A ​torony titka 9 csillagozás

Trux Béla: A torony titka

Réges-régen, amikor lovagok és várkisasszonyok még nem csupán a mesékben léteztek, egy rózsával beborított várban három gyerek ábrándozott a jövőről. Az egyikük arra vágyott, hogy híres hős lehessen, aki izgalmas kalandok során esik át. A másikukat a tudomány érdekelte, a titkos főzetek, míg a harmadik – lány létére – legszívesebben az íjászatot gyakorolta. Csakhogy a szüleik ennél sokkal hétköznapibb sorsot szántak nekik…
Azonban egyszer csak különös események sora veszi kezdetét a várban. Furcsa hangok kélnek, s mintha a felszín alatt olyan titkok lappanganának, melyek nyitját nem akarják megosztani a három testvérrel. Talán még az is lehetséges, hogy a csendes éjszakákon elmesélt kísértethistóriák nem pusztán a képzelet szüleményei? Vagy valami egészen más motoszkál az egyik, árnyakkal teli toronyban?

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

>!
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155999116

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Trux Béla: A torony titka

Trux Béla finoman elülteti a valóságos történelmi eseményekre, tényekre való kíváncsiságot az ifjú olvasókban. Ez a kíváncsiság pedig bizonyára beérik a későbbiekben, így kell a fiatal olvasókat bevonni a történelem kalandos útvesztőibe. A történetben az a legjobb, hogy akad benne gondolkodni- és mondanivaló, tanító jellegű információ, és még humorból sincs hiány.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/12/a-torony-titka.html

>!
Gelso P
Trux Béla: A torony titka

Ez egy nagyon kedves könyv, nagyon élveztem a humort, a három gyerek tündéri. A testvéri szeretet ábrázolása nagyon kellemes a lelkemnek.
Manapság talán ritkaság a történelmi regény műfaja kicsiknek – ill. a kisebbeknek – gondolok itt a kiskamaszokra, akik még vagy a történelem tantárgy tanulása előtt állnak, vagy éppen elkezdték azt. Mindenképpen jó egy ilyen könyvet a kezükbe adni – ráhangolódásnak – biztosan segíti a történelem felé való érdeklődésük kialakulását, vagy a tantárgy (ami nem egy egyszerű tantárgy) felé történő odafordulásukat.
A mi időnkben (a 70-es, 80-as években) talán mi szerencsésebbek voltunk – sok történelmi regény volt, a történelmi regényen van ám itt a hangsúly – abból már meglehet kevesebb jutott nekünk is.
A torony titka sokmindenben ideális: főszereplők szimpatikusak, korban egyidősek azokkal, akiknek elsősorban megírta a szerző, bátrak, okosak – vág az eszük –, szemfülesek, nem estek a fejük lágyára; számíthatnak egymásra, sőt, követendőek is lehetnek olvasóik számára – nekem mindig tetszenek az olyan könyvek, ahol kis példaképek születnek a kis olvasók előtt. Ki ne szeretne olyan ügyesen bánni a karddal, vagy hősiesen küzdeni egy lovagi tornán, mint Duran? Ki ne szeretne kísérletezni különféle szerekkel, és megtalálni a bölcsek kövét, vagy akár híres egyetemeken műveltséget szerezni, mint Mathieu? És melyik lány ne szeretne zabolázatlanul lovagolni, fergetegesen szaladgálni a mezőkön, fiús játékokat játszani fivéreivel, rejtélyes kalandok megfejtése után járni, vagy akár lovagi tornán résztvenni, „döntőbíró” lenni – és ritkán azért női bájait és szeszélyeit is megmutatni, mint Isabéu, úgy, hogy közben végig komolyan vegyék a fiúk vagy inkább úrfik?
A helyszín kellően rejtélyes, kalandos – egy vár, ahol hétköznapi lépcsők, folyosók, alagutak, kutak, csapóajtó, pince, helyiségek mellett titokzatos lépcsők, folyosók, alagutak, kutak, csapóajtók, pincék, helyiségek is vannak. Csupa felfedezésre váró lehetőség! Mi kell a gyermeki kalandokhoz egyéb? Kezdeményezőkészség, kalandvágy és bátorság. Mindezek megvannak a testvérekben.
A három testvér első kalandjainak lehetünk ebben a kötetben tanúi, izgalmas, humoros, pergő oldalakon keresztül tárulhat elénk egy igazi középkori kép a hétköznapokból. Bepillanthatunk egy középkori vár falain belül zajló életbe, életképeket kapunk az őrök, vagy akár a konyha felől is, nemcsak a várúr és családjának életéből. Elkísérhetjük őket egy igazi lovagi viadalra, és több apró izgalomba is berántanak bennünket a gyerekek – és mi szívesen szaladunk, vagy nyomozunk, vagy kalandozunk velük – vagy éppen szorítunk értük, és mindazért, amiért küzdeniük kell.
Nagyon érett, a mainál jóval érettebb gyerekek keltek életre a regény lapjain – érződik, hogy a kor is erre az érettségre késztette őket – sokkal korábban kell megérniük, felelősséggel, komolysággal gondolkodniuk és cselekedniük, tudatában vannak annak, hogy az ő jövőjük, boldogulásuk itt valójában a cél. Fura volt első pillantásra, hogy egy 12 éves fiú szégyen nélkül csókolózik egy lánnyal, de akár az is, hogy a kislányok természetesen fogadják, ha 10 évesen eljegyzik őket. Ez ma már jócskán másként van a mi életünkben.
Mindhárom gyerek kedves volt valamiért a szememben, az ikrek különösen: Isabéu a féktelenségéért, Mathieu az elméletiségéért, de Durant is megkedveltem a könyv végére. A rejtély és az a körüli kalandok is igen izgalmasak, pergősek, intrikával telik – pont amilyen a középkorban ez lehetett.
A végén felbukkanó szereplőre még szántam volna pár fejezetet, de így sem volt rossz – csak olyan rövid, mint amilyen gyorsan eltűnt.
Ideális még azért is, mert pont olyan vastag a könyv, amit még a célközönség elbír, és viszonylag rövid, pár hét alatt játszódik, amit még kellően el tud képzelni egy kis olvasó.

Fura, és milyen az ember, ha ma él, (de meglehet, hogy hozzátett ehhez a borító is) – szóval fura, de a regény elején azt hittem, hogy ez egy igen modern regény lesz, ahol számítógépes játékot játszanak a gyerekek, amely a középkorban zajik – de a rózsalugas megmászásakor nem fért hozzá kétség, hogy itt kérem, igazi „hús-vér”-szereplős kaland bontakozik ki előttem.

Mindenképpen jó és remélhetőleg szerencsés kezdeményezésnek tartom (de akár nevezhetjük egy régi téma leporolásának és újra elénk helyezésének) a történelmi regényhez, mint műfajhoz való visszanyúlást – reméljük jó pár évig fog tartani reneszánsza.
Még tisztán emlékszem a Kartal, a Rab ember fiai, Akli Miklós, Tőr és paróka, a görög gálya vagy éppen a Koppányi aga és még biztos van jó néhány, amit ide kellene sorolnom – keltette izgalmakra. Egyszóval mindenképpen szükség volt már erre!

Nem szeretnék elfeledkezni a humorról sem, a szerző humora jócskán hozzátesz még a könyv könnyen fogyaszthatóságához olvashatóságához!

Támogatni fogom a zsűriben és ajánlani fogom a gyerekek között.

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Trux Béla: A torony titka

Kedves kis történet, három testvér középkori kalandja, kicsivel több mint 200 oldalon nekem úgy egy órába telt elolvasni de ez nem jelent semmi rosszat és nem csorbítja a regény erényeit. . Ha annak idején amikor én voltam 10 + éves és ilyen regényeket kaptam volna kézbe biztos vagyok benne, hogy előbb el kezdek olvasni.
Én már elmúlta negyven éves de ennek ellenére is jól szórakoztam rajta. Csak ajánlani tudom kisgyereknek és egészen nagyoknak is

>!
Lyanna P
Trux Béla: A torony titka

Trux Béla A torony titka című ifjúsági regényével meglepett. Figyelemmel kísérem a szerző munkásságát, olvastam regényeit, novelláit, de hogy ilyen jó humora legyen – mármint papíron is – nem gondoltam volna. Jókat szórakoztam olvasás közben, igazi kis csínytevőt ismerhettünk meg Isabéu személyében. Szinte szomjazza, áhítja az izgalmakat testvéreivel, Durannal és Mathieuvel. Kalandos, izgalmas ifjúsági regényt olvashattam a szerzőtől. Nekem nagyon tetszett, játékosan tanít, oktat, szórakoztat. Maga a történet természetes, hogy a templomos lovagkorról szól, pontosan IV. Fülöp király korában játszódik. Tetszett az előszó, az utószó, hogy a szerző kontaktusba akar kerülni az olvasójával. A regény végén a szószedetből bővítheti az olvasó ismereteit, amely részletes, de egyben a teljesség igénye nélkül könnyen érthetővé válik a gyermekek számára. Menjünk együtt, kalandra fel! Várom a folytatást!

>!
Habók P
Trux Béla: A torony titka

Kedves történelmi regény kiskamaszok részére. A három gyerek kalandjai izgalmasak, rémisztőek, mulatságosak – és tanulságosak. A kor ugyanúgy a templomosok kora, mint a felnőtteknek szánt regényeké, csak könnyedebb, meseszerűbb. Hisz van ebben a könyvben lovagi torna, rablókaland, trubadúr – és némi kikacsintás Robin Hoodra. És persze a gyerekek bátorsága, furfangja és okossága nélkül akár tragédia is lehetett volna. De – és ezzel nem árulok el nagy titkot – a végén minden jóra fordul.

>!
Oláh_Zita P
Trux Béla: A torony titka

Érdekes kalandregény a középkorból. Az ikerpár mindkét tagja szimpatikus, a fiús habitusú lány főszerelő, és tudóspalánta ikertestvére. No és a bátyjuk a „csupaerőcsupaizom”. A testvérek néha egymás idegeire mennek, de a bajban összetartanak, és közben igazi középkori nyomozás kalandban vehetünk részt velük.


Népszerű idézetek

>!
Lyanna P

Már nem volt köztük ellentét. Az aggodalom, amit Duran a családja arcán látott, amikor magához tért a gyengélkedőben, minden dühét elpárologtatta. Mathieu is akkor ébredt rá, hogy nem szabad haragudniuk egymásra. Az ilyen pillanatok mindig megerősítik a rokoni kötelékeket. Ráébresztik az embert az élet múlandóságára.

142. oldal

>!
Lyanna P

Az ikrek egészen sokáig bírták a várakozást. Még önmagukhoz képest is túlteljesítették a fenekükön maradás rekordját. Persze egy felnőtt elmondhatta volna nekik, hogy negyedannyi időre sem maradtak veszteg, mint ami egy tisztességes szentmiséhez lenne elegendő. Azonban ez semmit sem változtatott volna a helyzeten.

180. oldal,


Hasonló könyvek címkék alapján

Elisabetta Gnone: A Fény Hatalma
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Vágó Csaba: A titkok iskolája
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy!
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
J. R. R. Tolkien: A hobbit