A könyv elsősorban a kortárs költészet, az új zene, az informel festészet, az Antonioni utáni film fémjelezte új esztétikai helyzetet kívánja vázolni és elemezni. Azokat a műveket, áramlatokat, technikákat mutatja fel, amelyek a befogadótól kreatív önállóságot követelő poétikák jegyében fogantak. Azt a folyamatot követi nyomon, ahogy az alkotás során vagy eredményeképpen egyértelmű és szükségszerű eseménysorozat helyett többértelmű szituáció, valószínűségmező, nyitott mű jön létre.
Nyitott mű 16 csillagozás
Forma és meghatározatlanság a kortárs poétikákban

Eredeti cím: Opera aperta – Forma e indeterminazione nelle poetiche contemporanee
Eredeti megjelenés éve: 1962
A következő kiadói sorozatban jelent meg: Természet- és Társadalomtudományi sorozat Európa

ursus>!

Umberto Eco: Nyitott mű 89% Forma és meghatározatlanság a kortárs poétikákban
Annak idején ez a könyv hozta közel hozzám a Bevezetés az irodalomtudományba tantárgyat, és engedett végre kiszabadulni a „tudok olvasni, tehát értem is, amit olvasok” szemléletből. Olyan volt, mint egy nagy, szabad lélegzetvétel a víz felszínén.
- Máté Zsuzsanna: Az ember tragédiája a művészetekben ·
Összehasonlítás - Szabolcsi Miklós: A clown, mint a művész önarcképe ·
Összehasonlítás - Somlyó Bálint – Teller Katalin (szerk.): Filozófus a műteremben ·
Összehasonlítás - Thomka Beáta (szerk.): Narratívák 1. ·
Összehasonlítás - Pier Paolo Pasolini: Eretnek empirizmus ·
Összehasonlítás - Nemeskürty István (szerk.): A film ma ·
Összehasonlítás - Tüskés Tibor: Testvérmúzsák ·
Összehasonlítás - Csibra István – Szerdahelyi István: Esztétikai alapfogalmak ·
Összehasonlítás - Bednanics Gábor – Bengi László – Kulcsár Szabó Ernő – Szegedy-Maszák Mihály (szerk.): Hang és szöveg ·
Összehasonlítás - Aradi Nóra – Fukász György: Művészet és technika ·