Libahajó 5 csillagozás

Turai Kálmán: Libahajó

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Eredeti megjelenés éve: 1984

>!
214 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635002947 · Illusztrálta: Barczánfalvi Ferenc

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina IP>!
Turai Kálmán: Libahajó

Gyerekkoromban véletlenül került hozzám. Aztán még vagy háromszor elolvastam. Nagyon hasonlít Fekete István műveire, de nem lehetne velük összetéveszteni, mert egyedi is. A XX. század első felében játszódik, olyan vidéken, ahol sose jártam, de úgy van megírva, hogy akár az én családom története is lehetne. Kiváló megfigyelőképesség, jó emberismeret, élvezetes stílus, nyugodt bölcsesség.
Ehhez képest a szerzőről az égvilágon semmit nem tudok, pedig hat helyen is utánanéztem. Ha bárki bármit tud erről az emberről (él-e még egyáltalán, ha él, akkor hol, és hogyan tudok neki levelet küldeni, hogy megköszönjem neki ezt a könyvet), akkor kérem, szóljon!

30 hozzászólás
Bazil P>!
Turai Kálmán: Libahajó

A Tiszántúl is született egy Fekete István. Csak őt úgy hívták, hogy Turai Kálmán.
Kezdhetném így is ezt a kis élménybeszámolót, de akkor valami bulvárszenzációra hajazna a dolog. Ezt meg nem akarom. Úgyhogy legyen elég annyi: sok mindenben valóban idézi a kedvenc íróm írásait. Legalábbis a göllei gyermekkorról szólókat, illetve a Tüskevár világát.
Mert a rengeteg kaland, a horgászatok (itt: peccőzés), a Tiszával, Holt-Tiszával való együttélés, a természet közelsége, a falusi élet, a főhős Csóri-Víg – Tutajos, és tanítómestere Öreg Ősze – Matula párhuzam nyilvánvaló és szembeszökő. Mint ahogy a határozott és karakteres stílus is. Egyszerre idézi a már említett Fekete Istvánt, de nekem eszembe jutott Móra és Móricz is.
De tényleg teljesen egyedi és különleges ez a stílus.
Telis-tele csodaszép leírásokkal, képekkel, tájszavakkal, a szereplők egyediek és életszagúak, a történetek kalandosak és vidámak. Vagy éppen szomorúak.
A kor is egyezik a göllei gyermekévekkel. Valamikor a múlt század elején kezdődik a történet, az Első világháború időszakában, és végigkövethetjük Csóri-Víg kisgyerekből legénnyé válását. Aztán egyszerre csak vége szakad a történeteknek.
Hol a folytatás???
Nagyon megszerettem ezt a könyvet, a történetek hőseit, és örömmel fedeztem fel ezt az új kedvencemet, az írót, Turai Kálmánt!

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Jesper_Olsen>!

– Ne ríjjanak, Julcsa néném! Mán csak mink hiányzunk a háborúból! Majd elintézzük mi egy-kettő, oszt gyövünk hazafele!
– Csak a háború el ne intézzen benneteket, fijajim! – nézte sötéten a jövőt az öregasszony.

21. oldal

3 hozzászólás
Jesper_Olsen>!

Magas, szikár alakja túlnyúlt a bokron. Vén kalapja a bokor tetején sötétlett keresztül. Mosolygó szeme ravaszul csillogott; bozontos szemöldöke, a ráncok, szarkalábak az arcán, nem tudták elrejteni az élettel kiegyezett ember bölcs derűjét. Bár a bánatosan lefelé konyuló bajusz, mellette a két mély vonás azt mutatták, hogy a kiegyezés nem volt valami könnyű.

14. oldal

1 hozzászólás
Jesper_Olsen>!

Széles a világon nem volt két olyan boldog ember, mint öreg Ősze, meg Csóri-Víg, ahogy ballagtak hazafelé. Az egyik, mert adott, a másik, mert kapott.
Hiszen mind a kettő egyformán öröm!

59. oldal

Jesper_Olsen>!

Öreg Ősze ifjúkorának a varázsát érezte muzsikálni szívében, maga is egészen beleringatódzott a múltba, amikor minden olyan szép volt, minden olyan csodálatos volt, mert nem az évektől homályosultszemű lelkén keresztül nézte a régi világot, hanem az ifjúság aranyló vágyakozásával kereste, kutatta a messzi jövőt.

115. oldal

Jesper_Olsen>!

A „három hírest” kedvelte a legjobban. Ezekből lesz valami!
– Különösen ebbűl a Csóri-Vígbűl! Akárcsak a nagyapja! Ha jól megy, még akasztófán is végezheti! – szokta mondogatni a cimboráknak.

108. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Döbrentei Kornél: Tiszóka
Halász Margit: Éneklő folyó
Zabos Géza: Tiszahát
Balogh István: Panna és Mágocs
Zabos Géza: Horgászoknak a Tiszáról
Nagy Illés: Közép-tiszai vízitúra-kalauz
Gyukics Péter – Tóth Ernő – Hajós Bence: Hidak mentén a Tiszán
Péch József (szerk.): A Tisza hajdan és most
Nagy Illés: Tisza menti kerékpártúra-kalauz
Pálfi Sándor: Hajózni muszáj…