Nyomtalanul 5 csillagozás

Ungvári Tamás: Nyomtalanul

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az 1980-as évek nagy botrányt kavart sorstragédiájának nyomába szegődik Ungvári Tamás, aki a védelem tanújaként próbálja igazolni Elbert János irodalomtudós, műfordító életét, és megfejteni halálát…
Elbert János 1983. március 9-én a siófoki móló nyolcvancentis vizébe fulladt. Miért sietett éppen Siófokra, hogyan zuhant a móló sziklakövei közé, és halt szörnyet oly váratlanul? Többek közt e kérdésekre keresi a választ Ungvári Tamás Nyomtalanul című kötetében. A könyvben nem pusztán oknyomozást folytat, levéltári adatokat, titkosított iratokat, egykori jelentéseket gyűjt össze, hanem a tőle megszokott mesélőkedvvel emlékezik, felidéz – a háborús idők sárga csillagos gyermekéletét, a családi élet kerékvágásait, a közös kalandok izgalmát. Elbert János életét és halálát. Merthogy Ungvári hiteles tanú, a védelem tanúja – a titokzatos körülmények közepette elhunyt irodalmár unokatestvére, testi-lelki jó barátja.

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Scolar, Budapest, 2014
ISBN: 9789632444420
>!
Scolar, Budapest, 2010
342 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632442181

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

sagittarius>!
Ungvári Tamás: Nyomtalanul

A szerző továbbra is a kedvencem annak ellenére, hogy ez a kötete kisebb csalódást okozott számomra. A témát ismerve sem fordult meg a fejemben, hogy krimire számítsak, ellenkezőleg; valamiféle dokumentumokon, tanúvallomásokon alapuló oknyomozást vártam. Ezzel szemben túlnyomó részében korrajzot kaptam több oldalról megvilágítva. Sokszor úgy éreztem a szerzőt elragadta mesélőkedv és a témával egyáltalán nem, vagy alig összefüggő kérdéseket boncolgat. Zavart az is, hogy e leírások jelentős részét a szerző más köteteiben olvastam már.

donkardos>!
Ungvári Tamás: Nyomtalanul

Nem a rejtélyes haláleset megoldását kerestem benne, hanem egy olyan időszak lenyomatát, amiben nem éltem, mégis fontos a nálam idősebbek megértéséhez. A nyomozásnak alig nevezhető elmélet-gyártás néha bosszantóan céltalan, de a történetek sokat elárulnak a háború utáni évekről.
Megsejtettem például valamit abból, hogy milyen szélsőségesen eltérő származással, múlttal, hittel és célokkal bíró emberek éltek kényszerű egymásrautaltságban, felszín alá nyomott feszültségben.
Tanulságos.


Népszerű idézetek

sagittarius>!

Nincs szalon-zsidógyűlölet, amelyet egykor úgy határoztak meg, hogy antiszemita az, aki a kelleténél jobban utálja a zsidókat. De hát miért kell egyáltalán utálni bármely fajt, népet, vagy nemzetet?

Ungvári Tamás: Nyomtalanul


Hasonló könyvek címkék alapján

Gárdonyi Géza: A zöld szfinx
Carlos Fuentes: Artemio Cruz halála
Nyári A. Béla: Kisbandi és a maffia
Regös István: Mutyi jobb, maffia bal
Révész Renáta: A gyilkos is ember?!
Morgan Sportès: Mindent azonnal
Aczél Endre: Acélsodrony – A nyolcvanas évek
Aczél Endre: Acélsodrony – A hetvenes évek
Aczél Endre: Acélsodrony – A hatvanas évek
Aczél Endre: Acélsodrony – Az ötvenes évek