Erdélyi ​menyegző (Úrasszonyok 1.) 160 csillagozás

Ugron Zsolna: Erdélyi menyegző

1608 ​november, Kolozsvár. A város Báthory Anna esküvőjére készülődik. A fejedelem tizennégy éves húgát családja és a hagyományok tiszteletére nevelték…

Vajon engedelmes araként vagy lázadó özvegyként teljesíti be sorsát? Hogyan küzd a három részre szakadt ország politikai játszmái közepette egy fiatal lány a hatalommal bíró férfiak szerelme, érdekei és kapzsisága ellen? Boldog fiatalasszony vagy „ördög, gyilkos kurva”, ahogy az új fejedelem nevezi?

Erdély és Magyarország a XVII. század elején a politikai intrikák és álandó háborúskodások világa. Hitviták, árulások és érdekházasságok döntik el országrészek sorsát. A végvárakban, az ostromlott falak mögött jelenésekről, családi átkokról, mérgezésekről és testvérszerelemről suttognak…

Ugron Zsolna regénye a 17. század egyik leghírhedtebb, legtitokzatosabb alakját, a bűbájos boszorkányt, Báthory Annát idézi meg. A körülrajongott és gyűlölt Báthoryak világát, melyben az árulások, parancsszóra elhált szerelmek… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Libri, Budapest, 2018
350 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633102367
>!
Libri, Budapest, 2016
350 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633102367
>!
Libri, Budapest, 2015
350 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633102367

2 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Báthory Anna · Bethlen Gábor · Esterházy Miklós


Kedvencelte 11

Most olvassa 14

Várólistára tette 110

Kívánságlistára tette 54

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Ibanez P>!
Ugron Zsolna: Erdélyi menyegző

Hát nem is tudom. Nagyon szeretem a történelmi témájú regényeket, de itt bizony sokszor unatkoztam. Soknak éreztem a politikai hátteret, kevésnek a regényességet, a könnyedséget, illetve a politikai-háborús vonalat jobban bele kellett volna olvasztani a történet többi részébe. A szereplők sem voltak rendesen kidolgozva, talán még Várday Kata kapott valami „életet” az alakjába, rafkós asszony volt az, szinte vártam, hogy róla olvassak többet, mert Anna bizony nem győzött meg a tetteivel. A végén át is rohantunk az éveken. Arra viszont jó volt a könyv, hogy egy kicsit utánanézzek a neten a dolgoknak, mert bizony régen voltam már iskolában, kiestek ezek az évek rendesen és a sok B betűs név között az elején be is kuszálódott az emlékezetem :-D A borító pedig gyönyörű :-D

pannik>!
Ugron Zsolna: Erdélyi menyegző

Tetszett ez a könyve is az írónőnek. A stílusa engem magával ragad. Ízesen ír, nagyon jól fogalmaz, jól göngyölíti a szálakat.
Az események gyorsan követik egymást, a korabeli mindennapi életből jó sok ízelítőt kapunk és ez nekem nagyon-nagyon tetszett.
Helyenként továbbra is annyira tömören tárja elénk a történetet és főleg a párbeszédeket, hogy nehezen tudtam eldönteni, ki mondja éppen amit olvasok, tőmondatok semmi felvezetés vagy levezetés, hogy ez kinek a szájából hangzik el.
Ezt leszámítva tényleg nagyon tetszett, és ismét gazdagabb lettem történelmünk terén is, aminek külön örülök.

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Ugron Zsolna: Erdélyi menyegző

Nem voltam elragadtatva a könyvtől, olyan egynek elmegy kategória.
Történelmi regénynek kicsit kevés volt, lehet inkább történelmi romantikusnak kellett volna nevezni. Időnként untam és a szereplők sem voltak nagyon szimpatikusak.
Rengeteg volt benne a teljes nevek kiírása, kicsit elveszett bennük a lényeg.
Nem tudtam azonosulni a női szereplőkkel, bár Várady Kata vitt egy kis izgalmat a történetbe. Többet vártam a könyvtől, igaz hogy csak egy kihívás miatt vettem kézbe, igazából örülök, hogy túl vagyok rajta.
Sok helyen kifejezetten untam, kevesebb több lett volna.

2 hozzászólás
Mesemondó I>!
Ugron Zsolna: Erdélyi menyegző

Nagyon bejött. Imádom a nyelvezetét; Ugron Zsolna nem csak a magyar nyelvvel művel csodákat, de ráadásul vissza tudja adni a 17. századi fordulatokat anélkül, hogy nehézkes vagy erőltetett lenne tőle a szöveg (láttunk már arra példát). Figyel az apró részletekre, és tele is rakja velük a történetet, ami nekem külön tetszett. Nem fél egész sötét helyekre elmerészkedni, és kimondani kemény szavakat, ha kell. Mesemondó hangulatban csapong előre-hátra az időben, ami az első fejezetben még összezavart, de aztán megszoktam, és valahogy azt az érzetet keltette, hogy valaki élőben számol be az eseményekről. Az egyetlen zavaró tényező a szövegben az volt, hogy a párbeszédek és a narrációk közé nem került kötőjel, így sokszor nem lehetett megállapítani, ki beszél (nem tudom, hogy ez a szerző vagy a szerkesztő hibája-e, mindenesetre nem róttam fel neki). A történet szívszorító volt és egyben izgalmas, és annyira lendületes, hogy egy nap alatt be is daráltam mint a 350 oldalt.
Tessék, van magyar Philippa Gregory, csak jobb.

1 hozzászólás
Dénes_Gabriella P>!
Ugron Zsolna: Erdélyi menyegző

Háát… ööö.
Napokig (ha már feküdtem…) gondolkodtam, mit is mondhatnék a regényről, és mi az, ami annyira, de annyira hiányzik belőle nekem. Egy darabig nem is nagyon tudtam megfogalmazni, és még mindig nem jutott eszembe minden a könyvről.
Szóval olyan érzés, mintha egy körképet festene valaki, mondjuk a Feszty, és akkor sávosan váltakozó a minősége, első szakasz részletes, a második szakasz elnagyolt, a harmadik kicsit mindkettő, és mind így a végtelenségig. Azaz eléggé egyenetlennek éreztem a szöveget.
A téma, amihez Ugron nyúlt, eléggé népszerű vonalba tartozik, az elnyomott, tárgyként kezelt (magas rangú) nőrokonok és gazdasági/politikai házasságok egy nő szempontjából (illetve inkább válla mögötti nézőpontból) elmesélve. És akár jó is lehetne. Csíphetne, mint a mustár, marhatna, mint a wasabi.
Próbáltam rájönni – teljesen jóindulatú vagyok, hát nem? –, vajon annak mi a jelentősége, hogy mely eseményeket dolgozott ki, és mit intézett el egy-két-három mondatban. Nos, nem jöttem rá. Próbálom győzködni magam, hogy a Báthory Anna sorsa szempontjából nem épp oly fontos dolgokon esett át pár mondattal. De azért még magam előtt is eléggé inog ez az érv. Pedig jó volna, ha volna valami jelentősége annak, mi az, ami részletes, több oldalon át tartó leírást kapott, mi az, ami gyakorlatilag semmit. Vannak érdekes kultúrtörténeti adalékok, amelyek sokat dobnak a regényen, bár szó, ami szó, miközben olvastam, kicsit olyan érzés kerített hatalmába, mintha egy-egy katalógusból, művtörténeti szakirodalomból odaollózott és (esetleg) stilárisan a regényhez igazított cikket olvasnék.
A történelmi személyek és események jönnek-mennek, és az olvasó kellene hogy tudja, ki kicsoda, kivel és miért csinált és mit. Persze enélkül sem ragad kátyúba a történet, de csak mert a szerző kivontatja/kitolja. A boszorkányvádak háttere, a korabeli pletykák is ilyennek minősülnek, de hát az Isten adta olvasó honnan tudhatná ezeket. Tudom, keresőprogram. (Nem kellett, véletlenül nem volt ismeretlen a történet.) De ezt azért nem lehet elművelni az olvasókkal. (És ha Böszörményi a krimijében ha kell, ha nem, bő magyarázatot ad a ki kicsodára, akkor egy ilyen történelmi regény is megbírná ezt, sőt.)
A nyelvezet számomra elég fura volt. Már megint ez az autentikus szeretnék lenni, de nem megyen érzés kerített hatalmába. Kicsit olyan, hogy nem is mai magyar, de nem is 17. századi, amolyan keverék. Valahogy nekem az ilyen megoldások nem nagyon jönnek be.
Pontosan nem tudom, miért, de az összes szereplő olyan volt számomra, mintha viaszmúzeumban jártam volna, bennük életszerűség, élet semmi. Jönnek-mennek, mint a robotok, oszt' helló.
A regény hangulatteremtése viszont meglepően jó, és még az sem tudta igazán elrontani, hogy ezek az elősorolt (és a még eszembe nem jutott) hiányosságok úgy feszítik szét a regényt, mint a kinyúlt rugók a kanapé ülőfelületét.

Vascello>!
Ugron Zsolna: Erdélyi menyegző

Ha tehetném 6 csillagot adnék rá. Az Úrilányok Erdélyben is nagyon tetszett már, de szerintem ez a könyv az írónő minden eddigi legjobb könyve. Korhű a nyelvezete is, a leírások is. Ezt könyvet nem lehet sietve olvasni, bele kell mélyedni, azonosulni Annával és akkor lehet igazán megérteni a történéseket Erdély akkori idejéből.

3 hozzászólás
nana1>!
Ugron Zsolna: Erdélyi menyegző

Nem szerettem igazán. És most ezért fanyalgok egy kicsit. Nem szerettem a nyelvezetét, művies volt. Sorolta a történelmi tényeket, ami részletes kutatómunkán alapul, ez látszik. De időnként tankönyv szagúra sikeredett. Valahogy egy katyvasz maradt számomra az egész könyv. Hova tartunk? Mit akar a szerző kiemelni? Értem én hogy kit, de miért is őt? De sebaj, vár a folytatás, remélem ott találok választ a kérdéseimre.

2 hozzászólás
serengeti P>!
Ugron Zsolna: Erdélyi menyegző

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 5
Stílus (írói): 3
Ötlet (eredetiség): 5
Tartalom (mondanivaló): 5
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 4
Érzelmek (ábrázolása): 4
Izgalom: 5

Nagyszerű élményt adott a könyv, nehezen bírtam letenni. Ugron Zsolna átlagos képességű író, nem kedveltem meg igazán a stílusát. Eredeti ötletből született a történet, ami a 17. századi erdélyi politikai viszonyokat mutatja be Báthory Anna életén keresztül, olvasmányos, regényes formában. A tartalom kidolgozott, a mondanivaló átjut az olvasóhoz. Hitelesség szempontjából meggyőző, a könyv világa jól átélhető. Ugron érdeme a szereplők érzelmeinek alapos ábrázolása. A történet mindvégig izgalmas, érdekfeszítő.

odivne P>!
Ugron Zsolna: Erdélyi menyegző

Az erdélyi Báthory /itt így írja a nevüket az írónő/ család története mindig is érdekelt. Olvastam róluk jót és rosszat egyaránt. Az egyik oldal azt hangoztatja, jók voltak, vigyázták népüket, mások éppen az ellenkezőjét bizonygatták.
Báthory Gábort és Annát különösen sok vád érte az idők folyamán. A nagy elvárásokkal induló ifjú fejedelem nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Húga rajongásig szerette, így a báty iránti ellenszenvben ő is részesült.
Első házasságkötésekor lépünk be Anna életébe, s ismerkedünk az akkori főúri élet- és gondolkodásmóddal. Adták-vették, házasították a fiatalokat egy jobb hivatal vagy nagyobb birtok reményében. Nem igazán tetszett az erről való eszmefuttatás, nem lehetett jó abban az időben magas rangú csemetének lenni.
Báthory Anna sorsa igazán rosszra bátyja halálakor fordul, boszorkánysággal vádolják. Megkínozzák, vagyonát elkobozzák, ő maga bujdosni kényszerül. Rátalál az igaz szerelem, azt pedig meg kell magától tagadni.
Kínai szolgálója vigyáz életére, akinek igen fontos szerepe van a regényben.
Bethlen Gáborról megtudtam, hogy végtelenül gonosz és önző ember. Boszorkánypereket indít, hogy elkobozza a legnagyobb erdélyi főurak birtokait. /Eddig mást olvastam róla./
A történetben túlságosan sok volt a név, a rang, különösen annak, aki nem ismerős az 1600-as évek erdélyi és magyar történelmében./ Akkor még a török, osztrák, lengyel eseményekről nem is beszéltem./
A stílusa érdekes volt: a szereplők beszéde megpróbálta a régmúltat idézni. Nekem sokszor kimondottan tetszett. Néha mégis az volt a benyomásom: a kevesebb több lett volna.
El fogom olvasni a 2. kötetet is. Sőt, már várakozik a polcomon az Ördögszekér.

>!
Libri, Budapest, 2018
350 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633102367
tshehip>!
Ugron Zsolna: Erdélyi menyegző

Azt hiszem tudom, miért áll a könyv (szerintem méltatlanul) 83%-on az értékelések alapján. Az olvasás elején engem is megijesztett a nyelvezete, fel is készítettem magamat rá, hogy talán csalódás fog érni az előzetes elvárásaimhoz képest. Modorosnak talán nem, inkább száraznak mondanám, (mindenképpen csak viszonyítva, a könnyedebb történelmi regényekhez képest) mintha a történelem tankönyvet egészítették volna ki érdekes részletekkel, életszerű párbeszédekkel sok korabeli kifejezést használva. A kezdeti félelmem azonban hamar eloszlott, inkább pozitívumaként emelném ki a tömör részletességgel, történelmi pontossággal megírt, kényelmesen tagolt történetnek.
Az olvasásomat megkönnyítette, hogy időben beláttam, régen voltak bizony azok a történelem órák és kijegyzeteltem a családfákat majd bővítettem az új nevekkel.

Kis túlzással nevezhetnénk életrajzi regénynek is, ahogy megbarátkoztam a stílussal hamar egy hullámhosszon éreztem magam Báthory Annával. Szomorú, milyen megpróbáltatásoknak tette ki az élet és az akkori politikai viszályokban aktuálisan hatalomra vagy annak közelébe kerülő nemesség, kezdve a bátyjával és a rokonságával ugyanakkor csodálatra méltó az élni akarása és a képessége arra, hogy a mártír sors választása helyett a megfelelő helyzetben „fejet tudjon hajtani”, s tette ezt büszkén, lélekben nem tudták megtörni soha!
Az olvasás során többször eszembe jutott az első fejezetben Anna szájába adott mondat, miszerint „elpazarolják a fejedelem húgát”, spoiler.

A könyv szélesre tárta nekem a történelem ablakát, eleven szereplőkkel, már-már követhetetlen hatalmi harcokkal, sajnálatra vagy irigylésre méltó (megérdemelt és meg nem érdemelt) emberi sorsokkal.
Teljesen egyetértek @Mesemondó szavaival: https://moly.hu/karcok/743902

A műfajjal még csak ismerkedőknek nem biztos, hogy ajánlanám, viszont bátran olvasd el ha egy hiteles, információkban gazdag ám a prűdséget mellőző izgalmas regényre vágysz!


Népszerű idézetek

Farkas_Szonja>!

Szerelmi bánatra szerelem kell, de nem ám olyan álmodozó, képzelődő, sóhajtozó. Oda csata kell, s győzelem. Nagy győzelem, ami gyógyír tud lenni a sértett büszkeségre.

162. oldal

Farkas_Szonja>!

Túl sok esze van, s túl kevés birtoka hozzá.

61. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ész
vargvani>!

Nem szeret enni. S én nem bízom az ilyenfélékben.

82. oldal

Farkas_Szonja>!

Bethlen Gábornál jobb kerítő nincs, ha Erdély a menyasszony.

52. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bethlen Gábor
ildiko_adam06>!

Hanem tudja-e mit, kegyelmed: én legjobban özvegy szeretnék lenni. Akkor már ahhoz mennék, akihez kedvem tartja, s ha nem tetszik, nem mennék senkihez sem.
– És kit választana özvegységében?
– Kegyelmed kit választana nekem?
– Magamat, Báthory Anna.
– Csak nem? Olyan szép lennék, Esterházy uram?
– Húgomasszony még nem szép. De majd az lesz. És Báthory… ennek áldásaival és átkaival. S a fejedelem húga. Várai, falvai vannak.
– S magának mije van, Esterházy uram? Mert udvarolni azt nem tud…
– Nekem jövőn van. S jó férje lennék.
– Bizonyára – Báthory Anna felkacagott.

66. oldal (Libri, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Báthory Anna · Esterházy Miklós
Farkas_Szonja>!

(…) a valódi szerelmi háborúkat nem szépséggel, kelemmel nyerik, ahhoz több kell, nagyon sok. De kis csatákban a férfiak a legegyszerűbb fegyverektől is boldogan esnek el.

162. oldal

Farkas_Szonja>!

Parádi finomsóval kevert mézzel dörzsölte reggel és este is Báthory Anna fakó arcbőrét. Vasfüvet zúzott össze és kevert rózsavízzel, hozzá ibolyaecetet, ezzel mosta, borogatta a lány kamaszpattanásait. A törökfürdőkben használatos fekete földet szerzett valahonnan, és a lány testéről a serkenő szőrt lekopasztotta. A külső vár palánkja alatt dolgozó cserzővargáktól timsót hozott. Ördögszekérfüvet keresett, a hamujából lúgot főzött. Abba tette a timsót, és a keverékkel Anna haját addig mosta, míg az kész lett a festéket bevenni. Ugyanebbe a lúgba kámfort tett, bukszuság levelét, annak forgácsát is, vérehulló fecskefüvet, árpaszalmát, tölgyfának forgácsát, csillagfüvet és borsó lisztjét keverte hozzá, ezt kente a lány fakó, színtelen hajára. Mikor lemosta, Anna fürtjei rézvörösen csillogtak, hol borostyánszínű, hol olajzöld szeme, melynek színe eddig az arcába olvadt, most ragyogott a rézszín alatt.

19-20. oldal

vargvani>!

Ha egy asszony így néz, mint ahogy ő kegyelmedre… Csak az néz így, aki először szeret, s nem tudja még, hogy el kell hazudni az ilyesmit.

142. oldal

szvandaaa>!

Bánffy uram napokig kissé elveszetten bolyongott a vár falai között, mígnem Rhédey uramnak meg nem esett rajta a szíve, s barátságból és keresztényi jóindulatból párszor alaposan lerészegedett Bánffy urammal, hogy teljék az idő, míg az arra vár, hogy arája megmarad-e itt lent, vagy az égbeli országba költözik.

74. oldal


A sorozat következő kötete

Úrasszonyok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök
Fábián Janka: Lotti öröksége
Lisa Wingate: Elrabolt életek
Jojo Moyes: Áradó fény
Lucinda Riley: Napnővér
Gárdos Péter: Hajnali láz
Paullina Simons: A bronzlovas
Alison Weir: Boleyn Anna
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Robin LaFevers: Sötét diadal