Trethon Judit (szerk.)

Téren ​és időn túl 8 csillagozás

Trethon Judit (szerk.): Téren és időn túl

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

A művek szerzői: Ljuben Dilov, Konrad Fiałkowski, Adam Hollanek, Rolf Krohn, Erik Simon

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: WorldSF


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Ákos_Tóth IP
Trethon Judit (szerk.): Téren és időn túl

A sorozat, melynek ez a kötet is része, eddig nagyon kellemes benyomást tett rám. Az orosz novellákat összegyűjtő Ház kísértettel kiváló volt, szinte hibátlanra sikerült az összes írása, a könyvet nyitó Vagyim Sefner kisregényre pedig máig is sokat gondolok. Az olasz témában elmélyedő Csillagok cigánylánya már gyengébb és vékonyabb volt, de tetszett az írások többsége. Jelen kötet viszont nem igazán működött nálam – pedig alaposan elosztottam az elmúlt hetekre.

A kelet-európai, de nem orosz sci-fivel nincs sok tapasztalatom, de arra már én is rájöttem, hogy Bulgária például egy az egyben sci-fi nagyhatalom, a román és cseh(szlovák) oldal pedig egyszerűen csak régóta érdekelt. Ezek az írások azonban semmi olyan pluszt nem tudtak felmutatni, ami utalt volna egzotikus származási helyükre. Míg egy szovjet sci-fit néhány bekezdés után jól be lehet azonosítani, addig az itt lévő novellák átlagos, Galaktika-kompatibilis kis elbeszélések, amiken sok esetben fogott is az idő vasfoga. Tétmentesek, érezni rajtuk más művek hatását, a fordulatok kiszámíthatók, a csattanók nem is szólnak olyan nagyot… Még az egyébként emlékezeteseket író Ljuben Dilov is csak homlokráncolásra tudott késztetni, igazából egy kezemen meg tudom számolni, hány agyfacsaró, szellemes, gondolkodásra serkenő mű volt a kötetben. Mindezzel együtt ajánlom azoknak, akik szeretik a sci-fi műfajt, esetleg annak retró irányvonalát. A maguk nemében nem rosszak ezek a novellák – aki például még ma is vásárol Galaktika Magazint, az bátran rendelje be a gyűjteményt egy antikváriumból!

>!
Imoran
Trethon Judit (szerk.): Téren és időn túl

Kellemes gyűjtemény. Volt 1-2 amit különösebben nem érintett meg, olyan hatása volt nálam, mint egy vicc végén a poénnak. Nem szeretem a vicceket. Túl rövidek és erőltetettek. Mint pl. Az ajándék.
Kedvenceim ezek: Noé, A robotok öntudatra ébredése, A Libelungok éneke, A Szabványtyúk, Akad a tű.
Nem túl ütős sztorik, de jó volt olvasni.

>!
matthews P
Trethon Judit (szerk.): Téren és időn túl

A régi kelet-európai tábor (hazánk és a SZU kivételével) sci-fi irodalmából olvashatunk egy kötetnyi novellát. Rosszabbra számítottam, néhány írástól eltekintve szinte mind olvasmányos volt.
Számomra a legjobbak: Mint a trójai faló, A Triom, Mortilia, Akad a tű; A szabványtyúk értelmezhető a szocialista gazdaság szatírájaként is. A szvang történetének legnagyobb vagánya a társadalomnak a valóságshow-k, tévés vetélkedők iránti igényét ostorozza, meglehetősen kíméletlen tálalásban. Természetesen a globális média, a nagyhatalmú pénz és a merész reklámok tolják a szekeret. Először 1985-ben publikálták, de időszerűbb, mint valaha. spoiler A bársonyos hang a mesterséges intelligencia megalkotására tett sajátos kísérlet, kicsit ijesztő.
Dióhéjban ennyit a könyvről, mindenképp érdemes elolvasni.

>!
Kalim_Pál
Trethon Judit (szerk.): Téren és időn túl

Kelet-európai sci-fi novella válogatás a 80-as évekből, és nagyon jó!
A szabványtyúk, A szvang… és az Akad a tű zseniális.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kuczka Péter (szerk.): Ötvenedik
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 29.
Ljuben Dilov: Az Ikárosz útja
Ripp Gábor (szerk.): Utazók
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Isaac Asimov – Martin H. Greenberg (szerk.): Gyilkos idő
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.
Burger István (szerk.): Galaktika 284 XL
Varga Tamás József (szerk.): Kalandok és kalandozók
Jobbágy Tibor (szerk.): Új Galaxis 19.