Vízinövények 16 csillagozás

Tuba Zoltán: Vízinövények

1987 ​- Rajzolta Bíró Krisztina
A szárazon csodákat művelő ember ősi vággyal vonzódik a vizekhez és környékükhöz, a természet legüdébb foltjaihoz. Nem csoda, hiszen a vízi, lápi és mocsári világ semmi máshoz nem hasonlítható. A folyószabályozások és a lecsapolások előtt hazánk jelentős részét uralta a víz élővilágával. Csodálatos és félelmetes volt ez egyszerre. A múlt század közepi Bodrogköz lápvidékéről írja a krónikás: „Sok község él csupa lúdtenyésztés-nádlás vagy csíkhalfogásból, marhát őriz, a lápot használja, szántóföldje nincs…”
Egykor hazánk nagy részét uralta a víz csodálatos és félelmetes élővilágával. A vizek, lápok elzártságuk révén háborítatlanul őrizhették mára megtizedelődött növényritkaságaikat, melyek még mai is számtalan meglepetést tartogatnak.
Kötetünkben a tavaink, folyóink, nyílt vizeinek és partjainak növényeit mutatjuk be a mocsarak és lápok titokzatos növényzetével együtt. Utalunk arra is, hogy e növények élelemforrásként, gyógyírként és… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Búvár Zsebkönyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 1995
64 oldal · ISBN: 9631172635 · Illusztrálta: Bíró Krisztina
>!
Móra, Budapest, 1987
62 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631152421 · Illusztrálta: Bíró Krisztina

Enciklopédia 4


Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

negoti P>!
Tuba Zoltán: Vízinövények

Szinte sosem járok vízpartok, nádasok közelében ezért nagy a valószínűsége, hogy sosem fogok találkozni ezekkel a növényekkel élőben (bár, soha ne mond, hogy soha), de ennek ellenére nagyon érdekes dolgokat lehet megtudni ebből a könyvből. Pl. a vízinövények sok faja ehető (persze, vannak mérgező részei), gyógynövény, sok része felhasználható nem csak evésre és vannak védett és szigorúan védett fajai.


Népszerű idézetek

tschk>!

Sulyom (Trapa natans). Gyoszomnak is nevezik a Bodrogközben. … Szarvas termése egykor kedvelt csemege és fontos néptáplálék volt. … A csónak végéből lompos juhfarokkal halászták. Főzve vagy sütve fogyasztották magas keményítőtartalmú termését, de kenyér és puliszka is készült belőle.

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sulyom
6 hozzászólás
>!

A szárazon csodákat művelő ember ősi vággyal vonzódik a vizekhez és környékükhöz, a természet legüdébb foltjaihoz.

(első mondat)

>!

A folyószabályozások és lecsapolások előtt hazánk jelentős részét uralta a víz élővilágával. Csodálatos és félelmetes volt egyszerre.

3. oldal

MissWenut P>!

Kálmos (Acorus calamus). Hazánkba a XVI. században került Kelet-Ázsiából, és kivadult. Gyökere fehér, szivacsos állományú. szára négyélű, amely egyetlen, fényes, hosszú szálas, kard alakú buroklevélben folytatódik. Ennek hónaljában fejlődik oldalra nyomott húsos, tömött torzsavirágzata. Nálunk termést nem érlel; gyöktörzzsel szaporodik. Gyöktörzse tartalmazza a gyógyszerként használt, étvágygerjesztő kálmosolajat. Felhasználja a parfüm- és a likőripar is (pl. a gin zamatanyaga). Védett!

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gin · kálmos · XVI. század

Hasonló könyvek címkék alapján

Borhidi Attila: Az erdő élete
Reviczky Béla: Kutyák
David Burnie: A fa
Paul Sterry: Nagyító alatt a trópusi esőerdő
Rudolf Engel-Hardt: A természet csodái
Sandra Noa: Az erdő
Növények
Susanne Riha: Első természethatározóm
Nicole Bustarret: Mezei virágok
Heike Herrmann – Andreas Zeugner: Vadvirágok