Emberek ​a grániton 3 csillagozás

Udvary Gyöngyvér – Vincze Lajos: Emberek a grániton

Udvary ​Gyöngyvér és Vincze Lajos könyve két nagy skandináviai országról, Svédországról és Finnországról szól, ahol is a szerzők az elmúlt években-évtizedekben többször is jártak: vendégként, rokonként, turistaként. A nagy és kis városok, a tenger, a sok-sokezer tó, a száguldó folyók és az északi gránit birodalmában nyitott szemmel járva most megbízható iránytűként adják át sokszor egzotikusnak tetsző tapasztalataikat annak az olvasónak, aki az északi államok népeire, életére, életszemléletére kíváncsi. A szerzők igen sokfelé jártak, sok barátot szereztek. E mű, amely a felkeresett városok és országok bemutatására, a táj színes leírására, a két ország történetének, kultúrájának megismertetésére tesz kísérletet, elsősorban az ott élő népek mai életvitelének, életérzésének és társadalmi tudatának ábrázolását helyezi előtérbe. A szerzők legfőbb figyelmüket az emberre irányítják, ennek során nagynevű és nem közéleti emberek portréit rajzolják meg: így megismerünk jeles írót,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1981

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világjárók Gondolat

>!
Gondolat, Budapest, 1981
414 oldal · ISBN: 963281052x

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

padmee>!
Udvary Gyöngyvér – Vincze Lajos: Emberek a grániton

Javaslom a szerzőknek a mediterrán vidéket vagy Latin-Amerikát. Mert az északi lélek igen távol áll tőlük. Le is pattantak sorra a skandinávokról, de nem zavartatták magukat, nyomultak rendületlenül. Jobb híján maguk kreálta, érthetetlenségbe fúló és életszerűtlen mondatokat adtak az emberek szájába.

maneki_neko>!
Udvary Gyöngyvér – Vincze Lajos: Emberek a grániton

Nem csillagozok, mert félbehagytam az olvasást. Csak azt mesélem el, hogy miért. Elsősorban a stílusa miatt: cirádás, agyonbonyolított, filozofikusnak szánt, de csak értelmetlenségbe torkolló mondatok. A szerzők igyekeztek mindenre kiterjedően bemutatni Svédországot (csak azt olvastam el), a gazdaságtól a társadalmi problémákon át a fiatalok életéig, de unalmas, és a stílusa felettébb idegesítő.
Ritkán hagyok félbe könyvet, de ez esetben úgy döntöttem, nem szenvedek vele tovább.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

maneki_neko>!

Egy finn belép a lapp házába, a gazdát keresi. Elment a boltba, mondja az asszony. Mikor? Tegnapelőtt. S mikorra várja? Én holnaputánra, de lehet, hogy csak az után érkezik, addig is tegye az úr kényelembe magát.

399. oldal

maneki_neko>!

Mi rendkívül fogékonyak vagyunk az idegen nézetek és meggyőződések iránt, csakhogy biológiailag képtelenek vagyunk azokat feldolgozni és megemészteni, és így cselekvésünkben svédek maradunk. A magunk alkati törvényei szerint…

54. oldal

padmee>!

Tökéletes halott magány uralkodik köröttünk, fölöttünk, mindenütt. Jó lenne áttörni valahogy. Ám minden igyekezetünk kudarcba fúl.

401. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Báthori Ferenc: Utazásaim a lappok földjén
Gombár Endre: A rénszarvasverseny
Papp János: „Észak-fok, titok…”
Erich Wustmann: Marbu, a medvebocs
Haarberg Orsolya – Erlend Haarberg: Lappföld
Rosa Liksom: Ideglenes
Katja Kettu: A bába
Sebes Tibor: Rénszarvassült tejjel
Kerekes György – ifj. Kerekes György: Lappföld
Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása