Az ​ostromlott Budapest két titka 7 csillagozás

Ungváry Krisztián: Az ostromlott Budapest két titka

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A magyar történelem rejtélyei

>!
Kossuth, Budapest, 2016
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630984546

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Zsuzsi_Marta P
Ungváry Krisztián: Az ostromlott Budapest két titka

Nagyon szeretem Ungváry Krisztián könyveit olvasni, böngészni, mindig sok hasznos információt tudok meg a téma szakértőjétől. Így volt ez most is.
A tőle megszokott alapossággal taglalja a két témát: a gettó létrehozása, kialakítása, fenntartása és megszüntetése, valamint a két szovjet hadikövet, parlamenter: Steinmetz és Osztapenko rejtélyes küldetését, és még rejtélyesebb halálát.
Hiába olvas az ember rengeteg könyvet, cikket fenti témákban, mindig fellelhető újabb fontos részlet, információ – de ezzel maguk a történészek is így vannak, hát még mi, téma iránt érdeklődő olvasók!
A könyv kitér az 1920-ban bevezetett numerus clausus előzményeire, Magyarország megszállására, Horthy szerepére, a folyamatos jogfosztásra és a gettósítás, ill. a deportálások megszervezésére. Sok új, megrázó részletet ismerhettem meg, miként is mehetett végbe mindez. Rengeteg archív felvétel, térkép, és életrajzi adat teszi gazdagabbá a könyvet, érthetőbbé az eseményeket.
A két szovjet százados, hadikövet, Steinmetz Miklós és Ilja Osztapenko ultimátumot vitt, megadásra szólítva fel a német – magyar helyőrséget. Haláluk pontos körülménye a mai napig tisztázatlan, több, egymásnak erősen ellentmondó verzió létezik, a felek egymásra próbálták hárítani a felelősséget, manipulatív módon.
Érdekes és rendkívül sok hasznos információt tartalmazó kiadvány.

>!
Razor SMP
Ungváry Krisztián: Az ostromlott Budapest két titka

A hangzatos cím két nagyobb témát jár körbe. A gettó megmentése című, a kötet nagyobb részét kitevő rész a budapesti gettó létrehozásához vezető történelmi eseményekkel kezdődik, majd bemutatja a gettó létrehozását, hogyan is zajlott ott az élet, ill. miként is próbálták egyes emberek az oda bezárt zsidókat menteni. Bevallom, ez a rész bőven tartogatott meglepő információkat, így már ezekért érdemes volt elolvasnom a kötetet.
A második, rövidebb rész Steinmetz és Osztapenko szovjet hadikövetek sorsával foglalkozik. A két úriember a megadásról akart tárgyalni a németekkel, ám mint tudjuk, ebből nem lett semmi, a német és a magyar hadsereg elkeseredetten tartotta Budapestet, amíg tudta, majd megpróbálkozott a kitöréssel. A két követet hősi halottnak nyilvánították, ám valójában nincs róla biztos információ miként is haltak meg. Ez a rész a lehetséges halálokokat járja körbe. Részben már hallottam a követekről, de így is hasznos és érdekes volt a könyv ezen fejezete is.

>!
Kossuth, Budapest, 2016
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630984546
>!
Alíz_Simon
Ungváry Krisztián: Az ostromlott Budapest két titka

Szenzációs ez a könyv, mint minden, amit eddig Ungváry Krisztiántól olvastam, legyen az cikk, könyv, vagy csak egy hozzászólás. Szakmailag mindig hiteles, világosan fogalmaz, nem körtönfalaz, és sosem találkoztam nála csúsztatással, vagy egyoldalú megközelítéssel. Ebben a kis könyvben ráadásul fantasztikusak az illusztrációk is. Az összeválogatott archív fotók, dokumentumok és a kiegészítő szócikkek még árnyaltabbá teszik a tárgyalt korszakot.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ember Mária: Wallenberg Budapesten
Tóth Sándor: Budapest felszabadítása 1944–1945
Retkes Tamás: Budapest hősei
Budai-S Balázs: Kun Páter – a reverendás gyilkos
Fehér Lajos: Harcunk Budapestért
Hingyi László: Budapest ostroma 1944-45
Mihályi Balázs – Tóth Gábor – Tulok Péter: A Várnegyed ostroma
Hidvégi János Péter: 100 éves a Főtaxi
Kalakán László: A Svábhegy és környéke története 1944–1945-ben
Gosztonyi Péter: Budapest lángokban 1944–1945