Cilike ​menyasszony lesz (Cilike 2.) 89 csillagozás

Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Cilike” ​- bizonyára sok nagymama és anyuka kapja majd föl a fejét, mikor kezébe veszi a könyvet. Igazuk van! Gyermekkoruk és ifjúságuk kedvenc olvasmányát tartják kezükben, és jó szívvel ajánlhatják gyermekeiknek, unokáiknak. Tutsek Anna kedvelt hőse, a vidám, pajkos és szeles Cilike kalandjai elevenednek meg a kötet lapjain. Cilike már felserdült, s büszke is arra, hogy ő nem rövidruhás kislány, hanem nagylány, akinek a ruhája is egyre hosszabb, s környezete is mindinkább nagylányszámba veszi. Így is próbál viselkedni, de pajkossága – ma úgy mondanánk: tinisége – minduntalan galibákat, baleseteket okoz, amit ő nagyon szégyell, s a környezete bosszankodva, nevetve veszi ezt tudomásul. Így jön el a pillanat, amikor megkéri a kezét gyermekkori pajtása, Laci, akibe Cilike is szerelmes. Igent mondanak a szülei is, de az eljegyzéssel várni kell, mert Laci előbb külföldi tanulmányútra indul, s Cilikének is meg kell komolyodnia. Ő mindent el is követ, de még az eljegyzést sem tudja… (tovább)

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

>!
Holnap, Budapest, 2001
154 oldal · ISBN: 963346482X · Illusztrálta: Faragó Ágnes
>!
Garabonciás, Budapest, 1989
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637407278 · Illusztrálta: Dunai Imre
>!
Singer és Wolfner, Budapest, 1948
180 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Fejes Gyula

2 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 7

Most olvassa 2

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

kerimaci P>!
Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz

Oh Cilike… bár ez a sorozat második része, nekem ez volt meg :) (nemesen egyszerű indok) :D Eléggé nehezen haladtam vele, mert néhol már igencsak idegesített Cilike, mondhatnám igencsak bugyuta leányzó, hogy vele mindig minden körülmények között történik valami; azonban a végére megbékéltem vele én is, és legalább ő is megszerezte a hőn áhított szerelmét. Jó be kell valljam, azért szórakoztatott is a bénasága :D

>!
Garabonciás, Budapest, 1989
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637407278 · Illusztrálta: Dunai Imre
KBCsilla P>!
Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz

Azt nem értem, hogy nem olvastam én még ebből a sorozatból?
Vagy meglehet, hogy azért, mert ezt rólam írták, csak nem szóltak nekem róla.
Olvasás közben mintha magam elevenedtem volna meg a sorok között, minden balul sikerült ügyletnél magamra ismertem.
De azért csak sikerült az Cilikének, ami minden lány álma, hogy menyasszony, majd asszony is legyen. spoiler

5 hozzászólás
latinta P>!
Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz

Annyira lefárasztott ez a cilikeség, hogy most pihentetem egy kicsit…

kratas P>!
Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz

Cilike itt is hozta szokásos formáját, de ki vagyok én, hogy megszóljam, tegnap akkorát térdeltem a vonaton a kapaszkodóba leszálláskor, hogy még most is sajog a térdem… Szóval mindenki Cilikézik néha-néha :)

2 hozzászólás
zia P>!
Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz

Cilike még mindig Cilike, néha már nekem, olvasónak volt kellemetlen, hogy mennyire bugyuta. Értem én, hogy szeleburdi, de ebben a részben már tizennyolc éves, ideje volna, hogy megkomolyodjon kicsit. Ettől függetlenül voltak esetek, amelyeken jókat nevettem. És Kőváry Laci…bátor ember. :)
Nem tudom, hogy a többi kiadás milyen, de amelyiket én olvastam, annak a borítóján egészen ijesztő az a kép,ami Cilikét ábrázolja. A könyvben lévő illusztrációkról meg inkább nem mondok semmit.

Genovéva_Évi>!
Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz

Nagyon tetszettek nekem ezek a vidám kis szeleburdi történetek Cilikéről <3 Csak a borítója és a benne lévő rajzok vették el kicsit a kedvemet. Cilikével mindig történik valami, mindig zavarban van szerintem. Én is zavaromban szoktam hülyeséget mondani, vagy hülyeséget csinálni :D pedig már nem vagyok kislány :D sokszor hangosan felnevettem, sokszor viszont együttéreztem vele. Jó kis szórakoztató könyv, régi de úgy gondolom ma is megállja a helyét. Én bíztatnék minden kislányt olvasson Cilikét, és maradjon sokáig kislány ameddig csak lehet :) Első Cilikém, első Tutsek Anna olvasásom, szerettem :)

Luna_Iceshard>!
Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz

Ezt a könyvet még 2001-ben, 10 éves koromban olvastam először,és ott volt a kedvenceim között. Most a könyvespolc rendezése kapcsán akadt ismét a kezembe, és úgy döntöttem, újraolvasom. Még mindig tetszik, csak most nyilván más dolgokra figyelek fel, mint tízévesen :) Akkor nagyon együttéreztem Cilikével, amiért mindent elhagyott vagy összecserélt. Én is akkortájt küzdöttem egy olyan problémával, hogy már nem voltam napközis, minden cuccomat naponta vinni kellett haza, és gyakran előfordult, hogy nem pakoltam el valamit, vagy az a bizonyos eset, amikor hazafelé a fagyizóban hagytam a tornazsákomat tényleg nem direkt .
Na mindegy, örültem, hogy egy sorstársról olvashatok. Most x évvel később inkább arra figyeltem, hogyan lesz a szeleburdi kislányból eljegyzett menyasszony. Látható a részéről valami komolyodásféle, de ettől a hétköznapi balesetek, kisebb-nagyobb bakik még nem kerülik el. Az egy kicsit zavaró, hogy nem tudom, hányas években játszódik, de valljuk be, elég szépen udvaroltak akkoriban :D
Amúgy a kedvenc fejezetem a soványító por, meg az elcserélt levelek, amikor a bárónénak küldi el azt, amit Ellának szánt. Az annyira ciki :D
Összességében vicces, néhol megható, kifejezetten kikapcsoló olvasmány :)

2 hozzászólás
modus_operandi>!
Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz

Cilike a saját idejében, úgy a ’30-as években nagyon népszerű lehetett, a kis csetlő-botló, egy egyszerű levélfeladásból is bajt keverő kislány meséi nagyon megfoghatták a kor olvasóját. És engem is. Lehet nem vagyok már kislány, de nagylányként is jól szórakoztam rajta.
(Azért az nekem nagyon durva, hogy a szocializmus idején nem adták ki a könyveket, mondván, hogy a munkásnép gyermekeire/hölgyeire izgató hatással lehet..lévén, hogy nemeskisasszonyokról szól..Elképzelni nem tudom, hogy szíthatna ez a kis történet forradalmat! :D )

szibolya>!
Tutsek Anna: Cilike menyasszony lesz

Könnyed, régimódi lányregény grófokkal, barátnőkkel.
Cilike főleg házon kívül, idegen környezetben keveredik kalandokba, egész évszakok maradnak ki a kötetből, azaz akkor nincs semmi galiba. A címbéli esemény már 16 évesen bekövetkezik, aztán két évvel később hivatalosan is.


Népszerű idézetek

Anda_zp>!

Ilus már egészen meg volt nyerve az eszmének, csak még egy kis ellenvetése volt.
-Te, de Mihály az olyan csúnya név! Salamon Mihályné! Az nem hangzik szépen. És hogyan mondod majd neki: édes Mihály! vagy édes Misi!…
-Miska. Te Miska! Így egészen csinos.
-Nekem volt egy macskám, azt is Miskának hívták.
-No tudod – felelt Cilike kissé sértődve – , nem lehet végre mindenki Tibor vagy Tihamér. És Miska az egy nagyon szép, magyaros név. Nekem semmi kifogásom sincs ellene.

IX. Ezredesné őméltósága

szibolya>!

Ha valami szívességet kérnek tőled, édes lányom, azt azonnal teljesíteni kell, ha meg akarod tenni, s nem elodázgatni, mint valami kellemetlen dolgot

XXV. Aki nagyon szórakozott

Kapcsolódó szócikkek: halogatás
adrica P>!

– Tudod mit, édes lányom – mondta Teréz néni az utazás előtt való reggelen –, én azt gondolom, hogy legjobb volna, ha te az összes holmidat szépen becsomagolnád előre, és postán küldenénk el még ma. Mire te megérkezel, a csomagod már otthon is lenne.
– De hát miért, édes Teréz néni? – kérdezte Cilike. – Hiszen a vasúton is vihetem magammal.
– Igaz, igaz, de tudod egy ilyen kirándulás alkalmával megtörténik, hogy az ember elfelejt egyet-mást. Nem mintha azt akarnám mondani – tette hozzá mosolyogva –, hogy te egy szeleburdi, szórakozott kislány vagy, ments Isten! De azért mégis tanácsosabb, azaz kellemesebb, ha az embernek nincs semmi kézipoggyásza. Legalább nem felejt el semmit.
Cilike elpirult, de aztán őszintén felelte:
– Teréz néninek igaza van. Én is azt hiszem, hogy legjobb lesz, ha postán küldünk el mindent előre. Megyek is, és most azonnal becsomagolok.

127-128. oldal, XVII. - Kölcsönkért ruhák (Garabonciás, 1989)

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Cilike sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Jean Webster: Kedves Ellenségem!
Rachel Renée Russell: Szívzűrök
Holly Smale: A lány, aki mindig mindent félreért
Kate O'Hearn: Pegazus és a harc az Olümposzért
Kathryn Lamb: Engedjenek ki! Segítség!
Annie Pietri: A Napkirály kémnője
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
L. M. Montgomery: Anne válaszúton
Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt