Cilike ​férjhez megy (Cilike 4.) 68 csillagozás

Tutsek Anna: Cilike férjhez megy Tutsek Anna: Cilike férjhez megy Tutsek Anna: Cilike férjhez megy Tutsek Anna: Cilike férjhez megy Tutsek Anna: Cilike férjhez megy Tutsek Anna: Cilike férjhez megy

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Cilike, a kedves, jókedvű kislány ebben a kötetben végképp túljut a „kislányságán”. Hosszúra nyúlt mátkaságának utolsó hónapjai elevenednek meg az olvasó előtt. Laci külföldi útja, no és Cilike szelessége, éretlensége miatt elhalasztott esküvő miatt Cilike menyasszonysága tovább tart, s ennek megfelelően folytatódnak a kalandjai is, melyekből újra és újra kiderül: Cilikének bizony komolyodnia kell, hogy kellően felkészülhessen a házasélet komoly feladatára, a háztartást ellátó asszonyi munkára… De addig is marad az olvasó számára a humor, a jókedv, s a kalandokban való magáraismerés… és a kötet végére a nagyon várt esküvőre is sor kerül, bár főhősünk azt sem ússza meg szokásos baleset nélkül.

Eredeti megjelenés éve: 1915

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

>!
Garabonciás, Budapest, 1990
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637407553 · Illusztrálta: Dunai Imre
>!
Singer és Wolfner, Budapest
176 oldal · Illusztrálta: Fejes Gyula
>!
Singer és Wolfner, Budapest
160 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Mühlbeck Károly

1 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

kratas P>!
Tutsek Anna: Cilike férjhez megy

Csóri Cilike.
Azért ez a Laci bátor egy gyerek, hogy mindennek ellenére elvette. Vagy csak rendkívül jó volt a humorérzéke :)

Lady_L>!
Tutsek Anna: Cilike férjhez megy

Arra emlékszem, hogy ez volt a kedvenc részem, amikor ifjabb voltam spoiler szerintem azért, mert az elején sok időt tölt Budapesten, ahol annyi minden csoda van: csipkék, napernyők, selyemblúzok, előkelő boltok… igaz, hogy Cilikének annyi esze van, mint egy marék molylepkének, de ezért szeretjük, meg mert kész időutazás ez a regény! És olyan békés és ártatlan az egész! És ha nem is szépek a Dunai Imre-féle illusztrációk, nem is nagyon korhűek, mégis, nézzétek, hogyan ül a zongoránál és milyen szépen ír levelet! El voltam mindig ragadtatva tőlük:)
Cilike 60 kiló volt, és nem volt szüksége fűzőre! Na már az ilyen apró részletekért megéri olvasni. Meg mert nagyon inspirál a csipkekészítésben.

1 hozzászólás
sarahangel P>!
Tutsek Anna: Cilike férjhez megy

Kamaszkoromban szerettem ezt a könyvet nagyon, bár teljesen úgy emlékeztem, hogy a sorozatból két rész van meg, de sajnos csak egyet találtam. Szerencsére önállóan is élvezhető, az előzmények pontos ismerete nélkül.

Cilike egy fiatal lány, aki két bal lábbal és két bal kézzel van megáldva, ezért mindig valamilyen „baleset” éri. Ha meg nem ügyetlenkedik, akkor nagyzolás vagy hiúsági kérdések miatt kerül kínos helyzetbe mások előtt, amiért sokszor a föld alá szeretne süllyedni. ;) Vidám hangulatú kis könyv, amely pontos évszámot nem ír ugyan, de azért kiderül, hogy kicsit régebbi időben játszódik, amikor még létezett az a szó, hogy hozomány, és nem illett két fiatal lánynak kísérő nélkül sétálni a Korzón. :)

2 hozzászólás
Fanni_Dorottya>!
Tutsek Anna: Cilike férjhez megy

Olyan egyszerű történetek, mai környezetben szerintem max. 4 csillagot adnék rá, „olyan kis aranyos, na” címszóval. Mégis, a nyelvezete és az a békés idill (na meg a csodás régi kiadás, ami még hozzáadott ehhez a hangulathoz), ami az egészből árad, túllép ezen az enyhén degradáló jelzőn. Mindig sikerült megmosolyogtatnia, olvasás közben rengetegszer átfutott a fejemen, hogy milyen jó lenne kipróbálni, csak 1 hónapra visszamenni…
A végén lévő novella ugyanez pepitában, tulajdonképpen egy zanzásított rom-com (szinte láttam Katherine Heigl-t Irén szerepében), a legjobb fajtából. De lehet, hogy csak bolonddá tett a hangulat, nem tudom.

2 hozzászólás
modus_operandi>!
Tutsek Anna: Cilike férjhez megy

Az eddigi kötetek közül ez tetszett eddig a legjobban a bevezető könyv után. Cilikével még mindig történik valami vis major jellegű eset, ami rajta kívülálló okokból következik be és ő csak szenvedő alanya a cselekményeknek, de szerencsére már korántsem annyi, mint a korábbiakban. Bevallom, hasonló jellegű botlásokat én is követtem és követek el a mai napig, mint Cilike, példaként, hogy kétféle cipőben megyek el itthonról…és ugyan olykor-olykor sajnálom szegényt, de még mindig inkább nevetek, mint sírok rajta. :D

erta>!
Tutsek Anna: Cilike férjhez megy

Egy újabb békebeli lányregény, a régi időkből, bájos és egyszerű történetekkel Cilikéről.
A sorozat 2.3. része nincs meg, ezért ők kimaradtak, de szerencsére minden vidám, élvezhető és érthető volt. Cilikét – hiába hogy túljut a „kislányságán”- itt is „balesetek” érik, kínos helyzetekbe kerül, sokszor a föld alá szeretne süllyedni.
Ismét jól szórakoztam
Nekem a Dunai Imre-féle illusztrációk is tetszenek, a kor hangulatát idézik.

meseanyu P>!
Tutsek Anna: Cilike férjhez megy

Most már egy kicsit engem is idegesített a drága Cilike. ;-)

4 hozzászólás
XX73>!
Tutsek Anna: Cilike férjhez megy

Legfőként a gondos szülői nevelés hiányát látom itt, nem mást. Mert Cilike nem fogyatékos, nem elmebeteg. Sokszor mégis rendkívül furán viselkedik. De fölmerül a kérdés: miért?? mihez képest?! és mi okból viselkedik úgy, ahogy?!!

Cilikét ebben a kötetben végre férjhez kívánják adni (amit ő amúgy már évek óta szorgalmaz, de hiába.) Cilikénk pedig rendkívül fiatal, és többnyire gyakorlati tapasztalatok híján van minden ügykörben. De vajon ki a felelős a tapasztalatlanságáért?!

Hosszan vitatkozhatnánk ezen, de szerintem a mai olvasó legalábbis abban egyetért, hogy nem Cilike…

Nehéz szívvel olvasom ezt a könyvet. Sőt, nem csak ezt a kötetet, hanem az egész sorozatot.

Egy dolog, hogy mire szánták e kor/miliő bakfislányait (de legalább készítették volna föl őket rendesen! hogy ne az legyen a következő poén, hogy ez a bugyuta c…ke megint beleült az … akármibe.)

Ó, te drága hebrencs Cecília! Egyre inkább átérzem, hogy miért vagy olyan, amilyen…

Citadella>!
Tutsek Anna: Cilike férjhez megy

Bugyuta, szórakoztató történet a kétbalkezes, két ballábas ifjú kis hölgyről, és tökéletesen jó arra, hogy két nehéz novella olvasása között kikapcsolja az agyat. Nem csodálom, hogy Tutsek Anna írásai népszerűek voltak az 1800-as évek végén, 1900-as évek elején. Mindamellett, hogy Cilike szeleburdi, csetlő-botló, butuska, ügyetlenke kislány/nagylány/feleség, megtestesítette az akkori nőideált, aki legyen kedves, udvarias, szorgalmas, engedelmes, házias gyermek, majd feleség. Példaképnek lehetett állítani a kispolgári családokban, mert hát ha ilyen vagy, akkor elnyered a tökéletes férfit.

Alexandra_Müller>!
Tutsek Anna: Cilike férjhez megy

Cilike még mindig kedvenc ^^. Tényleg nagyon hangulatos a Budapesti boltok miatt a könyv eleje :)). Szerintem itt általánosabb balesetek történtek Cilikével, mármint olyan dolgok amik bármelyikünkkel megtörténhetnek. Végre többet szerepelt Laci is, és végre beteljesült Cilike álma is :)). Nagyon tetszett ez a rész, nagyon szépek a illusztrációk is :)). Juliska nagyon cuki lány :)). Csathó Bandinak meg a neve tetszik :D. Azért amikor a kiskacsák vagy csirkék? :D majdnem megsültek a sütőben akkor megijedtem :D.


A sorozat következő kötete

Cilike sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: Az Olimposz vére
G. Szabó Judit: A macskát visszafelé simogatják
Holly Smale: A lány, aki mindig mindent félreért
Ros Asquith: Egy aggódó tini top secret naplója
Annie Pietri: A Napkirály kémnője
Janikovszky Éva: Aranyeső
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
L. M. Montgomery: Anne válaszúton
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
L. M. Montgomery: Szerelmek