Horthy ​Miklós 25 csillagozás

Turbucz Dávid: Horthy Miklós Turbucz Dávid: Horthy Miklós

A kötet célja kiegyensúlyozottan, tudományos alapossággal, de mégis közérthetően bemutatni Horthy Miklós életét. A munka elsősorban a történettudomány eddigi eredményeinek az összegzésére vállalkozik, de fontos célkitűzése az is, hogy a kormányzó életútjának kronologikus tárgyalása során Horthy ellentmondásos megítélésének okai, gyökerei és főbb jellemzői is megvilágításra kerüljenek. Ez adja a kötet újszerűségét is, útjára indítva egyúttal a Napvilág Kiadó új, a múlt feldolgozását célul kitűző ismeretterjesztő könyvsorozatát.

Róla szól: Horthy Miklós

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sorsfordítók a magyar történelemben Kossuth

>!
Kossuth, Budapest, 2018
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630990257
>!
Napvilág, Budapest, 2014
294 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633383742
>!
Napvilág, Budapest, 2011
260 oldal · ISBN: 9789633380567

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

bfg3>!
Turbucz Dávid: Horthy Miklós

Paradox módon egy másik hasonló könyv hívta fel erre a figyelmemet. Catherine Horel nemrégiben megjelent, némi hírverést is generáló Horthy-életrajza többször is hivatkozik e könyvecskére, mint mértékadó munkára, amit más magyar kiadványnal nemigen tesz meg. Azt kell mondjam, az elismerés teljesen jogos: tárgyilagos, kiegyensúlyozott, történészi szemléletet kapunk, és ami a figyelmes olvasó szemében a leginkább hitelesé teszi: látszik rajta a befektetett munka.
Mindezeken felül még rövid, könnyen olvasható; a szerző ismeretterjesztésre szánta művét, és ez sikerült is. Ha a mai időkben valaki szeretné megismerni a valódi Horthy Miklóst és korszakát, kezdésnek melegen ajánlom ezt a könyvet.

zsoca8711>!
Turbucz Dávid: Horthy Miklós

Nagyon jó könyv, valóban azt adja, amit kínál: megalapozott, objektív elemzés. Nem túl száraz, nem túl monoton, sőt, kifejezetten „pörgősen” sikerült megírni, bármilyen komolytalanul is hangzik ez, ne riasszon el senkit.

Horthyval kapcsolatos ellenérzéseimet egyébként alátámasztotta, eddig sem, ezután sem fogom sokra becsülni a Kormányzót – a szememben egy olyan szellemiséget képvisel, amelyet civilizáltabb országok már 1-2 évszázaddal ezelőtt kezdtek elhagyni.

2 hozzászólás
tyukisz>!
Turbucz Dávid: Horthy Miklós

Jó. Rég szerettem volna egy se nem fehérítő se nem feketítő könyvet olvasni Horthyról. Világosan kitetszik, hogy a szerző törekszik az objektivitásra és az is tud maradni.

madárka>!
Turbucz Dávid: Horthy Miklós

Korrekt kis könyv! Leginkább talán az tetszett benne, hogy nem próbálja piedesztálra emelni Horthyt, ugyanakkor nem ócsárolja, és nem szidja.
Emellett olvasmányos, és jól végigköveti a történteket.

Carlos71>!
Turbucz Dávid: Horthy Miklós

Jo konyv, de Bencsik konyve egeszebbnek tunik. Ez valahogy tul tomor. Amugy kivalo munka. Turbucz kimondottan nem szereti Horthyt, de ez nem erzodik a konyvbol, ugyhogy le a kalappal.


Népszerű idézetek

Milán>!

Horthy Miklóst hadvezéri és országkormányzói múltja már életében nemzeti történetünk legnagyobbjai közé emelte. […] a történetíró szigorú kritikájával és elfogulatlan tárgyilagosságával is megállapíthatjuk a vérbeli magyar úr és bátor katona, a győzelmes hadvezér és a bölcs államférfi történeti nagyságát.
Hóman Bálint (1940)


Hasonló könyvek címkék alapján

Lesznai Anna: Kezdetben volt a kert
Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet!
Szász Béla: Minden kényszer nélkül
Kuncz Aladár: Fekete kolostor
Nyári Gábor: A Sándor-palotától a ravatalig
Karczag Gábor: Ernesto Che Guevara
Gosztonyi Péter: A kormányzó, Horthy Miklós
Frenyó Zoltán: Prohászka Ottokár és a keresztény nemzeti újjászületés
Bódy Gábor: Egybegyűjtött filmművészeti írások 1.
Horváth Miklós: Maléter Pál