Anna ​visszafordul 40 csillagozás

Turi Tímea: Anna visszafordul

Anna Karenina visszafordul a peronról, Emma Bovary a tenyészvásáron a férfiakat méregeti, Solvejg megunja a várakozást, és elköltözik. Turi Tímea verseskötete irodalmi, mitológiai és hétköznapi nők történetein keresztül vizsgálja a nemek közötti munkamegosztás konfliktusait. A férfi-nő kapcsolatok dialektikája a maga összetettségében jelenik meg a versekben, csakúgy, mint a felnőtt élet játszmái: ugyanazok a mozzanatok tűnhetnek megalkuvónak és bölcsnek is. Az Anna visszafordul a szerző előző köteteinek kérdéseit tovább- és máshogy gondolva továbbra is a felnőtt élet döntéshelyzeteit kutatja, a kortárs társadalmi problémákat az egyén megszólalásának lehetőségein keresztül vizsgálva.

Eredeti megjelenés éve: 2017

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Időmérték Magvető

>!
Magvető, Budapest, 2017
88 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631435085
>!
Magvető, Budapest, 2017
88 oldal · ISBN: 9789631435627

Enciklopédia 8


Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Littlewood IP>!
Turi Tímea: Anna visszafordul

Minden paraméter mentén erős kötet, és ráadásul még közel is került hozzám.

Nagyon személyes versek, de nem lépik át azt a határt, amin túl már kukkolónak érzi magát az ember. Ezzel együtt megmaradnak ott, ahol még az ember különösebb trauma nélkül tud magára ismerni, hogy aha, ezt én is nagyjából így. Mégis azok a versek sikerültek szerintem a leghatásosabbra, amelyek kilépnek a teljes személyességből, és általánosítanak, ami nem feltétlenül azt jelenti, hogy megszűnik az egyes szám első személy, hanem a konkrét történésekről áthelyeződik a hangsúly a felismerésekre. Mert a felismerések nagyon jól vannak beleszőve, nem szentenciózusan, hanem teljesen természetesen.

Tetszett, hogy nincs csontvázzá aszalva a nyelv, hogy egyszerű legyen, hanem az egyszerűséget úgy is képes elérni, hogy közben marad hely az érzelmi töltetet előhívó szavaknak (időnként még jelzőknek is, meg határozóknak, durva…) Pedig van egy ciklus is, azzal a címmel, hogy Ne énekeljetek a jóhangzás miatt! ráadásul felkiáltójellel, és közben mégis, ez a kötet nálam erősen a jóhangzás-kompatibilisebb mezőny felé húz, a verseknek van belső ritmusa, felépítése, előrehaladása, szépsége, nem csak benyomáson alapuló, hanem helyenként így, az ujjammal megmutatható szépsége, hogy nézd, ez itt szép, bár nem tudom, hogy ez most jó hír, vagy rossz, és hát így sikerült, majd legközelebb több hideg kávé és kevesebb telihold, vagy mi van. Én pl istenbizony nem sértésnek szánom, szerintem ezt a két szempontot kevesen tudják összeegyeztetni, viszont azoknál a keveseknél egyből átjön, kb az első versnél, hogy sikerült úgy elhagyni a felesleget, hogy nem lett belőle amputálás.

Ami nekem kevésbé jött be, hogy nagyon egytémájú, már megint itt van a szerelem, és nem, nekem nem központi élményem, hogy minden nőnek alapállapota lenne az érzelmek szakadatlan elemzése, mintha egy nagy, két lábon járó szívvé varázsolná őket az első mensi, levágva az összes többi testrészükből kilógó, világhoz kapcsolódó huzalokat. A pozitív oldala viszont ugyanennek az, hogy egységes a hangulata, könnyű benne maradni, nehéz abbahagyni, és mégsem lesz túladagolása az embernek, hanem egyszer csak vége a kötetnek, és lehet kezdeni visszalapozgatni.
Nyilván nem innen kapta a címét, de azért eszembe jutott, amikor szembejött a tartalomjegyzék.:)

Kedvenc versek: A nők táskái, Philemon emlékezik, Az üdülőtelep, Solvejg elköltözik, Találkozó. Az első @csgabi jóvoltából itt is van: https://moly.hu/idezetek/854679

3 hozzászólás
Edmond >!
Turi Tímea: Anna visszafordul

„A szerelmek története mind hasonló egymáshoz. Minden házasság a maga módján az.”

A kötetet egy egyetemi kurzushoz kellett elolvasnom, egy Tóth Krisztina művel párhuzamosan. A szerelmet vettük egész félévben és szerettünk volna női perspektívákat is látni. Amennyire ismertek engem, nem árulok el nagy titkot, hogy ez az óra és a versek lettek a kedvenceim.

Végül ezt a témát választottam a beadandó esszém témájának is, így mélyen bele kellett magam ásni – és milyen jól is tettem!
Turi Tímea versei egytől egyik zseniálisak!
Ha kortárs, modern verseket olvasnátok, amik tényleg a a 21. század szavaival élnek, a mi mindennapinkból épültek, akkor ez a könyv jó választás lehet, mert könnyen magunkra tudunk ismerni. Egyáltalán nem elvont, nagyon élvezetes, sokszor nyers, de ezzel is reális. Az, hogy nincsenek a dolgok túlmagyarázva, csak leírva, egyszerűen megérhetővé teszik a sorokat, közben pedig nagyon mély témákkal foglalkoznak.
Nők, a nők szerepe, a férfi-női kapcsolatok, a nők összetartása és a nők elnyomása a maszkulin társadalomban. A szerelem a nők szemszögéből. Feminista. – ezeket mind rá tudnám pakolni a könyvre.

Persze kell egy kis irodalmi háttértudás is, néhány vers konkrét női alakokat emel ki a kánonból: Anna Karenina, Bovaryné, Tatjana, Dante felesége például.
A címadás: Anna visszafordul is Tolsztoj művére utal. Nagyon tetszik, hogy „visszafordul”, ez a cím az egész történetet más megvilágításban közelíti meg, a nők nem buknak el, hanem harcolnak tovább.

Sokkal több lettem ettől a kötettől és biztosan sokszor fogom még emlegetni a csatornán is, mert tényleg rég volt ilyen jó élményem versekkel – és szerintem a kötet után ezt Ti is így gondolnátok. Én csak ajánlom figyelmetekbe! :)

olvasóbarát P>!
Turi Tímea: Anna visszafordul

„A nők mindent kibírnak/ egy ideig.” (Dal a családon belüli erőszakról)

Szeretem a látásmódját, a nőiségét, a férfiakról, a gyerekekről szóló gondolait.
„Mikor felejtjük el, hogy ami rossz, az a mi mulasztásunk?
Mi mikor romlunk el? Hiszen még jók voltunk,
amikor szültünk.” (A Nyár leghosszabb napja)

Fontosabb dolgok című ciklusában, a nők naplóiról, táskáiról, testvériségéről, a felnőttségről és az álomról szólnak a versek.

„A minket elválasztó törésvonalak idővel
folyómederré szélesednek….” (Amikor felnőttünk)

„A férjem, a szerelmem meg a szeretőm
néha egy, néha kettő, néha három férfi.
éppen úgy, ahogy néha én is több vagyok
annál, ami elviselhető:
elvált nő, hű családanya, éhes kamaszlány
egyszerre. …. (A tenyészvásár)

„Ti, akik segítetek,
kihozzátok a gyereket a parkba,
és még a váltás pelenkára is gondoltok,
Ti, akik az egyéves szülinap előtt
összepakoltok, hogy elköltözzetek,
de a zsúrra visszatértek,
Ti, akik mindvégig kitartotok, akiknek a hűség erőpróba, és akiknek adomány,
Ti vagytok az apák,…” (Vendégek vagytok)

Nem rózsaszín történetek, a mindennapok versbe foglalása a kötet. Az összes nő című ciklus irodalmi, mitológiai nőalakok gyűjteménye. Anna, (Anna visszafordul a peronról) Emma (A tenyészvásár), Tatjana (Tatjana válasza Anyegin harmadik levelére), Philemon (Philemon emlékezik) Versek szólnak a barátságról, a férfiakról és az apákról is.

Juci P>!
Turi Tímea: Anna visszafordul

Amit nagyon szerettem ebben a kötetben: negyven felé közeledve a nő már rájön, hogy az irodalmi nőalakok – akiknek az önfeláldozását, tragédiáját, lángoló szerelmét, tündérmeséit vagy látványos bukását oly szívettépően adták el nekünk írták meg a Nagy Író Férfiak – mondjuk maguk is negyven felé közeledve szívük szerint már inkább azt mondanák vonatkozó irodalmi férfialakjaiknak, hogy elmész te a búsba, apukám, fogok én majd miattad a vonat alá ugorni. (Imádom a Jane Eyre-t vagy a Büszkeség és balítéletet pl., de akkor is egy büdös nagy hazugság az egész, amire [és hasonló mintákra] nők milliói alapozzák a szerelmi életüket.)
Amit kevésbé szerettem: ha feministák vagyunk, nem szólunk rá egy jóképű fiúra a buszon, hogy ne hordjon legingszet. Fiktíve se, lírailag se. Volt még egy-két ilyen túl konkrét szituációvers, ami szerintem nem illett a kötetbe, ezért vontam le egy csillagot.

dontpanic P>!
Turi Tímea: Anna visszafordul

Kegyetlen, tűpontos, minden lágyságot nélkülöző kötet. Mondhatnánk, hogy harcosfeminista, de itt talán a személyes még nem válik társadalmivá. Itt csak személyes megkeményedés van. A férfiak kiábrándulnak, a nők megkeményednek. Nekik nincs idejük, lehetőségük az elcs-szett életük felett lamentálni, ők csak egyre vastagabb héjat növesztenek maguk köré.
Megcsalások, megcsalatások, megbánások, megszeretések, elhagyatások. Közben valahogyan szülővé kéne válni, fel kéne nőni. Sikerül, ahogy sikerül.

5 hozzászólás
csgabi P>!
Turi Tímea: Anna visszafordul

Tetszett, ahogyan a szerző a nők szemszögéből közelítette meg a világot verseiben: nehézségek, problémák, előítéletek – mindez a nők oldaláról tekintve.
Versről versre haladva nem volt egy sem, ami ne lett volna nagyon igaz és nagyon találó. Első találkozásom Turi Tímeával jól sikerült.

Teetee>!
Turi Tímea: Anna visszafordul

Azt szokták mondani (=azt olvastam valakinél itt a Molyon), hogy ha egy verseskötetben van két-három vers, amivel az ember teljesen-totálisan-a-lehető-legjobban azonosul, akkor az a verseskötet már jó.
Vagyis ez jó.
Nagyon női témákat boncolgat, helyenként azt is éreztem, hogy talán már túlzóak az általánosításai (a nők így, a férfiak úgy), de az is tény, hogy mindegyik vershez tudtam így vagy úgy kapcsolódni, vagyis ezek a témák sokkal ismerősebbek voltak, mint például a Babiczky-féle furcsa haláltudat (azzal, hogy azok is nagyon tetszettek), és néhány észrevétlen megállapítást szerettem volna óriási betűkkel felfesteni valahová. (Például: "Mindig a férfi fájdalma látszik.")
Több vers egyértelmű irodalmi utalásokat tartalmaz, már a címadó is, Anna Karenyina visszafordul a peronról… Nekem a Solvejg elköltözik című vers volt a kedvencem, és arra is gondoltam közben, hogy a versekben az a jó, hogy szólnak valamiről – például kihűlő szerelemről –, de az olvasóban valami teljesen más dologgal kapcsolatos dolgokat mozdíthatnak meg. Többet pedig inkább már nem írok.

lzoltán IP>!
Turi Tímea: Anna visszafordul

aranyház ágasvár cuha koloska nagy-galla és még számos számolatlan s köröttük feszül a régről ismert végtelen melyet újra és újra körbejár a névtelen

>!
Magvető, Budapest, 2017
88 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631435085
23 hozzászólás
Ildiko_Szabo_2 P>!
Turi Tímea: Anna visszafordul

Ez egy nagyon jó verseskötet, minden nőnek érdemes elolvasni. Persze a férfiaknak is. De az biztos, hogy azok, akik már túl vannak szerelmeken, csalódásokon, anyaságon, szinte minden verssel azonosulni tudnak.
Sok női téma, mégsem érzem igazán feministának. A mindennapokat, valós, reális érzéseket jelenít meg. Olykor nyersen, de mindig pont jókor, amikor erre szükség van.

virezma P>!
Turi Tímea: Anna visszafordul

Ez az első kötetem Turi Tímeától. Alapvetően a nőiségről, a társadalmi szerepekről és az emberi kapcsolatokról ír, de közben nem csúszik át közhelyességbe, pszichoterápiába, nem idegesít – ellentétben Szabó T. Anna Törésteszt című kötetével. Van benne szó szerelemről, szülésről, hétköznapokról, meg-nem-értésről. A kedvenc részem az volt, amelyikben ismert irodalmi szereplőket idézett meg, pl. Anna Kareninát, akire a cím is utal. Lehetett volna benne több költészet.


Népszerű idézetek

csgabi P>!

A nők táskái

A nők táskáiban mindig van egy ütvefúró,
egy csillagfejes csavarhúzó és egy habszivacs,
meg pár cipzáras rekesz a lejárt iratoknak,
többféle fájdalomcsillapító, kötszer és jód.

A nők táskáiban mindig van egy szakadt fénykép,
ami legalább százéves, rajta az összes ős,
pár ultrahangfelvétel, egy kétkazettás magnó,
gitárhúr, fogselyem, szikkadt marhabél.

A nők táskáiban soha nincsen titok,
belenézhetsz bármikor, ha előtted állnak
a buszon, itt az ellenőr, ők bérletet keresnek.
Kihullik belőle toboz, kontycsat, sok blokk.

Kihullik belőle morzsa, kulcskarika
kulcs nélkül, hull régi töltő, meg alpakka
étkészlet, és egy kifordult focimez.
Felszedik a földről, és félnek, hogy valamit

elhagynak. Ha leszállnak, mindig visszanéznek,
nem maradt-e valami a járaton.
A nők táskáiban mindig szakadt a bélés,
és a bélés alá szorul számtalan dolog.

De a férfiak táskáiban semmi nincs.
Mert a férfiaknak nem kell táska.
Ha bármit el kell tenniük útközben,
megkérik a nőt, hogy

ugyan tegye be az övébe, ha már elhozta magával.

11. oldal

2 hozzászólás
csgabi P>!

Dal a családon belüli erőszakról

A nők mindent kibírnak
egy ideig.

42. oldal

4 hozzászólás
csgabi P>!

Ha már elmúlt a szerelem, még mindig összetart
a lakáshitel.
[…]

60. oldal, A hetedik év Pemberly-ben

csgabi P>!

Fontosabb dolgok

Ha elmosogatsz, használd a csöpögtetőt.
Ha kidobod a szennyest, hajtsd fel előtte
a szennyesláda tetejét. Egyáltalán:
dobd ki a szennyest, és mosogass el
magad után. Néha énutánam, ahogy én
szoktam utánad. Ne kelljen mondjam:
ne hagyj mindent egyedül csinálnom.
Elvégre fogadalmat tettünk, hogy végignézzük,
hogyan leszel az apád, én az anyám.
Ha fáradt vagy, ha beteg, ha éppen gyógyulsz,
engem nem zavar, hogy egyedül vackolsz
a hálószobába, hosszan csöndben vagy,
és leveleket írsz, isten tudja, kinek.
Te és a te titkos lelki életed.
Ez már nem zavar, mert ismerlek.
Tudom, hogy vannak fontosabb dolgok,
mint a szerelem.

29. oldal

csgabi P>!

„Ami elveszhet, az el is fog veszni.”

31. oldal

Annamarie P>!

Hát így fogunk élni, mint sebzett vadak,
Golyónyom bundánkon, így fogunk élni,
fehér bundánkon alvadt sebekkel,
mint leszúrt bölények, mi így fogunk járni,
hogy kilóg belőlünk a dárda, és véres,
mi húzzuk a lábunk és fogjuk a fejünk,
mi így fogjuk beosztani az időt és a
konyhapénzt, édes mi így fogunk élni.
Mégis mit hittél? A seb nem gyógyul
a nyalogatástól, a halogatástól.
A seb nem gyógyul. Tanulj meg vele élni.
Mi megsebzett bikák így szoktunk táncolni,
az éjjeli fényben mi így szoktunk táncolni,
hogy a telihold mindent élesre rajzol.

Őszi éjjel

40. oldal, Őszi éjjel

olvasóbarát P>!

A nők testvérisége

Néha én vagyok erősebb, néha ő.
Elkapjuk a csokrot egymás esküvőjén:
elválunk, házasodunk, és elválunk újra,
furcsa sormintáink futnak egymás mellett.

12. oldal

csgabi P>!

Panaszkönyv

Van ő. Szoktál panaszkodni róla nekem,
és én neked őróla, de ha együtt vagyunk hárman,
akkor együtt hallgatjuk, ahogy ő panaszkodik a negyedikről,
akiről mi is szoktunk egymás között, de előtte mégsem illik.
Tudom, ha kilépek az ajtón, ti is panaszkodtok rólam,
és bevallom, néha én is panaszkodom rólad, bár nem nekik,
hanem annak, akiről nem szoktam panaszkodni.
Nem azért, mert ne lenne mit, hanem mert nincs kinek.

68. oldal

Lunemorte P>!

A minket elválasztó törésvonalak
idővel folyómederré szélesednek. Az elharapott
mondatok, a hirtelen félrenézések, az alkati eltérések
megvitathatatlan különbségekké
terebélyesednek: csendes hidegháborúvá. S ha meglátjuk
a másikat, elfordítjuk arcunk
kölcsönös megelégedésre. Felnőttek
vagyunk.
A kamaszok feltétel nélküli bizalma már
nem a mi birtokunk. Már nem azokkal
szeretünk együtt lenni, akiket hibátlannak
gondolunk,
hanem azokkal, akiknek ismerjük a hibáit.
Akikről mindent tudunk, és akikkel tudjuk,
hogy nem kell mindent tudni akarni.
Legfeljebb biccentünk egymásnak a folyó
túlpartjáról:
mindannyian tudjuk, oda se kell nézni,
mindannyian
tudjuk, miket hordott közénk a víz sodrása.

Amikor felnőttünk

csgabi P>!

Amikor felnőttünk

A minket elválasztó törésvonalak idővel
folyómederré szélesednek. Az elharapott mondatok,
a hirtelen félrenézések, az alkati eltérések
megvitathatatlan különbségekké terebélyesednek:
csöndes hidegháborúvá. S ha meglátjuk
a másikat, elfordítjuk arcunkat
kölcsönös megelégedésre. Felnőttek vagyunk.
A kamaszok feltétel nélküli bizalma már
nem a mi birtokunk. Már nem azokkal szeretünk
együtt lenni, akiket hibátlannak gondolunk, hanem azokkal, akiknek ismerjük a hibáit.
Akikről mindent tudunk, és akikkel tudjuk,
hogy nem kell mindent tudni akarni.
Legfeljebb biccentünk egymásnak a folyó túlpartjáról:
mindannyian tudjuk, oda se kell nézni, mindannyian
tudjuk, miket hordott közénk a víz sodrása.

14. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fodor Ákos: Addig is
Csukás István: Sün Balázs
Petri György: Összegyűjtött versek
Romhányi József: Nagy szamárfül
Fodor Ákos: Gyöngyök, göröngyök
Fodor Ákos: Buddha Weimarban
Kányádi Sándor: Zümmögő
Röhrig Géza: Angyalvakond
Fodor Ákos: Szó-Tár
Fodor Ákos: Kis téli-zene