Wesselényi ​Miklós hűtlenségi pere 5 csillagozás

Abszolutizmus vagy liberalizmus?
Trócsányi Zsolt: Wesselényi Miklós hűtlenségi pere

Wesselényi Miklós a reformkori magyar politikai élet egyik legérdekesebb alakja. Gáláns gavallér, kitűnő szónok, kiváló vadász és lótenyésztő, aki nagyszerűen úszott, vívott, lovagolt, s az 1838-as pesti árvízi mentés hőseként hallatlan népszerűségnek örvendezett a egész országban. Ismertségét személyes varázsán kívül elsősorban ellenzéki politikai szereplésének köszönhette, mint Széchenyi István barátja a magyarországi és erdélyi ellenzék vezéreként számtalanszor kiállott a nemzeti függetlenség ügyéért. A Habsburg-kormányzat ezért mindenáron szerette volna elnémítani, nyomására 1835 elején a magyar és erdélyi királyi táblák perbe fogták. Az erdélyi perben nem hoztak érdemi ítéletet, a magyarországi azonban annál fordulatosabb és veszélyesebb volt…

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Labirintus Helikon

>!
Helikon, Budapest, 1986
110 oldal · puhatáblás · ISBN: 963207749O

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Virágszépe>!
Trócsányi Zsolt: Wesselényi Miklós hűtlenségi pere

A bécsi udvar mindenáron el akarja hallgattatni Wesselényi Miklóst, a határozott, kemény kiállású szatmári beszédéért, melyben elítéli a jobbágyok jogfosztását. A könyvben lépésről lépésre követhetjük egy tökéletesen felépített koncepciós per lépcsőfokait. Trócsányi Zsolt időrendi sorrendben, pontosan követi az eseményeket feltüntetve a hivatkozásokat. Az 1838-as nagy árvíz idején Wesselényi hősként viselkedett, tetőkről mentette a szerencsétlen embereket. Az árvíz levonulása után folytatták a perét, volt, aki halálbüntetést kért, volt aki évekre bezárta volna börtönbe. Izgalmas, érdekes, néhol megdöbbentő, de mindenképpen tanulságos az olvasó számára.

Lunemorte P>!
Trócsányi Zsolt: Wesselényi Miklós hűtlenségi pere

A kötet részletes, értékes információkkal segíti a mű olvasását. Minden információt érvel, megmagyaráz. Forrásokkal alátámasztja az egyes állításokat. Mindenképp értékálló és hasznos könyv! Ajánlom a történelem kedvelőinek és a téma kutatóinak. :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Molnár András: Viam meam persequor
Degré Alajos: Visszaemlékezéseim
Arató Endre: A nemzetiségi kérdés története Magyarországon I-II.
Nagy Ferenc (szerk.): Magyar Himnusz
Praznovszky Mihály: A Savanyúvízről okos és érdekes dolgokat elmesélő szíves kalauz
Eötvös József: Kelet népe és Pesti Hírlap
Szőcs Sebestyén: A városi kérdés az 1832-36. évi országgyűlésen
Gergely András: Egy gazdaságpolitikai alternatíva a reformkorban
Sarlós Béla: Deák és Vukovics
Deák Ferenc: Deák Ferencz beszédei I-III.