgy nem lehet hibázni, úgysem érdekel ez már itt senkit.

A könyv nem ad teljes képet Rákosi életéről, nem is célja, leginkább a Rákosi brand, a márkanév felépítését mutatja be, és el kell ismerni, Rákosi ebben nagyot alkotott, példát adva minden követőjének, hogyan kell a saját szolgálatába állítania egy egész ország kapacitásait. A szerzők arra a következtetésre jutnak, hogy Rákosi megélhetési politikus volt, aki kapcsolatait, ismertségét, hatalmát a minél jobb életminőség érdekében vetette be, még a száműzetésben is, ameddig tehette. Cáfolni nem tudom, de elég erős és leegyszerűsítő sugalmazás ez. A nemrég olvasott Paksa könyv-nél említettem, hogy a fiatal szerző milyen távolságtartással és tárgyiassággal kezeli alanyait. Ungváryt és Merukot nem érheti ez a vád, leplezetlen utálattal és gúnnyal írnak Magyarország egykori mindenható uráról, de igazán elítélni nem tudom őket ezért.

Megjegyzem még, hogy a könyv megad egy linket, ahol a beszkennelt dokumentumokat lehet megtekinteni, de meg sem lepődtem, hogy a helyen nincs semmi, remélem csak egyelőre.

7 hozzászólás
>!
_Andrea_
Ungváry Krisztián – Meruk József: Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai

Ungváry Krisztián – Meruk József: Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai Egy sztálinista diktátor börtönben, jólétben és száműzetésben

Teljesen ideális helyszínen, egy okmányirodában várakozva lapoztam át a kötetet röpke két óra alatt. Anno az arckép valószínűleg a falon lógott, most a könyvemről bámult az emberekre.
Nem is húznám a saját időmet, a @Csabi által leírtakkal tökéletesen egyetértek – tessék elolvasni az értékelését.:)
Nem ezzel a művel kellett volna kezdenem Rákosi tanulmányozását, de Ungváry – mint húzónév – miatt lekaptam a polcról a könyvtárban. A Jaffa kiadótól egy kicsit könnyedebb olvasmányra számítottam. Hát ez nem az a könyv, amivel a vasárnapi rántotthús mellett elmélázgatsz. Kicsit meg is ijedtem, mert a történész szakmának egy olyan mély spoiler bugyrát tárta fel szakmai szempontból, amely így messziről kételyeket kelt bennem. spoiler

>!
Daniel_Cserhalmi IP
Ungváry Krisztián – Meruk József: Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai

Ungváry Krisztián – Meruk József: Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai Egy sztálinista diktátor börtönben, jólétben és száműzetésben

A Jaffa kiadó szinte minden tudományos-ismeretterjesztő könyve kapcsán leírom, hogy a kötet végén elhelyezett jegyzetek ellehetetlenítik az olvasást. Értem én a források kezelésének fontosságát, de! A könyv végén néha csak források vannak, máskor egy-egy értelmező betoldás, ugyanakkor a szöveg között is vannak lábjegyzetek. Épp ezért jók Mérő László könyvei, mert ezeket jól kezeli, és nem terheli az olvasót az állandó hátralapozással. De ez csak a szerkezet.
A könyv szerintem egy jó marketinggel megáldott mű, ami sokat ígér, de keveset ad. Rákosi Mátyás előkerült levelezése azt gondolom alapvetően érdekes. Sőt, a könyv legnagyobb érdemes pont az, hogy olvashatunk ezekből a korabeli levelekből. Ezen felül viszont nagyon keveset ad a Rákosi legendáriumhoz, bár lehet, hogy csak én vagyok felkészült a témában. Az első fejezet, ami a főtitkár életét tekinti át kicsit összeszedetlen, biztosan nem hozza meg az olvasási kedvet. A következő három fejezet, Rákosi egykori iratairól még érdekes is lehet, bár sok a spekuláció, és úgy-ahogy mond is valami újat, vagy legalább is Rákosi személyiségéről megtudunk valamit. Utána van néhány fejezet, pl. a Pálffy György ügy, melynek kapcsán úgy éreztem, nem is volt szükség az iratokra, ezek a fejezetek más források felhasználásával megírhatók lennének. És végül vannak a levelet, melyek mint mondtam csak azért érdekesek, mert elolvashatjuk őket. Rákosi száműzetésével kapcsolatban az RTL Klub XXI. század c. műsora is foglalkozott, azt messze érdekesebb volt. Ezek a levelek csak egy „kis színes” rovatként funkcionálnak. Egyedül az a levél érdemel említés, amiben Rákosi azt próbálja elérni, hogy törvényesen intézzék az ügyet, ami, ismerve a múltját, tényleg fonák egy dolog. Azon témájú levelei, melyekben a hazatérést kérvényezi, persze érdekesek, de semmi több.
Végezetül, bár a kötetet két szerző jegyzi, és a bevezetőben is elhangzik, hogy ez kettejük munkája, és közösen vonták le a következtetéseket, ennek ellenére azt érzem, hogy sokkal inkább egy ember írta a szöveget. A szerzőtárs pedig inkább csendestárs volt. De persze tévedhetek.

>!
Hartay_Csaba I
Ungváry Krisztián – Meruk József: Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai

Ungváry Krisztián – Meruk József: Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai Egy sztálinista diktátor börtönben, jólétben és száműzetésben

A könyv segít megérteni a hatalom természetét, amit átlátni, felfogni talán soha sem lehet maradéktalanul.


Népszerű idézetek

>!
Csabi P

Az orosz dilemma ugyanis Sztálin óta bizonyos szempontból nem sokat változott. Az ország gazdasága jóval gyengébb, mint hadserege és titkosszolgálatai, aminek következtében külpolitikai érdekeit elsősorban utóbbi szervekkel kénytelen biztosítani.

27. oldal

Ungváry Krisztián – Meruk József: Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai Egy sztálinista diktátor börtönben, jólétben és száműzetésben


Hasonló könyvek címkék alapján

Csoma Mózes: Sövény Aladár, a hazai koreanisztika úttörője
Horváth Csaba: Magyarország 1944-től napjainkig
Cserhalmi Dániel: Csengőfrász
Kati Marton: A kém
Rózsás János: Keserű ifjúság / Éltető reménység
Koltai Gábor: Akik a „Párt” ellen vétkeztek
Kiszely Gábor: ÁVH
Andai György: Kifújt…
Josef Skvorecký: Oroszlánkölyök
Stephen King: 11/22/63