Cilike ​mátkasága (Cilike 3.) 63 csillagozás

Tutsek Anna: Cilike mátkasága Tutsek Anna: Cilike mátkasága Tutsek Anna: Cilike mátkasága Tutsek Anna: Cilike mátkasága

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Cilike története folytatódik. Most már igazi nagylány, menyasszony lett, s igazi önérzettel, jogos büszkeséggel készül a házasságra, asszonyi életére, hivatására. Persze, ő most is csak Cilike. Minden igyekezete ellenére szokásos balesetei most sem kerülik el. Ezek a kedves, megmosolyogtató, mulatságos történetek végigkísérik egész mátkaságát, s a szülei, sőt a vőlegénye is kénytelenek belátni: Cilike férjhezmenetelével jobb még várni…

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Garabonciás, Budapest, 1990
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637407529 · Illusztrálta: Dunai Imre
>!
168 oldal
>!
176 oldal · Illusztrálta: Mühlbeck Károly

2 további kiadás


Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

kratas P>!
Tutsek Anna: Cilike mátkasága

Csóri Cilike :)))
Mindenkivel történnek/történtek hasonló esetek, de azért főhősünk maga a két lábon járó szerencsétlenség. De legalább mindenki jól szórakozik rajta :)

zia P>!
Tutsek Anna: Cilike mátkasága

Az első részen még jókat nevettem, a másodikon is mosolyogtam, de most, a harmadik résznél már inkább kínosnak tartom, amit Cilike művel. Azért eltelt már néhány év az első rész óta, amelyben még kiskamasz. Várnék már némi jellemfejlődést. Azonban még mindig semmi. Cilike újabb és újabb galibákba keveredik és mindenki csak nevet rajta, ahelyett, hogy elbeszélgetne vele. Ez a Kőváry Laci bátor egy ember. Lassan már csak sajnálni tudom. Szegény már évek óta vár a kedves kis Cilikéjére, miközben Cilike még mindig a gyerekes hiúságokkal foglalkozik. Ahhh, ez a rész most kicsit lefárasztott.

Alexandra_Müller>!
Tutsek Anna: Cilike mátkasága

Habkönnyű folytatása, a Cilike sorozatnak. Cilike még mindig kisleány anyuska szemében, hiába igyekszik elsajátítani a jó gazdaasszony/háziasszonyságot. Sokat szerepel Laci is, aki igazán szereti az ő szeleburdi Cilikéjét, de ha úgy van jót nevet a balesetein, kalandjain. Van itt minden monarchia, Budapest, csipkés ruha, selyemnapernyő, szalagok, suhancok, tolvaj, korzózás amikor Cilike völegényébe karolva büszkén mutatja mindenkinek, hogy ő már menyasszony. Ebben a részben is van egy-két új szereplő is. Igazán üdítő, könnyed, nyári olvasmány, továbbra is szeretem Tutsek Anna stílusát.

XX73 >!
Tutsek Anna: Cilike mátkasága

Istenem, de jó menyasszonynak lenni.

Legalábbis így biztatja magát Cilike. Eljegyezték, végre sínen van az élete. De amíg ténylegesen férjhez mehet, sok mindent kell még megtanulnia, a paradicsomfőzéstől kezdve a száraz dunszton át a darázstámadásig.

Nemsokára már ott állottak a konyhaasztalon a nagy, szélesszájú ízes üvegek, teletöltögetve az aranysárga barackízzel. Lekötözve persze még nem voltak, mert Cilike, tapasztalt gazdasszony létére, tudta, hogy a barackíznek előbb ki kell hűlni, megbőrösödni s csak azután szabad bekötözni.off

Ja, és egy vasúti sorompó is fölemeli Cilikénket (környezete jót derül rovására, de az föl sem merül, hogy egy vasúti biztosítóberendezés, sorompó, vajon miért is nyílik föl, ha egy kamaszlány rákönyököl?)

És az összes kosár, szatyor és bugyor hogyan keveredhet a vásárlók talpa alá? Fölbotlott ebben, beleesett a zöldségekbe, lóg a hagymafüzér róla, stb. Ez már erősen szánalmas. Főleg annak tükrében, hogy az előző részben, Cilike budapesti kalandjainál sok más közt arról is értesültünk: 3-4 évvel idősebb asszonynővérénél van szakácsnő, dada, szobalány, és ha a ház úrnője esetleg saját maga megy a piacra, akkor egy kis utcagyerek pár garasért hazacipeli a kosarát. De a tapasztalatlan Cilike csak menjen piacra segítség és kiokosítás nélkül. Hát legyünk már valamennyire következetesek, és ne küldjünk egy bakfislányt piacra, onnan több tízkilónyi zöldségeket hazacígölni…

Vagy vidékről Budára küldeni őt egy gyereklánnyal, olyan iskolába beiratkozni, mely nyom nélkül elköltözött…

Vagy rázárni egy fiatal lányra mise után egy templomajtót?!

Ja, és Cilike kap egy illemtankönyvet is. Mert nyilván ő a hülye.

„Tudod, édesem, – mondta neki mosolyogva, – rólad száz lépésről meg lehetne ismerni, hogy vidéki vagy.”

Szörnyű. Szinte én szégyenlem magam ezért az olvasmányélményemért.

Joeymano>!
Tutsek Anna: Cilike mátkasága

Azért most már szerintem is túlzás, hogy Cilike ennyire szerencsétlen (béna) legyen. Mindenesetre továbbra is jókat derültem a történetein. De hogy valaki ennyire naiv és tudatlan legyen… fel nem foghatom. :)

4 hozzászólás
Magdileona>!
Tutsek Anna: Cilike mátkasága

Régi időkben játszódó ifjúsági regény, nyelvezete, stílusa is a múlt század elejét idézik. Cilike kedves, bohókás, időnként roppant peches történetei könnyed kikapcsolódásként olvasandók.

kanga021>!
Tutsek Anna: Cilike mátkasága

Kikapcsolt a könnyed kis történetekkel, bár a végére már előre tudja az ember, hogy Cilike megint zűrbe keveredik…

Misanthrop>!
Tutsek Anna: Cilike mátkasága

Drága, szeretett Cilikémet én a szülei helyében minél előbb férjhez adnám.

kregina>!
Tutsek Anna: Cilike mátkasága

Vicces, aranyos történet, de úgy érzem, már kinőttem belőle. Azért újra fogom olvasni a sorozat többi részét is, mert kíváncsi vagyok, mennyit változott a véleményem. Bájos betekintést nyújt egy mára már elfeledett világra.

Diacska86>!
Tutsek Anna: Cilike mátkasága

A sokadik kötet után néha picit már túlzásnak éreztem, de igazából attól is függ, mennyire bénázós napon olvassa az ember. :) Ezért még így is kedvenc, csak nem 5 csillagos. :)


Népszerű idézetek

farkaslány P>!

Óh ti ravasz, gonosz kulcsok! Hány elkésésnek, mennyi szenvedésnek, bosszúságnak, szidásnak és könnynek voltatok ti már okozói!

91. oldal


A sorozat következő kötete

Cilike sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Születésnap
Janikovszky Éva: Aranyeső
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
L. M. Montgomery: Anne válaszúton
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
L. M. Montgomery: Szerelmek
Bónyi Adorján: Holdsugár
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár
Altay Margit: Rózsaszínű felhők
Nathalie Somers: Szerelmek, árulások, lavinák!