Hollóasszony 82 csillagozás

Ugron Zsolna: Hollóasszony

Ugron ​Zsolna új regényében megkapó érzékenységgel ábrázolja Szilágyi Erzsébetet, a „nagy dolgokra hivatott, isteni küldetéssel felruházott lelket”. A meggyötört és különc lányt, aki képtelen közel engedni bárkit is magához. A határozott és okos nőt, aki megtanul érvényesülni egy férfiak uralta világban. Az anyát, aki bármire képes, hogy megvédje gyermekeit. Az asszonyt, aki naggyá válni segítette a Hunyadiakat.

Megjött a másik Hunyadi János, és engem csak az érdekelt, megvéd-e, ígéri-e, hogy erős falak között tart, míg élek. Azt felelte, megvéd. Azt mondta, hogy csak az nem fél, aki másokért cselekszik. Nem értettem, de mindent odaadtam volna azért, hogy megértsem, hogyan lehet félelem nélkül élni. Az öccsét kedvesebbnek találtam. Kedvesebb is lett a lelkemnek. Ha voltam szerelmes, a fiatalabb Hunyadiba voltam. Szükségem az idősebbre volt. A testem egyiket sem vágyta, soha férfit nem akart. Csak fiúkat, gyermeket, azt akartam. Magamnak.

„Ugron Zsolna megint… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2016
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634330196 · Illusztrálta: Végh Júlia
>!
Libri, Budapest, 2016
160 oldal · ISBN: 9789634331186

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Szilágyi Erzsébet · Hunyadi László


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 32


Kiemelt értékelések

>!
Kelemen_Hanna P
Ugron Zsolna: Hollóasszony

Nagyon szép ez a könyv, jólesik kézbe venni. Bárcsak olyan jó is lenne! A történet elnagyolt, mozaikos, több nézőpontból kell kikövetkeztetni a történéseket, felvillannak sorsok és karakterek, de igazán egyikkel sincs kezdve semmi. De a fő baj nem is ez a könyvvel, hanem ez az elképesztően rossz stílus. Nyekeregnek a mondatok, tele van hamis régiességgel. Állandóan el-elkalandoztam, mert nehéz volt odafigyelni a szavakra: semmi láttató erejük nincsen. Amikor befejeztem a könyvet, azonnal olvasnom kellett valami mást, ami kimossa belőlem ezt a kellemetlen érzést, amit ez a könyv okozott: úgy vetettem rá magam Böszörményi Beretva és tőr-jére, mint a fuldokló, aki végre vehet egy mély lélegzetet.

>!
viharmacska P
Ugron Zsolna: Hollóasszony

Úgy olvasok, mint csiga az akácerdőben, ez mégis meglett egy este, de néha az volt az érzésem, megírni is olyan gyorsan írta a szerző, ahogy csak az ujja bírta a gépelést, mert ha kicsit lassít, és odafigyel hanyadik században jár, talán nem beszél a deák Uránusz-Neptunusz együttállásról és a jezsuiták sem kerülnek elő.
Jó ötlet lett volna, hogy minden fejezetet más mesél, épp csak teljesen egyforma a hangja mindegyiknek, és így egyformán hiteltelen is.
Meg már unom, hogy újabban minden író horváthilonája ott nyílik ki, hogy végy egy leányt, erőszakoltasd meg valakivel, azt' kész az „erős hősnő”.

4 hozzászólás
>!
pannik P
Ugron Zsolna: Hollóasszony

Nekem ez az első olvasásom az írónőtől és megmondom őszintén sokkal jobban tetszett, mint amire az értékelések alapján számítottam.

Bárcsak ilyenek lettek volna a történelem óráim, bárcsak ilyen érdekességekkel megtűzdelve ismerkedhettem volna meg egy-egy korszak jeles egyéniségeivel…

A történet lebilincselő. A könyv illusztrációja nagyon szép és az írónő zseniálisan fogalmaz, szinte magam előtt láttam mindent amit leírt. Nagyon tetszett a stílusa, a szófordulatai, a kifinomultság ötvözése a nyers valósággal.

A könyv lényegre törő, pörögnek az események, nem időzünk életbevágóan fontos mozzanatoknál sem sokat. Ez helyenként nagyon jó máshol azért kicsit zavaró. Végig rohantunk Szilágyi Erzsébet életén és közben azért megfogalmazódik az emberben, hogy még olvasnám, jó lenne részletesebben.
De azért egyben van és szerintem érdemes elolvasni.
Azzal nem tudok vitatkozni, hogy vannak-e benne valótlanságok vagy túlszínezések.
Azt tudom, hogy sokféle érzelmet kiváltott olvasás közben és éppen ettől jó: volt, hogy együtt éreztem vele, volt, hogy drukkoltam neki, volt, hogy szeretettem, volt, hogy utáltam és még sorolhatnám. Ráadásul ezek az érzések váltakoztak.
Valamint a történelmi ismereteimhez is hozzátett és ezért külön köszönet.
Egy dolog van amit talán fel tudok róni, helyenként annyira tőmondatokra korlátozódik az írás, hogy már-már a tartalom rovására megy, vagyis nehezen érhető, hogy éppen mit akart mondani mert már a következő nagy horderejű szakasznál járunk.

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Ugron Zsolna: Hollóasszony

A Hunyadiakról mindent tudunk: János (akiről az a legenda járta, hogy valójában Luxemburgi Zsigmond fia volt, mert gyanúsan gyorsan emelkedett a ranglétrán) a nándorfehérvári hős, aki naggyá tette a dinasztiát, és fiai, a tragikus sorsú László, akinek fejét a hóhér bárdja vágta le, és az öccse, Mátyás, akiből király lett. Egy valakiről hallgatnak a krónikák: Szilágyi Erzsébetről, akinek segítsége nélkül férje soha nem lett volna az ország leggazdagabb és legbefolyásosabb embere, és aki Mátyás fejére tette a koronát. Igen, egy asszony döntötte el az ország sorsát abban a korban, amikor a férfiak mellett a nőknek nem sok szava lehetett. Különleges asszony volt, akiről még azt sem tudjuk biztosan, hogy mikor született és halt meg, holott Hunyadi János felesége és Mátyás király édesanyja volt. Ugron Zsolna írt nekünk egy kisregényt, amelyből jobban megismerhetjük őt, még akkor is, ha ez a történet alapvetően a képzelet szüleménye. A könyv jó, csak egy sajnos rövid, és a vége egy picit elnagyolt, finom, nőies, mégis erős erős írás, amelyből nem szeretjük meg a főszereplőt, de megtanuljuk tisztelni, és bepillantást nyerhetünk egy távoli, a múlt homályába vesző korba, amelyről sokat hallottunk és tanultunk, de még soha nem éreztük ennyire közel magunkhoz.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2016/12/15/konyvkritika_u…

>!
Mariann_Czenema P
Ugron Zsolna: Hollóasszony

Popper Péter emlegette előadásaiban mindig, hogy korunk emberét valamiféle nosztalgikusan vágyódó érzés fogja el, ha a történelmi múltról beszél, holott akkoriban mennyivel többet szenvedett akár egy arisztokrata nemesember is, mint manapság az önsajnálat mocsarában fetrengő átlagember. Hát a Hollóasszony pont erre kitűnő példa, mert bár Ugron Zsolna azt írja, hogy csak kitalálta a történetét, csak pár történelmi tényre támaszkodik, valahogy érezhetően igaznak tűnik a véres múltbéli valóság. Valószínűleg kevés nő szeretne három napig vajúdni, mindenféle fájdalomcsillapító szer segítsége nélkül, de minden bizonnyal még férfiembert se találnék, aki szívesen dörzsölné be a homlokát medvezsírjában kisütött macska földi maradványaival láz ellen…

Szóval valahogy az egész történetfolyamnak van egy ilyen kijózanító hatása, főleg a női sorsot, konkrétan kiszolgáltatottságot tekintve, de vannak benne ismerős elemek is, a politika több száz éve … khm-khm, több ezer éve nem változott semmit sem az emberiséggel, az emberi természettel. Anyának lenni szerencsére már csak egy része az átlagos női életútnak, de az érzés, hogy az utód mindennél, akár az életünknél is fontosabb, generációk óta változatlan. A fióka, kinek röptét az anyamadár kíséri talán ellenállóbb… vagy éppen akkor gyámoltalanabb? Ki-ki döntse el olvasás után! :)

(bővebben:
http://czenema.blogspot.hu/2017/04/ugron-zsolna-holloas…)

>!
Lyanna P
Ugron Zsolna: Hollóasszony

Nem vitás Havasalföld szele Ugron Zsolnát is megcsapta.
Egy rendkívül ízléses, gyönyörűen kivitelezett könyvet olvashattam. Köszönet illeti Végh Júliát aki megmentette ezt a rövid történetet az ízléses illusztrációival.
Ami roppant felháborít, hogy egyre több történelmi regényben hatalmas tudás béli hiányosságokat tapasztalok az egyházról.
Pl.: Hunyadi fogságáról 1448
„Jezsuitákat is hozott, azok is temettek.” 91. oldal
A Jézus Társaság a katolikus egyház legnagyobb létszámú szerzetesrendje. 1534-ben alapították és II. Pál pápa 1540-ben hagyta jóvá. Valószínű, hogy 1448-ban Szilágyi Erzsébet nem jezsuitákkal temetettet. Vagy lett volna egy titkos jezsuita társaság amiről nem tudnék?

1 hozzászólás
>!
A_Fanni
Ugron Zsolna: Hollóasszony

Többet vártam ettől a könyvtől… Jó, nincs hozzá elég történelmi adat, de akkor ott az írói szabadság, ha már írni akart róla, színesebben is megtehette volna, akár a képzeletére hagyatkozik is. Így viszont kis történetecskék vannak, amelyek nem rajzolnak ki egy kerek, egész történetet. Az időbeli ugrások is időnként elég nagyok az egyes részletek között. Számomra pont az veszett el, ami igazán érdekelt volna, egy asszony élete, személyisége… Valahogy olyan befejezetlen érzetem van.

>!
pipacstappancs
Ugron Zsolna: Hollóasszony

A borító, és a szöveg illusztrációi híven tükrözik a könyv hangulatát, kecsességét. A témaválasztás is találó: Erzsébetet kellően ellentmondásos, de mindenképpen tiszteletre méltó nőnek állítja be. Bár a váltakozó elbeszélők stílusa nem olyan markánsan különbözik, mint a való életben (kicsit jobban lehetett volna differenciálni, mennyire van más szókincse például egy apácának és egy cigánylánynak, vagy milyen témákat feszegethet egy korabeli férfi/ nő…), de tetszik, ahogy bizonyos eseményeket mindenki másképp, a saját szemszögéből mesél el. A könyv stílusa kiváló, magával ragadó, és mivel fiktív elemek is gyarapítják, nem a történelmen, inkább a történelmet élő, alakító Emberen van a hangsúly.. Szépen van felépítve a politikában, és Erzsébet életében halmozódó feszültség, majd a könyv végén Corvin János visszaemlékezésével lecsendesített befejezés.

>!
Miestas
Ugron Zsolna: Hollóasszony

Ugron Zsolna kivételessége, hogy az események mögé lát és megmutatja az asszonyokat kik nélkül még egy Hunyadi Mátyás sem lett volna képes királlyá válni.
A történet valóban rövid, de ha írásos nyomát nem lehet a történelmi kutatásokban felfedezni Szilágyi Erzsébet életének nem várhatunk többszáz oldalt, bár olvastam volna még.
A kötet szerkezete különösen tetszett,több szempont, több történelmi alak, több érdek és egy közös pont a Fehér Holló.

>!
Heni_
Ugron Zsolna: Hollóasszony

A könyvtárban volt az újdonságok közül, így haza hoztam. És milyen jól tettem!
Abszolút elnyerte a tetszésemet. Erre a néhány órára valóban a 15.századi Magyarországot képzeltem el magam elé. Nagyon érdekes stílusa van az írónőnek, amely számomra roppant szimpatikus. Eddig nem szerettem nagyon történelmi könyeket olvasni, mert amelyekkel eddig próbálkoztam számomra unalmasak voltak. Viszont ez egy olyan regény volt, amely gyorsan olvastatja magát és csak úgy pörögnek az oldalszámok és hipp-hopp már a könyv 3/4-nél tartassz.
Egy kicsit ferde szemmel is nézem, hogy a többi olvasó miért adott ilyen kevés csillagot rá. Azért ennél jóval többet érdemelne.
Nem elhanyagolható azt sem, hogy maga a regény külseje is nagyon szép és minőségi. És nagyon tetszik az is, hogy könyvjelző is található benne. :)
Öt csillagot adok rá és tervezek olvasni más regényt is Ugron Zsolnától.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Dorina_S

Ha voltam szerelmes, a fiatalabb Hunyadiba voltam, Szükségem az idősebbre volt. A testem egyiket sem vágyta, soha férfit nem akart. Csak fiúkat, gyermeket, azt akartam. Magamnak. A gyermek nemzetség, a gyermek vér. A gyermek az lesz, ami a voltból születik, és a jelent élteti. Ha van jövőd, mindened elveszik. Ha jövőd nincs, semmid sincs.

67. oldal

>!
Dorina_S

Hunyadi László volt az egyetlen ember a világon, akit Szilágyi Erzsébet igazán szeretett. Mátyást is szerette, a kicsit, de annak nem volt rá annyira szüksége.

93. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hunyadi László · Szilágyi Erzsébet
>!
Dorina_S

Az életnek egy törvényszerűségét ismerem és fogadom el. Az ember harcol. ha győz, érvényesül az akarata, betelik a kedve. Ha veszít, más diktál, másnak jut a zsíros falat.

135. oldal

>!
Dorina_S

Fehér holló, így hívták a háta mögött Szilágyi Erzsébetet az udvarban.

154. oldal

>!
Gólyanéni

S az idő bölcs is: ellentmondást nem tűrő döntőbíró.

129. oldal

>!
Dorina_S

Egy népi hiedelem szerint ha egy holló fehér fiókákat költ, azokat magára hagyja, nem táplálja.

(első mondat)

>!
Gólyanéni

Ilyen hírnévre vágyott már akkor, gondolom. Erzsébet vagy szent lesz, vagy hamarosan halott, más lehetőség akkoriban nem nagyon nézett ki neki…

56. oldal

>!
Dorina_S

A kis Csóka valamikor Kisasszony napja után kezdett erősebben köhögni. Katalin így nevezte lányát. A kislánynak szokatlanul mély hangja volt, és fényes, fekete haja.

26 .oldal

>!
Dorina_S

Nagyon meg volt elégedve, asszonyhoz soha másikhoz nem ragaszkodott annyira, mint Erzsébethez. Békesség volt közöttük.

75. oldal

>!
Gólyanéni

…az időt ne csak el, hanem meg is töltse…

108. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő
Lux Terka: Nápoly és Buda
Lucia Graves: A rabbi, a feleség és a szeretője
Passuth László: Lagúnák
Bányai D. Ilona: A vér jogán
Philippa Gregory: A királycsináló lánya
Alan Savage: Anjou Margit
Luca Di Fulvio: A fiú, aki éjjel meglátta a napot
Iny Lorentz: A bűn lányai
Tanja Kinkel: A bábjátékosok