Egy ​izraeli páncélostiszt élete 6 csillagozás

Bajmoktól Szarajevóig
Tuvja Raviv: Egy izraeli páncélostiszt élete

Ez ​a különleges könyv egy páratlan életút összegzése, amely a vajdasági Bajmoktól vezetett az 1973-as háborúban kulcsszerepet játszott izraeli 600. páncélosdandár parancsnokságáig.

A szerző 18 évesen, 1952-ben a harckocsizókhoz bevonulva kezdte meg sok évtizedes katonai pályáját az izraeli fegyveres erőknél. Részt vett négy nagy, sorsfordító háborúban, amelyek egyes epizódjai nagy hangsúly kapnak a könyvben: az 1956-osban (ekkor harckocsija telitalálatot kap), az 1967-esben, majd már dandárparancsok-helyettesként az 1967–1970-es, ún. „felőrlő” háborúban. Katonai karrierjének és egyben e könyvnek is drámai csúcspontját az 1973-as háború jelenti, amelyben az M60-asokkal felszerelt 600. páncélosdandár parancsnokaként harcolt a Sínai-félszigeten egy nagyon fontos terepszakaszon. Minden szépítés nélkül, forrásértékűen és részletesen számol be ezekről a kritikus napokról, amikor Izrael léte forgott kockán. A hadosztályparancsnoka nem más volt, mint Ariel Saron, későbbi… (tovább)

>!
PeKo Publishing, Budapest, 2022
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155583698

Kedvencelte 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

siors>!
Tuvja Raviv: Egy izraeli páncélostiszt élete

Érdekes bepillantást enged az izraeli történelem eseményeibe a könyv, mely személyes hangvételével közelebb hozza a múlt eseményeit. Számomra helyenként nehezen volt követhető a hadszíntéren történő események leírása – a térkép hiányzott (később ugyan szerepel, de jó lett volna, ha szerkesztésben az adott szövegrészhez kerül). Az eleje, a család menekülése és új otthonra találása számomra többet adott, mint a harctéri események leírása. Kicsit mást vártam a könyvtől, de jó, hogy olvashattam.

Richárd_T>!
Tuvja Raviv: Egy izraeli páncélostiszt élete

Érdekes olvasmány. Tetszett, hogy a könyv számomra három nagy részre bontható.(Menekülés, katonai élet és végül a katonai élet lecsengése és átalakulása)
Érthetően leírja a csatatéri problémákat és a háttérben húzódó érdekek működését. (Ha valaki részletesen szeretné vizsgálni a csatákat, akkor érdemes előrelapozni és megkeresni a színes képeket a csatáról.)
Természetesen sok helyen érzelmileg is megterhelheti az olvasót a szöveg. Erre példa a 104. oldalon található.


Hasonló könyvek címkék alapján

Eugene B. Sledge: Pokol a Csendes-óceánon
Ungváry Krisztián: Hősök?
Anne Frank – Ernst Schnabel: Anne Frank naplója / Anne Frank nyomában
Robert Merle: Mesterségem a halál
Kerepeszki Róbert: A „tépelődő gentleman”
Golda Meir: Életem
Földes Péter: A túlsó partról
Otto Skorzeny: Kommandós vállalkozásaim
Otto Carius: Tigrisek a sárban
Deirdre Bair: Al Capone