メイドインアビス ​(Made in Abyss) 1. (Made in Abyss 1.) 4 csillagozás

つくしあきひと: メイドインアビス (Made in Abyss) 1.

隅々まで探索されつくした世界に、唯一残された秘境の大穴『アビス』。どこまで続くとも知れない深く巨大なその縦穴には、奇妙奇怪な生物たちが生息し、今の人類では作りえない貴重な遺物が眠っていた。アビスの不可思議に満ちた姿は人々を魅了し、冒険へと駆り立てた。そうして幾度も大穴に挑戦する冒険者たちは、次第に『探窟家』と呼ばれるようになっていく。アビスの緑に築かれた街『オース』に暮らす孤児のリコは、いつか母のような偉大な探窟家になり、アビスの謎を解き明かすことを夢見ていた。そんなある日、リコはアビスを探窟中に、少年の姿をしたロボットを拾い…?幻想と機械が入り混じる大冒険活劇、第一巻!

>!
154 oldal · puhatáblás · ISBN: 4812483808 · Illusztrálta: つくしあきひと

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

Qedrák P>!
つくしあきひと: メイドインアビス (Made in Abyss) 1.

Ez a történet fekete-fehér rajzokkal, angol nyelvre átírva is fájdalmasan gyönyörű. Bevallom, hogy a sorozat előtt nem hallottam róla, így főleg azért kezdett el érdekelni, hogy miben különbözik a mozgóképes verziótól, no meg azért, mert úgysem győztem volna kivárni a folytatást. :)

A történet röviden arról szól, hogy az Orth városában árva kislányként felnövő Riko az anyja példáját követve barlangász akarsz lenni. A barlangászok azok, akik a város közepén található feneketlen mélységet, az Abysst kutatják, amelyben egy ősi civilizáció hagyott mindenféle kincseket. A szintekre osztott Abyss mélysége nem ismert, de szinte mindenki érez egy titokzatos vonzódást, hogy lejusson a legaljára. Persze a feneketlen mélység nem veszélytelen hely: valamennyi szintnek megvan a sajátos flórája és faunája, amely többnyire életveszélyes ragadozókból, valamint mérgező rovarokból és növényekből áll. Nem feledkezhetünk meg az Abyss átkáról sem: lefelé mindenféle fizikai tünettel jár, ám az igazi csapást a hirtelen felfelé mozgás jelenti, mint valami barlangászokat érő keszonbetegség. Aki óvatlanul indul felfelé, nemcsak fizikai tüneteket produkál, de súlyos esetben elveszítheti emberi mivoltát is.

Rikót persze mindez nem érdekli. Miután találkozik egy titokzatos robotfiúval, Reggel, és egy titokzatos üzenetet kap rég halottnak hitt anyjától, elindul a mélység felderítésére. Töretlen optimizmusa, tettvágya és tudása eleinte átsegítik a bajokon, ám tapasztalatlansága és szeleburdisága okán képes hibázni, ilyenkor pedig mindig hasznos a mellette lévő Reg, aki a józan gondolkodás és az óvatosság elegyével kíséri a lányt, és védi meg kritikus szituációkban.

A mélyre tartó utazás persze nemcsak állandó ereszkedés, hanem egy kicsit ismerkedés az emberi természettel is. Néha olyan kérdéseket tár elénk a manga is, hogy azokat legfeljebb nehézsúlyú scifikben láttam viszont. Nanachi és Mitty története fekete-fehérben is annyira megrázó, hogy ott abbahagytam egy időre az olvasást, mert a halhatatlanság és az eutanázia párosát ilyen módon még azt hiszem senkinél nem láttam viszont. Az animében nem, a mangában viszont annál többet van jelen Bondrewd, aki Ozenhez és Riko anyjához, Lyzához hasonlóan egy fehér sípos barlangász. Ő azonban a megismerésért cserébe a humanitásából annyit adott fel, hogy nyugodtan tekinthetjük a végletekig racionális és kísérletezőkedvű antagonistát az Abyss doktor Mengeléjének.

A kissé gyerekes rajzok ne tévesszenek meg senkit, bár eleinte akár valami mesének is felfogható történetet kapunk, valójában arról van szó, hogy itt a gyerekszereplőket valóban gyerekeknek ábrázolják. A szerzőnek viszont lehetett valami becsípődése, mert a főhősei egy B-kategóriás fétisfilm eseménysorát is elszenvedik az utazásuk során. Érdekes, hogy az animében kicenzúrázták a mellbimbókat, amelyek a mangában ott vannak, de bezzeg Reg alkalmi kézműtétét és más „finomságokat” még részletesebben is megkapunk, illusztrálva, hogy az ezzel kapcsolatos szabályozás egy kissé ingatag talajon áll.

Ettől függetlenül persze a Made in Abyss egy remek történet, és még hosszasan tudnék írni róla, de lezárásként csak annyit mondok, hogy nagyon örülnék az anime folytatásának és a manga befejezésére is kíváncsi vagyok.

Kaosmagier>!
つくしあきひと: メイドインアビス (Made in Abyss) 1.

Aranyos és valamelyest érdekes történet egy különleges világban. Maga a történet kicsit kétes, mert az aranyos karakterek ellenére a történet kicsit komolyabbnak tűnik elsőre. Nagyon érdekel mit fognak kihozni belőle.

Ayamenohana >!
つくしあきひと: メイドインアビス (Made in Abyss) 1.

Történetileg elég érdekes ez a manga, legalábbis az alapötlete; bár nehéz megmondani, melyik kategóriának szánták. A rajza, ami egyébként kimondottan szép és nagyon részletes, inkább azt sugallja, hogy fiatalabb olvasóknak szánták, azonban már maga a történet felépítése és a tény, hogy a karakterek rettentő sokat szeretnek beszélni, arra utal, hogy idősebb olvasóközönségnek szánták.
A sztori egyébként alapjaiban véve a szokásos: egy fantasztikus világ tele rejtélyekkel és megoldandó feladatokkal; főhős párosunkat egy kotnyeles lány és véletlenül talált robotfiú alkotja, akikből az előbbi rettentő idegesítő, az utóbbi pedig kimondottan aranyos. Ráadásul a robotfiú elfeledett múltja lesz maga a titok, amire Riko és a többiek rá akarnak bukkanni, azaz hogy mit rejt a mélység, és honnan ered mind az a kincs, amit „bányásznak” a többiek.
Anno elkezdtem nézni az animét is, de az első talán két rész után abbahagytam; valahogy zavart, hogy a szereplők ilyen kis pindúr pandúrok, pedig a történet érdekes lenne. Talán újból nekiugrok majd.


A sorozat következő kötete

Made in Abyss sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

白井カイウ: 約束のネバーランド (Yakusoku no Neverland) 2.
暁佳奈 (Akatsuki Kana): ヴァイオレット・エヴァーガーデン (Violet Evergarden) 1.
涼風涼: 進撃の巨人 Before the fall (Shingeki no Kyojin: Before the fall) 1.
武礼堂 (Buredo): 天牢のアヴァロン (Tenrou no Avalon) 2.
武礼堂 (Buredo): 天牢のアヴァロン (Tenrou no Avalon) 3.
武礼堂 (Buredo): 天牢のアヴァロン (Tenrou no Avalon) 4.
武礼堂 (Buredo): 天牢のアヴァロン (Tenrou no Avalon) 1.
川原礫: ソードアート・オンライン (Sword Art Online) 1.
諫山創: 進撃の巨人 (Shingeki no Kyojin) 22.
スーザン コリンズ: ハンガー ゲーム (Hunger Games)