Bűnben ​születtem 16 csillagozás

Trevor Noah: Bűnben születtem

A ​The Daily Show világszerte népszerű műsorvezetőjének elképesztően vicces és szívbemarkoló története.

Trevor Noah valószínűtlen úton-módon jutott el a dél-afrikai apartheidből a The Daily Show asztala mögé, és már a születése is bűncselekménynek minősül: fehér svájci apa és fekete xhosza anya gyermekeként jött világra egy olyan időszakban, amikor öt év börtönbüntetéssel sújthatták az ilyen családokat. Szülei vétségének élő bizonyítékaként első éveit zárt ajtók mögött töltötte, mert anyja szélsőséges és nemegyszer abszurd mértékben rejtegette a kormányzat elől, amely egyik pillanatról a másikra elvehette volna tőle. Dél-Afrika fehér zsarnoksága alól felszabadulva pedig Trevor és édesanyja nekivágott a nagy kalandnak, hogy nyíltan, szabadon, a több évszázados viszontagságokon felülkerekedve megragadják új lehetőségeiket.

A Bűnben születtem főhőse egy rosszcsont kissrác, aki nyughatatlan fiatalemberré érve keresi magát a világban, ahol a puszta… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634196983 · Fordította: Huszár András
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
298 oldal · ISBN: 9789634197003 · Fordította: Huszár Andràs

Kedvencelte 5

Most olvassa 5

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 38

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

cintiatekla P>!
Trevor Noah: Bűnben születtem

Szeretem az életrajzokat, viszont ez egy picit más volt, ugyanis leginkább a szerző gyerekkorát mutatta be, ami nem kétséges, nem mindennapi, ráadásul olyan humorral mesélte el, hogy többször hangosan nevettem rajta.

Magyar olvasóként számomra plusz érdekesség volt az apartheid, a törvények, majd pedig annak a felbomlása, mindez pedig a rendszer egyik elszenvedőjének szemén keresztül. Sokszor úgy éreztem, hogy mennyire szerencsés vagyok mindentől függetlenül, hogy ha nekem sem volt ugyan könnyű gyerekkorom, viszont nem kellett bújkálnom.

Különleges olvasmány, mindenképpen megéri elolvasni, főleg akkor, ha szereted a műfajt, illetve akkor is, ha a kulturális különbségek érdekelnek.

Veron P>!
Trevor Noah: Bűnben születtem

Mire a konkrét olvasásig eljutottam, már abban sem voltam biztos, hogy minek is hoztam én ezt ki a könyvtárból… Mert oké hogy Agave-kihívás, de hát bármit olvashatnék, miért pont egy életrajzi? Egy fickótól, akinek még a nevét sem hallottam? Egy olvasási válság kellős közepén? Mehhh.

De ahogy haladtam előre, úgy esett egyre jobban. meg persze legalább végig bírtam olvasni ^^ Trevor jó arc, a humorát is többségében díjaztam. mondjuk én szerintem nem bírnék el egy ilyen eleven és rosszcsont gyereket, de ez más kérdés… A története érdekes, és helyzetéből adódóan olyan szemszögből tud láttatni dolgokat és élethelyzeteket, ahogy kevesen, és imádtam rácsodálkozni dolgokra. Rendszeresen meséltem belőle páromnak, mert muszáj volt továbbadnom… A Télapót, meg a kamerát, meg Hitlert. Az anyja pedig csodálatos minden hibája ellenére, bár minden szülő tudná azt, amit ő…
Az utolsó fejezetet pedig elolvastatnám mindenkivel, aki szerint a családon belüli erőszak smafu. De azzal is, aki szerint egy ütés már bántalmazás. Mert igenis van különbség, és azt hiszem kevesen tudnak ennyire pontosan rámutatni, mint ő itt.

Abszolút az év egyik pozitív csalódása, és csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy tegyen vele egy próbát. Mert különleges élmény, de tényleg.

Rémálom P>!
Trevor Noah: Bűnben születtem

Bevallom, nemrég ismerkedtem csak meg Trevor Noah munkásságával, amikor is a Covid elején az ő videói és humora tudtak visszarángatni a normál életbe. Úgyhogy igazán nem ismertem a családi hátterét, sem a gyerekkorát, erre pedig tökéletesen jó volt ez a könyv. Nem gondoltam volna, hogy ennyi mindenen keresztül ment. Nagy hiányosságom, hogy az afrikai (és még sok egyéb) kultúráról és történelemről vajmi keveset tudok, ezért érdekes (és elborzasztó) volt ezeket a részeket olvasni. Kifejezetten élveztem viszont a családi részeket – egyszerre megható és szórakoztató, és különösképpen inspiráló az egész.

nero P>!
Trevor Noah: Bűnben születtem

Fogalmam sincs, mennyire ismert és népszerű a stand-up sztár, Trevor Noah. Töredelmesen bevallom, egyáltalán nem is hallottam róla, míg az életrajzi kötetét a kiadó a figyelmembe nem ajánlotta. Rövid internetes keresés után belenéztem néhány YouTube videóba, a pasas intelligensnek tűnt, gondoltam, adok egy esélyt a könyvnek. Most, olvasás után, pedig elmondhatom, hihetetlenül sokat tanultam a könyvből.

Trevor Noah Dél-Afrikában nőtt fel, az apartheid utolsó éveiben volt gyerek. A kötetet olvasva egyrészt csodáltam, hogy túlélte azt a gyerekkort, másrészt egy teljesen ismeretlen világra nyílt az ablak. No, meg kaptam sok gondolkodnivalót, többek között szülőségről, gyerekjogokról, történelemről, társas viszonyokról. Azt hiszem az elmúlt időszak egyik legfontosabb olvasmánya volt számomra a Bűnben születtem. Az elsőkönyves író kötetét elsőkönyves fordító, Huszár András kiváló magyarításával adja az Agave az olvasók kezébe.

A számomra egyik legkedvesebb és legtanulságosabb történet főszeplője Hitler. Nem a 20. századi elmebeteg, hanem egy gettóbeli fekete fiú, aki remekül táncol.Mivel a dél-afrikai oktatási rendszerben a távoli vidékek történelme nem kap prioritást, szülei egészen mást gondolnak Hitlerről, mint egy átlagos (mondjuk így: normális) európai vagy akár japán. Ha csak annyit tudsz, hogy volt egy Hitler nevű politikus, akinek az idején szárnyra kapot az országának a gazdaságat, akár a gyerekedet is elnevezed róla, főleg, ha a kultúrádban elfogadott dolog valakit Napóleonnak elnevezni, hasonló okokból. Ám amikor Trevor és Hitler a helyi zsidó iskolába megy fellépni, már egészen más a reakció. Ez a történet a kötetben annyira sokféle tanulságot mutat fel, hogy önmagában az erről szóló néhány oldal felér egy egész multikulturális tantervvel.

Bővebben itt: https://olvassbele.com/2021/06/18/trevor-noah-bunben-sz…

boni41>!
Trevor Noah: Bűnben születtem

Már azóta elakartam olvasni ezt a könyvet mióta eredetileg megjelent angolul, már akkor is nagyon jó véleményeket olvastam róla. Nagyon vártam, hogy végre Magyarországon is kapható legyen, bár igazság szerint végül nem tudtam tovább türtőztetni magam és eredeti nyelven angolul olvastam. Itt megjegyezném, hogy akinek van lehetősége, hogy meghallgassa a könyv angol nyelvű hangoskönyvét, az tegye meg. Az író narrációja, illetve a különböző afrikai törzsek nyelvének, beszédének a hallgatása egy teljesen új élményt nyújt a hallgatónak/olvasónak és mondhatnám a történetek is jobban megelevenednek, főleg mivel az író saját életéről mesél, érződik is rajta a személyes kötődés.
A könyvben szereplő történetek nagyon jól bemutatnak egy olyan világot melyről nem sokszor van lehetőségünk hallani, képes felnyitni a szemünket és olyan dolgokra felhívni a figyelmünket amikről azt hinnénk, hogy tisztában vagyunk velük, de sajnos nem. Sok helyen elgondolkodtató és fájó igazságokat mutat be, melyek még mindig igazak a fejlettebb országokban is. Az író által elbeszélt történetek gyakran abszurdak, mely nagy valószínűséggel hozzájárul a humorhoz, bár kétségem sincs arról, hogy ezek mind megtörténtek. Nagyon jó a történetek felépítése és elmesélése, az olvasó így könnyen beletudja élni magát a helyzetekbe,. Ami egyes részeknél nehéz, hiszen egy számunkra teljesen ismeretlen világban vagyunk. A könyvben betekintést nyerhetünk egy világba ahol az apartheid miatt egy gyerek nem mutatkozhat szabadon az anyjával egy parkban, ahol az emberek kiszolgáltatottak az iskolázottság hiánya miatt és ahol a törzsek közötti ellentétek még mindig élnek.
Én mindenkinek csak ajánlani tudom a könyvet, még a válogatósabb olvasóknak is. Megéri!

bodr>!
Trevor Noah: Bűnben születtem

Néhol csak egy parányit erőltetettnek éreztem a vicceskedést, de még ezzel együtt is egy baromi érdekes életút története, érdekfeszítő és szórakoztató stílusban elmesélve, gondolatébresztő kulturális tanulságokkal megtűzdelve. Szerettem, és rögvest tovább is ajánlottam.

Diablo853>!
Trevor Noah: Bűnben születtem

Trevort e könyv megjelenése előtt nem ismertem, de kíváncsi voltam ki lehet ő, ezért ledaráltam néhány stand-up fellépését és azok meggyőztek arról, hogy a memoárját is beszerezzem.
Azt hittem tele lesz poénokkal és kellemes felüdülést fog nyújtani… hát megmondom őszintén nagyot tévedtem, DE ellenben kicsit sem csalódtam! Borzasztó kalandos és szenvedésekkel teli utat járt be ez a srác. Nagyon drámai az egész sztori, nagy kár lett volna kihagyni.
Érdekes volt a ’80-as ’90-es évek Afrikájáról olvasni, ilyen emberközeli és a mindennapokat bemutató szemszögből. Ennek a földrészek és a kornak egy hiánypótló bemutatásaként tekintek rá.

Ui.: A Hitleres poén nagyon adta XD

Zsanett_Martinovszky P>!
Trevor Noah: Bűnben születtem

Kezdjük azzal, hogy már régebben felkeltette a figyelmemet ez a könyv. Jókat hallottam róla, ezért amikor megláttam, hogy meg fog jelenni magyarul, szinte azonnal előrendeltem. Igaz egy kicsit féltem, hogy végül majd csak fogja a port vagy el kell ajándékoznom – mivel nem ez volt az első olyan életrajzi könyv, amit humoristától olvastam.

Szerencsére a félelmem nem igazolódott be, sőt. Ez a könyv örök kincsem marad és sose fogok túladni rajtam. Trevor Noah-t egy rettentő jó humorú előadónak ismertem meg még a könyve előtt. Ez a humor a könyvben is jelen van, főleg amikor a gyermek- és kamaszkori svindlijeiről ír, vagy az édesanyjával való beszélgetéseit, vitáit jegyzi le.

Ebben a könyvben nem azon van a hangsúly, hogy Trevor hogyan vállt világhírű humoristává. Ez a történet ennél jóval több! Bemutatja Dél-Afrikát az apartheid előtt, közben és után. Megismerjük általa azt a rendszerszintű rasszizmust ebben a rendőrállamban, ami Trevor megfogalmazása szerint tökéletes elegye volt a rabszolgaságnak, szegregációnak és a rezervátumoknak egyszerre. Mindezt egy sehova se tartozó gyermek szemszögéből ismerjük meg, aki színes a feketék; fekete a fehérek és kívülálló a színesek között.

Ez a történet mindenkihez hozzátesz és úgy gondolom mindenkit elgondolkodtat. Én hiánypótlónak is éreztem. Fontos, hogy tudjunk róla, nem csak az Egyesült Államok történelméből megismert rendszerszerű rasszizmus létezik. A „fekete” kontinensen sokszor erőteljesebben és megosztóbban van jelen.

Bárkinek tudom ajánlani, akit érdekelnek a rasszizmussal kapcsolatos olvasmányok, vagy aki szívesen edukálná magát ebben a témában, és annak is aki szereti az izgalmas emberi történeteket.


Népszerű idézetek

booksflyingeszti >!

Sámson volt a szuperhősöm. A He-Manem. Könyörgöm, a pasas egy szamárállkapoccsal agyonvert ezer embert! Azért ez elég vagány. Később persze eljut az ember odáig, hogy Pál leveleket írogat az efezusiakhoz, és leül a cselekmény.

17. oldal

Caty97>!

Semmit nem bánok, amit az életem során tettem, vagy amik mellett döntöttem. Csak azokon rágódom naphosszat, amiket nem tettem meg, amik mellett nem döntöttem, amiket nem mondtam ki. Rengeteg időt pocsékolunk a kudarctól és a visszautasítástól való félelemre. Pedig a rágódástól kellene rettegnünk. A kudarc, a visszautasítás egyértelmű válaszok. Ha valamit utólag megbánunk, az kérdőjeles , és sosem kapunk választ. „Mi lett volna, ha…” "Bárcsak…" „Vajon máshogy alakult volna-e…” Soha, soha nem fog kiderülni, és életed hátralévő részében kísérteni fog.

163. oldal

Veron P>!

Épp ez a baj a világgal. Bizonyos emberek képtelenek rendben tartani magukat, ezért mindenki mást meg akarnak rendszabályozni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Garaczi László: Hasítás
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
John Grogan: Marley & Mi
John Grogan: Marley meg én
Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták
Kevin Hearne: Tricked – Átverve
Charles Martin: Hegyek között
W. Bruce Cameron: Karácsonyi kutyavásár
Philipp Schott: Egy kisállatrendelő hétköznapjai
Milly Johnson: Madarak és méhek