A ​Károlyi-kert nyuszija 4 csillagozás

Turbuly Lilla: A Károlyi-kert nyuszija

Hallottatok ​már Karcsiról, a Károlyi-kert híres nyuszijáról, aki egy szép tavaszi napon jelent meg a Budapest közepén zöldellő parkban? Dzseni és Huba, a két kis osztálytárs gyakran töltötte itt a délutánt, hintáztak, futkároztak és néha belepancsoltak a szökőkútba is, ha Piroska, a park katonás őre éppen nem nézett oda. A sötétszürke nyuszit egy bokorban találták, és nagyon szerették volna megtartani, de egyikük sem vihette haza. Végül épült neki egy kis házikó, köré kerítés, és egy tábla is került rá URAK felirattal. A parkban időző városlakók nagyon megszerették Karcsit, a gyerekek, ha csak tehették, mindig meglátogatták őt játszótérre jövet-menet.
Az Aranyvackor-díjas Turbuly Lilla meséje arról szól, hogyan tudnak egy otthon nélküli nyuszi érdekében összefogni egymással a legkülönfélébb emberek: a mindenre allergiás anyuka, a szabálytisztelő parkőr, a keresztrejtvényfejtő morózus öreg néni és a fedél nélküli ezermester.
A szívhez szóló, kedves humorral megírt… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634037347 · Illusztrálta: Horváth Ildi

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
Caledonia_Valley P
Turbuly Lilla: A Károlyi-kert nyuszija

„A kötet igaz történeten alapul. Karcsi létezett és a Károlyi-kertben élt. A nyuszi 2016-ban hunyt el, és egy gyönyörű szobrot állítottak neki a parkban az iránta érzett szeretet és az emlékezés jeleként. Természetesen Turbuly Lilla meséjének szereplői és a történetszál csupán fikció, mellyel az írónő szépen megemlékszik erről a sokak által szeretett nyusziról. :3”

"Mindent egybevetve Turbuly Lilla meséje egy bűbájos megemlékezés a Károlyi-kert nyuszijáról – aki maga választotta ki a nevét… ha érdekel hogyan, olvasd el a könyvet ;) – kinek létezése így nem merül feledésbe, ám a cselekményben újra és újra felbukkanó nyúlpástétom, valamint egy-két kevésbé szerethető szereplő jelenléte miatt sajnos nem lett kedvenc.
A kötetet Horváth Lili gyönyörű illusztrációi díszítik, akinek sikerült megteremtenie egy csodálatos kerti világot, melyben az olvasó úgy érzi, ő maga is a szabad levegőn szaladgál a parkban, miközben a friss, tavaszi szellő legyezgeti az arcát…
A kötetet az igaz történetek kedvelőinek ajánlom, a hatalmas nyuszibarátok pedig próbáljanak a történet szépségére koncentrálni, és elfelejteni a nyúlpástétomos jeleneteket, mint ahogyan én is ezt fogom tenni…"

Bővebben:
https://sadaboga.blogspot.com/2020/03/turbuly-lilla-kar…

>!
lvarganiki P
Turbuly Lilla: A Károlyi-kert nyuszija

A „régi idők” hangulatát idéző mese, nagyon helyes illusztrációval. Olvasmányos történet, kedves és vicces karakterekkel színezve. Igazi tanulságos mese.

>!
levelek
Turbuly Lilla: A Károlyi-kert nyuszija

Kedves, humoros mesekönyv, szeretni való szereplőkkel, akik kiadnak egy kis magyar társadalomrajzot, de egyáltalán nem erőltetetten. Szépek az illusztrációk. És jó, hogy ha a gyerek elolvasta, akár fel is fedezhetjük vele a szereplőket a Károlyi kertben élő nyuszi és a néhai nyusziról készült szobor formájában.


Népszerű idézetek

>!
Caledonia_Valley P

Ez a történet egy jó nagy sikítással kezdődik, Budapest kellős közepén, a Károlyi-kertben.

(első mondat)

>!
Caledonia_Valley P

Kund visszaballagott Sass nénihez, aki nagyon megdicsérte, amiért ilyen jó kutya volt, és segített Karcsinak.
– A végén még egészen megszereted ezt a tapsi-hapsit – vakargatta meg a fülét, de erre a feltételezésre Kund felháborodottan morogni kezdett. Elvégre egy vadászkutya mégsem paktálhat le egy nyúllal!

>!
Caledonia_Valley P

Szavazás lesz, hogy maradhat-e. Addig is beírtam a leltárba, a vendég rovatba. Nyúl: egy darab, kicsi, fehér, selymes, piros szemekkel.

>!
Caledonia_Valley P

– Talán mégis tudok egy nyuszimesét, Hubácska. Még a nagypapámtól hallottam.
– És hogy hívták azt a nyuszit? – ült fel izgatottan az ágyában Huba.
– Nyúl Péternek. Nagyon szerette a zöldségeket… Volt egy gazda, akinek mindig beszökött a kertjébe…

>!
Caledonia_Valley P

A parkőr köteles… igen… hát persze… tudjuk… még jó, hogy… vigyázni a növényzetre… a nyúl rág!… kiutasítani a szabályszegőket… akkor is, ha ilyen kicsi?… kis nyúl, kis szabály, kis szegés… jelenteni a rendkívüli eseményeket… annyira rendkívüli, hogy nyúl van egy parkban?… végül is a nyúl a mezőn lakik… mezei nyúl… jó ez nem, de nyúlnak nyúl… kerti nyúl… konkrétan Károly-kerti… ilyen fajta… akkor meg ott a helye, ugye… Világos! – sóhajtott fel megkönnyebbülten.


Hasonló könyvek címkék alapján

Zelk Zoltán: A három nyúl
József Attila: Altató
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő
Zelk Zoltán: Mese a legokosabb nyúlról
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Móricz Zsigmond: A török és a tehenek
Paulon Viktória: Kisrigók
Bodor Attila: A tél menyasszonya