Chocolate ​Shoes and Wedding Blues 3 csillagozás

Trisha Ashley: Chocolate Shoes and Wedding Blues

When ​Tansy Poole inherits a run-down shoe shop tucked away in the village of Sticklepond, 'Cinderella's Slippers' is born – providing the footwear to make any fairytale wedding come true… Carrying everything a bride would want to walk down the aisle in, Tansy's shop soon expands to carry shoe-themed wedding favours, bridesmaid gifts and even delicious chocolate shoes. It's the dream destination for any shoe-lover! If only everything in her personal life could be as heavenly – but with a fiance trying to make her fit into a size 8 wedding dress, not to mention the recent discovery of disturbing family revelations, Tansy takes refuge in the shop's success. But one man isn't thrilled by the stream of customers hot-footing it to Cinderella's Slippers…Actor Ivo Hawksley, resident of the cottage next to the shop, is troubled by a dark secret in his past and has come to Sticklepond to nurse his own broken heart. However, Ivo realises that he and Tansy have a link in their past and soon,… (tovább)

>!
HarperCollins, London, 2012
400 oldal · ISBN: 9781847562777

Kiemelt értékelések

Arianrhod P>!
Trisha Ashley: Chocolate Shoes and Wedding Blues

A blogomon már kielemeztem Trisha Ashley műveit, erről akkor ezt írtam, és azóta elolvasva további 2 könyvét, a véleményem nem változott:

„A magyarul is megjelent Csokoládécipők és esküvői harangok című könyv magyar olvasói kritikája nem volt túl jó eddig, a csöpögős, milliomosokról és művileg modellszerűvé alakított Barbie-utánzatokról szóló románcokhoz, valamint boszorkányoktól, vámpíroktól és egyéb rémségektől hemzsegő fantáziairodalomhoz szokott ifjú közönségnek nem jött be a visszafogott humorral megírt, angol falusi környezetben játszódó, hétköznapi – és nem minden esetben fiatal – fő- és mellékszereplőkről szóló, nem túl eseménydús történet. Pedig a "chick-litnek” minősített könyvből sok mindent lehet tanulni, amit talán az ifjú magyar közönség elfelejtett: a hagyományok megőrzése és életben tartása, a közösség összetartása, egymás támogatása csodákat tehet az ember életével. Nem is beszélve az ínycsiklandó ételek és sütik állandó jelenlétéről, egy-két könnyen elkészíthető édesség receptjéről.

Valójában nem is értettem, hogy a magyar kiadó választása miért éppen erre a könyvre esett. Nem ez az író legsikerültebb alkotása, viszont egy sorozat része, melynek előzménye – legalább 4-5 könyv – így ismeretlen marad. Ez persze a történet megértését nem akadályozza, ez is, ahogy elődei, különálló mese, viszont a mellékszereplők az előző könyvek főszereplői is, de az előző könyvek között sokkal jobbak is vannak ennél. Egy új író bevezetése a könyvpiacra szerencsésebb módon történhetne a legjobb mű kiadásával. Ez nem jelenti azt, hogy a hozzám hasonló ízlésű olvasóknak ne nyújtana sok örömet ez a könyv, persze.

Megfigyeltem, hogy az amerikai „lányregényszerzők” általában arra alapítják a történetek bonyodalmát, hogy a szereplők vélt vagy valós okokból mindig eltitkolnak egymás elől fontos dolgokat, úgymond titkokat, és emiatt a kapcsolataik az elhallgatások és hazugságok szülte félreértések miatt bizalmi válságba kerülnek. Ez egy ősi, jól bevált recept, úgy tűnik, és még mindig bekapjuk a legyet. A csokoládécipők… főszereplője nem ilyen, mégis hasonló helyzetbe keveredik, mert körülötte – neki és róla – mindenki hazudik, és neki, aki az igazat mondja, senki nem hisz. Hát ezért szeretem Trisha Ashleyt, mert bár sok olvasója nem biztos, hogy ezt észreveszi, de jól odacsap a jelenlegi amcsi írótársaknak."

SinkaZsuzsanna>!
Trisha Ashley: Chocolate Shoes and Wedding Blues

Mivel most sorrendben olvasom őket, teljességgel jó, hogy vissza-visszautal az előző Sticklepond-os könyvek szereplőire, bár Gregory Warlock-ot többször is Chloe apjaként emlegeti, ami ugye nem igaz. :) De nem baj. Jó kis comedy of errors. (Pun intended. :D )
De persze elégedetten távozhatunk a végén. <3 Kellenek nekem ezek a nyugis, cuki könyvek most.

zsanihorvath_>!
Trisha Ashley: Chocolate Shoes and Wedding Blues

Hááát, nem is tudom. Lehet csak azért nem tetszett annyira, mert angolul olvastam? Vagy amúgy se lett volna jobb? Igazából nem tudom.
Ez volt az első angol nyelven olvasott könyvem (egy-két könnyített olvasmányt leszámítva). 10 éve tanulom a nyelvet, felsőfok is megvan, és valahogy nekem ez mégis túl nehéznek tűnt. Rengeteg-rengeteg ismeretlen, fura szó volt benne. Sokszor a részleteket, mellékinformációkat nem is értettem, csak úgy nagyjából a cselekményt, meg hogy mi történik kb. Voltak poénok, amiket így is megértettem, de meg vagyok győződve róla, hogy sokkal viccesebb lett volna, ha minden szavát értem. Első angol könyvnek tehát egyáltalán nem ajánlom!

Ami pedig a cselekményt illeti: tipikus nőcis, könnyű, bohókás regény. A hátlapján Katie Fforde-hoz, és Jill Mansell-hez hasonlítják. Utóbbitól még nem olvastam, de a stílus és a cselekmény tényleg nagyon hasonló Katie F. regényeihez.

Klassz volt minden, ami az üzletről szólt. A tervezgetése, ahogy megnyílt, ahogy Tansy működtette, meg minden leírás erről. Tansy Bellával való kapcsolata is aranyos volt. Jó, hogy mindig ott voltak egymásnak, bárcsak lenne nekem is ilyen barátnőm. :) Ivo pedig cuki pasi, de ilyen nincs, hogy ennyire vaksi legyen mindenki! :D
Ami nem tetszett: Az állandó sz..kavarás! Borzalmas volt, hogy mindig mindenki össze-vissza csak hazudozik a másik háta mögött, hülyeségeket beszélnek, áskálódnak, meg stb. Engem még így olvasóként is mérhetetlenül idegesített az egész, nem is tudom, hogy lenne-e olyan ember, aki mindezt a való életben is olyan higgadtsággal tudná kezelni, mint a könyvben Tansy. Ja, és a vége. Tipikus az is. :D Mese habbal. Tudom, hogy a műfajhoz ez illik, de nekem már sok volt, egyáltalán nem realisztikus.

Összegezve: Kicsit vontatott volt, nem olvastatta magát túlságosan, sok idő is volt, mire befejeztem. Rossznak nem rossz azért ,és nem sajnálom, hogy elolvastam, de nálam meg se közelíti a kedvenc kategóriát.


Népszerű idézetek

zsanihorvath_>!

'Does Raffy give a discount on Saturdays, or something?' Ivo asked.
'No, he's just very popular. I mean, who wouldn't want to be married by Raffy Sinclair, former front man of heavy rock band Mortal Ruin?'
'Good point' he conceded.

336. oldal, 33. fejezet - Mayday!

zsanihorvath_>!

In fact, I'd seen nothing of my neighbour for the entire week, though I heard his back door slam late each evening, after I'd returned from my dog-drag, so he must have gone out for a walk then. Perhaps he was a vampire. He was certainly pale enough for one.

143. oldal, 13. fejezet - Fresh as Paint

zsanihorvath_>!

'Do you want me to explain how to work the till?'
'No, let's postpone the evil moment until later in the week. It terrifies me.' I confessed.

147. oldal, 14. fejezet - Bell de Jour

zsanihorvath_>!

' … And I'd better ring Neil and see if he can come and turn the volume down on that doorbell, because I can see now it's way too loud!' when the door was flung open, setting off 'Here Comes the Bride' yet agan. Ivo burst in: this was getting to be a habit.
'What fresh hell is this?' he roared, clapping his hands over his ears.
'I know it's a bit loud, but surely you can't hear the doorbell through the stone wall?'
'You could hear it in Timbuktu!'

172. oldal, 16. fejezet - Blessed

zsanihorvath_>!

I felt a sudden, sharp, anguished pang, because when you're desperate to have a baby, practically everyone else seems to have one, or be expecting one.

13. oldal, 1. fejezet - Christmas Present

zsanihorvath_>!

' […] Why did you call him Toby? I always think it's a benign sort of name and it certainly doesn't suit him!'
'He was a stray kitten who wandered into our kitchen one night and we couldn't decide whether to keep him or not – it was a case of „to be – or not to be.”

200. oldal, 19. fejezet - Overtures

zsanihorvath_>!

He didn't say much, just sat drinking a glass of Meddyg and eating fruit cake accompanied by a slice of crumbly Lancashire cheese, while watching me hand-feed the insane dog, who'd had a sudden onset of Fear of Dinner Bowl syndrome again.
If I had a family crest, my motto would be 'If it has a pulse, feed it.'

271. oldal, 26. fejezet - The Birds and the Bees


Hasonló könyvek címkék alapján

Jojo Moyes: Me Before You
Milly Johnson: The Teashop on the Corner
Jodi Ellen Malpas: The Forbidden
Jojo Moyes: The Last Letter from Your Lover
Jojo Moyes: Me Before You (Penguin Readers)
Milly Johnson: An Autumn Crush
Milly Johnson: The Yorkshire Pudding Club
Isabel Wolff: A Vintage Affair
Jodi Ellen Malpas: Denied
Jenny Colgan: Christmas at the Cupcake Café