Cilike ​menyasszony lesz (Cilike 2.) 68 csillagozás

Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Cilike” ​- bizonyára sok nagymama és anyuka kapja majd föl a fejét, mikor kezébe veszi a könyvet. Igazuk van! Gyermekkoruk és ifjúságuk kedvenc olvasmányát tartják kezükben, és jó szívvel ajánlhatják gyermekeiknek, unokáiknak. Tutsek Anna kedvelt hőse, a vidám, pajkos és szeles Cilike kalandjai elevenednek meg a kötet lapjain. Cilike már felserdült, s büszke is arra, hogy ő nem rövidruhás kislány, hanem nagylány, akinek a ruhája is egyre hosszabb, s környezete is mindinkább nagylányszámba veszi. Így is próbál viselkedni, de pajkossága – ma úgy mondanánk: tinisége – minduntalan galibákat, baleseteket okoz, amit ő nagyon szégyell, s a környezete bosszankodva, nevetve veszi ezt tudomásul. Így jön el a pillanat , amikor megkéri a kezét gyermekkori pajtása, Laci, akibe Cilike is szerelmes. Igent mondanak a szülei is, de az eljegyzéssel várni kell, mert Laci előbb külföldi tanulmányútra indul, s Cilikének is meg kell komolyodnia. Ő mindent el is követ, de még az eljegyzést sem tudja… (tovább)

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

>!
Holnap, Budapest, 2001
154 oldal · ISBN: 963346482X · Illusztrálta: Faragó Ágnes
>!
Garabonciás, Budapest, 1989
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637407278 · Illusztrálta: Dunai Imre
>!
Singer és Wolfner, Budapest
180 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Fejes Gyula

Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
adrica P
Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz

„Zuzuval társalogni olyan volt, mint sajtreszelővel rejszolni. Enyhén szórakoztató, de leginkább fájdalmas.”

Valahogy így voltam én is ezzel a könyvvel. Cilikének annyi esze van, mint egy marék szárított molylepkének, a környezete meg egyformán kiröhögi, akár ő a hibás, akár csak a körülmények áldozata. Ebben mi a jó?

Mondjuk egyrészt az, hogy sem gondolkozni nem kell rajta sokat, sem érzelmileg nem mozgat meg egyáltalán, így a Csodaidők után és a kötetek között kellemesen jelentéktelen levezetés volt. Másrészt a nyelvezetét még mindig szeretem.

Az a baj, hogy találkoztam már életemben pár ilyen felnőtt Cilikével, és nem igazán lettek jobbak, ahogy megöregedtek, úgyhogy nagyon meg fogok lepődni, ha komolyabb jellemfejlődés fog kisülni még ebből a sorozatból. Pedig azt ígéri.

5 hozzászólás
>!
Luna_Iceshard
Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz

Ezt a könyvet még 2001-ben, 10 éves koromban olvastam először,és ott volt a kedvenceim között. Most a könyvespolc rendezése kapcsán akadt ismét a kezembe, és úgy döntöttem, újraolvasom. Még mindig tetszik, csak most nyilván más dolgokra figyelek fel, mint tízévesen :) Akkor nagyon együttéreztem Cilikével, amiért mindent elhagyott vagy összecserélt. Én is akkortájt küzdöttem egy olyan problémával, hogy már nem voltam napközis, minden cuccomat naponta vinni kellett haza, és gyakran előfordult, hogy nem pakoltam el valamit, vagy az a bizonyos eset, amikor hazafelé a fagyizóban hagytam a tornazsákomat tényleg nem direkt .
Na mindegy, örültem, hogy egy sorstársról olvashatok. Most x évvel később inkább arra figyeltem, hogyan lesz a szeleburdi kislányból eljegyzett menyasszony. Látható a részéről valami komolyodásféle, de ettől a hétköznapi balesetek, kisebb-nagyobb bakik még nem kerülik el. Az egy kicsit zavaró, hogy nem tudom, hányas években játszódik, de valljuk be, elég szépen udvaroltak akkoriban :D
Amúgy a kedvenc fejezetem a soványító por, meg az elcserélt levelek, amikor a bárónénak küldi el azt, amit Ellának szánt. Az annyira ciki :D
Összességében vicces, néhol megható, kifejezetten kikapcsoló olvasmány :)

2 hozzászólás
>!
modus_operandi
Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz

Cilike a saját idejében, úgy a ’30-as években nagyon népszerű lehetett, a kis csetlő-botló, egy egyszerű levélfeladásból is bajt keverő kislány meséi nagyon megfoghatták a kor olvasóját. És engem is. Lehet nem vagyok már kislány, de nagylányként is jól szórakoztam rajta.
(Azért az nekem nagyon durva, hogy a szocializmus idején nem adták ki a könyveket, mondván, hogy a munkásnép gyermekeire/hölgyeire izgató hatással lehet..lévén, hogy nemeskisasszonyokról szól..Elképzelni nem tudom, hogy szíthatna ez a kis történet forradalmat! :D )

>!
Citadella
Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz

Miközben olvastam a kisregényt, azt járt a fejemben, az 1904–14-es években milyen sorsa volt egy munkásosztályból származó lánynak 16 éves korában. Nos, nem olyan, mint Cilikének. A regényből alapvetően jó korrajzot is kapunk az úri világból, no meg arról, lehetett egy lány cserfes, ügyetlen, szeleburdi, butuska, lényeg, hogy majd engedelmes feleség váljon belőle.
Mindamellett szórakoztató, humoros kis írás, az élet napos oldala, ahol Ilosvay Cecilia lehetett egy gondtalan, ügyetlenke kislány, aki nagylány akar lenni.

>!
Tíci P
Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz

Ez még jobban tetszett, mint az előző, kedvemre való ez a sorozat, mert Cilike minden szeleburdisága ellenére nagyon rokonszenves számomra. Süldőlány koromban én is hasonlóan ügyelten voltam, bár szerencsére nem mindig és mindenben. Mostanra talán kinőttem belőle, ám remélem, Cilikénk sosem hagyja abba! :)

>!
Diacska86
Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz

Menyasszonyként újra felvettem a kapcsolatot Cilikével (pont ez a kötet került elém a szülői ház polcán:)), és feléledt bennem a rajongás; le is vadásztam a következő részt..

>!
Joeymano
Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz

Van már vagy két éve, hogy az első részt olvastam, de mintha tegnap olvastam volna, mert annyira felejthetetlen ez a szerencsétlen Cilike. Tényleg azt hinné az ember, hogy fejlődik, de aztán az utolsó pillanatban naná, hogy elszúr valamit (szerintem már direkt:). De most már boldog, hiszen menyasszony lett belőle. :)

>!
Misanthrop
Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz

Még szerencse, hogy vannak olyan férfiak akik elnézik nekünk a kétbalkezességet, sőt talán imponál is nekik. Ez az én, és Cilike szerencséje is.

>!
CsT45
Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz

Fiatalos,humoros, valós történetként elképzelhető :-)


Népszerű idézetek

>!
Anda_zp

Ilus már egészen meg volt nyerve az eszmének, csak még egy kis ellenvetése volt.
-Te, de Mihály az olyan csúnya név! Salamon Mihályné! Az nem hangzik szépen. És hogyan mondod majd neki: édes Mihály! vagy édes Misi!…
-Miska. Te Miska! Így egészen csinos.
-Nekem volt egy macskám, azt is Miskának hívták.
-No tudod – felelt Cilike kissé sértődve – , nem lehet végre mindenki Tibor vagy Tihamér. És Miska az egy nagyon szép, magyaros név. Nekem semmi kifogásom sincs ellene.

IX. Ezredesné őméltósága

>!
adrica P

– Tudod mit, édes lányom – mondta Teréz néni az utazás előtt való reggelen –, én azt gondolom, hogy legjobb volna, ha te az összes holmidat szépen becsomagolnád előre, és postán küldenénk el még ma. Mire te megérkezel, a csomagod már otthon is lenne.
– De hát miért, édes Teréz néni? – kérdezte Cilike. – Hiszen a vasúton is vihetem magammal.
– Igaz, igaz, de tudod egy ilyen kirándulás alkalmával megtörténik, hogy az ember elfelejt egyet-mást. Nem mintha azt akarnám mondani – tette hozzá mosolyogva –, hogy te egy szeleburdi, szórakozott kislány vagy, ments Isten! De azért mégis tanácsosabb, azaz kellemesebb, ha az embernek nincs semmi kézipoggyásza. Legalább nem felejt el semmit.
Cilike elpirult, de aztán őszintén felelte:
– Teréz néninek igaza van. Én is azt hiszem, hogy legjobb lesz, ha postán küldünk el mindent előre. Megyek is, és most azonnal becsomagolok.

127-128. oldal, XVII. - Kölcsönkért ruhák (Garabonciás, 1989)

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Cilike sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gergely Márta: Szöszi
Nagy Katalin: Intőkönyvem története
Mirnics Zsuzsa: Égig érő fák
H. Lányi Piroska: Csukott könyv
Szegedy Ila: Jutkából Judit lesz
Faylné Hentaller Mária: A Sződy leányok
Szili Leontin: Katinka
Győry-Kiss Mária: A kis kócos
Bibó Lajos: Mindhalálig
Gerely Jolán: A mai lányok útja