A ​lélek meggyilkolásának száz módja 35 csillagozás

Nárcisztikus személyek áldozatai mesélnek
Tuija Välipakka – Arja Lehtosaari: A lélek meggyilkolásának száz módja

Nárcisztikusnak ​a köznyelv az önmagába szerelmes embert nevezi. A férfiakra és nőkre egyaránt jellemző problémakör – amelyet a pszichológia nárcisztikus személyiségzavarnak nevez – azonban ennél sokkal szélesebb, összetettebb, és a népesség jelentős részét érinti. Nincs általános képlete, és a jelenséget a különböző szakmai irányzatok eltérően magyarázzák. Tény, hogy csecsemő- és kisgyermekkorban egy sor tényező (mint például az elfogadás hiánya, a gyermek énképének, önértékelésének a sérülése, a betarthatatlan szabályok, a félelem vagy éppen egy nárcisztikus szülő) olyan pályára viheti a személyiség fejlődését, amely végül nárcisztikus zavarba torkollik. Egy ilyen embernek legalább két arca van: az elbűvölő és a bántó. Az előbbit sokan ismerhetik, hiszen rendkívüli adottságai vannak mások megtévesztéséhez, manipulálásához. Az áldozatait is így hálózza be, ők előbb-utóbb szembesülnek a rejtett, sötét oldalával is: a bűntudatkeltéstől a lelki terrorig, a mocskolódástól a durva… (tovább)

>!
Pilis-Print, Budapst, 2011
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639788183 · Fordította: Márk Sarolta

Enciklopédia 11


Kedvencelte 2

Most olvassa 6

Várólistára tette 79

Kívánságlistára tette 60

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

TiaRengia I>!
Tuija Välipakka – Arja Lehtosaari: A lélek meggyilkolásának száz módja

Felvetődhet a kérdés, miért is kell nekem újra meg újra lemerülni a mélybe, hogy az életem legnagyobb traumáival foglalkozhassak ismét, mikor már korábban megtettem A Könyv olvasása során.

Pontosan azért, mert bármennyire is felkavaró, az ilyesmit jó időnként újra átismételni, mintegy mentálisan aláhúzva a fontosabb tanításokat és tanulságokat, ebben pedig a könyv abszolút méltó párja Bánki doktor úr könyvének.

Nem csupán az áldozatok történeteit ismerhetjük meg, de az összekötő szövegekben a miértekre is választ kapunk, miért és hogyan lesznek személyiségzavarosak egyes elhanyagolt gyerekek, ez pedig miként nyomja rá a bélyegét a felnőttkori kapcsolataikra. Mi történik, ha egy ilyen ember gyerekeként nevelkedünk, vagy ha életünk párjául választjuk, esetleg munkahelyi környezetben vagyunk kénytelenek együtt lenni vele? Laikusok számára is érthető magyarázatokat kapunk mindezekre.

Bánki könyve mellé szívből ajánlom a könyvet mindenkinek, akiket lelkileg erőszakoltak meg, akik éppen újraépítik a személyiségüket, akik még mindig keresik a kapaszkodókat ezen az úton, hogy végre elindulhassanak a gyógyulás felé. A könyv végére megintcsak hiszem, hogy ez lehetséges.

Kemény menet, de megéri.

Galambdúc>!
Tuija Välipakka – Arja Lehtosaari: A lélek meggyilkolásának száz módja

Tök véletlenül találtam rá erre a könyvre, miközben a szakdogámhoz kerestem anyagot a könyvtárban. Na, ezt vettem ki, mert a címe nagyon állat és a témája is érdekelt.
(Főleg, hogy a múlt alkalommal pont a nárcisztikus személyiségzavarról volt szó az egyik előadásunkon.)
Jobban körülnéztem magam körül, és bizony akadt néhány ember, akit ebbe a kategóriába lehetne sorolni. Ösztönösen menekülök ettől a típustól, aki alacsony önértékelése miatt állandó dicséretet és udvartartást igényel, a családja életét pedig ridegségével és dominanciájával pokollá teszi.
A könyv nagyon olvasmányos, rengeteg benne az egyéni esetbeszámoló, és az elméleti rész könnyen érthetőre van szerkesztve.
A borító? Hát az egyik legkreatívabb, amit mostanában láttam. Nárciszok és láncfűrész – mindez a nárciszka kezében, ahogy a könyvben ezt a személyiséget hívják.
Ami fontos gondolat még: az, hogy valakinek sanyarú gyerekkora volt és személyiségzavara lesz, vagy egyéb lelki bántalmai, nem menti fel annak felelőssége alól teljes mértékben, hogy felnőtt korára szörnyeteg váljék belőle és terrorizálja a környezetét!
Vesszőparipámmá vált az önismeret, ez sok más mellett, ebben is segíthet (az áldozatoknak főleg, csak kérjenek segítséget).

7 hozzászólás
Andaxin>!
Tuija Välipakka – Arja Lehtosaari: A lélek meggyilkolásának száz módja

Egy halom esetből nehéz nem jónak érezni az olyan könyvet, aminek a címéből és fülszövegéből is világos, hogy esetekről fog szólni. Továbbá ha van benned kellő empatikus készség, akkor kb minden oldalon elhűlsz, hogy te jó ég, ezt hogy lehetett bírni, hogy lehetett ebben a közegben kibírni egy napot is? Nárcisztikus szülő uralma alatt felnőni borzalom, és gyakorlatilag lehetetlen még terápiával is kijönni a sérülésekből, hiszen eleve rosszul lettél bekötve az érzelmi zsarolások, jutalmazások/megvonások ok-okozati összefüggései miatt. Engem sem kímélt meg az élet ilyen ismerőstől, de legsajnálatosabban még a szülőtől sem, akivel szemben tényleg csak az az egyetlen működő/üzemképes bánásmód, hogy nullára állítottam minden szintű kapcsolattartást. A finneknél úgy érzem, még szörnyűbb lehet a jelenség.

Black_Venus>!
Tuija Välipakka – Arja Lehtosaari: A lélek meggyilkolásának száz módja

Nagyon fontos, sokak életét megkeserítő jelenséget magyaráz el, és illusztrál példákkal. Úgy tűnik, az élet minden területén lehet találkozni ilyen emberekkel, akik valamilyen oknál fogva a romboló önimádatukkal, illetve az öngyűlöletük kivetítésével másokra révén érik el, hogy ők jól járjanak, még ha ez nem is járna nekik a teljesítményük okán. Folyamatosan kihasznál? Megaláz, megver, kihasznál, zaklat, hisztizik, téged hibáztat, a hátad mögött szidalmaz, pedig nem adtál rá okot? Hízeleg, de ha nálad jobbat talál, elhagy? Mindig csak szamár lehetsz, amíg nincs ló?
Ha átgondolom, hogy a környezetemben milyen sokakban van meg legalábbis az egészségtelenbe hajló nárcizmus (még, ha személyiségzavarig nem is fokozódik), és ez milyen sokszor megnehezíti vagy megkeseríti a környezetük életét (és időnként az enyémet is), nos, akkor ez egy kicsit el is szomorít. Mert könnyű azt mondani, hogy az ember bármikor odébb állhat, ha nem tetszik neki a partnere, barátja, munkatársa, stb. viselkedése, de mind tudjuk, hogy nem olyan könnyű ezt megtenni, és nem mindenki elég erős ahhoz, hogy kilépjen egy bántalmazó kapcsolatból, még akkor sem, ha hosszú távon jobban járna.
Igazából felháborító, hogy a nárcisztikusok áldozatai általában éveket pazarolnak el az életükből arra, hogy feldolgozzák az őket ért sérelmeket, amelyekre pedig nem is szolgáltak rá. Nagyon bosszantó ez.

Redpanda>!
Tuija Välipakka – Arja Lehtosaari: A lélek meggyilkolásának száz módja

A könyv a narcizmust veszi górcső alá, amelyet a szakirodalom az egyéb specifikus személyiségzavar körébe sorol. „Narcisztikus személyiségzavarról beszélünk, ha a viselkedési mintázat észrevehetően eltér az azonos kultúrához tartozó személyek észlelési, gondolkodási, érzelmi mintáitól, különös tekintettel a más emberekhez való viszonyulás módjára.”(61.o)
A narcizmus férfiakra és nőkre egyaránt jellemző. Minden narcisztikus személyre (köznyelven önmagába szerelmes emberre) hasonló tünetek jellemzőek, csak a jegyek intenzitása más. A narcisztikus személy öntelt, mások érzéseit, igényeit nem képes figyelembe venni, hiányzik belőle az empátia, folyamatos csodálatra van szüksége, s a többi embert a saját céljainak elérésre használja. Emellett pedig amely minden narcisztikusra jellemző, hogy támadó, manipuláló és kontrolláló.
A könyv bemutatja a személyiségzavar tüneteit, és mindezt áldozatok beszámolóival támasztja alá. Majd ahhoz is ad ötleteket, hogy hogyan teheti túl magát az áldozat a lelki, sokszor fizikai bántalmazáson. Normális helyzetben az ember a következő fázisokon megy keresztül: krízishelyzet- sokkos állapot- realitás fázisa- felismerés- munka.
Ha már eldöntötted, hogy leválsz a narcisztikus személyről -írja a könyv- a következő tanácsokat fogadd meg:
• Fogadd el önmagad!
• Beszélj! (Magáról a megpróbáltatásról azokkal, akikkel te szeretnél.)
• Írj! (Ha összefoglalod mi történt veled, akkor világosabban látod a dolgokat.)
• Álmodozz és tervezz! (Legyél az a csodálatos ember, aki valójában vagy!)
• Ne hagyd, hogy használjanak!
Nagyon kemény olvasni, pláne akkor, ha egy-egy áldozatban közeli ismerősödre vagy éppen magadra ismersz, de az áldozatok beszámolói, bár sokszor lesújtóak, erőt adnak:
„Az álmok szárnyakat adnak”
„Mondd, hogy vannak álmaid! Ugye vannak? Mondd, hogy nem vagy lábtörlő, akit a földbe taposnak! Gondolj arra, amit te magad szeretnél, és kezdd el szépen, egyenként megvalósítani a dolgokat. A lottófőnyereményt leszámítva minden lehetséges, csak akarni kell.” (Oodes) 246.o.

Lizavell>!
Tuija Välipakka – Arja Lehtosaari: A lélek meggyilkolásának száz módja

Nagyon hasznos könyvnek találtam. Ha valaki épp egy nárcisztikus személlyel folytatott párkapcsolatból lép ki, akkor ez az írás sokat tud segíteni, hogy megértse a miérteket. Az elfogadás, és a lezárás is könnyebb.
Persze nem feltétlen csak ebben az esetben hasznos, hiszen ha fel tudjuk ismerni a nárcisztikus személy ismérveit (ami szerintem az információk bírtokában is nagyon nehéz, hisz kiváló színészek legtöbbször..), kisebb rá az esély, hogy áldozattá válunk.

Nem párkapcsolati vonatkozásban, szülő-gyermek viszonyban is, ha megérted, hogy hogyan müködik a nárcisztikus szülő, könnyebb megbocsátani, elengedni a haragot.

Szuper könyv, érdemes elolvasni. :)

giny >!
Tuija Välipakka – Arja Lehtosaari: A lélek meggyilkolásának száz módja

Több könyvet elolvastam a témában, mire rájöttem, hogy a kérdéseimre nincsenek kompakt kis válaszok, hanem van egy hosszú út, amin egyes könyvek jobban segítenek tovább haladni, mások pedig kevésbé. Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról c. átfogó műve után számomra ez a könyv a „második helyezett”, mert szintén sok gondolatot indított el bennem, apró felfedezésekkel, ráismerés-élményekkel és megerősítésekkel gazdagodtam általa. Sok sorstárs mesél el benne kísértetiesen egyforma történeteket, szerintem ezeket mindenkinek el kellene olvasnia már kamaszkorában, hogy messziről felismerje ezt a viselkedésmintát és tisztában legyen vele, hogy ami túl szép, hogy igaz legyen, az nem is az…

Nicole_Kinney I>!
Tuija Välipakka – Arja Lehtosaari: A lélek meggyilkolásának száz módja

Kezdem mazochistának érezni magam, hogy egyik könyvet olvasom a témában a másik után… A visszaemlékezések döbbenetesek, olyan elképesztő gonoszságról szólnak, amiről el sem hinné az ember, hogy létezik. Éppen ezért jólesett a végén feloldásnak „Nárciszország” bemutatása, még ha ez fekete humor volt is. Tényleg olyan, mintha létezne egy titkos kézikönyv a nárcisztikusok számára, ami leírja nekik, hogyan tehetnek tönkre mindenkit maguk körül. Nem értem, miért jó ez nekik, és hiába olvastam sokat róluk, nem tudom felmenteni őket. Az ebben a könyvben felidézettek zömének börtönben lenne a helye, de élete végéig. Az öt csillag az áldozatok erejének szól – hihetetlen, mit ki nem bír az emberi lélek. Nekem viszont most egy darabig vidámabb olvasmányok kellenek, mert ez tömény depresszió.

dorcika>!
Tuija Välipakka – Arja Lehtosaari: A lélek meggyilkolásának száz módja

Nagyon jól és érthetően írja le a nárcizmust, vagyis inkább a nárcisztikus személyiségzavart, sok személyes beszámolóval illusztrálva azt. Legszívesebben odanyomnám mindenki kezébe, hátha ettől csökkenne a bántalmazó kapcsolatok száma. Talán az áldozatok is könnyebben megértenék, hogy senki nem érdemel ilyen bánásmódot, és hogy mindig van remény a változtatásra – de ahhoz lépni kell.

MissWenut P>!
Tuija Välipakka – Arja Lehtosaari: A lélek meggyilkolásának száz módja

Nekem nagyon tetszett. Egyáltalán nem számítottam semmire, egy ismerősöm adott pár könyvet, hogy neki már nem kellenek (kidobta őket). És ez is közte volt. Eddig semmit nem tudtam erről a nárcisztikus problémáról. És most rádöbbentem, hogy én nagyon sok ilyen embert ismerek. És így már nagyon sok minden világos. És így, hogy tudom, hogy ez egy létező jelenség, egész máshogy fogok én is hozzáállni a jövőben ezekhez a helyzetekhez, és emberekhez. Nekem sokat segítettek az itt leírt tapasztalatok. Szerintem mindenkinek el kellene olvasnia. Mert ilyen embereket biztos mindenki ismer.


Népszerű idézetek

TiaRengia I>!

A bántalmazás nem helyénvaló. Az áldozatnak nem kell megértenie azt, aki bántalmazza őt. És nem feladata, hogy segítsen rajta.

135. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bántalmazás
6 hozzászólás
TiaRengia I>!

Az áldozatok is beismerik, hogy a nárcisztikussal megélt szép pillanatok egy fokkal szebbek voltak, mint a bárki mással megosztott élmények. A nárcisztikus újra és újra csúcsélményeket kínál az áldozatának, ezzel tartja fogva őt, aki így elkezd vágyakozni a „túlságosan szép" pillanatok után. Az áldozat számára így válik a legjobb, legcsodásabb társsá, hiszen senki más nem tudná ezeket megadni neki. A nárcisztikus eltorzítja áldozata valóságképét, aki egy furcsa mesevilágban találja magát, ahol minden tükör görbe. Észleli a rossz közérzetet, de nem érti, mi okozhatja azt. Egyre inkább próbál a nárcisztikus kedvében járni, csak hogy ismét kiélvezhesse annak elbűvölő oldalát. Az áldozat is hozzászokik, hogy egyre többet akarjon a saját narkotikumából. Ebből azt gondolhatnánk, hogy az áldozatok is eredendően a csúcsélményeket keresik. Valójában az áldozatok megszokják ezeket a túlcsorduló élményeket, vagy a nárcisztikussal, vagy már gyermekkorukban, és nem veszik észre a hétköznapok abszurditását.

82. oldal

5 hozzászólás
TiaRengia I>!

A szakértők egy része azt állítja, hogy bárki áldozatává válhat egy személyiségzavarosnak. A másik részük szerint ez nem így van: az áldozat is bizonyos jellemvonásokkal kell, hogy rendelkezzen.
Mindenesetre azok az emberek tekinthetők veszélyeztetettnek, akiknek az önértékelésében éppen egy hízelgés méretű rés található. Az az ember is veszélyben van, aki túl gyakran keresi önmagában a hibát, önostorozó, és aki mások hibás tetteinek okát is hajlamos saját magában megtalálni. Veszélyben vannak a túl kedves emberek is – azok, akik gyerekkorukban hozzászoktak ahhoz, hogy bízzanak másokban és ugyanezt teszik most is; a túlzott mértékben udvarias emberek, a gyerekek, munkakapcsolatokban a beosztottak, valamint az anyagilag függőségben lévők; azok, akikben él a vágy, hogy észrevegyék őket, hogy biztonságban érezzék magukat, és irányítsák őket; a függő és a gátolt személyiségek; azok, akik bizonytalanságtól szenvednek és folyamatosan munkálkodik bennük a kisebbrendűség-tudat; azok,akikben erős a kötődés iránti igény és az elfogadás iránti vágy, illetve akik félnek az elhagyástól.

126. oldal

11 hozzászólás
TiaRengia I>!

A megalázás a keménység álarca mögé bújtatott gyengeség.

101. oldal

selfmadehell P>!

A gyerek javát az szolgálja, ha a nárcisztikus szülővel minél kevesebbet találkozik. Akármilyen igazságtalanul hangzik is, mégis ez lenne a gyermek számára a legjobb, ha bele merünk gondolni.

189. oldal

Kapcsolódó szócikkek: narcizmus
TiaRengia I>!

[…] a bántalmazott gyermek a traumáját egészen felnőttkoráig hordozza, a párkapcsolataiba, a szülő-gyerek viszonyba és a munkahelyére is magával viszi.
Annak ellenére, hogy az adott személy nem lesz nárcisztikus, mégis érezhet bénító bűntudatot, szégyent, jelentéktelenséget, amely megakadályozhatja abban, hogy kiegyensúlyozott felnőttként, társként vagy barátként cselekedjen. A szorongás, a fenyegetettségérzés, a felfokozott lelkiállapot, a zaklatottságés a kényszeres cselekvések is a fel nem dolgozott gyermekkori traumák következményei.

23-24. oldal

TiaRengia I>!

Az áldozatot felőrli a folyamatos készenléti állapot, a gondolatai és érzelmei kinyilvánításától való félelem, a másik dühkitöréseinek kikerülése, valamint a közhangulat naponta történő radarozása. Romboló, ha ilyen az élet normálisnak tekinthető légköre.

85. oldal

moni79>!

Túl kedves vagy? Szívesen jársz mások kedvében? Az önbecsülésed, önértékelésed alacsony? Megteszel olyan dolgokat is, amelyeket egyébként nem is szeretnél? Gyötör az önfeladás iránti kényszer vagy szükséglet? Hiszel a szerelem (mindent meg-) gyógyító erejében? Más boldogsága és jóléte előbbre való a sajátodénál? Könnyen hibáztatod magad? Gyerekként el kellett titkolnod az igazi érzéseidet? Hozzászoktál ahhoz, hogy feltételes, nárcisztikus szeretetet fogadj el? A szakértők azt mondják, hogy ha ezekre a kérdésekre igennel feleltél, igazi álompár vagy egy nárcisztikus személy részére.

69. oldal

Kapcsolódó szócikkek: narcizmus
selfmadehell P>!

Ha a családod erőszak fenyegetettségében él, az a legbiztonságosabb, ha bejelentés nélkül távozol.

257. oldal

Kapcsolódó szócikkek: narcizmus
TiaRengia I>!

A nárcisztikusnak nehéz kikapcsolódnia és pihennie, mivel egyáltalán nem látja be ennek szükségét. Ő mindent kibír és mindenre képes. Saját elgondolása szerint akár alvás és evés nélkül is képes lenne életben maradni, ha azt akarná – rá az ilyen „jelentéktelen tényezők” nincsenek hatással. Ez persze téveszme, amelyet csupán mások felé akar közvetíteni saját nagyszerűségéről. Az, hogy a saját szükségleteit semmibe veszi – szerinte – feljogosítja őt arra, hogy más embereket lenézzen, ha azok történetesen elfáradnak, vagy gyengék. (Aztán ugyanez a személy elképesztő módon képes a saját fájdalmára panaszkodni és előadja, hogy nincs még egy ember, akinek olyan nehéz lenne az élete, mint az övé – majd pedig elvonul délutáni sziesztára…)

50. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nárcisztikus személyiségzavar

Hasonló könyvek címkék alapján

Paul T. Mason – Randi Kreger: Ne lépkedjünk tojásokon
Shannon Thomas: Gyógyulás a rejtett bántalmazásból
Gegesi Kiss Pál – P. Liebermann Lucy: Személyiségzavarok gyermekkorban
Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról
Oravecz Lizanka – Orosz Ildikó: Lizanka
Daniel Keyes: Az ötödik Sally
Döme László: Személyiségzavarok
Lévay Anikó: Borderline személyiségzavarom van
Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy!
Kuritárné Szabó Ildikó: Borderline személyiségzavar