Álom ​luxuskivitelben 136 csillagozás

Truman Capote: Álom luxuskivitelben

Novellákkal ​robbant be a csodagyerekként az amerikai irodalomba, és mindössze huszonhárom éves volt, mikor első regénye, a magyarul is olvasható Más hangok, más szobák 1948-ban megjelent. Miért keltett már a kezdet kezdetén akkora – jogos – feltűnést? Nyilván a mesterségbeli tudás miatt is, amelyet bárki idősebb pályatárs megirigyelhetett volna. De meghökkentő sikerének titka elsősorban ott volt keresendő, hogy művészi renddé tisztult élményvilágában bámulatos bztonsággal ötvözte össze az amerikai irodalom egyik, Hawthorne-tól Melville-en és Mark Twainen át vezető hagyományát olyan elemekkel, olyan jegyekkel, melyek kizárólag csak rá voltak jellemzők: a világ konkrét valóságának a gyerek, illetve a gyereklelkű felnőtt álmaiban való átfogalmazást. Sötét és grotesz, bizonytalan körvanalú látomások töltik be az első írásokat: alaktalan félelmek, bukott, eltorzult vágyak keretei ezek az elbeszélések. A szinte zenei stílus, a burjánzó költői képek foglalatában szuggesztív erővel… (tovább)

Eredeti mű: Truman Capote: Breakfast at Tiffany’s

Eredeti megjelenés éve: 1958

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa Zsebkönyvek

>!
Európa, Budapest, 1972

Enciklopédia 4


Kedvencelte 13

Most olvassa 5

Várólistára tette 160

Kívánságlistára tette 78

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Truman Capote: Álom luxuskivitelben

Ez a könyv a címadó kisregény miatt került a kezembe, ugyanis nemrég néztük meg a belőle készült filmet, és el szerettem volna olvasni az alapjául szolgáló művet is.
Az Álom luxuskivitelben (amit én a magyar és angol címet összemosva mindig Reggeli luxuskivitelbennek hívtam) a második kisregény volt a könyvben, így természetesen nem ezzel kezdtem, hanem A fűhárfával.
Nekem nagyon tetszett, sokszor hangosan felnevettem olvasás közben, a befejezés egy kicsit furcsa volt, de ezen felülemelkedtem, mert egészében véve a történet nagyon kellemes volt.
Agatha Christie írásait nemcsak a történetei miatt szeretem, hanem a tipikus angol stílusukért is, Truman Capote történeteivel is ugyanez volt a helyzet az „amerikaiasságuk” miatt egyéni hangulata volt mindegyiknek.
A kedvenc történetem a könyvből a Karácsonyi emlék című novella volt. Ami egyszerűen fantasztikus volt, megható, kedves és szívszorító. A történet végére a könnycsatornáim is működésbe léptek, elképesztő, hogy egy ilyen kis rövid, csupán tízoldalas iromány ilyen nagy hatást tud kiváltani. Ezt a novellát mindenképpen el kellett olvastatnom Anyával is, neki is nagyon tetszett.
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.hu/2016/05/truman-capote-alom…

12 hozzászólás
>!
csillagka P
Truman Capote: Álom luxuskivitelben

Audrey Hepburn a világ egyik legangyalibb színésznője, kedvenc szerepem tőle a Eliza Doolittle amit bármikor tátott szájjal tudok bámulni. Imádom ahogy el tudta játszani a rossz kislányt, de akkor is kedves, szerethető tündér maradt és ezért bejátszik a „A nagy Gatsby” effektus, sajnos a novellának, nem sok köze van a romantikus filmhez, a hangsúlyok teljesen máshová kerülnek és sokkal mélyebb és sötétebb.az egész történet.
Ahogyan a többi elbeszélés is, kicsit fanyar, kicsit piszkos és teljesen álszent mint az egész kor amiről a szól.
A fűhárfát már nagyon untam a végére, nagyon lassú a ritmusa, de jó a zeneszerzője, a szimfónia tökéletesen van felépítve tételről-tételre gyorsul és bonyolódik ( a címadó novella eléggé az elején kapott helyet) a harmóniába,kimondottan pergős déli dallamok kerülnek rumba, szamba és a határtalanul szenvedélyes tangó uralkodnak a végén, és ez nagyon jó áll neki, megjelenik a Mágus és megint mozog a fantáziám, hogy mire valók is az álmok ( kedvenc novella) és miért olvadok ha az ördög szerepel
Érzelmek, bűnök, szerelmek mind ez amerikai lágy csalfa stílusában.
Nem lett kedvenc de kimondottan ajánlott olvasmány az emberi természet sokszínűségéről,( inkább a novellákkal kezd, utána a két hosszabb olvasmány) ha nem keresed benne a film hangulatát,mert az még nyomokban se található.
Más címen állítom sokkal nagyobb pontszámot érne el a molyon is, így marad a film-rajongok kiábrándultsága, nem a belső tartalom értékelése.

2 hozzászólás
>!
csokitorta P
Truman Capote: Álom luxuskivitelben

Az író hitelesen mutatja be New York utcáit és helyszíneit, szinte azt éreztem, hogy én is a szereplők mellett sétálok. Holly Golightly tényleg olyan különleges, mint ahogy az első oldalakon látszik. Szerintem pedig pont emiatt lett ilyen nagy kedvenc ez a történet, mert nem egy átlagos személy életútját mutatja be. Bevallom, néha önzőnek láttam Holly viselkedését, mindenkit leránt viselkedésével a mélybe, aki legalább kicsit is szereti Őt. Körübelül a könyv felétől kezdtek a szálak bonyolódni, izgalmassá válni, és bár angolul olvastam, mégis sodró erejű volt a cselekmény. De mégis mi a mondanivalója a történetnek? Főleg a szabadság és függetlenség témája van feldolgozva.
Bővebb értékelés: http://varazstinta.blogspot.hu/2017/04/reggeli-egy-new-…

>!
sztinus P
Truman Capote: Álom luxuskivitelben

1: Fűhárfa: semmit nem hagyott maga után bennem.
2: a cimadó: elég jó, dobáljatok meg ( lehetőleg könyvekkel) de én nem láttam a filmet. majd ha megunom az olvasást, egyszer megnézem.
többi novella: nekem, aki utálja a novellákat nem való. találtam egyet, amit nagyon kiemelnék közülük, mégpedig a „karácsonyi emlék” cimű. ez 10 oldal, és durva varázs van benne. emiatt klasz, hogy olvastam.

2 hozzászólás
>!
BabusM
Truman Capote: Álom luxuskivitelben

A címadó kisregény valóban jó munka (és persze nagyon tanulságos, hogy mennyire írta át a filmvilág, hogy közönségsiker legyen belőle – hozzáteszem mindemellett, hogy nagyon szeretem a filmet, de a tanulság az tanulság). A fűhárfa nekem túl „romantikus”, érzelmes (olyan besztszelleres). A novellák egy része borzasztóan erőltetett volt, a másik része viszont kifejezetten jó. Jól mutatták, hogy egy író igencsak sokat fejlődhet pályafutása alatt.

>!
Európa, Budapest, 1972
>!
PandaSára
Truman Capote: Álom luxuskivitelben

Truman Capote írásait eddig nem ismertem, és a könyv címe után azt hittem, hogy ez a könyv az Audrey Hepburn-féle film alaptörténetét fogom elolvasni. Mivel a film tetszett, gondoltam a könyv még jobb lesz. Ehhez képest meglepetést ért, ahogy el kezdtem olvasni, semmi köze nem volt a történetnek a filmhez. Aztán kiderült, hogy ezek novellák, amik közül az egyik az Álom luxuskivitelben. Sajnos így nagyot csalódtam és már nem tudtam élvezni a történeteket, amúgy is folyton hadilábon állok a novellákkal és az amerikai írókkal is.

>!
Panelmacska
Truman Capote: Álom luxuskivitelben

Majdnem tökéletes. Sőt: akár tökéletes is lehetne, ha túlléphetnék a groteszk dolgokkal szembeni ellenszenvemen. Talán túl is léphetnék… Mert bár egyik-másik történetnek félelmes és torz máz feszül az ábrázatjára, de ha sokáig elmerülök a nézésében, a máz lemállik, s meglátom a szeretettel odarajzolt vonásokat.
Az író egyenesen a szív füléhez hajol, s úgy súgdossa a meséit. Annak az embernek a bölcsességével és humánumával, aki már ért. És megértetni akar. Hogy mit? Ez csak akkor derül ki, ha elolvastad a kötetet. :-) Akkor az is előfordulhat, hogy Neked mást mond, Veled mást próbál megértetni, mint velem.

3 hozzászólás
>!
Dün SP
Truman Capote: Álom luxuskivitelben

Újabb elolvasott Capote történetek, rajongásom pedig töretlen. Mindegyik elbeszélésben van valami különleges, nem beszélve a nyelvezetről, ami végig nagyon szép, akkor is, ha épp nem mond semmi különlegeset.
A címadó kisregény kissé másképp került megrendezésre, de tulajdonképpen mindkettő nagyon el lett találva.
Ami zavart, de nagyon, az a nevek fordítása. Holly Golightly-t Cily Hebrentsch-nek fordítani, aztán eredeti neveként a Lula Mae-ből Marist csinálni? Nem is értem.

>!
monalisa
Truman Capote: Álom luxuskivitelben

Capote stílusát a Hideg vérrelben már jól kiismertem, ebben is nagyon élveztem. Az Álom luxuskivitelben talán filmen jobban tetszett, de szerintem a könyvet is érdemes elolvasni, kellemes időtöltés volt számomra.

Érdekes összevetni, hogy mitől lesz egy irodalmi mű vagy egy film jó: az Álom luxuskivitelben erre tökéletes példa, hiszen Capote is részt vett a forgatáson és nagyon jól tudta, hogy a vásznon nem feltétlenül attól döglik a légy, mint a papíron.

>!
Beja
Truman Capote: Álom luxuskivitelben

@Gedi nek (meg a magyar királyi postának) ezer köszönet a könyvért. Meg nem mondom már, hogy ki ajánlotta, de áldom az eszem, hogy elolvastam:D Nem tudnék választani a kisregények és elbeszélések közül, mindben találtam szerethetőt. Viszont tetszik a keret, annyira jó volt ismerősökbe botlanom;)
…és azt hiszem, akarok még Capote-ot;)


Népszerű idézetek

>!
Dün SP

[…] – az volt mindben a legszomorúbb, hogy az élet megy tovább: ha valaki elhagyja a szeretőjét, meg kellene álljon számára az élet, és ha valaki eltűnik a világból, meg kellene szűnjön a világ is: és nem volt így sosem. És a legtöbb ember valójában azért kel fel reggel: nem azért, mert számít, hanem mert nem számít.

296-297. oldal

>!
Flajmer 

És ha egyszer valaki a bizalmába fogadott, annak adósa vagy.

Álom luxuskivitelben, 163. oldal

>!
Dün SP

Nagyon jól tudtam, hogy belőlem sose lesz filmcsillag. Nehéz az. És ha az embernek esze van, akkor még szégyenletes is. Ahhoz, hallom, olyan szép kövér komplexusok kellenének, hogy az ember már ne is legyen csak egy nagy rakás komplexus. Azt azért nem bánnám, ha gazdag lennék meg híres. Föl van nálam vésve az előjegyzési naptárba, és egyszer majd megpróbálok rá időt szakítani. De ha rákerülne a sor, akkor is inkább maradjak meg magamnak. Ne kelljen nekem kicserélve lenni, ha egy szép nap arra ébredek, hogy az álmaimat luxuskivitelben házhoz szállították.

138-139. oldal

>!
Panelmacska

Innen az ajtóig négy másodperc. Kettőt adok.

i. m.: p. 156. (Álom luxuskivitelben)

2 hozzászólás
>!
Panelmacska

És hidd el nekem, drága dokikám, hogy még mindig jobb a kék égbe nézni föl, mint ott élni. Rém szellős. Rém üres. Villámok jönnek-mennek, olyan ország az, s amit szerettünk, elnyeli.

i. m.: p. 164. (Álom luxuskivitelben)

>!
psn

… otthon ott van, ahol otthon érzed magad. Egyelőre én még helyezkedek.

Kapcsolódó szócikkek: otthon
>!
Dün SP

Egyetlen hang is kelthet álmot; egyetlen kocsi zaja az éjszakában száz meg száz alvót taszíthat önnön mélységeibe. Milyen fura: ha meggondolom, hogy egyetlen kocsi száguld a sötétben, s mennyi álmot vonszol maga után! Szeretkezés, hirtelen vált a fény, valami kellemetlenség – csupa kicsi kulcs, ez is mind a bensőnket nyitja. De a legtöbb álom úgy kezdődik, hogy a bennünk lakó fúriák pattantanak fel minden ajtót. Én nem hiszek Krisztusban, de hiszek az emberi lélekben; és én így képzelem, bébi: az álom a lélek esze, és a rólunk való titkos igazság.

295. oldal

>!
Panelmacska

– Ezt te nem érted. Te sose gyűlöltél senkit.
– Nem. Soha. Az Úr olyan kevés időt ád itt a földön; nem szeretném, ha azt látná, hogy ilyesmire pazarolom.

i. m.: p. 365. (A hálaadás-napi vendég)

5 hozzászólás
>!
Panelmacska

Mit éreztek, ha szerelmesek vagytok? – kérdezte. Ó, felelte Rosita megtört szemmel, úgy érzed, mintha paprikát szórtak volna a szívedre, mintha parányi halak csúszkálnának az ereidben.

i. m.: p. 304. (Virágos ház)

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
>!
daniagi

Aki nem álmodik, az éppen olyan, mint aki nem verejtékezik: a mérgező anyagok benn rekednek a szervezetében.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger
Ray Bradbury: Marsbéli krónikák – Kisregények és elbeszélések
Edgar Allan Poe: A kút és az inga
Jack London: Északi Odüsszeia
Isaac Asimov: Én, a robot
William Faulkner: Eredj, Mózes
Stephen King: A remény rabjai
Jack London: Kisregények és elbeszélések I-II.
Osztovits Levente (szerk.): Amerikai elbeszélők I-II.
Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger / Elbeszélések