Gyufalevelek 45 csillagozás

Umberto Eco: Gyufalevelek

A ​L´Espresso című olasz hetilapot sokan kezdik a végén: a tárcarovatát olvassák el először, hogy megtudják, mi jutott éppen eszébe Umberto Ecónak a gallokról vagy a kosovói háborúról, a szivarozásról vagy az internetszexrõl, Ginger Rogersrõl vagy Beethoven Ötödik szimfóniájáról. Túlnyomórészt ezekből a népszerű írásokból állított össze az olasz és válogatott a magyar kiadó egy-egy kötetre valót. La Bustina di Minerva – ez a rovatnak és egyúttal a könyvnek is a címe.

Minerva borítékjai? Minerva-zacskók? A művészetek és a bölcsesség római istennőjének a nevét Itáliában egy hajdani márkavédjegy okán az a foszfor nélküli, lapos gyufaféle is viseli, amely többsoros elrendezésben, kis tasakokban kapható. Dohányos (pláne író-) embernek kapóra jöhet villamoson, vonaton, antikváriumban, ha hirtelen eszébe jut valami, és történetesen nincs nála notesz. Igazi palm top, és még csak elem sem kell hozzá.

Magyarul levélgyufának mondják. Hát a tasakot, amire írni lehet?… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2007
320 oldal · ISBN: 9789630784115 · Fordította: Barna Imre
>!
Európa, Budapest, 2001
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630769417 · Fordította: Barna Imre

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Michel Foucault


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 32


Kiemelt értékelések

WerWolf>!
Umberto Eco: Gyufalevelek

Ki a fene gondolta, hogy a ’90-es években, egy hetilapban megjelent tárcarovatának gyűjteménye érdekes lehet a jövőbeli olvasók számára? Főleg akkor, ha az aktualitás szüli ezeket az írásokat?
Nos, én hittem benne, hogy ezek az írások túlmutatnak keltezésük idején, és huszonpárév után is tartalmaznak olyan meglátásokat, melyek ma is érvényesek.
A tematika alapján csokorba szedett írások érdekesek, és akár még azt is mondhatnám, hogy izgalmasak. Megtudjuk belőle, hogy Eco hogyan is látta az eseményeket akkor, és milyen múltbéli események hatását fedezte fel bennük.
Néha azonban kénytelenek vagyunk mosolyogni, leginkább akkor, ha amikor a jövőbeli eseményeknek közük van a technológiához is. A könyvek és a könyvkiadók halálát rémképnek tekintette, de megoldandó problémákat vet fel ezzel kapcsolatban. Az már biztos, hogy soha nem nézett Star Trek-et, hiszen hosszan értekezik arról, hogy a számítógép, az internet és a nyomtató, bár valós veszélyt jelent a kiadók és írók számára, mégsem végzetes, hiszen monitoron olvasni, vagy mindent kinyomtatni nem éppen kellemes és gazdaságos. Ha nézett volna Star Trek-et, akkor felvetődhetett volna benne az e-könyv olvasók megjelenésének lehetősége, mely valós fenyegetést jelet a nyomtatott könyvek számára.
A másik ilyen mosolyogtató értekezés a média területét veszi górcső alá, mely a színes, mozgóképek helyett, a fekete-fehér, szöveges információközlés felé tendál, köszönhetően a telefonvonalon keresztül elérhető világhálónak, ahol, bár beszűkült érdeklődési körrel fenyeget ez a tendencia, mégis a sávszélességi korlátok a szöveg felé fordítják a jövőt a televízió kárára. Ma már tudjuk, hogy a nagy sávszélességnek köszönhetően a szöveges információk kezdik elveszíteni jelentőségüket, és az új generációk figyelemzavaros világában, a 2 percnél hosszabb audiovizuális megjelenítések már feldolgozhatatlan mennyiségű információval szolgálnak :D
A fenti, pár észrevételtől eltekintve, ezek a tárcák igen érdekesek, és mivel változatos a témaválasztásuk is, így nem unja meg az ember. Sőt, inkább ara vágyik, hogy egyes témák újra és újra felbukkanjanak.
Elgondolkodtató a kötetben található írások nagy része, és a rövid tárcáknak köszönhetően nem igényel folyamatos olvasást, azaz buszon, sorban állásnál és más rövid ideig tartó „megtorpanásnál” elő vehető a kötet.

vicomte P>!
Umberto Eco: Gyufalevelek

Tökéletes BKV olvasmány.
Az egyes gyufalevelek terjedelme nem nagyon haladja meg a három oldalt, így akár ötpercnyi utazás esetén is megadják a befejezettség élményét.

Annak ellenére, hogy 1991–1999 között született cikkekből került összeválogatásra a kötet, javarészt időtállónak bizonyultak a felvetett gondolatok, még akkor is, ha sokszor aktuális történésekre reagál bennük Eco, amelyek egy része mára már szinte történelem.
Nem Ecoról lenne szó, ha itt-ott nem lenne benne némi provokáció, de a könyörtelenül logikus gondolatmenet, a legtöbb szösszenetből sugárzó humanizmus, és a szarkasztikus gúny (főleg, amellyel az általam is ostobán túlhajtottnak tekintett politically correct ellen ágál) abszolút szórakoztatóvá tette a könyvet.

MortuusEst>!
Umberto Eco: Gyufalevelek

Milyen jó kis könyv ez. Rendkívül szórakoztató stílusban tálalt, kis falatokban adagolt szórakozás. Van abban valami nagyszerű, ( Ez a művészet?) amikor bonyolult dolgokról írnak egyszerűen, közérthetően. Amikor magasztos dolgokról beszél valaki giccs nélkül. Amikor összetett folyamatokról foglal valaki állást a biztos ítélet magabiztosságával, de fellengzősség, beképzeltség és a tévedhetetlenség mítosza nélkül. Mindezt végig úgy, hogy nem fullad érdektelenségbe, és bulvár sem lesz. Ha Eco egy magyar lapba írná a Gyufaleveleit, arra a magyar lapra egészen biztosan hajlandó lennék előfizetni, még ha csak az ő flekkjét olvasnám is csak belőle.

2 hozzászólás
entropic P>!
Umberto Eco: Gyufalevelek

Nem vagyok rá büszke, de egyszer egy évig nem vittem vissza ezt a könyvet a könyvtárba. Szívesen olvasgattam belőle, amíg nálam volt, érdekes és tanulságos írások vannak benne.

3 hozzászólás
sztinus>!
Umberto Eco: Gyufalevelek

kezdem az elején: szörnyen szenvedtem vele. kb a 100. oldalig azt hittem inkább le fogom rakni. bár ilyet csak nagyon ritkán teszek. de addig politikai témákat, és olasz híreket taglalt, amik nem igazán a kedvenc témáim, és mivel nem nagyon tudom mik voltak 20 éve Olaszországban,emiatt elég érdekteleneknek tűntek, és semmit nem mondtak nekem.
de érdekelt Eco, még nem olvastam tőle, és ezt bevezetésnek gondoltam..
aztán elkezdett az irodalomról, könyvekről írni, és kifejezetten tetszett, imádtam. annyi idézetet írhatnék, de nem teszem, olvassátok el!
a végén volt egészen elvont „levélke” az már csak hab volt számomra, és elvarázsolt.
pedig nem szeretek novellás- rövidségű irományokat olvasni, mégis bejött.
az elején 1- 2 csillagot adtam volna, csak ezért nem lett ötös.

Adrinéni>!
Umberto Eco: Gyufalevelek

A történetek 90%-a tetszett, lekötött, szórakoztatott.


Népszerű idézetek

Dün P>!

Ma a könyvek a mi véneink. Észre sem vesszük, de azáltal vagyunk gazdagabbak, mint az analfabéta (vagy aki nem az, de nem olvas), hogy ő csak a saját életét éli, mi viszont megszámlálhatatlanul sokat. A saját gyerekkori játékainkkal együtt arra is emlékszünk, hogy mit játszott Proust; nemcsak a saját szerelmünk láza hevített, hanem az is, amelyet Püramosz érzett Thiszbé iránt, ránk ragadt valami a Szolón bölcsességéből is, szeles éjszakákon néha magunk is megborzongtunk Szent Ilona szigetén, és nemcsak a nagyanyánktól hallott mese jár az eszünkben, hanem az is, amelyet Seherezádé mesélt.

(Miért hosszabbítják meg az életünket a könyvek?)

Kapcsolódó szócikkek: könyv · Marcel Proust
Panelmacska>!

A szavak sajnos azt jelentik, ami a történelem során rájuk rakódott…

i. m.: p. 30.

1 hozzászólás
Panelmacska>!

Az olvasnivaló könyv soha semmiféle elektronikus ketyerével nem helyettesíthető. Arra van, hogy kézbe vehessük ágyban, csónakban, ott is, ahol nincs konnektor, ahol és amikor minden elem kimerült; kibírja az aláhúzkodást, a szamárfüleket és a könyvjelzőket, nem árt neki, ha leesik a földre, ha kinyitva a hasunkon vagy az ölünkben felejtjük, mikor elbóbiskolunk, strapabíró, tűri, hogy olvasási szokásainktól függő, egyéni nyomot hagyjunk rajta, figyelmeztet (ha túlontúl frissnek és érintetlennek látszik), hogy még nem olvastuk…

i. m.: p. 144.

5 hozzászólás
Panelmacska>!

Ez a szép az internetes anarchiában. Bárkinek joga van megmutatkozni önnön teljes jelentéktelenségében.

i. m.: p. 160.

6 hozzászólás
Frank_Waters I>!

Ha faji diszkrimináción azt értjük (erős változat), hogy valaki elkap egy sötét bőrű embert, és fennhangon a Dixie-t énekelve fellógatja az első fára, akkor annyit a PC nélkül is tudhatunk, hogy ilyesmit nem szabad csinálni. Ha viszont azt értjük rajta, hogy egy Rőthajú Erik szerepére pályázó afroamerikai színésznek tilos megjegyezni, hogy vikingszerepre nem alkalmas, akkor a PC kissé terhessé válhat, már csak azért is, mert ezen az alapon az is szexista diszkriminációt követ el, aki Claudia Schiffert beszélné le King Kong szerepéről.

107-8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Claudia Schiffer
1 hozzászólás
Frank_Waters I>!

Jaj, ezek az értelmiségiek. Mást sem tudnak, csak sopánkodni, hogy vége a könyvnek. Az ékírás feltalálása óta ez a fixa ideájuk.

149. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fixa idea
Inimma>!

HOGYAN KELL JÓL ÍRNI?

Jó tanácsokra bukkantam az interneten: eligazítanak, hogyan kell jól írni. Némi változtatással ezennel közzéteszem őket, azt hiszem, sokaknak kapóra jönnek majd, kivált azoknak, akik írótanfolyamra járnak.
1. Kerüld az alliterációt: csacska csali az csak.
2. Kerüld a frázisokat: a frázis üres szócséplés.
3. Ne használj jeleket rövidítéseket stb.
4. Ne felejtsd (soha), hogy a zárójel (még ha nélkülözhetetlennek véled is) megszakítja a mondat fonalát.
5. Vigyázz, nehogy… túlzásba vidd a hármaspontokat.
6. Használj minél kevesebb macskakörmöt: nem „sikkes” dolog.
7. Sohase általánosíts.
8. Az idegen szavak nem segítik a bon ton-t.
9. Bánj fukarul az idézetekkel. Jól mondta Emerson: „Gyűlölöm az idézeteket. Csak azt mondd, amit magadtól tudsz.”
10. A hasonlat olyan, akár a frázis.
11. Kerüld a redundanciát; ne ismételd el kétszer ugyanazt; ismételni felesleges. (Redundancián azt értjük, hogy valaki ok nélkül magyaráz olyasmit, amit az olvasó egyszer már felfogott.)
12. Seggfej, aki csúnya szavakat használ.
13. Fejezd ki magad mindig többé-kevésbé pontosan.
14. Ne alkoss egyszavas mondatot. Kerüld.
15. A túl merész metafora kerülendő: toll a kígyó pikkelyén.
16. Oda, tedd a vesszőt ahova, kell.
17. Tudd, mikor használj pontosvesszőt és mikor kettőspontot: ez persze nem könnyű.
18. Kerüld a képzavart akkor is, ha „hét nyelven beszél”: a rossz hasonlat kisiklik, mint a vöcsök.
19. Minek annyi szónoki kérdés?
20. Légy tömör, igyekezz hosszú – vagy a kevéssé figyelmes olvasót óhatatlanul zavarba ejtő közbeékelések által megszakított – mondatok helyett a lehető legkisebb számú szóval kifejezni, amit gondolsz, nehogy magad is hozzájárulj az információs környezetszennyezéshez, mely (különösen ha a mondandó fölösleges vagy legalábbis nélkülözhető pontosításokkal van megspékelve) minden kétséget kizáróan ennek a média sújtotta kornak az egyik tragédiája.
21. Ne lelkendezz! Takarékoskodj a felkiáltójelekkel!
22. Írd helyesen az idegen neveket, mint például azt, hogy Beaudelaire, Roosewelt, Niecse és így tovább.
23. Mindenekelőtt élj a captatio benevolentiae eszközével, hogy megnyerd magadnak az olvasót (bár lehet, hogy ezt sem érted, amilyen hülye vagy).
24. Gondossan ügyej a hejesírásra.
25. Mondanom sem kell, milyen bosszantó kifejezőeszköz a preteríció.
26. Ne ismételgesd magad. Legalábbis fölöslegesen ne.
27. Sose használj fejedelmi többest. Bizonyosak vagyunk benne, hogy nem kelt jó hatást.
28. Ne keverd össze az okot az okozattal: félrevezetne, tehát rosszul tennéd.
29. Ne alkoss olyan mondatot, amelyben a konklúzió nem következik logikusan a premisszákból: ha mindenki ezt csinálná, akkor a premisszák következnének a konklúziókból.
30. Ne hódolj az archaizmusoknak, a hapax legomenon-nak és más szokatlan lexémáknak, melyek, bármennyire úgy érzed is, hogy grammatológiai différance nyilatkozik meg bennük, és dekonstrukcióra csábítanak, mindenképp – kivált, ha netán még fenn is akadnának az aggályos szövegmegközelítés rostáján – meghaladják a szöveg címzettjének kognitív kompetenciáit.
31. Ne fecsegj, de kevesebbet se mondj annál, amennyit.
32. A mondat akkor kerek, ha

1997

Kapcsolódó szócikkek: írás
Bla IP>!

Szerencsétlen az az ország, amelynek hősökre van szüksége… Aki rá vár, tehetetlenségéről tesz tanúbizonyságot, aki benne hisz, azért hisz, hogy ne kelljen cselekednie.

vicomte P>!

A könyv igazi életbiztosítás, egy csipetnyi ízelítő a halhatatlanságból. Sajnos, csak utólag, nem előre. De ne legyünk telhetetlenek.

189. oldal, Európa, 2001

Frank_Waters I>!

Vannak persze olyan művek is, amelyek társadalmi vagy erkölcsi szempontból „veszélyes” eszméket közvetítenek – minél értékesebbek művészileg, annál inkább.

111-112. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kenedi János (szerk.): Írók a moziban
Elena Ferrante: Véletlen találatok
Esterházy Péter: Az elefántcsonttoronyból
Pilinszky János: Publicisztikai írások
Kosztolányi Dezső: Látjátok, feleim
Alekszandr Szolzsenyicin: Az „orosz kérdés” a XX. század végén
Móra Ferenc: Szegedi tulipános láda
Kertész Imre: A száműzött nyelv
Cholnoky Viktor: Cholnoky Viktor összegyűjtött művei
Nemes Z. Márió: A preparáció jegyében