Katóka ​szakácskönyve 3 csillagozás

Tutsek Anna: Katóka szakácskönyve Tutsek Anna: Katóka szakácskönyve

Ime, ​lányok, itt van, megérkezett a második kiadása Katóka szakácskönyvének, amelyet olyan régóta vártatok, annyit sürgettetek. A Katóka szakácskönyve tulajdonképpen azoknak a cikkeknek gyüjteményéből való, amelyekben Katóka, a páratlan jó kis gazdasszony szíves készséggel ismertette meg az ő kis barátnőivel a főzésnek és a gazdasszonykodásnak mindenféle csinját-binját, amelyet az ő mindentudó nagyanyuskájától tanult. Hogy tehát minden recept, ami itt benne foglaltatik, megbizható és kipróbált, amely után bátran el lehet készíteni mindent, arról kezeskedik a jó öreg nagyanyus és Katóka, aki csakis azt gyüjtötte össze és írta le, amiről biztosan tudta, hogy jó. Még egyet. Ne csodálkozzék senki sem azon, hogy ebben a szakácskönyvben túlsúlyban vannak a sütemények, torták, édességek leírása, míg a főzelék, leves, sültfélék gyérebben vannak képviselve. Hiszen azt mindenki tudja, hogy a fiatal leányok, kezdő kis gazdasszonyok sokkal szívesebben készítenek el például egy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1913

>!
Hermit, Miskolc, 2018
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155797088
>!
Közgazdasági és Jogi, Budapest, 1987
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632233905
>!
Minerva, Budapest, 1987
192 oldal · ISBN: 9632233905

1 további kiadás


Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Esmeralda P
Tutsek Anna: Katóka szakácskönyve

Egészen furcsa volt eleinte a mai csupafotó szakácskönyvek után kinyitni. Az is szokatlan, hogy tagolatlanok a receptek, ki kell bogarászni a hozzávalókat. Ám érdemes sorra próbálgatni a recepteket, mert vannak benne zseniálisak! Mondjuk a tepertős pogácsa…

>!
knitta02
Tutsek Anna: Katóka szakácskönyve

Hatalmas csalódás volt! Én az eredetit (1913) olvastam a MEK könyvtárból és az nagyon tetszett. Vicces aranyos, informatív. Regény és szakácskönyv egyben, de ez az új csak a recepteket tartalmazza. Remélem újra kiadják a teljes változatot, mert egy igazi gyöngyszem!

>!
Aemitta 
Tutsek Anna: Katóka szakácskönyve

MEK könyvtárban kezdtem el olvasni, aztán antikváriumon keresztül megrendeltem. Amikor készhez kaptam, forgattam, hogy tényleg ez lenne az a kötet? Ebbe csak a receptek fértek bele. Az aranyos történetről szó sem esik a könyvben. Milyen kár! Főleg hogy a receptek nagy része már elavult és időrabló.


Népszerű idézetek

>!
Esmeralda P

Tepertős pogácsa

Egy kiló liszttel keverjünk el hat tojást, három deka élesztőt, megfelelő sót, két tojásnyi zsírt, két deci tejfölt, és annyi tejet, hogy a tészta se kemény, se igen puha ne legyen. Mindezeket deszkán addig kell gyúrni, míg hólyagozni kezd, kinyújtjuk és sűrűn behintjük apróra összevagdalt tepertővel. Azután összehajtogatjuk úgy, hogy négyrétű legyen. Ekkor tizenöt percig hagyjuk nyugodni. Később ismét nyújtsuk el nyújtófával lehető vékonyra, és újra hajtsuk össze. Közben, tizenöt perc időközönként, a tésztát háromszor egymásután nyújtsuk ki és hajtsuk össze. Végül kétujjnyi vastagságra nyújtsuk ki; ennél sohase legyen vékonyabb, sőt inkább vastagabb, mert csak akkor nő föl szép magasra, akkor lesz szép réteges. Ha megfelelő magasságúra elnyújtottuk, vágjuk föl közepes nagyságú fánkmetszővel vagy kisebb pohárral; a formából kimaradt tésztadarabokat gyúrjuk egybe és elnyújtva azt is vágjuk ki pogácsának, kenjük meg fölül tojássárgájával és késsel cifrázzuk meg kockásan, aztán tepsibe rakva süssük meg, ne nagyon forró sütőben. Negyedóra múlva, – miután a sütőbe tettük,- rakjunk alá erősebb tüzet, hogy fölül szép barnáspirosra süljön a pogácsa.

100. oldal

1 hozzászólás
>!
Anibell P

Veszünk egy szép darab tisztított bélszint, s ugyanolyan darab füstölt sertéskarmonádlit.

62. oldal

6 hozzászólás
>!
Anibell P

Puncs.
Hat narancsból kisajtoljuk a nedvet és egyet cukron ledörzsölünk. Aztán fölolvasztunk egy kiló cukrot, háromnegyed liter vizben. Ha eléggé fölforrt, akkor egy és fél liter fehér bort öntünk hozzá és addig hagyjuk a tűzön, amíg forrni kezd. Ekkor fél üveg finom rumot vagy arakot, a narancs levét, valamint a cukron lereszelt héját keverjük hozzá és tetszés szerint hidegen vagy melegen tálaljuk. Ha hidegen akarjuk, úgy egy nappal előbb is elkészíthetjük, miáltal kellemesebb lesz az íze. Ekkor a narancsot nem kell cukron ledörzsölni, hanem vékonyan lehámozzuk és mintegy hat óráig benne hagyjuk.

177. oldal

>!
Anibell P

Cukrozott mogyoró és mandula

Huszonnyolc deka cukrot három deci vizben az erős golyópróbáig fölforralunk és a tűztől eltávolítjuk. Ezután a mogyorót beletesszük és főzőkanállal addig kavargatjuk, míg a cukor meg nem keményedett. Most az egészet egy deszkára öntjük, a becukrozott mogyorót pedig kiszedjük és kis üstbe tesszük. A visszamaradt cukrot kis vizzel a fonalpróbáig újra fölforraljuk és nagyon lassan a mogyoróra öntjük, de oly módon, hogy ne folyjon vastagabban, mint egy vékony zsineg. Végre a mogyorót még főzőkanállal jól összekeverjük és az üstben fölrázzuk. A cukrozott mandulánál az eljárás ugyanaz; ha azt kívánjuk, hogy a mandula vörös legyen, akkor a megfőtt cukorba kis kosenil-festéket adunk.

158. oldal

11 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Györki Mária (szerk.): Nagyanyáink receptjei
Frances Mayes: Napsütötte Toszkána
Horváth Ilona: Szakácskönyv
Polcz Alaine: Főzzünk örömmel!
Péter Jánosné: Süteményeskönyv
Csörgő Anikó: Főzzetek velünk!
Anne Tüllmann: Mit főz ki Pettson és Findusz?
Joanne Harris – Fran Warde: A francia konyha
Stahl Judit: Gyors házias ételek
Jamie Oliver: Jamie belevág