A ​kviddics évszázadai (Harry Potter) 703 csillagozás

Tudor Hushpush: A kviddics évszázadai Tudor Hushpush: A kviddics évszázadai Tudor Hushpush: A kviddics évszázadai Tudor Hushpush: A kviddics évszázadai

Hushpush úr könyvében örömét lelheti mindenki, aki rendszeresen játszik vagy néz kviddicset, illetve akit érdekel a tágabb értelemben vett mágiatörténet.

Eredeti mű: Kennilworthy Whisp: Quidditch Through the Ages

Eredeti megjelenés éve: 2001

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2017
136 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245194 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Debrecen, 2016
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633241493 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Pottermore, 2016
64 oldal · ISBN: 9781781103807 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Harry Potter

2047 tag · 7608 karc · Utolsó karc: 2018. július 18., 09:35 · Bővebben


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Rita Vitrol

Helyszínek népszerűség szerint

Roxfort


Kedvencelte 49

Most olvassa 20

Várólistára tette 135

Kívánságlistára tette 265

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Gorkie P
Tudor Hushpush: A kviddics évszázadai

Ez volt a 3. olvasásom.
Mindig mondom, hogy Rowling egy zseni. Ilyen aprólékosan kidolgozott világot alkotni, és akkor még a Kviddicsnek is külön történelmet eszelt ki. Bámulatos!

>!
zuna19 P
Tudor Hushpush: A kviddics évszázadai

Hűha ez nagyon komoly. Végig mosoly volt az arcomon, amíg olvastam. Varázslatos az egész. Amilyen picuri könyv, annyira sok infót sűrített bele az író. Amennyit csak lehet a témában leírta, sőt még többet is. Nekem lehet, még egyszer el kellene olvasnom, hogy felfogjam, de már a szememet is alig bírom nyitva tartani. Nagyon tetszett.
Jó volt olvasni a játék kialakulásáról és fejlődéséről, terjedéséről.

>!
gabiica P
Tudor Hushpush: A kviddics évszázadai

Érdekes volt és számomra nagyon olvasmányos. Sok információt lehet belőle megtudni, de emiatt egy kicsit száraz is. Ennek ellenére tetszett, hiszen valószerűbbé teszi a kviddics világát, amit a könyvekből megismerhettünk.
A cikesz születése volt a kedvencem, ez mindig is nagyon érdekelt, különleges volt, bár kissé talán „morbid”.

>!
Levandra P
Tudor Hushpush: A kviddics évszázadai

Gondoltam volna valaha, hogy sporttal kapcsolatos szakkönyvet fogok olvasni? Soha! Nem mintha szükségem lett volna bármilyen sportág áthatóbb tanulmányozására. Mindazonáltal, ha ennek a szakkönyvnek köze van J. K. Rowlinghoz és a kviddicshez, ám legyen!

http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2017/09/tudor-hushpush…

2 hozzászólás
>!
csillagka P
Tudor Hushpush: A kviddics évszázadai

Tisztelt kviddics iránt elkötelezett érdeklődök!
Szeretném megalapítani a Moly kviddics szakosztályt ahová ügyes és saját sportseprűvel rendelkező jelentkezők leveleit várom.
Mágikusan elrejtett pálya és eszközök rendelkezésre állnak, edzés minden szerdán és pénteken.
Hoppolási lehetőség ellenőrzött körülmények között megoldott.
Kérem jelentkezést a családi bagollyal küldje el, és fokozottan figyeljen a bagoly higiéniájára mivel mióta a mugli hetedikes biológiakönyv feladatként említi a bagolyköpet gyűjtés, minden mugli gyerek az én kertem körül próbálja a feladatát teljesíteni.
Sportársí üdvözlettel
csillagka

2 hozzászólás
>!
Evelena
Tudor Hushpush: A kviddics évszázadai

Annyira meglepődtem, hogy mennyire kidolgozott ez a kiegészítő kötet is. A kviddics eredete, csínja-bínja, jelenlegi státusza, a csapatok. Annyi minden van itt, olyan sok ötlet.
Szerencsére a tankönyvi hangulat és kidolgozottság mellett a megmosolyogtató sorok sem maradtak el. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen jól fogok szórakozni rajta. Azt bizony hozzá kell tenni, hogy ennyi adatot befogadni ilyen kevés oldalon nem egyszerű…. szinte láttam magam előtt, hogy Hermione kívülről fújja az egészet.
Az írónő képzelete ebben az apró kötetben is szárnyal. :)

>!
Niitaa P
Tudor Hushpush: A kviddics évszázadai

Aranyos kis könyvecske, rengeteg érdekes információval. Jobban élveztem, mint a Legendás állatokat, nem volt annyira száraz.
Dumbledore előszava már nagyon megmosolyogtatott. :)
Jó megtudni, hogy mi az aranycikesz története. Szívemhez mégis a skótok álltak legközelebb. Szerencsétlen barbár nép… ők mindig megszívták :D Vajon Jamie egyeneságú leszármazottja valamelyiknek? :D

2 hozzászólás
>!
Milli88 P
Tudor Hushpush: A kviddics évszázadai

Jópofa kis könyvecske.
Kicsit tartottam tőle, hogy nagyon száraz lesz. Szerencsére voltak benne nagyon érdekes részek. Sokkal jobban megismerhettem a kviddics szabályait, már mindent átlátok. Tiszta profinak érzem magam. xD
Különösen tetszett az aranycikesz születése rész. Mondjuk az kevésbé, amikor kinyírták szegény kis madárkát. A fejlődésről szóló rész is izgalmas volt.
Nekem kicsit száraz volt A kviddics a világban és A versenyseprű fejlődése című részek. De ezeket ellensúlyozta a könyv többi érdekes és vicces része.

>!
gumicukor
Tudor Hushpush: A kviddics évszázadai

Ezt a kis könyvecskét is imádtam, ugyanúgy, mint a Legedás állatokat. :) Sőt, azt hiszem, egy kicsit jobban is…

>!
pwz ISP
Tudor Hushpush: A kviddics évszázadai

Azoknak, akik A kviddics évszázadai olvasása után azt írták, hogy „végre el tudtam olvasni egy sportról szóló könyvet”, meg hasonlók, jó hírrel szolgálhatok! :) Szerintem képesek más sportágról is ilyen stílusú könyvet elolvasni, ugyanis ez nem más mint a foci roxforti vetülete! :D
Az írónő nem csinált mást, mint a régi, 19. század végén, 20. század elején először Angliában, majd Skóciában a labdarúgásról és a rögbiről megjelent kis füzetecskéket vette alapul. Arra „húzta rá” – egyébként nagyon jó érzékkel – eme mágikus játék mesébe illő kialakulásának elemeit, kezdve a Reggeli Próféta-ból vett cikkrészletekkel és naplórészletekkel. A csapatnevek – és csapatok – közül nem egy kísérteties, avagy „varázslatos” hasonlóságot mutat a valósággal. Pl. a Montrose Magpies focis alteregója a Notts County FC, „a világ legrégebbi, ma is létező profi labdarúgó klubja:1862-ben alapították”. Színük szintén fekete-fehér és a becenevük is megegyezik az MM-vel: „Magpies”, vagyis „Szarkák”. :D (Nem keverendő össze az 1879-es alapítású skót Montrose FC-vel, az csak a nevük „előtagja” ;D) De az egyes földrészek kviddics-történelme is – kiváltképp az USA-é, ahol valami elfajzott verziót játszanak, egy-az-egyben a futball-amerikai foci kialakulását figurázza! :D
Nálunk az 1920-as, 30-as években jelentek meg hasonló kis könyvecskék. A kedvencem ez, ami a vízilabdáról szól, magyarul:
Vízipólólexikon
Ez a Vízipólólexikon méretben, terjedelemben és a feldolgozás tematikáját is beleértve az angol futball-ismertetők legjobb hazai példája – vagyis tisztára A kviddics évszázadai! :)

Szóval, nincs új a nap alatt, csak a régi dolgokat elő kell venni az árnyékból, leporolni, kicsit fényesíteni, glancolni rajtuk és aki nem ismeri a hátteret, annak ez is új lesz, mint az újszülöttnek minden, amivel először találkozik! :D :D :D

Egyébként meg remek kis összeállítás! Jókat nevettem a foci-kviddics párhuzamokon! :) Kedvenc ál-sport könyvem lesz! ;)

>!
Animus, Budapest, 2001
64 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639307238 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár · Illusztrálta: J. K. Rowling
12 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Lahara ISP

Figyelmeztetés: Aki eltépi, szétszakítja, megcsonkítja, összegyűri, behajtja, olvashatatlanná teszi, elrútítja, összemaszatolja, beszennyezi, dobálja, elejti vagy bármely egyéb módon megrongálja ezt a könyvet, illetve nem a megfelelő óvatossággal és tisztelettel bánik vele, az a tőlem telhető legszörnyűbb megtorlásra számíthat.

1. oldal Irma Cvikker könyvtáros figyelmeztetése

2 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

Bevallom, nem volt könnyű rávennem Madam Cvikkert, hogy váljon meg az egyik rábízott könyvtől, engedje, hogy lemásoljuk és szélesebb körben terjesszük azt. Mikor elmondtam, hogy a művet muglik számára is hozzáférhetővé kívánjuk tenni, könyvtárosnőnk átmenetileg elvesztette beszélőképességét, és hosszú percekig nem mozdult, nem is pislogott. Miután magához tért, együttérző figyelmességgel érdeklődött józan eszem holléte felől.

7. oldal, Előszó

>!
Valcsa

Hushpush úr kimondottan ígéretes tehetségű szerző. Ha így folytatja, előbb-utóbb
együtt fényképezkedhet velem!
(Gilderoy Lockhart, az Egy elbűvölő ember szerzője)

4. oldal, A kviddics évszázadairól írták

>!
Lahara ISP

Mily csoda volt ama légi kaland!
Fent a cikesz és a pálya alant.
Szálltam a szélbe', de, jaj, azután
jött az a gurkó – s a púp a kupán.

47. oldal Jambikus Ingolf költeménye

>!
Valcsa

Híres kabalaállatukat, Barnyt, a pisze denevért többek között a vajsörreklámokból ismerhetjük (Barny mondja: Vajsört vedelj! / Kérek minden denevért, / igyon bátran, de ne vért!)

Hetedik fejezet (Nagy-Britannia és Írország kviddicscsapatai)

>!
Belle_Maundrell 

Egy hatéves szeplős fiúcska könnyeit törölgetve hagyta el a termet.
„Úgy szerettem a stoogingot – szipogta a Reggeli Próféta tudósítójának. – Mindig együtt nevettünk apuval, amikor a hajtók kilapították az őrzőt. Nem is akarok többet kviddicsmeccsre menni!”

>!
Frank_Spielmann I

Az Erdély és Flandria között lezajlott döntőt a kviddicstörténet legdurvább mérkőzéseként tartják számon. A játékosok rengeteg, korábban soha nem látott szabálytalanságot követtek el, pl. egy hajtót görénnyé változtattak, az egyik őrzőt megpróbálták pallossal lefejezni, s az erdélyi csapat kapitánya száz vérszopó denevért eresztett ki a talárja alól.

48. oldal, A kviddics a világban

>!
Belle_Maundrell

A KVIDDICS TÖRTÉNETE a legnépszerűbb művek közé tartozik a Roxforti Iskolakönyvtárban. Könyvtárosnőnk, Madam Cvikker elmondása szerint a diákok napi rendszerességgel „mancsolják, nyálazzák, és minden módon bántalmazzák” a kötetet – márpedig ez a legnagyobb olvasói elismerés jele.

7. oldal, Előszó

Kapcsolódó szócikkek: Roxfort
>!
Belle_Maundrell 

A Csúzlik huszonegyszeres bajnokok, de utoljára 1892-ben vihették haza a kupát, s teljesítményük az elmúlt több mint száz évben nem volt valami fényes. (…) Jelmondatukat 1972-ben „Győzni fogunk!”-ról „Fohászkodjunk, és reméljük a legjobbakat!”-ra változtatták.

Nagy-Britannia és Írország kviddicscsapatai

1 hozzászólás
>!
U_Viki

A szabályok természetesen „arra valók, hogy megszegjék őket”.


A sorozat következő kötete

Harry Potter sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Csillagpor
Terry Pratchett: Csip-csap népek
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény
Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan: Mit vegyünk egy árnyvadásznak, akinek mindene megvan?
Galadriel Waters – Astre Mithrandir: Roxfort titkai
Elisabetta Gnone: Ég veled, Fairy Oak!
Naomi Novik: Rengeteg
Diana Wynne Jones: A másik palota
Debra Doyle – James D. MacDonald: Mágusiskola
Rachel Hawkins: School Spirits – Kísértetsuli