A ​mindentlátó szem 1 csillagozás

Turcsányi Ervin: A mindentlátó szem

A ​képzeletnek elég egy pillanat, hogy valaki bejárja a világot, átsuhanjon múlton s jövőn. Hősünk ráadásul úgy teszi ezt, hogy el sem mozdul a helyéről, ahol megcsapta a bűvös sugár.
A történet a realitás síkján igen egyszerű: Mac Dermed nyomozó véletlen baleset áldozata lesz: kopár hegycsúcson tartózkodik – szenvedélyes természetjáró –, amikor a BIOINFORMATIKAI KUTATÓINTÉZET óriás komputerének bővítési munkálatai miatt megbontott védőkupolája résébe belecsap a villám, s információ hordozó sugárzást gerjeszt, mely meglegyinti emberünket. Ettől fogva agya alkalmassá válik a világszerte a megakomputerbe kapcsolt térfigyelő kamerák észleléseinek lehívására, valamint betekintést nyer memóriájába és terveibe.
Nyomozás közben –, melyet az intézetben folyó, etikailag megkérdőjelezhető céllal végzett kísérletek leleplezéséért indítanak a Város hatóságai – nem kevesebbre jön rá, minthogy a kutatóintézet óriás komputere maga is felderítő tevékenységbe kezdett a Város hatalmi… (tovább)

>!
Püski, Budapest, 2023
174 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633023709

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

Dániel_drBéza P>!
Turcsányi Ervin: A mindentlátó szem

A mindentlátó szem
Turcsányi Ervin
Püski
2023
Turcsányi Ervinnek ez a második könyve. Az első könyve akár előképe is lehetne „A mindentlátó szemnek”. A szereplők részben azonosak, és a probléma is, amit az Író boncolgat. Mi van akkor, ha a mesterséges intelligencia, illetve az a giga számítógép, amelyen fut, egyszer csak öntudatra ébred és morális dolgokon is el kezd gondolkodni. Sőt a különböző, általa elérhető eszközökön keresztül, megpróbálja az eseményeket befolyásolni, hogy az ember által elkövetett hibákat és morálisan megkérdőjelezhető döntéseket helyrehozza. Hogy a történet még cifrább legyen éppen a MI segítségével, a tudósoknak sikerül létrehozni a szintetikus embert, amely már nem a természetben megszokott szénalapu szerves molekulákból épül föl, hanem úgynevezett bioinformatikai nano részecskékből. Igazán ettől a fordulattól és az ebből következő eseményektől lesz érdekes és egy kicsit izgalmas is a regény. Többet nem írok a cselekményről, mert kár lenne lelőni a poént. A lényeg, hogy a fiatal írótól ez egy szép teljesítmény. Stílusa nekem kicsit modorosnak, erőltetettnek tűnik, de a regény kellemes nyári olvasmány.

dr.Béza Dániel
Budapest, 2023. 06. 30.


Hasonló könyvek címkék alapján

J. Goldenlane: Csillagok szikrái
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Raana Raas: Hazatérők
Raana Raas: Ellenállók
Fonyódi Tibor: Katedrális
Zsoldos Péter: Távoli tűz
Markovics Botond: Felfalt kozmosz
R. J. Hendon: Gyomláló
Tolnai Viktor: A Kraken visszatér
Robin O'Wrightly: Tonio & Leona