Ughy Szabina (szerk.)

Amikor ​a kukák világgá mentek 35 csillagozás

Mai mesék a zöld jövőért
Ughy Szabina (szerk.): Amikor a kukák világgá mentek

Az antológiában ma élő szerzők örökítik meg azt, hogy ők miként gondolkodnak napjaink legégetőbb kérdéséről, a környezetvédelemről, mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról. A mese műfaja sok mindenre ad lehetőséget, de legfőképp arra, hogy cselekvésre buzdítson, példákkal és történetekkel inspiráljon bennünket. A könyvben sok különféle nézőpont és értelmezés olvasható. Van, akit inkább az állatok iránti felelősségvállalás ihletett meg, van, aki szerint csodára is szükségünk van a változáshoz, és van, aki az apró, de szívből jövő tettekben lát megoldást. „Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre” – mondja Greta Thunberg. Épp ezért szeretnénk egy olyan reprezentatív kiadványt adni a jövő nemzedékének kezébe, amely ezekhez a tettekhez ad erőt és bátorságot.

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

A művek szerzői: Zalka Csenge Virág, Zágoni Balázs, Vig Balázs, Tóth Kinga, Szenderák Bence, Szabó Imola Julianna, Pacskovszky Zsolt, Nyulász Péter, Nógrádi Gábor, Molnár Krisztina Rita, Miklya Luzsányi Mónika, Mészöly Ágnes, Marék Veronika, Mán-Várhegyi Réka, Majoros Nóra, Krusovszky Dénes, Kiss Judit Ágnes, Kalapos Éva Veronika, Garaczi Zoltán, Fehér Renátó, Dóka Péter, Dávid Ádám, Böszörményi Gyula, Balázs Ágnes

Tartalomjegyzék


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

pveronika>!
Ughy Szabina (szerk.): Amikor a kukák világgá mentek

Amikor megtudtam, hogy a Móra Kiadó 70 éves születésnapját egy igazi zöld könyvvel fogja ünnepelni, alig vártam, hogy végre a kezembe foghassam. A környezetvédelem korunk talán legégetőbb problémája, és úgy gondolom, hogy kiemelten fontos, hogy a jövő generációja már egy környezettudatos szemléletben nőjön fel. Ebben az antológiában 24 kortárs szerző meséit olvashatjuk és a könyvet 13 illusztrátor gyönyörűséges alkotásai gazdagítják.

Nagyon érdekes volt látni, hogy minden szerző más-más téma feldolgozását tartotta számára fontosnak. Csodálatos, sokszínű palettát sorakoztattak fel, hiszen egy-egy mesében szó volt a szemetelésről, az erdőirtásokról, a fajok védelméről, a zöldfelületek csökkenéséről, a tengerszint emelkedéséről vagy éppen az újrahasznosításról.

Talán nem minden mese és illusztráció került egyformán közel a szívemhez, de minden egyes történetnél éreztem, hogy értékes és fontos üzenetet közvetít, és talán ez az a két kulcsszó, amivel a teljes kötetet jellemezni tudnám: hiszen az egész könyv értékes és fontos.

Akadtak vidámabb és egészen szívszorító mesék is a kötetben, és ez alapján az ajánlott életkor is elég széles skálán mozog, amelyet a kötet elején, a tartalomjegyzéknél nézhetünk meg. Ahogy a szerzők is mind-mind különbözőek, úgy az olvasók is, így úgy érzem, hogy mindenki megfogja találni a maga kedvencét. A mesék közül nekem Zalka Csenge Virág: A király és a tündérrókák, Szenderák Bence: Rókák a ködben, Molnár Krisztina Rita: Morzsák, Hangyatojások, Mákszemek és Nyulász Péter: Nem a titok nyitja című mesék tetszettek legjobban. Akárcsak az Varázslatos utazás esetén, ismét szeretném kiemelni Láng Anna illusztrációt. Lélegzetelállítóan szépek. De többek között Bölecz Lilla és Nagy Diána rajzai is nagyon tetszettek.

Összességében nagyon mély benyomást hagyott bennem ez a kötet. Nagyon szép és különös gondossággal válogatott történeteket tartalmaz, és nagyon dicséretesnek tartom azt, hogy ezzel a kötettel gyermekek ezrei egy olyan szépséges könyvvel lehetnek gazdagabbak, amely környezettudatosságra, környezetvédelemre, a fenntarthatóság fontosságára neveli őket, hiszen bennük van a jövő.

http://veronikasreaderfeeder.com/amikor-%e2%80%8ba-kuka…

ziara>!
Ughy Szabina (szerk.): Amikor a kukák világgá mentek

Annyira jó ötlet ez a könyv! De sajnos a megvalósítás… 3,5 csillagot adnék, de az elvi támogatásom és az ötlet miatt felvittem 4-re. Van olyan író, aki túl komolyan vette a feladatot, van, aki nosztalgikusra, van, aki varázslatosra, van, aki hétköznapira, van, aki gyakorlatiasra… Egyszóval elég eklektikusra sikerült ez a válogatás, pedig én tényleg nagyon akartam szeretni.

PTJulia P>!
Ughy Szabina (szerk.): Amikor a kukák világgá mentek

Roppant fontos könyv generációnk egyik legégetőbb problémájáról. A kedélyes cím és a barátságos borító ellenére viszont egyáltalán nem estimese-kompatibilis. A legtöbb mese ugyanis kiválóan alkalmas a nyugalom megzavarására és a klímaszorongás felkeltésére. Ez alól talán csak Zalka Csenge Virág története a kivétel, ami már óvodásoknak és elalvás előtt is olvasható. Nagy pirospont egyébként azért, hogy a tartalomjegyzékben minden mese után jelzik az általuk ajánlott korosztályt is!
A többi mesét én iskolásoknak etikán, ofőin, természetismereten stb tudom elképzelni beszélgetésindítónak, vagy akár egy-egy projektnap kezdetének. Mert értékes mesék, és alkalmasak arra, hogy ezt a nehéz, sokszor félelemkeltő, sokszor meg elbagatelizált témát bevezessék.
Persze – ahogy sokszor egy antológiában – azért nem mindegyik mese ugyanolyan magas színvonalú, vagy jól sikerült. A gyerekek például nem fogják csak úgy hipp-hopp eldobni a csokit a az orangután visításától; sokkal több „kakaó” volt ebben a történetben, rendesen ki lehetett volna fejteni, úgy, hogy valóban konkrét cselekvésre ösztönözzön. Emellett pont a címadó kukás mesét éreztem még némiképp bugyutának és értelmetlennek, de nyilván az értelmezésem szubjektív.
A szívemnek különösen kedves volt Nógrádi Gábor meséje, az Egy kutya az udvar végében. A szerző sejteti, hogy esetleg önéletrajzi ihletésű – akár így van, akár sem, ez a mese az még, amit akár este is bátran felolvashatunk. Másik nagy kedvencem az idős ezermesterről szóló, Nem a titok nyitja című Nyulász Péter-mese, ami szintén olvasható kisebbeknek is, bár 9+-nak ajánlják. A régi világ mindent megbecsülő nagyapói alakja idéződik fel benne; sajnos az X,Y generáció elvetette ezt a mentalitást, és a fiatalabbaknak így keservesen, botladozva kell újra rátalálni. S mily érdekes, hogy a trendi repaircafék és társaik többnyire elit nagyvásori közegben hódítanak, holott az ezermester nagyapók és nagyanyók meg nem a leggazdagabb rétegből kerültek ki anno…
Az illusztrációk is gyönyörűek, bár több illusztrátor is dolgozott a köteten, mégis egységesnek tűnik.
Egy ötletem lett volna még a könyvhöz: az egyes mesék után egy-két gyakorlati tippet is lehetett volna írni, mindig az adott meséhez kapcsolódót. Pl az ezermester bácsihoz a ne dobd ki, próbáld megragasztani, tanulj meg anyától (nagyitól) stoppolni, varrni stb. És hasonlók.
Összességében tehát ajánlom a kötetet, bár ésszel, és gondos előkészülettel. Jó lenne, ha minél több iskolába eljutna és a foglalkozások részét képezné.

Mesemondó IP>!
Ughy Szabina (szerk.): Amikor a kukák világgá mentek

A tisztesség kedvéért megjegyzem, hogy nekem is van egy mesém a könyvben, ellenben a többiekét nem olvastam, amíg kézhez nem kaptam a példányom. Nagyon klassz volt végre egyben látni őket :)

bagie P>!
Ughy Szabina (szerk.): Amikor a kukák világgá mentek

Ha csak a borítója és a címe alapján választanék könyvet, ezt sosem olvastam volna el … valamiért nem szimpatikus első ránézésre. De a tartalma azért jobb, mint a kinézete.
24 mese – a jelenlegi gyermek és ifjúsági irodalom magyar íróinak meséi a környezetvédelemről, tudatosságról a gyerekek környezettudatossá neveléséhez.
Persze vannak mesék benne, amelyek jobban és amelyek kevésbé jöttek be. Számomra abszolút kedvenc Zalka Csenge Virág meséje lett – azt sokáig magammal viszem.

krlany I>!
Ughy Szabina (szerk.): Amikor a kukák világgá mentek

Az ötletet nagyon szerettem: felhívni a figyelmet a környezetvédelemre. Viszont valahogy a hangulata nem lett túl vidám, kedves, bájos. Persze vannak ilyen mesék is, de itt most egy csokorra való, 24 darab. Inkább lett feldolgozásra váró anyag, mint esti mese. Persze, ezekről a témákról mind beszélni kell, de valahogy nem érzem benne a megnyugtató feloldást, ami szép álmokat hoz a gyerkőcnek. Talán kissé túlzás klimaszorongást említeni a kötettel kapcsolatban, de azért ez itt lóg a levegőben.
Ami még izgalmas a kötetben, a 24 kortárs magyar szerző, a 12 kortárs magyar illusztrátor, és a különböző korosztályok, akiknek ajánlja a meséket. Nagyon sok oldalról közelíti meg a környezetvédelem kérdését, nagyon sok látásmóddal, ezáltal egy igen sokszínű világba, mélységbe, utalásokkal, mitológiával és reflektálásokkal tűzdelt történetekbe csöppenünk nem túl derűlátó módon. Mondjuk nincs is túl sok derű ebben az állapotban, de én megtartanám még a csodákat a gyerekeknek.

Gyöngyi0309>!
Ughy Szabina (szerk.): Amikor a kukák világgá mentek

A maga nemében egyedülálló mesekönyv, kevés hasonló létezik. A környezetvédelem különböző alágazatai állnak a középpontban, illetve az is elég változatos, hogy melyik korosztálynak szólnak. Mindenképpen iskolás korú gyermekeknek ajánlott. Vannak benne nagyon ötletes, fantáziadús történetek, vannak olyanok is, amelyek kevésbé magával ragadóak. Nekem a két rókás mese volt a kedvencem. Mindenképpen pozitív, hogy sok történet nem cukormázas, a téma komolyságát muszáj valahogy megértetni a gyerekkel is, elvégre sok dolog rajtuk múlik majd, viszont a rossz dolgok is gyermeknyelven vannak magyarázva, ez nekem nagyon tetszett benne.
off

dianna76 P>!
Ughy Szabina (szerk.): Amikor a kukák világgá mentek

Az alapötlet – a természet védelme, a Föld megóvása, egy végzetes folyamat megállítása – jó, és napjainkban nagyon aktuális. Pont ezért lettem a kötet egyik mecénása. Egy hónapig elhúztam az olvasását, ami szöveges értékelés szempontjából nem a legjobb. Most végiglapozva a könyvet, csak nagyjából emlékszem mik tetszettek és melyek azok a mesék, amiket nem olvasnék el újból. Talán Bodri története (Nógrádi Gábor) került legközelebb a szívemhez, de tetszett pl. Zalka Csenge, Szenderák Bence, Balázs Ágnes, Kalapos Éva Veronika, Miklya Luzsányi Mónika, Majoros Nóra, Molnár Krisztina Rita írása is. Ezeken túl voltak a közép kategóriásak, és akadtak olyanok is, amikből vajmi keveset fogott föl az agyam. Nem szokványos mesék ezek, hiszen mindnek van egy mögöttes tartalma, mondandója, mely vagy figyelmeztet, vagy elgondolkodtat bennünket. Megálljt kéne parancsolni magunknak, mert folyamatosan tesszük tönkre a Földet, s vele az életet, az élőlények és emberiség jövőjét! :(

eeszter>!
Ughy Szabina (szerk.): Amikor a kukák világgá mentek

Nagyon jó ötlet ebben a témában meséket írni, mert fontos, hogy a gyerekek minél előbb környezettudatossá váljanak. A történetek változatosak, de mondanom sem kell, hogy leginkább azok nyerték el a tetszésemet, amik inkább a motiválásra fektették a hangsúly és lelkesítették az olvasót, hogy igenis nem szabad feladni, mindig lehet mit tenni! Véletlenül azonban épp úgy osztották el a meséket, hogy a kötet első felébe kerültek azok, amik annyira nem tetszettek, míg a második felébe a leginkább kedvemre valók.

Ancsúr>!
Ughy Szabina (szerk.): Amikor a kukák világgá mentek

Mikor belekezdtem ebbe a könyvbe, semmit sem tudtam róla. Se azt, hogy a kiadó az alapításának a 70. évfordulójára készült, se azt hogy több kortárs író és illusztrátor művével fogok találkozni. Semmit. Ám később örömmel üdvözöltem a „zöld jövőért", illetve a környezetvédelemmel foglalkozó meséket, és a tartalomjegyzékben külön feltüntetett életkori jelzéseket. Ugyanis mindkettőt remek ötletnek tartottam.
A könyv sok féle mesét és illusztrációt tartalmazott, de egyik sem volt olyan emlékezetes számomra, mint Zalka Csenge Virág: A király és a tündérrókák című története. Nekem valahogy ez volt a kedvencem az összes közül. Az illusztrációk is legalább annyira változatosak voltak. Mind a szín-, mind a formavilágukban különböztek, de pont ezért tetszettek. Így a gyerekeknek az estimese alkalmával formálódhat az ízlésvilága, és alakulhat a szépérzéke egy adott témán belül.
Szerintem jó ötlet volt ennyi kortárs írót felkérni erre a kötetre, és maga a témaválasztásért is piros pont a kiadónak.


Népszerű idézetek

Denevra>!

A bánat párducléptekkel lopózott a szívembe.

10. oldal - Krusovszky Dénes: Morten Nordensson haza akar menni

Denevra>!

.. akkor ez a mese most szomorú vagy vidám?
– Van olyan mese, ami ilyen is meg olyan is, nem?

11. oldal - Krusovszky Dénes: Morten Nordensson haza akar menni

Zhatria >!

Az aszfalthabokon hánykolódva betontengeri beteg lettem az unalomtól.

55. oldal - Betonhalak

Zhatria >!

A világot egy kilenc és fél éves kislány mentette meg.

98. oldal - Ha eljönnek a zöld cicák

Zhatria >!

Klárika és Franciska, a két nyugdíjas mangalica a hentesüzlet fölött lakott. A Szalonna utca 70-ben éldegéltek, és a 40-ben nyitottak egy használtruha-boltot.

103. oldal - A titkos papírcsillagok

Könyvmoly66>!

– Itt már biztosan nem fázol.
–Nem. Most már nem – válaszolta a tollpihék közül a pillangó. – Itt jó meleg van. Olyan meleg, mint az én vidékemen. Mert ahonnan én jöttem, soha nincs fagy. Nincsen hó. És nincsen jég.
– Hát akkor mi van? – kérdezte döbbenten Pingi.
– Fák vannak, virágok, emberek…

Miklya Luzsányi Mónika: Pingi repülni akar

Könyvmoly66>!

És amikor jött a tél, és rájuk szállt az éjszaka, Pingi fiai egyenesen álltak a legvadabb orkán közepén is. Ilyenkor Messziföldre gondoltak, ahol nincsen jég és hó. Ahol melegen süt a nap és a szél finoman simogat.

Miklya Luzsányi Mónika: Pingi repülni akar

Zhatria >!

A kukáknak általában nincs nevük, de mivel egy mese főszereplőjének szüksége van névre, kukánkat nevezzük Gerzsonnak.

65. oldal - Amikor a kukák világgá mentek


Hasonló könyvek címkék alapján

Szőcs Margit: Madarász Béni, avagy az űrparittyás ajándéka
Mandl Péter: Sári és Nemszemétke
Pusztai Ilona: A zöld lovag
Pászti Amina: Glóbi kalandjai
Lovász Andrea (szerk.): Érik a nyár
Lovász Andrea (szerk.): Tejbegríz
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja
Csapody Kinga (szerk.): Sokszínű mesék
Kányádi Sándor: A kíváncsi Hold
Agócs Írisz: Márkó bácsi kertje