A ​templomos lovag (Akkon 1.) 73 csillagozás

Trux Béla: A templomos lovag

Szerelem, ​kaland, romantika, boszorkányság, alkímia… Ezernyi érzelem, szín és illat elegyedik ebben a monumentális ívű történelmi regényben, mely egy szerelmi gyilkosság árnyékában kezdődik. A romantikus dráma és a lovagi élet hiteles részletei mintha filmvásznon bontakoznának ki korhű részletességgel a különlegesen gazdag történetben. A regény a német kisnemesi származású Tristan von Zorn lovag viszonytagságos életét, egyszersmind a kereszteshadjáratok korának alkonyát varázsolja elénk meghökkentő elevenséggel. Tragikus végű szerelmi kalandja után Tristan a Templom rendjéhez menekül, s így akaratlanul részese lesz a késő lovagkor legmegrázóbb eseményeinek: Tripolisz ostromának és a Szentföld elleni végső hadjárat előkészületeinek. És amikor Tristant a történelem félholtan a porba sújtja a keresztesekhez csatlakozó kalandorok miatt, egy kivételes képességekkel megáldott gyógyító lány és egy új szerelem visszahozza az életbe. Igaz, csak azért, hogy felkészülhessen az utolsó nagy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tartalomjegyzék

>!
Aba, Budapest, 2012
ISBN: 9786155033605
>!
Aba, Budapest, 2012
686 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155033643

Enciklopédia 43

Szereplők népszerűség szerint

Tristan von Zorn


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 90

Kívánságlistára tette 88

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Roszka>!
Trux Béla: A templomos lovag

A hosszú ideig tartó olvasás nem a könyv hibája! Mostanában túl sokat olvastam ebben a témában, azt hiszem kicsit hanyagolnom kell ezt a korszakot.
De ez, ezen a történeten nem rontott semmit. Lassú, de élvezetes a mondanivalója, olvastatja is magát. Jó történet, sok cselekménnyel, picit sok mellékszállal.

krlany I>!
Trux Béla: A templomos lovag

Az eleje nehezen indul. Kotlottam is rajta egy jó ideig. Aztán jött Tristan siránkozása, és majdnem feladtam. Kár lett volna. Onnantól, hogy a templomosok belépnek a képbe, minden lendületet kap és megelevenedik az egész történet. Érdekes, izgalmas, történelmi kalandregényt kapunk.
Élveztem az aprólékosságot, hogy nem csak a felszínt kapargattuk, hanem kellő elmélyülést adtunk a témának minden téren. Alaposság, hitelesség, komoly utánajárás, felkészültség, ilyen szavak jutnak eszembe vele kapcsolatban.
A végén a szultán jelenet, az iszlám vallás érthető ismertetése, az ember és vallásának kapcsolata, csodaszép.
Számomra a könyv fő mondanivalója Tristan és Adlin beszélgetéseiben rejlik. https://rakenrollfoka.wordpress.com/2015/01/24/az-valla… Ahogy világaik ütköznek, ahogy megszólal a bölcselet, mindent visz. Ha nem lenne körülöttük a történet, akkor is megállná a helyét.
Részemről nem kellenek bele a nyálas szerelmi jelenetek, az idegtépő picsogás (nincs jobb szavam Tristan vekengésére). Szerencsére nincs is sok. A mű szerzője ebben a műfajban nincs otthon. És én ezt nem tartom bajnak. Hagyjuk is meg másnak! Sokkal értékesebb dolog van ennél az író kezében: a szépírói stílus.
A regény olvasása közben, ezt szinte kötelező hallgatni: http://moly.hu/karcok/488228 Moby Dick (igen, thrash metál). Amellett, hogy jó a nóta, a szöveg Tristan-hoz passzol.
Nem terveztem, hogy írok róla, de…
https://kulturleny.wordpress.com/2015/01/24/a-templomos-lovag/

Zöldövezet>!
Trux Béla: A templomos lovag

A kereszténység által meghódított szentföldi Mennyei Királyság hanyatlásában már nem sokat őrzött meg hajdan volt dicsőséges ragyogásából. A XIII. század végére korábbi területeinek egy részét is elveszítette (köztük Jeruzsálemet), de néhány nagyobb metropolisz, mint Tripolisz vagy Akkon, őrizték még fáklyaként a lángot. A fény pedig vonzotta magához a legkülönfélébb életeket: az Európában helyüket nem találókat, vagy börtön elől menekülő hétpróbás gazembereket, szerencselovagokat éppúgy, mint a sorsuk megváltását Isten hitében remélőket.
A regény főhőse, a fiatal, birtokos nemes, Tristan von Zorn legőszintébb szerelmes érzéseinek áldozatává válik, a szíve és egész addigi élete szilánkokra zúzódik. Egyetlen reményként a puszta életben maradásra, számára is a Templom marad, amelynek kapujába félájult, üldözött sebesültként rogy le. Tristan őszinte fájdalma, tragikus sorsa, kitartó akarata, elszántsága, az önmagával való lelki harca nagyon megérintett. Úgy éreztem, hiába vétkezett súlyosat, mégis olyan ember, aki minden lehetőséget megérdemel bűnei bocsánatára.
A mindezeknek az ellenkezőjét érdemlő ellenpólus pedig Enzo Merzoni, a lombard paraszt, akit Milánó környékének szennycsatornái löktek a felszínre. Egyetlen jó cselekedetet nem követett el egész életében, bűnei végeláthatatlan lajstromán – permanens borgőzös mámorában – lelkifurdalás nélkül átlép. Hetvenkedő, hazug, hitvány alak, rettenetes figurája a züllött, minden kilátás és a jövő reménye nélkül tengődő szerencsétleneknek. És bár Tristan bűne sem bocsánatos, de ők ketten úgy néznek ki, mint angyal és ördög. Mint menny és pokol.
Aki pedig szinte egy másik világban létezik: egy gyönyörű nő, Adlin. Gyógyító? Boszorkány? Eretnek? Még a neve sem biztos. Ősi mágia és erő árad belőle, amely ismét végzetesen fordít egyet Tristan szívén-lelkén és sorsán. A Mennyei Királyság lelkekben élő tiszta eszménye, az istenes élet jelentős kontrasztban áll a szereplők személyes sorsával. Az egyéni életek sokszor súlyos bűnökkel terheltek, de minden út Akkonba vezet. A remélt megváltásé, és a kárhozaté egyaránt.
Fantasztikus részletgazdagsággal megírt regény. Az író úgy a főszereplők, mint az őket kísérő mellékszereplők jellemének, személyiségének ábrázolására, a történelmi háttér, az adott korszak viszonyainak, körülményeinek bemutatására nagyon sok munkát és időt fordított, ez egyértelműen átsüt a lapokon. Ugyanakkor pont emiatt éreztem kicsit nehezebben olvashatónak, tömény betűóceánnak a könyvet. Viszont rengeteg tudást, információt kaptam belőle, és egy kifejezetten erős történetet, amit nagyon is érdemes elolvasni.

Shanara>!
Trux Béla: A templomos lovag

Romantikus regényként hirdetik, de ez ne tévesszen meg senkit. Ez egy igazi történelmi regény, ahol a történelem nem csak a hátteret adja, hanem lényegesek az események, illetve hitelesen meg is elevenednek a lapokon. A történelem mellett van benne egy csipetnyi romantika, amely csak erősíti a történetet. A végeredmény? Egy női és férfi olvasóknak egyaránt fogyasztható és élvezetes írás, kiegyenlített történetvezetés (az elejét kivéve) és szépirodalmi igényű fogalmazás. Jó volt olvasni. A folytatás mindenképp kötelező darab lesz.
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2012/07/trux-bela-templo…

19 hozzászólás
icu79>!
Trux Béla: A templomos lovag

Egy kicsit kételkedve vettem kezembe ezt a regényt, amely az író első könyve és ez a tény már önmagában is elriasztott. Aztán a téma: lovagok, harcok, keresztesháborúk, eddig egyik sem volt a kedvencem. Aztán szembejött velem a könyv egy példánya a könyvtárban és ezt jó ómennek ítéltem.
De még mennyire, hogy az volt:
– Színes, de nem unalmas leírások a tájakról, városokról, emberekről (Enzo volt a kedvencem). :)
– Történelmi hűség – legalább a meglehetősen hiányos történelem tudásom is pallérozódik általa.
– Megismerhetjük a lovagok életét.
– Izgalmas csata, amin azt hittem majd átlapozok, de nem, mert magával ragadott.
– Cseppnyi romantika, épp amennyi szükséges, hogy a magamfajta is kézbe vegye a könyvet.
Naná, hogy jöhet a második rész! Olvassátok, mert tényleg nagyon jó! :)

5 hozzászólás
Hajdu_Ildikó>!
Trux Béla: A templomos lovag

Csodálatos, alapos, magával ragadó könyv.
Olyan fordulatokkal, amikre még úgy sem számítottam, hogy előre fél-spoilereket kaptam, mekkora meglepetések várnak.
Az elképesztően kidolgozott történelmi részek egészen lenyűgöztek. Az író olyan alapossággal ír, hogy meg kell mondjam, nem csoda, hogy ennyi ideig íródott ez a történet.
DE ezek nem szárazak, nem unalmasak, egyszerűen körülölelik a szereplőket, akiknek bizony kijut úgy a véres akcióból, mint a forró szerelemből.
Egészen biztosan folytatom az Akkonnal.
+megjegyezném, hogy a borító nekem akkor is egyik kedvencem, állati dögös, figyelemfelkeltő és illik a könyvhöz. Szeretem.

borga>!
Trux Béla: A templomos lovag

Nagyon jó kis képies fogalmazással kapjuk meg a Szentföld egyik kulcsfontos pontjának, Akkonnak a leírását, betekintést kapunk egy soknemzetiségű, százfelé húzó érdekű, így aztán egymással folyton taktikázó városállami vezetésű, ámde (ahogy lenni szokott) a polgárok szintjén egymással jól megférő település és a templomosok életébe, amely közel sem olyan vérmesen kalandos, mint kezdő lovagjaink számítanak rá, amíg saját városvezetőik alaposan be nem kavarnak. Ugyanakkor az ellenfél oldalának is látni engedi az indítékait. Aki csataleírásra vágyik, az is élvezkedhet Tripolisz ostrománál. Pont kellően realisztikus.
Jó sok történelmi infóban találjuk magunkat, ami arra csábít, hogy egy-két dolognak még utánanézzünk. (Nálam kb. a 100 oldalnál jött el, hogy térkép nélkül nem élet az élet, usgyi a netre térségi és városi látképért, keresgélni a keresztes hadjáratok nyomvonalaira – erről könnyen jó képeket lehet találni – és egy-egy harci eszköz mibenlétére, ezzel együtt szerintem elfért volna egy szószedet a láblécben. Így most félig-meddig utólag gyűjtögetem polcra az új szavakat.)
Főhősből sem csak egy van, bukkannak fel újabb szemszögek, rejtélybe burkolózó, kilétük utáni visszalapozásra, filózásra ingerlő szereplők, akik szintén jól vannak megírva.
Nagyon szerettem, hogy a különböző ideák, vallások közötti összefüggéseket, kapcsolódásaikat a főhősünket érő impulzusok és a magában vívódások során szépen feltérképezi, és nem csak a férfi, hanem a női oldal sajátos lelki irányvonalait is. Ez volt az egyik kiemelkedő része nekem, egyfajta igazságkeresés, hogy mi végre vannak a dolgok.
Aki nekikezd, az elején egy fejezetnyi romantikus indítást talál, ami elég szirupos a könyv többi részéhez képest, de ez meg ne akasszon senkit, mint megtudtam az írótól: végtére is a kor trubadúrdalai alapján szinte minden lovagnak kötelező volt egy tragikus szerelmi indíttatás, ami miatt harcba vonul. És a nyelvezet is egységesebbé válik a többi fejezetre, jobban siklanak a párbeszédek is. A későbbiekben ami romantikus vonulat előjön (mert lesz még) az már sokkal finomabb, jobban passzol a történet lendületébe, és szükséges Tristan személyiségfejlődése alapján, érdemi, izgalmas nővel.
Várom a második részt, amivel majd eggyé összeáll a kép.

Stone>!
Trux Béla: A templomos lovag

Volt egy időszak, amikor sokat foglalkoztam a keresztesekkel, bizonyos okok miatt, így a történelmi jellege a könyvnek nagyon megnyerő volt. Irodalmilag inkább egy ponyvázott mű, én sok dolgot kihúztam volna belőle, ismétlések és túl sok szenvelgés, akár egy szappanopera a tévében. Tartom magam ahhoz, hogy a kevesebb, jól megírva, sokkal több. A másik, ami a hiánya a könyvnek, a lábjegyzetek. Tele van idegen kifejezésekkel, ezeknek vagy a magyar megfelelője, vagy a magyarázata bele kellett volna, hogy kerüljön a könyvbe. Remélem, ha megér több kiadást, erre gondolni fognak. A történet viszont magával viszi az embert. Engem főleg a történelmi vonala, másokat inkább a szerelmi szál. Mindig szerettem Béla párbeszéd megírásait, ebben meg különösen az elmérgesedő tanácskozásokat bírtam. Aki ismeri a történelmet, az tudja, hogy az Outremernek ezek az utolsó rúgásai, Akkon el fog esni és II. Henrik hazaiszkol Ciprusra. Kíváncsi vagyok, hogy alakul Tristan sorsa. Én biztos kinyírnám a végére… (A könyv csuklófájdító a semmit sem segítő puhakötésbe foglalt 650 oldalával, de a következő rész meg egyenesen ízületi gyulladást fog okozni. Várom.) Nagyon boldog vagyok, hogy ez a történet megérte a kiadást, anno élvezhettem az első hajtásait, amiket Béla egy egész szerteágazó fává nevelt.

2 hozzászólás
robinson P>!
Trux Béla: A templomos lovag

Nem úgy fogott meg, ahogy vártam, én egy egyszerű kalandregényre gondoltam. Helyette kaptam egy színes, érdekes történelmi tablót, ami még kalandos is! Sok infó, érezhető az alapos háttérmunka. Ennek még egyszer, lassabban kell nekifutnom.
A végére egészen pörgősre váltott, a folytatás kap esélyt.
Második nekifutás:
Nagyon alaposan kidolgozott, részletgazdag, fordulatos komoly történet.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/07/a-templomos-lovag.html

Roni_olvas>!
Trux Béla: A templomos lovag

Sosem gondoltam, hogy regényt írni túl egyszerű lenne, de azt hiszem, történelmi regényt írni a legnehezebb dolgok egyike! Aki erre vállalkozik, annak ismernie kell a történelem, a művészettörténet, helytörténet és irodalom ide vonatkozó részeit, annak kutatni kell, tanulni kell, de mindenekelőtt szeretni kell. Szerelmesnek kell lennie a korba, a történetbe, az akkor élt emberekbe. Nehéz feladat és valljuk be, csak igazán kevesen képesek rá.

Azt kell mondanom, hogy bizony Trux Béla egyike ezen kevés embereknek. Annyira áttetszett a lapok között az ő hite, szeretete és élvezete e kor iránt, hogy én magam is úgy érzem most, ebben a korban akarok élni, létezni és lélegezni. Megszerettette velem, közel hozta hozzám, teljesen a lapjai között éltem napokig.
A fülszöveg sok mindent elárul – és sokmindent nem. Bevallom, bennem leginkább azt az érzetet keltette, hogy ez egy romantikus regény lesz, némi történelmi hátszéllel megtámogatva. Ehhez képest kaptam egy történelmi regényt, némi romantikus jelenettel megfűszerezve, némi szerelmi szállal súlyosbítva :)
Az én megfáradt, éjszakára lecsapolt agyamnak néha túl sok és túl bőséges volt ez az információáradat, a történelmi háttér ismertetése, de ez semmit nem von le a könyv értékéből, sokkal inkább az enyémből
Maga a cselekmény szépen, fokozatosan felépített, a csatajelenetek izgalmasak, a párbeszédek tartalmasak, a karakterek elevenek és színesek.
Összességében véve azt mondhatom, hogy hatalmas élmény volt e könyvet olvasni. Nem könnyű olvasmány, nem is egy estés, de olyan többlettudást, olyan érzelmi pluszt nyújtott, amit csak kevés könyv esetén érzek.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

icu79>!

Ha sok barátod van, nincs egy sem. Barátból a kevesebb több!

277. oldal

Kapcsolódó szócikkek: barát
1 hozzászólás
AgiVega IP>!

Nem szóltak egymáshoz; a barátságnak része a csend is, a hangulat, mindaz, ami idegenek között gyakran válik kínossá, ám barátok számára némán, beszéd nélkül is többet mond minden fölöslegesen kiejtett szónál. A közös gondolatok, amiket mindkét fél érez és tud, mégsem mondják ki fennhangon, mert azzal megszűnne a varázs.

205. oldal

Kapcsolódó szócikkek: barátság · csend
icu79>!

Az olyan ember, aki mindig jót cselekszik, soha nem lesz elég jó mások szemében.

561. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jóság
Roni_olvas>!

Az emlékek elől nem lehet elbújni, hiába futsz el a világ másik végére. Egyszerűen csak túl kell lépni rajtuk.

110. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emlék
Pöfivonat>!

Ha az életnek célja van, hát az Tristan szerint csakis a természet rendje lehet, a körforgás, és nem létezik gyönyörűbb katedrális annál, mint amit Isten emelt. Alapja az anyaföld, oszlopai az erdők ősöreg fáinak vaskos törzsei, boltíves mennyezete pedig az ég kupolája, melynek rózsaablaka nem más, mint a sziporkázva ragyogó napkorong – az isteni arány tökéletes megtestesítője a világegyetem legtetején.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: természet
robinson P>!

– A női test szentségének imádata a férfi egyetlen feladata és célja. Hogy lehetne bűn az, ami jól esik? Mit gondolsz, miért teremtett az ég férfit és nőt?

520. oldal

Kapcsolódó szócikkek: férfiak · nők
1 hozzászólás
krlany I>!

Az alvás bosszant. Időpocsékolás, és kurtítja az életet.

512. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alvás
4 hozzászólás
krlany I>!

– Miért járnék templomba? Hogy megcsúfoljam a hitemet? Isten ott van mindenben, csak fel kell ismerni az igazságot. Ott csillan a sziklákon, ott van a föld porában, a vízben, ott van minden fűszálban; áldásos sugarai beterítik a mezőket, belőle készülnek a gyógynövényes főzetek és tinktúrák! Itt él bennünk, körbevesz minket, csak a legtöbben nem akarják látni! Én csak azt folytatom, amit a ti útjavesztett társadalmatok elfelejtett! Mert én még látom annak az útnak a végét, amit ti már régen szem elől tévesztettek.

534-535. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hit · Isten

A sorozat következő kötete

Akkon sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bíró Szabolcs: Ötvenezer lándzsa
Csikász Lajos: Haragvó liliomok
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör
Bán Mór: A Hadak Villáma
Benkő László: Idegen tüzek
Urbánszki László: Fegyver csörög
Umberto Eco: Baudolino
Tiit Aleksejev: A zarándokút
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
Tyll J. Pollman: Farkasok születése