Pénzváltó ​levélnéző 1 csillagozás

Madaraink tudományos neveinek magyarázata
Ungi Balázs: Pénzváltó levélnéző

Az ​elmúlt évszázadokban, amikor a latin és a görög nyelv ismerete még az alapműveltség részét képezte, a mainál sokkal több ember értette az élőlények tudományos neveit. Mai füllel hallgatva például a foltos nádiposzáta nyelvtörőnek is beillő Acrocephalus schoenobaenus latin neve (kiejtve ákrocefalusz szkönobénusz) semmitmondónak tűnik, pedig magyarra fordítva Legmagasabb-fejű Nádjáró-t jelent, ami pontos leírása a faj élőhelyének és a hímek magasra tartott fejű éneklő testtartásának.

Az MME Madarász suli és szakköri foglalkozásaira járó gyerekek élvezettel tanulják a madarak „latin” (valójában az esetek jelentős részében latin és görög szavak összevonásából képzett) neveit, mert ezek olyan furcsán viccesek tudnak lenni, hogy ez jó móka. A tudományosnév-tanulás azonban nem csak játék. A madárgyűrűző táborokba készülő ifjú madarászok számára – mivel ott latin néven történik a naplózás – mindennapi munkaeszköz is, arról nem beszélve, hogy később, az egyetemi évek alatt nagy… (tovább)

>!
Ungi, Budapest, 2011
152 oldal · ISBN: 9789630816496 · Illusztrálta: Kókay Szabolcs

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

rekuci0120>!
Ungi Balázs: Pénzváltó levélnéző

Ungi Balázs: Pénzváltó levélnéző Madaraink tudományos neveinek magyarázata

Nagy segítség a latin rendszertan tanulásához, nem csak a madaraknál. Több állattal kapcsolatban is rájöttem, miért is az a latin neve ami. Továbbá jókat lehet derülni azon, milyen össze nem illő/aranyos/összevissza jelentéseik vannak egyes neveknek :D A mitológiai/történelmi kiegészítések, illusztrációk szintén színesítik és élvezetesebbé teszik a tudományos nevek tanulmányozását. Madárbolondoknak kötelező :))


Hasonló könyvek címkék alapján

R. T. Peterson – G. Mountfort – P. A. D. Hollom: Európa madarai
Schmidt Egon: Madarak Budapesten
Schmidt Egon: Kócsagok birodalma
Herman Ottó: A madarak hasznáról és káráról
Schmidt Egon: Gyakorlati madárvédelem
Schmidt Egon – Bécsy László: Ezer ágán ezer fészek
Mödlinger Pál – Kapocsy György: A madarak világa
Herman Ottó: Az északi madárhegyek tájáról
Schmidt Egon – Bécsy László: A kertek lakói
R. G. Pfeffer: Sólyom a kézen